Barberry (69 Foton): Hur Ser En Buske, Löv Och Blommor Ut? Beskrivning Av Anläggningen. Använd I Landskapsdesign

Innehållsförteckning:

Video: Barberry (69 Foton): Hur Ser En Buske, Löv Och Blommor Ut? Beskrivning Av Anläggningen. Använd I Landskapsdesign

Video: Barberry (69 Foton): Hur Ser En Buske, Löv Och Blommor Ut? Beskrivning Av Anläggningen. Använd I Landskapsdesign
Video: Trädbeskärning - introduktion & redskap 2024, Maj
Barberry (69 Foton): Hur Ser En Buske, Löv Och Blommor Ut? Beskrivning Av Anläggningen. Använd I Landskapsdesign
Barberry (69 Foton): Hur Ser En Buske, Löv Och Blommor Ut? Beskrivning Av Anläggningen. Använd I Landskapsdesign
Anonim

Barberry representerar barberry -familjen och kan antingen vara ett träd eller en buske. Översatt från arabiska betyder namnet "i form av ett skal". Denna växt är särskilt vanlig i bergsområden på norra breddgrader. Släktet innehåller cirka 170 olika naturliga sorter, varav några framgångsrikt odlas av trädgårdsmästare hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ett särdrag hos berberis är dess frukt. De presenteras i form av bär, som i vissa fall är ätbara. Förutom, det är omöjligt att inte notera den höga dekorativiteten hos dessa taggiga buskar, så de är en riktig välsignelse för landskapsdesigners . Dvärgsorter är särskilt populära bland dem, som är små i storlek och en måttlig tillväxttakt.

Barberry behöver ingen särskild vård. Det är torktåligt och frostbeständigt . Reproduktion är också enkelt.

Växten rotar sig mycket bra på en ny plats, den behöver inte ständigt matas och behandlas för något.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor kallar trädgården barberry för en godisbuske. Utåt ser bären verkligen ut som karameller med samma namn, producerade sedan sovjettiden . Vissa arter har en vintergrön krona, andra är lövfällande eller bara delvis fallande. Bladen är ordnade i klasar. Tunna grenar är täckta med taggar som pekar uppåt.

Berberis höjd kan nå från 30 centimeter till 3 meter. Höga exemplar i vuxen ålder har en spridande krona i form av en boll eller kolumn. Den växer ganska snabbt och kan nå åldern 40-50 år.

När det gäller blomning ser buskar och träd särskilt attraktiva ut under denna period. Processen fortsätter i 2-3 veckor, under vilken växten ströms med blommor i alla slags nyanser . I september dyker bär upp. De är ovala och vinröda, röda eller svarta. Bären kan vara på grenarna länge, även på vintern, vilket ger trädgården ett spektakulärt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett antal arter kallas honungväxter av experter. Det är värt att notera den känsliga sötma och gyllene nyansen av den läckra och aromatiska honungen som erhålls från berberisblommorna.

Buskar finns inte på permafrostens breddgrader, men de känns bra i de norra regionerna. I trädgårdar och tomter odlas den oftast för kulturella och dekorativa ändamål. Barberry är mycket populärt i Europa, Fjärran Östern, i norra USA, på Krim och Sibirien, liksom i Centralasien, Japan och Kina . Han är lugn om extrema temperaturer och kan uthärda även hård frost eller varmt väder. Vissa sorter kräver dock isolering på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Detta släkte kombinerar cirka 600 arter av alla slags växter. De flesta av dem odlas för dekorativa ändamål . Det finns både stora och dvärgprover.

Arterna är i sin tur indelade i sorter . De kan vara ätbara och oätliga, odlade för estetiska eller farmakologiska ändamål. Betrakta den mest populära bland invånarna i vårt land.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig

Denna sort kan kallas den huvudsakliga. Buskarna kan nå en höjd av 3 meter. Grenarnas färg är brungrå, alla är täckta med stora taggar. Bladen är mycket tunna och elliptiska, med en serrat kant.

Färgen på framsidan är mörkare än färgen på baksidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomställningar av denna art samlas i borstar med en storlek på cirka 6 centimeter . Blommor av en övervägande gul nyans täcker busken i 2-3 veckor, varefter ljusröda bär upp till 15 millimeter långa visas.

Denna art finns i många sorter. De skiljer sig åt i nyanser av löv, till exempel i den nästan meter höga Atropurpurea, de är röda eller med en lila nyans . Vissa kan ha en gyllene kant. Det finns också fröfria former som är mycket praktiska för fruktbearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thunberg

Denna sort kan kallas den mest spektakulära, den har uttalade dekorativa egenskaper. Pyramidal barberry, Kornik, Summer Sunset och Pink Queen är särskilt populära bland trädgårdsmästare . Till exempel har den sista av de listade sorterna mångfärgade klara vita, rosa och grå fläckar på en lila bakgrund.

Buskens höjd varierar från 50 till 100 centimeter . Grenarna sprids horisontellt och är ljusröda eller blekgula till färgen. När växten växer blir stjälkarna bruna eller får en lila nyans. Ryggradens längd är cirka en centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är avlånga eller omvända ovala. Deras maximala längd kan vara lika med 30 millimeter . På framsidan är de ljusgröna, på insidan har de en blåaktig nyans. På hösten blir gröna djupröda.

Blommor växer både enskilt och i klasar. Inuti är knopparna gula och utsidan är röda. De blommar i upp till två veckor, varefter korallröda ljusa bär 1 centimeter långa bildas på busken . Mognad sker tidigt på hösten, varefter frukterna pryder växten i flera månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ottawa

Denna art är dekorativ och kan med rätta betraktas som den mest slående och vackra representanten för berberisläktet. Det är ganska högt - från 1, 5 till 2 meter. Busken ser lite ut som en Thunberg -berberis, om inte för bladens färg. De har en lila nyans och ser mer ut som vanlig berberis . I solen kan bladplattorna i allmänhet verka nästan svarta.

Bild
Bild
Bild
Bild

På hösten börjar lövverket avge rött. Det stannar på växten länge, även innan kallt väder börjar. Ottawa berberis kan anses vara frostbeständig. Han växer snabbt, samtidigt som han är opretentiös i vården.

Den mest kända är Auricoma -sorten . Dess höjd är 2-2,5 meter, och bladen är 15 centimeter långa. På sommaren är lövverket en rik röd nyans, på hösten blir det nästan orange. Rödgula blommor samlas i små kluster på 5-6 centimeter.

På hösten visas ljusröda glansiga bär på växten, liknande godisrör.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Amurskiy

I naturen kan denna art hittas i Japans och Kinas territorier. I vårt land växer det i Fjärran Östern. Höjden på träd kan vara 2-3,5 meter. De har en spridande, men inte för tät krona. Knopparna är gula.

Denna typ kan kallas medicinsk . Dess bär är bra för att göra speciella tinkturer, och de kan också ätas. Barken används i mosaikfinisher.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensare

Denna buske har en spridande krona med tätt lövverk av ljus färg. Det kan vara mörklila eller djupt crimson. På vårt lands territorium växer det främst i Ural och Sibirien det kan dock inte kallas vanligt. Skiljer sig i ökad frostbeständighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Övrig

Det finns ett stort antal sorter av berberis. De skiljer sig oftast i färgen på bladplattorna och knopparna. Till exempel bortser trädgårdsmästare inte från de stora taggiga, provinsiella, koreanska och sibiriska sorterna. Transparent och storfruktig ser intressant ut . Och andra typer av berberis är också populära: Beana, Morrison, Juliana.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsfunktioner

När det gäller denna procedur är det nödvändigt att plantera plantor på våren, efter att jorden har tinat helt och innan de första knopparna börjar öppna sig. Om det behövs kan du plantera berberis på hösten, i en tid med massivt lövfall. Växten på stammen odlas ganska sällan.

Som nämnts ovan, berberis är inte krävande i vården … En halvskugga eller ett öppet område i solen passar honom. Busken är inte rädd för drag och stark vind. Att plantera den i skuggan rekommenderas inte av den anledningen att ljusa löv med en röd och lila nyans ser väldigt imponerande ut exakt när de är väl upplysta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten älskar neutral jord, men detta är inte en förutsättning. Överskott av syra kan neutraliseras genom att tillsätta kalk.

Landningsmönstret är ganska enkelt . Förberedelserna börjar i förväg, jorden befruktas några månader före proceduren, liksom omedelbart före den. Superfosfat, träaska och släckt kalk läggs till hålet i proportionerna 1: 2: 4. Det skadar inte heller att hälla humus eller blanda trädgårdsjord med kompost.

När du planterar enstaka buskar måste du placera dem på ett avstånd av 1,5-2 meter från varandra. Om det är planerat att skapa en häck i framtiden placeras 2 buskar per 1 löpmeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Planteringshål förbereds 2-3 veckor före evenemanget. De ska mäta cirka 40x40 centimeter och samma djup. Rotsystemet blir mer bekvämt om du häller lite sand på botten. Vid neutral eller måttligt sur jord är det nödvändigt att överge införandet av aska och kalk.

En växt placeras i hålet, täckt med jord och komprimeras noggrant . Efter det är det nödvändigt att vattna och täcka stamcirkeln. Du kan använda humus eller torv. Vidare skärs den övre delen av så att 3-5 knoppar förblir ovanför ytan, vilka är tillräckligt utvecklade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Subtiliteter i vården

Att ta hand om berberis kommer inte att vara svårt för varken erfarna trädgårdsmästare eller till och med nybörjare. Nästan alla arter och sorter utmärks av sin anspråkslösa vård, medan det inte finns några skillnader i jordbruksteknik . Till exempel är vattning och befruktning av Thunbergs prydnadsbuske nödvändig på samma sätt som alla träd med bär som kan användas som mat. Därför kommer vi att överväga de grundläggande rekommendationerna som kommer att vara användbara för alla som kommer att odla barberry.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vattning är en seriös inställning i vården av alla växter. Det bör noteras att berberis inte är fuktälskande. Om sommaren inte är särskilt varm kommer den att ha tillräckligt med fukt som kommer ner i marken under nederbörd . Vid torrt och varmt väder räcker det med ett par vattningar per månad. Unga buskar behöver 5-7 liter vatten, men för vuxna exemplar bör volymen fördubblas. Om vi pratar om plantor, innan roten är slut, måste de vattnas en gång var 4-7 dagar.

Det är mycket enkelt att kontrollera behovet av vattning . För att göra detta måste du gräva upp jorden något ovanifrån. Om det är torrt kan proceduren utföras. Det är inte nödvändigt att vattna våt jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gödselmedel

Gödsling av växten under det första levnadsåret krävs endast vid plantering. Det kommer att finnas tillräckligt med näringsämnen till nästa vår.

I den nya säsongen det är nödvändigt att mata barberry med gödningsmedel som innehåller kväve … Proceduren utförs en gång vart fjärde år. I det fall när trädgårdsmästaren planerar att plocka bären, efter blomningen, kommer det att vara nödvändigt att späda ut kalium och fosfor och använda denna komposition för att odla marken.

Experter rekommenderar att inte ge upp komplexa kosttillskott. Kemira Universal är perfekt.

Verktyget späds ut enligt instruktionerna och läggs till jorden i början av juli.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

När det gäller beskärning är det övervägande sanitärt. Under evenemanget tas sjuka och torkade skott bort. Och du bör också ta bort de som kommer att bidra till förtjockning. För underdimensionerade sorter är evenemanget valfritt.

Prydnadsväxter beskärs med höstens ankomst vid 1 års ålder . Du kan ta bort en eller två tredjedelar av inspelningen. I framtiden beskärs 2 gånger per år: med ankomsten av sommaren och i början av augusti. Det blir inte bara sanitärt, utan också formativt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förbereder sig för vintern

Unga växter måste täckas för vintern, särskilt när det gäller regioner med hårt klimat. Grangrenar kan användas som skydd . Detta gäller särskilt för exemplar mindre än 5 år gamla.

När busken når en anständig storlek måste den först knytas med ett starkt rep . Därefter placeras ett staket av metallnät runt det strax ovanför anläggningen. Torra löv placeras inuti strukturen, och ovanpå den är omslagen med en täckduk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Barberry kan förökas på alla sätt. Vi pratar om frön, sticklingar, dela busken och skiktning. Varje trädgårdsmästare kan välja ett alternativ efter eget tycke. Låt oss prata om fördelarna och nackdelarna med varje metod.

Först och främst kommer vi att beröra förökning med sticklingar . I detta fall kommer ständig vård av plantmaterialet att krävas. För att få sticklingar, när sommaren börjar, skärs skott på cirka 20 centimeter från busken. I deras nedre del avlägsnas lövverk och fytohormon appliceras på själva snittet. De övre bladen ska skäras på mitten.

För sticklingar bereds en behållare med en jordblandning bestående av torv, sand och humus . Den tredje delen av stammen måste lämnas ovanför marken, resten måste begravas. Planteringarna vattnas och täcks med polyeten, men de måste ventileras varje dag. Vistelsen i växthuset är cirka 2 år, varefter sticklingarna kan planteras i öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Odlare kallar förökning genom att lägga ett av de enklaste, enkla sätten. Starka och starka skott, som ligger längst ner i busken, böjer sig till marken och placeras i särskilt förberedda dränerade skyttegravar som är cirka en halv meter djupa . De är säkert fixerade, beströdda med jord och mulched, varefter de vattnas och gödslas i nivå med moderplantan. Redan ett år senare utvecklar skotten sitt eget rotsystem, de kan klippas av och transplanteras till en ny plats.

Nästa vår planteras växten i ett område där den växer konstant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om frön är det värt att notera att de har utmärkt groning. Barberryens frukter måste samlas, tvättas och torkas noggrant.

För att plantera frön är det nödvändigt att förbereda spår upp till 2 centimeter djupt i det öppna fältet . Detta görs ungefär en månad innan den första frosten slog till. För vinterperioden är sängen täckt med grangrenar. Groddarna som dyker upp på våren tunnas ut, det rekommenderade avståndet mellan dem ska vara cirka 5 centimeter.

Hela sommaren måste plantorna vårdas, vattnas och befruktas. I början av nästa säsong måste plantorna planteras på en permanent plats. Det ska noteras att ung berberis kan skilja sig väsentligt från moderväxten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att försöka dela en buske måste du plocka upp en berberis upp till 5 år gammal. På våren, innan knopparna sväller, grävs det upp och rotsystemet skärs. Varje sida måste ha minst 3-4 skott . Snittet bearbetas med kol, varefter den nya växten planteras i ett permanent område. Vidare måste den vattnas och mulas, liksom nödvändig toppdressing. Denna metod är bara bra för dvärgarter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

På grund av sjukdomar och skadedjurattacker försvagas barbären ofta, fäller löv och vissnar. Om vi pratar om insekter, är bladbärbladlöven eller sågflugan, såväl som blomfjället särskilt obehagliga . Bladlöss påverkas perfekt av behandling med tvålvatten. Du kan bli av med andra skadedjur genom att spruta växten med klorofoslösning.

Barberry är ganska sällan sjuk, men ibland påverkas det till och med av en svamp. Du kan framgångsrikt bekämpa det.

Mjöldagg uttrycks i utseendet på en vit blomning på grönska, frukter och stjälkar, som bildas igen även efter torkning . Jag måste säga att svampen kan klara vintern perfekt, så du måste börja bekämpa den så tidigt som möjligt. Trädgårdsmästare rekommenderar att busken behandlas med en lösning av 1% kolloidalt svavel.

Särskilt svårt drabbade områden skärs och bränns och sektionerna behandlas noggrant.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan olägenhet är rost. Det ses oftast på växter som ligger i närheten av spannmål. Visuellt manifesterar det sig med hjälp av apelsinfläckar på utsidan av bladen, men inifrån är de konvexa . Med tiden utvecklas sjukdomen, vilket gör att bladen torkar ut och faller av. För att bli av med problemet måste du behandla busken tre gånger med en lösning av kolloidalt svavel eller Bordeaux -vätska. Den första görs när alla njurar öppnas, den andra och tredje var tredje vecka.

Om vi pratar om spotting, enligt namnet, manifesterar det sig i fläckar av olika former, vilket förstör buskens utseende. För behandling är det nödvändigt att behandla växten med en lösning av kopparoxiklorid . Proceduren utförs före och efter blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid vissning börjar bladen torka från ena sidan, gradvis utökar gränserna. Attacken måste ses i tid för att bli av med de infekterade stjälkarna i tid . Behandling med en lösning av Bordeaux -vätska eller kopparoxiklorid kommer inte att störa. Dessa åtgärder kan också användas som förebyggande åtgärder.

Bakterios uttrycks i utseendet på sprickor och tumörer på busken . Spridningen av sjukdomen kan förhindras genom att ta bort de drabbade områdena om de är ovanpå. Men när sjukdomen börjar från botten kommer den alltid att ta över hela busken. Alla sjuka grenar skärs också av, och efter det behandlas berberiset med en komposition med hög kopparhalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Jag måste säga att berberis ser väldigt fördelaktigt ut i landskapet. Den kan planteras i landet eller i ett förortsområde. Färgen på lövverk och stammar kan ha olika kombinationer. Kronan ser spektakulär ut, växten kan till och med växa i blomsterrabatter i lämpliga kompositioner.

Den här växtens dekorativa egenskaper presenteras när som helst på året . Även på vintern kommer ljusa, godisliknande frukter att se bra ut på en vit snötäcke. Den taggiga busken passar bra med barrträd som sticker ut mot deras bakgrund. På grund av närvaron av ett stort antal blommor ser berberis bra ut som en enda plantering, och i en gruppplantering kan det ta en central plats. Häckar kan vara från en mängd olika växter eller från olika.

De kommer att sammanflätas vackert och korsa flerfärgade kronor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Barberry är också lämplig för att markera trädgårdsvägar. De kan ges en ljus accent genom att plantera dvärgväxter med en bollformad krona nära gränsen. Du kan skapa det antingen genom att kontakta specialister eller på egen hand. Denna buske kan bli en riktig höjdpunkt i trädgården, locka uppmärksamhet och glädja gäster.

Rekommenderad: