Barberry "Golden Ring" (39 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Golden Ring, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Barberry "Golden Ring" (39 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Golden Ring, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign

Video: Barberry
Video: All About Japanese Barberries 2024, Maj
Barberry "Golden Ring" (39 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Golden Ring, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Barberry "Golden Ring" (39 Bilder): Beskrivning Av Barberry Thunberg Golden Ring, Plantering Och Vård, Användning I Landskapsdesign
Anonim

Barberry "Golden Ring" är en sann dekoration av platsen och en ganska opretentiös växt att ta hand om. Dess lila blad ser bra ut mot bakgrunden av andra lövgrödor, vilket betonar landskapsförfining. Beskrivningen av Golden Ring Thunberg berberis låter dig uppskatta alla fördelar, men när det gäller att odla denna sort har många trädgårdsmästare problem. Hur ska man agera korrekt för att inte skada växten?

Korrekt plantering och noggrant underhåll är vad Golden Ring Thunberg -berberiet verkligen behöver . Dess användning i landskapsdesign är också ganska mångsidig. En snabbt växande och relativt hög sort lämpar sig väl för klippning, beskärning och lämplig för plantering i häckar. Prydnadsbusken är väl acklimatiserad för centrala Ryssland, är inte rädd för frostiga vintrar, ser harmonisk ut både i privata och offentliga utrymmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Barberry Thunberg "Golden Ring" är en ganska hög buske som når 2-2,5 m i höjd och 3 m i diameter. Den årliga tillväxten är cirka 30 cm, och vid 10 års ålder anses växten vara vuxen. Beskrivningen av sorten kommer att vara ofullständig utan en historia om dess unika bladfärg . Deras centrala del har en lila-violett färg och får röda nyanser till hösten. På bladets kant finns en guldgul kant - "ringen", tack vare vilken Golden Ring -sorten fick sitt namn.

Barberry Thunberg blommar i maj, men inte länge - cirka 2 veckor . De ursprungliga frukterna av en skarlet nyans bildas redan på hösten. Under blomningen är busken täckt med gulröda knoppar och ser ännu mer dekorativ ut. Berberisbär tas bort från busken redan med frostens början.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorten har fått internationellt erkännande, efter att ha fått ett pris 2002 från British Royal Society of Gardeners.

Golden Ring tillhör de växter som är karakteristiska för Asien och är mest anpassad till den tempererade klimatzonen för tillväxt . I den ryska centralzonen, Moskva-regionen, Sibirien, växer den till högst 1,5 m. Skotten är ganska grenade, först bildar de en trattformad och sedan en spridande krona. Färgen på unga grenar är röd, då får de en brunaktig vinröd ton, taggar upp till 1 cm långa sticker ut på ytan. Vissa år syns inte gränsen på bladen, för första gången bildas den ingen tidigare än 3 år från planteringstillfället.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar?

Odlingen av Golden Ring -sorten Thunberg berberis kräver inte stora ansträngningar. De börjar förbereda sig för att plantera den på hösten och gräver upp jorden på den valda platsen. Återvinningsdjupet är cirka 50 cm, fullständigt avlägsnande av ogräs är obligatoriskt. Det beredda markområdet sås med gröngödsel - växter som avger kväve . Det kan vara rädisor, senap. De stannar kvar under snön, och på våren, när man gräver upp jorden, är plantorna inbäddade i marken och tjänar som en källa till värdefulla spårämnen.

Att växa på alltför alkaliska jordar är kontraindicerat för Barberry Thunberg. Om surheten är hög, rekommenderas att man kalkar området genom att tillsätta upp till 400 g kalk till planteringsgropen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en plats rekommenderas det att föredra soliga områden med lite skugga under dagen. Ju mer skuggig platsen väljs för plantering, desto sämre blir färgpaletten på bladplattan och den gyllene ramen kanske inte visas alls.

När du planterar en växt i ett enda format, som bandmask, bör hålets storlek vara 50 × 50 × 50 cm . Om du planerar att använda en växt som en del av en grupp bör det vara minst 2 m till stammen på en angränsande planta från hålkanten. Undantaget är häckar. I dem placeras växterna i halvmeter skyttegravar, på ett avstånd av 50 cm från varandra. För att få frukt måste det finnas 2 eller flera växter av sorten på platsen: en sådan berberis är korsbestämd och bildar inte bär i frånvaro av andra representanter för dess art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringsprocessen är följande

  • Efter att ha skapat en planteringsgrop läggs dränering på botten. Krossad sten, sågspån, trasigt tegel kan fungera i denna egenskap. Skikttjockleken är från 10 till 15 cm.
  • En jordblandning bereds baserad på sand, humus och jord i lika delar. Efter noggrann blandning av substratet tillsätts 60 g kaliumsalt och 200 g superfosfat till det för varje 10 liter. Den färdiga jordblandningen fylls med 1/2 av hålets totala volym.
  • Plantan i behållaren överförs till hålet genom att överföra jordkoman. Med ett öppet rotsystem placeras växten i mitten av hålet, den rätas noggrant. Gropen är fylld med jord, vattning utförs och väntar på att jorden ska lägga sig. Rotkragen behöver inte begravas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Jordens komprimering är nödvändig. När du planterar Golden Ring barberry Thunberg är det också nödvändigt att tillsätta minst 10 liter vatten under roten på varje planta . För att minska antalet ogräs och behålla markfuktigheten under en längre tid är det nödvändigt att täcka cirkeln nära stammen med sågspån, spån, trädbark, du kan också använda torv.

I 1 år är det bättre att hålla plantorna borta från solljus och skugga dem. Detta kommer att ge en högre överlevnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Huvudomsorgen för Golden Ring Thunberg berberis är regelbunden vattning och utfodring. Dessutom kommer periodisk beskärning av växten att krävas för att bilda en vacker krona. När den planteras i en häck bör busken få mer uppmärksamhet . Det rekommenderas att regelbundet trimma det till form, övervaka för eventuella skadedjur angrepp och kontrollera markfuktighet.

Bild
Bild

Vattning och utfodring

Under det första året efter plantering behöver växten regelbunden och riklig vattning. Fukt bör appliceras varje vecka, under roten, för att undvika att vatten kommer på grenarna och bladen . Under denna period finns det inget behov av ytterligare utfodring, de ämnen som introduceras under beredningen av jorden kommer att vara tillräckligt. I 2 år kan du organisera ett extra foder för busken i form av ammoniumnitrat löst i 1 hink vatten, tillräckligt med volym i storleken på en tändsticksask. Detta är en dos för 1 berberis, gödselmedel appliceras individuellt för varje växt.

I framtiden utförs utfodring regelbundet . Det behövs inte mer än en gång inom 4-5 år. Eftersom buskens livslängd överstiger 60 år är det tillräckligt för att hålla växten i god form. En vuxen buske kräver inte heller extra vattning, särskilt under perioder med kraftig nederbörd. Under torra perioder räcker det att applicera 10 liter vatten per planta varje vecka under roten. Så att vattnet inte stagnerar vid rötterna och jorden inte torkar ut utan att vattnas, rekommenderas att man regelbundet ogräs och lossar stamcirkeln. Grävdjupet bör inte överstiga 3 cm; du kan använda en luftare eller en vanlig känga. Efter lossning mults ytan av jorden igen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Liksom andra buskar som odlas för prydnadsändamål, kräver Golden Ring Thunberg berberis sort regelbunden beskärning. Sanitärt avlägsnande av skadade eller frostbitna skott utförs årligen . Det utförs tidigt på våren, medan alla torra och icke-livskraftiga grenar tas bort. Efter sanitär beskärning måste alla behandlade områden smörjas med kopparsulfat eller trädgårdslack för att förhindra utveckling av sjukdomar i växten. Skott andra året kan bearbetas under hösten.

Formativ beskärning utförs 2 gånger om året: i början av sommaren (efter blomning) och i slutet av augusti. I detta fall, från 2 år, är upp till 70% av skotten avskurna från busken.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande manipulationer utförs

  • Beskärning mot åldrande . Det utförs för växter som aldrig har fått kronbildning eller har lämnats utan uppmärksamhet och omsorg på länge. I det här fallet, under det första året, tas upp till 1/3 av skotten äldre än 3 år bort. Nästa år upprepas proceduren igen.
  • Gallring . I detta fall bevaras endast de starkaste skotten på 1 år. Sådan beskärning är nödvändig för buskar med en noggrant formad krona. Det utförs årligen, tar bort alla onödiga skott och förkortar dem till marken.
  • Trimning för häckar . Några av skotten skärs vid roten, resten förkortas med 1/3 och bildar en kompakt buske med en klar geometri. Sidoskott blir mer kompakta, växten ser inte spretig ut, den förblir inom de angivna tillväxtgränserna.

När du beskär Thunberg berberis är det viktigt att komma ihåg att skydda händer och kropp - buskarna är mycket taggiga, de kan repa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Golden Ring -sorten, liksom andra underarter av berberis, behöver inte speciell vinterberedning. Thunberg berberis är vinterhärdigt, men om frosten är mycket stark rekommenderas det fortfarande att organisera ett skydd av fiberduk och grangrenar för 1-åriga skott. Från 2 år efter plantering täcks växten inte. Efter frysning återställs busken ganska lätt, vilket ger unga skott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Alla former för reproduktion av Thunberg berberis sort "Golden Ring" kan delas in i generativ och vegetativ. Fröplantering tillhör kategori 1. Insamlingen av material utförs efter fullmognad av frukten. Det frigörs från skalet, torkas, blötläggs i 20 minuter i en svag lösning av kaliumpermanganat för att förebygga sjukdomar. Såning utförs före vintern, direkt i marken, för naturlig skiktning.

Skärning är ett av de mest effektiva sätten att föröka Thunberg barberry . På unga skott av det aktuella året väljs områden upp till 10 cm långa, med 2 blad och en internod. Överst skärs skärningen i rät vinkel, nedtill - vid 45 grader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det resulterande materialet förvaras i en rotstimulator i 7 dagar och planteras sedan i öppen mark med ett skydd i form av ett växthus. Vattning och lossning på planteringsplatsen måste organiseras regelbundet - var 2-3: e dag, tills nya skott dyker upp.

Att dela busken är en avelsmetod som är relevant för Golden Ring -sorten när man når 5 års ålder . I detta fall grävs den vuxna växten upp, skärs i 3 segment, som var och en sedan rotas som en ung planta. Gropberedning och plantering utförs enligt samma regler som med exemplar från plantskolan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Barberry Thunberg Gold Ring är ganska resistent mot effekterna av sjukdomar som är typiska för denna typ. Av skadedjur är höstfjärilen och bladlöss farliga för honom, mot vilka komplexa insekticider med ytterligare anti-kvalster effekt används. Om spår av mjöldagg eller tecken på rost uppträder på bladen utförs behandling med "Fundazol" eller Bordeaux -blandning . För att förebygga, hjälper behandling med kolloidalt svavel att skydda växter väl.

Om sjukdomen är obotlig skärs alla drabbade skott och löv ut och bränns sedan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Ljus och spektakulär Thunberg Golden Ring berberis är väl lämpad för användning som bandmaskväxt på en frodig grön gräsmatta. Det är möjligt att kombinera denna sort med andra relaterade sorter, med hjälp av bladens ljusa färg som ett element i dekoration av territoriet. Spektakulära gruppkompositioner kan erhållas genom att kombinera Golden Ring med dvärggran, buske cinquefoil. En ljus buske ser intressant ut mot bakgrunden av högre barrträd.

Alla sorter av Thunberg berberis lämpar sig bra för beskärning, lämpliga för att skapa landskapsfigurer . Golden Ring kan användas för att bilda kantstenar och häckar. Med dess hjälp kan du diversifiera inredningen i klippträdgården, göra den ljusare, mer mångfärgad.

Rekommenderad: