Lönn-hallon (11 Foton): Beskrivning Av En Dekorativ Doftande Buske. Plantera En Växt Och Ta Hand Om En Planta, Klippa En Buske Med Rosa Blommor

Innehållsförteckning:

Video: Lönn-hallon (11 Foton): Beskrivning Av En Dekorativ Doftande Buske. Plantera En Växt Och Ta Hand Om En Planta, Klippa En Buske Med Rosa Blommor

Video: Lönn-hallon (11 Foton): Beskrivning Av En Dekorativ Doftande Buske. Plantera En Växt Och Ta Hand Om En Planta, Klippa En Buske Med Rosa Blommor
Video: Plantera en buske eller blomma i trädgården -så här gör du 2024, April
Lönn-hallon (11 Foton): Beskrivning Av En Dekorativ Doftande Buske. Plantera En Växt Och Ta Hand Om En Planta, Klippa En Buske Med Rosa Blommor
Lönn-hallon (11 Foton): Beskrivning Av En Dekorativ Doftande Buske. Plantera En Växt Och Ta Hand Om En Planta, Klippa En Buske Med Rosa Blommor
Anonim

Hallonbuskar, från vilka du kan samla läckra bär, är den vanligaste versionen av denna växt. Men det finns också ett lönn-hallon. Denna buske bär frukt, men är uppskattad enbart för sina ovanligt vackra och stora blommor, liksom för sin trevliga hallonarom. För att växten ska få ett attraktivt utseende måste den underhållas ordentligt och regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Lönn-hallon, eller doftande hallon, är en buske som inte producerar särskilt välsmakande bär (även om det finns frukter), men det används aktivt i landskapsdesign. När man tittar på det är det första man ska lägga märke till de stora gröna bladen, som är formade som lönnlöv . De kan vara i tre lager och fem lager. De största exemplaren kan nå 15-20 cm i bredd. På våren och sommaren är bladen mörkgröna eller ljusgröna. Med höstens ankomst ändras det till gult.

Men för att vara rättvis bör det noteras att stora löv är långt ifrån den enda fördelen med hallonlönnen . Blommor, som är placerade på ett kaotiskt sätt runt buskens hela omkrets, lockar inte mindre uppmärksamhet. De är också ganska stora - diametern är 5-6 cm.

Blomställningarna är vita eller rosa med en gyllene mitt . De kan vara både enkla och i blomställningar. Det är anmärkningsvärt att blomningen börjar i juni och slutar först i september. Efter det mognar stora bär.

Smakmässigt är de betydligt sämre än vanliga hallon. På grund av sin sötsyra smak är de mer lämpliga för bearbetning.

Bild
Bild

En annan fördel med hallon är att det finns en specifik pollen på skotten . Om du rör dem med händerna kommer pollen att förbli på dina handflator, och du kommer att kunna känna en behaglig doft under en tid. Det är därför växten ofta kallas doftande hallon.

I naturen kan du hitta hallon, vars höjd når 3 meter. Men odlade varianter har mer blygsamma dimensioner. Så, buskar överstiger sällan 1,5-2 meter i höjd.

Trots många fördelar har växten en nackdel. Det ligger i det faktum att hallon är mottagligt för olika sjukdomar. Och ofta attackeras det av insektsskadegörare: hallonfluga, bladlöss, hallonbagge, stjälkgallamom.

Bild
Bild

Plantera och lämna

Malinoclen rekommenderas att planteras i förbefruktad jord. Det är bäst att välja soliga områden, men på grund av dess opretentiöshet kommer växten att slå rot på en mörk plats. Den enda skillnaden är att färgen på bladen blir mer brunaktig.

Malinoklene är en potentiell aggressor, eftersom den växer ganska snabbt och upptar det lediga utrymmet . När det slutar börjar hallon attackera andra växter och överlever dem gradvis från territoriet. Avståndet mellan plantorna och andra grödor bör vara minst 60-80 cm.

För att hallon inte ska växa över hela platsen och för att få ett attraktivt utseende rekommenderas det att systematiskt klippa av det samtidigt som överflödiga skott tas bort

För att dekorativa hallon ska blomma och bära frukt måste det regelbundet vattnas i tillräcklig volym.

Bild
Bild

Och även systematisk utfodring rekommenderas. Det mest värdefulla är kvävegödselmedel tidigt på våren . Komplex mineralgödsel är väl lämpad för sommarmatning (den bästa tiden för introduktion är juni). På hösten utfodras de med organiskt material, men detta bör göras inte oftare än en gång med några års mellanrum. För sur jord är skadligt för denna växt. För att förhindra försurning rekommenderas att periodiskt hälla aska under buskarna.

Växten anses vara frostbeständig, så du behöver inte oroa dig för att övervintra den. Om odling planeras i en region med extremt kalla vintrar kan du pressa stjälkarna mot marken på hösten och täcka dem med grangrenar. Om växten utsätts för någon sjukdom är det nödvändigt att utföra lämplig behandling. För att bli av med doftande hallon från skadedjur, rekommenderas att behandla det med en lösning:

  • kolloidalt svavel;
  • bordeaux vätska;
  • "Fitosporin-M".

Behandlingen kan också utföras som en förebyggande åtgärd.

Bild
Bild

Fortplantning

Prydnadshallon förökas av rotskott eller sticklingar. Den andra metoden anses vara fördelaktig. Rötterna kan ge unga gröna skott. Men för att detta ska hända är det i de flesta fall nödvändigt att använda tillväxtstimulerande medel.

Det finns ett annat sätt - fröförökning, men det anses med rätta vara mycket svårt . Först och främst ligger svårigheten i köp av frön (inte alla butiker kan köpa dessa). Och kläckningsprocessen är ganska svår: först måste du plantera plantorna och först överföra dem till öppen mark. Naturligtvis kan du försöka kläcka fröna själv efter att ha fått dem från frukterna. Men denna process är också inte mindre mödosam och tidskrävande.

Om du vill få en hälsosam växt är det bättre att använda sticklingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpning i landskapsdesign

Dekorativa hallonbuskar används ofta i landskapsdesign. På grund av buskens storlek rekommenderar designers att placera buskarna i grupper, inte långt från fristående träd. Men det finns också andra alternativ för placeringen av hallon på webbplatsen:

  • små öar på båda sidor av trädgårdsvägarna;
  • som dekoration på områden som är täckta med en gräsmatta;
  • nära fontäner, bänkar och andra strukturer.

Den viktigaste regeln är att bibehålla avståndet mellan buskarna (minst 60 cm), samt snabb behandling så att hallonträdet förblir attraktivt utseende.

Rekommenderad: