Barberry "Harlequin" (35 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Harlequin, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Harlequin" (35 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Harlequin, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd

Video: Barberry
Video: Reading Harlequin Romances for a Week | Reading Vlog 2024, Maj
Barberry "Harlequin" (35 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Harlequin, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd
Barberry "Harlequin" (35 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Harlequin, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd
Anonim

Dekorativ variation av berberis Thunberg "Harlequin" lockar trädgårdsmästare med estetisk lövfärg som förändras under påverkan av väderförhållanden. Det ser bra ut i en mängd olika trädgårdskompositioner. För att busken ska trivas i sin sommarstuga är det viktigt att följa enkla odlingsregler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Växten når en höjd av 1, 2–1, 5 m, men kännetecknas av långsam tillväxt: den årliga tillväxten är bara 10–15 cm. Beskrivningen bör börja med en frodig, rundad krona med många grenar . Unga skott har en gulaktig färg som blir brun med tiden.

Bild
Bild

Kulturen har långa blad (upp till 3 cm) av vinröd färg med vita eller rosa fläckar, och till hösten fylls bladplattan med en gyllene nyans. Längden på taggarna på skotten kan nå 1,8 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen börjar vanligtvis i mitten av maj och varar i 20 dagar . Blommor kan utvecklas separat eller formas till rödgula blomställningar. Bären mognar i slutet av sommaren, de kännetecknas av en något långsträckt form och en rik röd nyans, de är inte ätbara. I varma klimat behålls dekorativa ljusa färger även på vintern. I allmänhet kännetecknas Harlequin -sorten av frostbeständighet och hög immunitet mot sjukdomar.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Den presenterade sorten lockar sommarboende från avsaknad av strikta krav på jordens sammansättning. Han känner sig bekväm både i skuggan och i solen, men gillar inte vattensköljning, så platser nära vattendrag eller i låglandet är inte lämpliga för plantering. Plantering utförs i slutet av april eller början av maj, höstplantering är tillåten före det första kalla vädret.

Innan du planterar bör den valda rabatten grävas upp och organiskt gödselmedel appliceras. Mullein eller kycklingavfall fungerar bra.

Bild
Bild

Planteringsprocessen består av flera steg

Gräva planteringshål 10-15 cm djupa för varje planta. Det rekommenderade avståndet mellan exemplar är 1,5-2 m. Om du planerar att skapa en häck är det tillräckligt med 1 m.

Bild
Bild

Lägg ett dräneringsskikt på botten. Du kan till exempel använda flisat tegel, expanderad lera eller småsten.

Bild
Bild
  • Applicera nästa lager av näringsblandning beredd av trädgårdsjord, sand och humus i lika delar.

Bild
Bild

Placera en planta i mitten och täck med jord

Bild
Bild

Täck trädstammen med sågspån eller flis.

Bild
Bild

Fukta planteringsplatsen med 10 liter vatten för varje växt.

Bild
Bild

Om nattfrost är sannolikt, isolera plantan med grangrenar eller täckmaterial

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Bild
Bild

Vattning

Den presenterade sorten kännetecknas av torkmotstånd, därför kommer den att klara torra somrar. Det räcker att bevattna ett par gånger i månaden i en volym av 1 liter varmt vatten. Efter manipulation är det vanligt att lossa marken och lägga till ett lager av mulch, såsom lövverk eller halm , - dessa åtgärder gör att du kan behålla fukt så länge som möjligt, skydda bladplattan från brännskador och gradvis blir mulch ytterligare mat för kulturen.

Bild
Bild

Toppdressing

För att växten ska växa snabbare och utvecklas korrekt bör den befruktas regelbundet. Humus, kompost, torv, komplexa kemiska gödningsmedel är lämpliga som toppdressing . Växten behöver ytterligare näring under blomställningsperioden och före fruktmognad.

Bild
Bild

Om plantan köps i en separat behållare, är det inte nödvändigt att mata den under det första levnadsåret efter transplantation i den öppna marken, eftersom alla användbara näringsämnen redan finns i substratet.

Bild
Bild

Beskärning

Busktrimning behövs för att skydda mot sjukdomar och för att bibehålla dekorativiteten. Det finns tre trimalternativ tillgängliga:

  • formning - utförs på hösten för att bilda önskad form;
  • sanitär - detta är vårbeskärning, under vilken torra, skadade, frysta grenar elimineras;
  • föryngring - utförs vart sjunde år för att ta bort gamla skott.
Bild
Bild

Oavsett trimningsuppgift är det viktigt att utföra proceduren med ett vässlipat verktyg, förbehandlat med ett antibakteriellt medel.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Sorten "Harlequin" tål frost ned till -30 grader, men under de två första levnadsåren är unga plantor bättre isolerade för att hjälpa dem att överleva en svår tid. Som skydd mot kylan fylls stamcirkeln med halm, lövverk eller nålar - ett lager av mulch fungerar som isolering för rotkragen. För att skydda antennen samlas grenarna i ett gäng, insvept i spunbond och fixeras. Det är viktigt att ta bort isoleringen omedelbart efter vårfrosten, annars kommer anläggningen att sova och dö.

Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Du kan odla en växt på fyra sätt:

frön;

Bild
Bild
Bild
Bild

sticklingar;

Bild
Bild

dela busken;

Bild
Bild
Bild
Bild

rotskott

Bild
Bild

Den första är den minst lovande metoden, eftersom berberisfrön kännetecknas av låg groning. I detta avseende är det bättre för nybörjare blomsterhandlare att inte använda denna metod.

Det enklaste och mest ändamålsenliga sättet att odla är sticklingar . För reproduktion bör sticklingar 10-15 cm långa från sidoskotten klippas av från sidoskotten, frigöra dem från de nedre bladen och de övre ska förkortas två gånger, sätt sticklingarna i ett par timmar i en tillväxtstimulator till exempel "Kornevin" eller "Epin".

Bild
Bild

Därefter måste det förberedda planteringsmaterialet placeras i ett substrat av sand och torv och täck behållaren med glas. Varje dag höjs glaset, plantorna ventileras och jorden fuktas . Efter rotning kommer nya blad att observeras, stjälken börjar växa aktivt, och den kan transplanteras i en kruka med en näringsblandning, och efter ett år är växten redo att "flytta" till en permanent plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet är "Harlequin" berberis sällan offer för sjukdomar, men utan korrekt förebyggande omgås detta problem inte. Så blir mjöldagg en vanlig sjukdom. Det känns igen av den vitaktiga blomman på bladen. Orsakerna till sjukdomen är vanligtvis hög luftfuktighet och lufttemperatur . Behandling med biofungicider eller tvål- och läsklösning hjälper till att rädda kulturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av insekterna infekterar växten oftast bladlöss, som älskar att njuta av saften . En lösning av barrsåpa hjälper till att bli av med skadedjuret. En annan fiende av denna representant för floran är barbärsågfågeln. Det ser ut som en larv som gnager i unga blad och skott. Du kan bekämpa skadedjuret med hjälp av läkemedlet "DNOC" eller en 5% olja-i-olja-emulsion.

Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Variety "Arlekino" ser väldigt snygg ut i gruppplantningar i kombination med andra sorter av berberis. Det kan också användas i mixborders, multi-level rabatter, dekorera alpina rutschbanor med det, dekorera japanska trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta skapas häckar från en blomma, kanter dekoreras, sådana kompositioner har alltid ett pittoreskt utseende, eftersom stjälkarna inte är utsatta. För en häck planteras exemplar vanligtvis i ett rutmönster. Under det första året behöver ett sådant "staket" inte bildas, men när kulturen "överskrider" ett års ålder kommer det att vara nödvändigt att utföra beskärning för ett estetiskt syfte.

Rekommenderad: