Hur Täcker Jag En Hortensia För Vintern? 20 Foton Skyddsalternativ. Vilka Hortensior Behöver Inte Täckas? Vid Vilken Temperatur Ska De Stängas?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Täcker Jag En Hortensia För Vintern? 20 Foton Skyddsalternativ. Vilka Hortensior Behöver Inte Täckas? Vid Vilken Temperatur Ska De Stängas?

Video: Hur Täcker Jag En Hortensia För Vintern? 20 Foton Skyddsalternativ. Vilka Hortensior Behöver Inte Täckas? Vid Vilken Temperatur Ska De Stängas?
Video: Skötseltips för Hortensia, Endless Summer, vilken jord, klippning, gödsling, vattning och täckning. 2024, Maj
Hur Täcker Jag En Hortensia För Vintern? 20 Foton Skyddsalternativ. Vilka Hortensior Behöver Inte Täckas? Vid Vilken Temperatur Ska De Stängas?
Hur Täcker Jag En Hortensia För Vintern? 20 Foton Skyddsalternativ. Vilka Hortensior Behöver Inte Täckas? Vid Vilken Temperatur Ska De Stängas?
Anonim

Många trädgårdsmästare har länge blivit kär i en så vacker och spektakulär växt som hortensia. Fluffiga buskar, strödda med frodiga blomställningar, har ljusgröna tandade bladplattor, kan ändra färg och ser helt enkelt lyxiga ut. Trots deras anspråkslöshet kräver de dock noggrann vård. Vintring förtjänar uppmärksamhet, som, om den närmar sig fel, kan skada växten eller till och med döda den.

Vilka blommor behöver skydd?

Hortensia representeras av cirka 70-80 sorter. Alla är inte lämpliga för odling i vårt land. Växten är ganska opretentiös, vilket inte kan annat än att glädja trädgårdsmästare, men samtidigt är inte alla dess arter vinterhärdiga. Därför behöver han ofta specialträning och skydd under det kalla vädret.

Det bör noteras att vissa sorter inte behöver skydd . I grund och botten är det nödvändigt för unga växter under de första 2-3 åren av livet. När det gäller de södra delarna av Ryssland är ett sådant förfarande i princip inte relevant där på grund av klimatet.

Det rekommenderas att täcka endast de arter som kommer att blomma på förra årets skott. Blomknoppar som skadats av frost kommer inte att kunna knoppa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det ska noteras att panicle hortensia bäst tål kyla. Hon är inte rädd för temperaturfall till -40 grader. Därför kan du klara dig utan allvarligt skydd, det räcker med att bara täcka marken runt stamcirkeln för att bevara rotsystemet. Om regionen inte skiljer sig åt i onormala kalla snaps kan du ignorera detta ögonblick. Det måste sägas att stammarna av panikulerande hortensia mycket sällan fryser något.

Trädhortensia också resistent mot låga temperaturer. Men om odlingsområdet präglas av kraftig frost bör du tänka på fullständigt skydd, annars kan de unga skotten frysa. Men om det av någon anledning inte fungerade, är det okej. Trädet kommer fortfarande att blomma, eftersom det kännetecknas av sin snabba återhämtning med början av varma dagar.

En av de mest kända representanterna är storbladig hortensia … Men det kännetecknas av en låg grad av vinterhårdhet, experter rekommenderar att odla den i varma eller tempererade klimat. I de norra regionerna bör du ta hand om skyddet. Det är möjligt att fullständig frysning inte kommer att inträffa, men busken kommer inte att trivas med frodig blomning under nästa säsong. Det bör noteras att frostbeständigheten kommer att förändras med åldern.

Några av sorterna måste vara helt täckta i 2-3 år efter plantering. De flesta mogna och friska växter tolererar kallt väder mycket bra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Optimal timing

Det är ingen hemlighet att olika regioner i vårt land skiljer sig åt i klimat. Därför är det inte så svårt att gissa att den optimala tidpunkten för skydd också kommer att variera. Rysslands södra remsa kan mycket väl klara sig utan detta förfarande, men i kallare områden börjar trädgårdsmästare tänka på skydd under sensommaren och tidig höst … Du kan särskilt markera mittzonen och Moskva -regionen, Ural, Sibirien och Leningrad -regionen.

När det gäller centrala Ryssland börjar förfarandena för att täcka växter för vintern under andra halvan av oktober. Vanligtvis, vid dessa datum, sjunker temperaturen redan under 0 grader på natten. För vinterhårda sorter krävs inte full täckning. Det måste sägas att på dessa breddgrader är medeltemperaturen på vintern cirka -15 grader, och ett antal sorter känns bra även med en termometeravläsning på -35 grader.

Blommande knoppar i panikulära och trädliknande buskar kommer att bildas på nya skott, respektive, ljus och kortvarig kyla skadar inte buskarna och kan inte påverka deras utseende negativt. Ett förfarande som mulching är tillräckligt. Det är värt att behandla periostealcirkeln, och växten kommer att överleva vintern perfekt . När det gäller storbladig hortensia måste den täckas.

Blommor visas på skotten förra året, så de får inte frysa. Det är också värt att skydda plantor som är mindre än 2 år gamla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uralerna är kända för sina hårda vintrar. Detta tvingar trädgårdsmästare att ta vinterförberedelserna på största allvar. Buskarna täcks noggrant på olika sätt . Förberedelserna börjar ungefär från oktober. När det gäller Sibirien kännetecknas det av onormala frost som kan bestå länge. Därför är panicle hortensia den mest lämpliga växtsorten i denna region. Bland resten utmärks den av sin speciella frostbeständighet.

men Ändå bör du inte vägra att stänga, du kan organisera det redan från början av oktober … Storbladiga sorter är lämpliga för odling i krukor, som kan överföras till huset under den kalla årstiden. Leningradregionen kännetecknas av kraftiga snöfall. Dess klimat gör det möjligt att inte göra stora vinterhem för hortensior. Detta gäller panikulat och trädslag. Snön kommer att täcka busken och därigenom skydda den från kylan. Storbladiga sorter bör täckas runt mitten av oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kan du stänga den?

Täckmaterial är olika. Några av dem är lämpliga för att gömma hortensior för vintern. Vissa är tillåtna att kombinera med varandra. De viktigaste är löv, kvistar, fiberduk, polyeten och säckväv. Bladen är ett organiskt täckmaterial, men de räcker inte ensamma för att skydda hortensia från frost. Du måste lägga något annat ovanpå, bara i det här fallet blir växten varm. Men du kan göra det motsatta: först sträcks materialet ut på en speciell ram och bladen är täckta redan ovanifrån.

Perfekt som gömställe lönnlöv och kastanjblad … De har en betydande fördel, eftersom de inte hinner ruttna under vintern. Experter rekommenderar kategoriskt inte att använda fallna löv av fruktträd eller bärbuskar. Rörande grenar av grangrenar , de är ett av de vanligaste täckmaterialen. Oftast kastas de över torra löv eller annat skydd, eftersom grangrenarna i sig inte kommer att räcka för att skydda hortensian från frost. Du ska inte medvetet bryta eller klippa grenar; du kan hitta tillräckligt med trasigt material i skogen eller parken som kan användas. Det är mycket bekvämt om platsen har sina egna barrväxter, resterna efter beskärning är ganska användbara i detta fall.

Vidare ska det sägas om non-woven täckmaterial … Dess roll kan spelas av lutrasil eller spunbond. De är också välförtjänt populära bland trädgårdsmästare. Materialen andas, vilket är deras obestridliga fördel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att täcka en hortensia i bara 2-3 lager, för centrala Ryssland är det tillräckligt, men i vissa fall kan 4-5 av dem behövas.

Om du organiserar ett sådant skydd behöver hortensia inte snö. Materialet fästs på specialinstallerade bågar. Dessutom kan antalet lager ökas enligt temperaturförändringar och lager läggas till närmare vintern. Lutrasil är vattentät och behöver inte tas bort för tidigt. Burlap är utmärkt för att dölja storbladiga hortensior. Det måste dras i 2-3 lager, varefter en plastfolie ska placeras ovanpå. Det är nödvändigt att se till att det finns små ventiler i kanterna. I början av våren måste filmen tas bort, eftersom temperaturen under den ständigt kommer att öka med värmen.

Därefter ska du prata om plastfolie … Det bör noteras att takmaterial kan vara en utmärkt analog av det. Filmen andas inte, vilket inte är en fördel. Ja, det skyddar växten perfekt från överflödig fukt, men när det gäller hortensia är detta inte särskilt nödvändigt. När temperaturen stiger i skyddet blir det dessutom varmt och täppt. Det är bäst att sträcka filmen över ett fiberduk och se till att lämna hål för ventilation. Det hjälper till att förhindra att kondens bildas. Polyeten tas bort tidigt på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regler och tips

Att skapa ett skydd är inte det enda ögonblicket när man förbereder hortensior för övervintring. Det finns en uppsättning rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare. Händelser kräver inte mycket tid och ansträngning, det viktigaste är att slutföra dem i tid och glöm inte sekvensen. Oftast sker beskärning av hortensior tidigt på våren . Men innan vintern börjar behöver de också uppmärksamhet och omsorg. Under denna period utförs sanitär beskärning, skadade och torkade grenar och blomställningar tas bort och trädgårdsvar eller ett speciellt skyddsmedel appliceras på sektionerna.

Fallna löv måste samlas in och förstöras. När det gäller storbladade hortensia, avlägsnas lövverket från dess nedre del i början av hösten. Detta hjälper skotten att bli träiga, vilket innebär att de blir mer frostbeständiga. Före det kalla vädret avlägsnas också det återstående lövverket, med undantag av den övre delen, som skyddar blomknopparna. Torkade blomställningar kan i vissa fall inte tas bort, lämnar för vintern. Detta är sant om anläggningen inte är planerad att täckas, det kommer att glädja ögat med sitt ursprungliga utseende. Kluster bör inte lämnas om busken är helt täckt med något material, särskilt om den är mindre än 3 år gammal.

Närmare början av hösten kan du mata hortensia med kaliumfosforgödselmedel . Vattningen stannar i mitten av september. Du kan försöka skydda en storbladad hortensia så mycket som möjligt från överflödig fukt genom att täcka den med en film.

Om det är möjligt att skapa ett skydd med takmaterial måste du fortsätta enligt följande. Ett skyddande staket ca 1 meter högt görs runt busken. Cirka 10 centimeter ska vara kvar från väggarna till skotten. Torrt löv sätts inuti och ovanpå är strukturen täckt med fiberduk eller polyeten.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att ta bort locket behöver du inte skynda dig hit. Det är inte värt att ta bort det vid ankomsten av den första värmen, eftersom snö kan provocera solbränna. Materialet ska avlägsnas långsamt, lager för lager. När snön börjar smälta aktivt kan du ta bort polyeten. Med inrättandet av varma dagar är det nödvändigt att kontrollera hur hortensian överlevde vintern. Detta görs i mitten av maj, då det inte väntas mer frost.

Förfarandet utförs bäst i grumligt väder, detta kommer att utesluta möjligheten till solbränna . Du kan inte öppna anläggningen omedelbart, men för en stund på morgonen och kvällen. Därefter avlägsnas mulchen och jorden runt busken lossas. Om det är torrt är det nödvändigt att vattna. I det här fallet måste vattnet vara varmt, du kan surgöra det lite med citronsyra.

Efter det utförs beskärning. Varje skott bör ha 3-4 knoppar efter det. Torra grenar och skott äldre än 4 år tas bort. Proceduren görs innan bladen börjar bildas, såvida inte hortensian skadas under vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

I denna situation är det de första bladen som visar vilka delar av växten som behöver tas bort. Efter beskärning ges busken kvävegödsling.

Rekommenderad: