Barberry "Maria" (39 Bilder): Beskrivning Av Sorten Barberry Thunberg Maria, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Maria" (39 Bilder): Beskrivning Av Sorten Barberry Thunberg Maria, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd

Video: Barberry
Video: 화사 (Hwasa) - Maria / Lia X Tina X Yeji Choreography 2024, Maj
Barberry "Maria" (39 Bilder): Beskrivning Av Sorten Barberry Thunberg Maria, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd
Barberry "Maria" (39 Bilder): Beskrivning Av Sorten Barberry Thunberg Maria, Användning I Landskapsdesign, Växthöjd
Anonim

Landskapsdesign är en efterfrågad och populär riktning för grön bioarkitektur, som blir mer och mer populär för varje år. Under de senaste åren kan vackra gröna kompositioner hittas inte bara i stadsparker och gränder, utan också på bakgårdarna i privata hus. Tack vare botaniker och uppfödares noggranna arbete kan designers använda ett stort antal växter i sina projekt, som inte bara inkluderar örtartade arter, utan också buskar. En av landskapsdesigners favoritbuskar är Thunberg berberis "Maria", som har en tät krona och ändrar färg under hela växtsäsongen … Denna sort är efterfrågad bland nybörjare på grund av dess opretentiöshet och motståndskraft mot torka och frost.

Bild
Bild

Särdrag

Barberry Thunberg "Maria" (Maria) är en prydnadsbuske som tillhör familjen Barberry och har en taggig yta. Denna sort är resultatet av arbetet med uppfödare från Polen .som har gjort allt för att anpassa växten till ogynnsamma klimatförhållanden. En opretentiös och frostbeständig art efterfrågas i olika regioner på planeten. En detaljerad beskrivning av denna art kan ses i den specialiserade litteraturen om botanik.

Höjden på en vuxen växt når ofta 150 cm och diametern kan vara upp till 100 cm . Den årliga tillväxten är 10 cm. Busken har en kolonnkrona, raka stjälkar och tätt lövverk. Stora blad är långsträckta och något ovala. Växtens särart är förändringen i bladplattornas färg beroende på årstid.

På våren är bladen målade i en rosa-gul nyans, på sommaren får de en rik gul färg med en röd kant, men på hösten blir buskarna till orange-röda kolumner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden börjar i början av maj. De gula blommorna är små i storlek och ser ut som bollar. Under blomningen är buskarna helt täckta med gula blomställningar, som avger en skarp doft . I början av oktober börjar frukter mogna på berberisen, som är färgade i en djupröd nyans. Ett litet rotsystem presenteras i form av en huvudrot, från vilket ett stort antal laterala processer avgår.

På grund av närvaron av en tät krona kan växten ges vilken form som helst, vilket gör korrigerande beskärning . Denna funktion används framgångsrikt av landskapsdesigners i deras projekt. Om en vuxen buske inte trimmas, får den en spridande fläktformad form. Liksom alla växter har berberis "Maria" ett antal positiva och negativa sidor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar:

  • anspråkslöshet;
  • krävande för jorden;
  • motståndskraft mot torka och låga temperaturer;
  • vackert utseende;
  • möjligheten att växa i en stadsmiljö;
  • riklig blomning;
  • förändring i bladfärg beroende på säsong;
  • närvaron av en massiv krona, som kan ges olika former.

Nackdelen är oförmågan att växa i skuggiga områden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

För att odla en vacker och hälsosam växt med en ljus färg på bladplattor och ett stort antal blommor rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte bara vara uppmärksam på planteringstekniken utan också på valet av plats. Experter rekommenderar inte att nypa busken i skuggade och kraftigt blåsta områden . Långvarig exponering för solljus kommer att leda till att ljusa lövverk försvinner, och busken får en klassisk grön krona. Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar inte att man planterar berberis på tung jord som inte låter vatten passera bra. Långvarig stagnation av vatten kan orsaka ruttnande av rotsystemet och växtens död.

Inköp av högkvalitativt plantmaterial är nyckeln till att få vackra gröna kompositioner . Innan du börjar plantera plantor måste du vara uppmärksam på rotsystemets tillstånd, som inte ska vara torrt och utan tecken på sjukdom. Om växten har öppna rötter måste den sänkas ner i vatten i flera timmar innan de planteras, och plantorna som planteras i speciella behållare måste vattnas rikligt innan de tas bort från behållaren.

Bild
Bild

Innan bildandet av planteringshål påbörjas är det viktigt att gräva upp det valda området och ta bort allt ogräs från det. Vid ökad surhet i jorden rekommenderar experter att lägga kalk eller träaska till den. Avståndet mellan hålen beror på hur växten planteras. Om det är nödvändigt att bilda en häck är det nödvändigt att göra minst 3 hål på 1 meter, men enstaka landningar ger ett avstånd mellan hålen på minst 100 cm.

Hålets djup och bredd bör vara 40 cm. För att förenkla processen att bilda planteringshål för ett grönt staket rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att inte gräva hål, utan skyttegravar. Gropens botten måste vara täckt med dränering, som kan vara brutet tegel, grov sand, expanderat lergrus eller krossad sten. För att förbereda ett näringssubstrat är det nödvändigt att blanda torvjord, flodsand och humus i lika stora proportioner. I mitten av hålet är det nödvändigt att bilda en liten kulle och sätta en planta på den. Att fylla landningsgropen med jord måste kombineras med dess samtidiga packning.

Växten bör vattnas rikligt med rent, sedimenterat vatten, och rotzonen bör mullas med torv eller krossad trädbark.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Barberry Thunberg "Maria" hänvisar till opretentiösa växter som kräver minimal uppmärksamhet. Buskvård består av en uppsättning klassiska aktiviteter som inkluderar vattning, gödsling, lossning av jorden, mulching, beskärning, övervintring och bekämpning av skadedjur.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Denna sort tillhör de arter som inte behöver ofta vattnas. För att ge växten fukt är det tillräckligt att fukta jorden inte mer än 1 gång i veckan. Experter rekommenderar att vattna busken strikt vid roten och försöker undvika att vatten kommer på kronan. Växten reagerar positivt på berikningen av jorden med näringsämnen, men vid plantering i bördig jord är det nödvändigt att mata barbären först vid 2 års ålder . Mineralt eller organiskt gödningsmedel bör appliceras högst en gång om året.

Den optimala tiden för utfodring är tidig vår.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Den täta kronan av berberis behöver inte bara sanitär beskärning, utan också formativ. För att ge busken ett vackert och välskött utseende är det nödvändigt att ta bort alla torra och deformerade grenar mitt på våren. Denna procedur kan utföras under hela växtsäsongen . Om buskar fungerar som en häck eller ett vackert konstobjekt, är det absolut nödvändigt att utföra formativ beskärning, vilket ger växten önskad form. Därefter är det nödvändigt att regelbundet klippa av alla återväxta grenar och korrigera den ursprungliga formen.

Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Denna sort av berberis tillhör frostbeständiga växter som lätt tål frost under -25 grader. Vuxna växter med ett kraftfullt rotsystem behöver inte skapa ytterligare skydd, men unga buskar måste täckas med grangrenar eller fiberduk i slutet av hösten. För att förhindra att växten blir rutten måste täckmaterialet tas bort i början av våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Att skaffa nya barberry plantor du kan använda följande uppfödningsmetoder:

  • nyskapande;
  • dela busken;
  • ympning.

För att odla berberis från frön är det nödvändigt att samla frömaterialet, skölj och torka det. Plantering kan utföras både på hösten och våren. Innan sådd på hösten är det nödvändigt att gräva området, bilda fåror och kasta dem med vatten. Frön bör placeras på ett djup av högst 3 cm.

Vårplantering innebär att man planterar frön som har stratifierats i 3 månader.

Bild
Bild

Den mest populära metoden är sticklingar. Tekniken för att utföra denna reproduktionsmetod består i att klippa det erforderliga antalet skott från moderbusken, som är minst 3 år gammal . Denna procedur bör utföras i början av sommaren. En förutsättning är närvaron av minst 3 internoder på en skärning. Det insamlade planteringsmaterialet måste begravas i näringsrik och fuktig jord och täckas med plastfolie. Efter uppkomsten av nya bladplattor kan skotten transplanteras till en permanent tillväxtplats.

Bild
Bild

Nybörjare trädgårdsmästare förökar ofta berberis genom att dela busken . Denna metod är den enklaste och mest effektiva. För att utföra det måste du gräva upp moderplantan och dela rotsystemet i det erforderliga antalet delar. Denna procedur måste utföras med ett speciellt skarpt trädgårdsverktyg.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Trots den höga växtresistensen mot olika svampsjukdomar och skadedjur rekommenderar experter regelbundet att inspektera grönområden samt behandla det med speciella kemiska och biologiska preparat för förebyggande. Att ignorera dessa rekommendationer kan leda till mjöldagg, rost, infektiös torrhet . Bladlöss kan förstöra utseendet på berberis och ibland leda till dess död, som bara kan utrotas med speciella fungicider.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Barberry Thunberg "Maria" är en vacker växt som ändrar färgen på bladplattorna beroende på årstid, och den täta kronan gör det möjligt för designers att skapa fantastiska gröna skulpturer. Landskapsdesigners använder denna sort för att dekorera många av sina projekt. På grund av sina höga estetiska egenskaper kan växten vara både ett självständigt element och en del av en grön komposition. En berberis som planteras längs kanten av platsen kan bli en vacker häck, och genom att plantera olika sorter samtidigt kan du göra ett grönt staket färgglatt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av närvaron av en tät krona och liten storlek används växten ofta för att skapa gröna skulpturer, som säkert kommer att dekorera alla rekreationsområden, närområden, stadsparker eller lekplatser. Barberry Thunberg "Maria" används ofta för att dekorera området nära motorvägar och i industriområden. Den höga koncentrationen av avgaser och tungmetallpartiklar i luften påverkar inte buskens tillväxt och utseende, vilket gör den till en oumbärlig växt för stadsförhållanden.

Denna sort passar bra med alla barrträd och lövväxter, liksom med låga sorter av blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa unika gröna kompositioner är det inte alls nödvändigt att köpa exotiska växter, som inte bara har ett högt pris utan också kräver mycket uppmärksamhet. Experter rekommenderar att man väljer anspråkslösa växtarter som är maximalt anpassade till olika klimatförhållanden. Alla sorters berbär är mycket populära bland landskapsdesigners. Thunberg -berberis "Maria", som inte bara ändrar färg under hela året, utan också täcks av ett stort antal gula blommor under blomningen, kommer definitivt att bli en riktig dekoration av vilken plats som helst. Busken ser inte mindre imponerande ut i slutet av hösten, när den är täckt med rika röda frukter.

Rekommenderad: