Weigela Beskärning: Hur Beskärs En Buske Ordentligt Efter Blomningen? Frisyr På Vår, Höst Och Sommar För Nybörjare. Hur Ska En Buske Bildas?

Innehållsförteckning:

Video: Weigela Beskärning: Hur Beskärs En Buske Ordentligt Efter Blomningen? Frisyr På Vår, Höst Och Sommar För Nybörjare. Hur Ska En Buske Bildas?

Video: Weigela Beskärning: Hur Beskärs En Buske Ordentligt Efter Blomningen? Frisyr På Vår, Höst Och Sommar För Nybörjare. Hur Ska En Buske Bildas?
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Mars
Weigela Beskärning: Hur Beskärs En Buske Ordentligt Efter Blomningen? Frisyr På Vår, Höst Och Sommar För Nybörjare. Hur Ska En Buske Bildas?
Weigela Beskärning: Hur Beskärs En Buske Ordentligt Efter Blomningen? Frisyr På Vår, Höst Och Sommar För Nybörjare. Hur Ska En Buske Bildas?
Anonim

Weigela är av intresse för många trädgårdsmästare på grund av dess dekorativa effekt och ljusa blomning. Denna buske från kaprifolfamiljen är uppkallad efter botanisten som upptäckte denna växt, von Weigel. Sydostasien anses vara födelseplatsen för weigela.

Bild
Bild

Vad är en frisyr för?

För att busken ska glädjas av ett överflöd av blommor och mer än en gång per säsong är det nödvändigt att beskära weigela i tid och korrekt. Beroende på sorten, plantans ålder och resultatet som trädgårdsmästaren skulle vilja få efter frisyren, sker beskärningen enligt olika scheman.

Såväl som en hårklippning är nödvändig för buskens hälsa, eftersom ruttnade eller frysta grenar som förblir obemärkta kan därefter orsaka olika infektioner som leder till sjukdomar och orsakar mycket besvär och ångest för växtförädlare. Därför är beskärningsprocessen viktig och måste göras noggrant.

Weigela kan användas som häck, gruppplantering och för att skapa förstklassiga kompositioner, liksom alpina rutschbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Eftersom weigela är en ganska opretentiös växt (och för detta jämförs det med en syrenbuske), kan kulturen skäras under vilken period som helst: på våren, sommaren och hösten, vid en tid som passar dig, exklusive bara vintermånaderna. Även under blomningen är det omöjligt att skada weigel genom beskärning, eftersom busken lätt reagerar på detta och släpper ut fler och fler unga skott.

Det finns flera typer av hårklippningar:

  • formande;
  • sanitär;
  • anti-åldring.
Bild
Bild

Som regel görs beskärning efter blomningen. Och för bildandet av en busks form är sommar och höst mer lämpliga. Sanitär beskärning görs tidigt på våren och tar bort alla ruttna och frysta grenar efter övervintringen. Det är lätt att identifiera dem: ett tecken på frysning av grenarna är svartning av spetsarna.

På våren är det mycket bekvämt att beskära växten, eftersom detta görs redan innan bladen blommar, vilket ger en bra överblick över alla skott . Det är lätt att räkna ut vilka grenar som redan har blivit föråldrade och vilka som har levande knoppar. Föryngringsproceduren utförs på våren eller hösten innan vintern, efter att lövverket har fallit av. Detta gör att stubbarna får tid att stärka och få styrka, så att de vid uppvaknandet efter vintern kommer att växa igen med täta och många skott.

Bild
Bild

Hur beskärs en buske korrekt?

Låt oss överväga i detalj hur man formar, uppdaterar och läker en buske med en frisyr.

Weigela är indelad i 3 typer efter storlek:

  • dvärg;
  • medium;
  • hög.

I dvärgsorter når höjden bara en halv meter, medelstora sorter växer upp till en och en halv meter och höga - upp till två eller lite mer. Naturligtvis ska dvärgväggar inte klippas mycket snart, och de behöver bara sanitär beskärning, som består i att ta bort sjuka, skadade och svaga grenar. Och även efter en tid, när busken blir gammal och slutar blomma praktfullt, kan du föryngra den.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Medelstora och höga växter, å andra sidan, behöver en mer grundlig och frekvent frisyr. Beskärningsförfarandet är mycket enkelt även för nybörjare och kommer inte att vara svårt. Det är nödvändigt att börja bilda en buske efter 2-3 veckor efter plantering.

För att ge den en bolls form är det nödvändigt underifrån, nära stammen, att förkorta grenarna med en tredjedel av den totala längden, sedan gradvis klippa av, lämna spetsarna längre och längre, och så vidare, tills du får till mitten. Från mitten upprepas proceduren, bara i omvänd ordning. Och så vidare i en cirkel för att uppnå en sfärisk form.

Bild
Bild

Weigela kan enkelt omvandlas till andra geometriska former . Trianglar, kuber, spiraler, vågor och till och med djurformer. För att bilda ett djur är det bättre och lättare att bygga ett slags trådram och låta växten växa i den. Då räcker det bara att klippa grenarna i form. Det krävs bara fantasi och vissa färdigheter, men om du vill kommer allt att lösa sig.

Var inte rädd för att förstöra busken - grenarna växer ganska snabbt, och det är lätt att fixa misstagen i den tidigare frisyren. Det finns också motsvarande litteratur, där beskärningssystemen för olika växter anges.

Bild
Bild

Om du vill ge busken formen på ett träd, välj sedan en av de smidigaste och vackraste skotten och ta bort resten. Detta kommer att bli din framtida bagageutrymme. Du kan också bilda en stam från flera skott. De kan vridas runt varandra eller flätas, vilket ger en ovanlig form. I vilket fall som helst måste du först odla stammen och sedan börja bilda kronan på den.

För sanitetsskärning, liksom för läkning och förnyelse av busken, är det nödvändigt att skära av skotten ovanför knoppen och lämna från 0,5 till 1 cm av stammen ovanpå . Under hela säsongen är det nödvändigt att tunna ut växten då och då för fri luftcirkulation, bra belysning och utseende av nya skott.

Bild
Bild

Överdriv bara inte, eftersom busken blommar under det andra året av sitt liv, och om du tar bort många förra årets skott, förvänta dig inte frodig blomning. Och för att weigela ska glädja dig med upprepad blomning är det nödvändigt att ta bort alla bleka blomställningar och skära av en del av grenarnas toppar med 2-3 cm.

För att föryngra växten, efter att ha nått 3 års ålder, är det nödvändigt att klippa av alla stammarna helt och lämna hampa cirka 10 cm hög . Snittplatser ska omedelbart behandlas med trädgårdslack eller något fungicid, det kommer inte att vara överflödigt att bearbeta jorden runt busken med den. Du kan klippa av hela växten, tillsammans med ungarna, eller så kan du bara förkorta de gamla grenarna. Nya skott kommer därefter att gå från dem.

Bild
Bild

Ytterligare vård

Att ta hand om växten är ganska enkelt. Eftersom weigela är en flerårig växt innebär vård också standardprocedurer, samma som för alla stauder. Korrekt utfodring säkerställer att växten växer bra och har ett stort antal blomställningar. Efter blomningen på hösten måste du mata weigela med gödningsmedel som innehåller kalium och fosfor. För detta är färdiga kompositioner lämpliga, såsom:

  • kaliummonofosfat;
  • fosfat-kaliumgödselmedel "Höst";
  • superfosfat + kaliumsulfat (kaliumsulfat).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kaliummonofosfat är kanske det bästa i sammansättning och kvalitet, men det är det dyraste av de tre . Alla andra gödningsmedel som är märkta med "höst" innehåller också redan all nödvändig sammansättning av spårämnen som kommer att förbättra buskens tillstånd, så det är inte nödvändigt att blanda det med något extra medel. Ruttet gödsel kan tillsättas till superfosfat och kaliumsulfat med en hastighet av 4-5 kg gödsel per 50 g superfosfat och 30 g kaliumsulfat.

Såväl som du kan använda organiskt gödselmedel som mulleinlösning … För att behålla proportionerna måste du ta från 8 till 10 delar vatten till 1 del av den redan ruttnade mulleinen och hälla den i hålet under växten. Välj inte gödningsmedel som innehåller kväve för höstmatning. Det främjar grönska och ung tillväxt och är mer lämpad för våren när växtsäsongen är i full gång.

Bild
Bild

Alla skurna hampgrenar som kommer att förbli övervintrande bör behandlas med fungicider på vintern för snabb läkning och förebyggande av olika svampinfektioner. Vattning före övervintring är också nödvändigt, och ganska rikligt. Man tror att fukt kommer att hindra rötterna från att frysa under vintermånaderna. Vatten bör vattnas med vatten vid rumstemperatur.

Mulching kommer också att vara användbart . För att göra detta, använd året innan sista barrträd, halm, lövhumus, lätt sågspån, torrt gräs, grangrenar.

Mulch förhindrar att fukt avdunstar från jorden. Stänk bara inte det för nära stammen, eftersom det kan bidra till att det ruttnar.

Bild
Bild

Innan kallt väder, för isolering, är mulching med ett tjockt lager nödvändigt. Om du odlar weigela i de södra regionerna där vintern inte är för kall, kan du klara dig utan denna procedur.

Weigela själv bör vara täckt för vintern i regioner där vintrarna är hårda . För detta kan du också använda sågspån, tassar av barrträd, torrt lövverk. Om anläggningen är stor kan du täcka den med isolerande material från alla sidor. Under en snöig vinter kommer det att finnas tillräckligt med snödriva. Ett tjockt lager snö kan dock bryta unga buskar, så det är bättre att spela säkert med en annan skyddsmetod.

Bild
Bild

Det finns också sådana alternativ när du köper en tomt med en redan vuxen weigela. Och om de tidigare ägarna aldrig har täckt busken från kylan, bör du inte börja göra det här heller. Växten har redan perfekt anpassat sig till alla vintrar, och ovanliga förhållanden under uppvärmningen kan orsaka en försämring av plantans allmänna tillstånd, inklusive sönderfall av rotsystemet.

När du förutspår en varm vinter ska du inte använda isolerande material, helst sågspån eller barrträd . Annars kommer stark luftfuktighet att bildas och därmed spridningen av svampinfektioner och röta. Det betyder att du måste börja våren med behandling av växter.

Du lär dig mer om beskärning och vård av weigela nedan.

Rekommenderad: