Hur Blommar Ett Tall? 16 Foton Blomningstid Av Tallar I Yakutia Och Andra Platser. Hur Ofta Blommar Det? Hur Ser Det Ut Efter Blomningen?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Blommar Ett Tall? 16 Foton Blomningstid Av Tallar I Yakutia Och Andra Platser. Hur Ofta Blommar Det? Hur Ser Det Ut Efter Blomningen?

Video: Hur Blommar Ett Tall? 16 Foton Blomningstid Av Tallar I Yakutia Och Andra Platser. Hur Ofta Blommar Det? Hur Ser Det Ut Efter Blomningen?
Video: YAKUTSK SUMMER 2019. RAINY DAY. ЯКУТСК. ЛЕТО. ДОЖДЛИВЫЙ ДЕНЬ. САХА СИРЭ. 2024, April
Hur Blommar Ett Tall? 16 Foton Blomningstid Av Tallar I Yakutia Och Andra Platser. Hur Ofta Blommar Det? Hur Ser Det Ut Efter Blomningen?
Hur Blommar Ett Tall? 16 Foton Blomningstid Av Tallar I Yakutia Och Andra Platser. Hur Ofta Blommar Det? Hur Ser Det Ut Efter Blomningen?
Anonim

Tall tillhör gymnospermer, liksom alla barrträd, därför har den inga blommor och kan faktiskt inte blomma, till skillnad från blommande växter. Om vi naturligtvis uppfattar detta fenomen som vi är vana vid att se på våren på våra gator och trädgårdar. Men även i vetenskapliga arbeten kallas själva processen med att vakna till liv efter vintern i barrträd, åtföljd av bildandet av manliga och kvinnliga könsformationer i dem, följt av pollinering och befruktning, inget annat än blomning. Därför kommer vi att kalla det samma enkla koncept för oss.

Bild
Bild

Blommande funktioner

Tallens manliga blomställningar är mer som spikelets, och de kvinnliga blomställningarna är mer som små knölar. För att säga sanningen är deras färg ganska enkel, obeskrivlig: spikelets har en bleknad gul, och kottarna har samma bleka, men bara en rosa nyans . Dessutom luktar varken den ena eller de andra blommorna av någonting. Men de behöver inte detta, eftersom kottarna pollineras av vinden och inte av insekter. Naturen ges inte för att locka någon med sitt ljusa utseende eller lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästan alla typer av tallar som är vanliga i Ryssland (vanliga, sibiriska, berg, ceder, svart, Angara, Krim och andra) har liknande kottar och spikelets. Och själva blomningsprocessen är densamma. Enligt de senaste uppgifterna innehåller tallens artssammansättning 124 sorter . Blomning av tall är särskilt märkbar i de fall det har ett stort överflöd av manliga blomställningar - de ser ut som ljus som lyser på grenarna. Men ett sådant överflöd är inte så vanligt. Bland de kvinnliga blomställningarna finns också ofta exemplar av ovanlig skönhet.

Förresten, knopparna-blomställningarna har en trevlig smak och är mycket användbara, eftersom de är rika på vitaminer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var finns blomställningarna?

Naturen verkar ha förutsett allt. Även här utmärkte hon sig: han arrangerade manliga och kvinnliga blomställningar av tall på ett fantastiskt sätt - på olika grenar … Dessutom gav hon en möjlighet till fri pollinering, öppnade vägen för pollen och placerade både hanspikar och honkottar i spetsen av grenarna. I detta fall kan nålarna inte störa pollenrörelsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningstid

Även blomningstiden för barrträd, inklusive tall, sker vid en tidpunkt då lövträd ännu inte har öppnat sina löv efter vintern. Det vill säga att samma mekanism för naturlig balans fungerar - ingenting bör störa det gynnsamma förloppet av pollinering av barrträd.

Pilar med blommor på en tall visas redan i andra eller i början av det tredje decenniet i april - mitt på våren . De börjar blomma, beroende på växande område: i Sibirien och de norra regionerna i den europeiska delen av vårt land, oftast i början av juni, i mellersta zonen - efter 20 maj, och ännu tidigare i de södra regionerna.

Det blir i alla fall ingen blomning förrän luften värms upp till 20 grader.

Bild
Bild

Och om vädret är kallt, kan blomningen dröja tills slutet av juni. I Yakutia kan blomningen av ett tall också fånga början av juli, men det börjar mycket senare än maj.

Manliga blomställningar-spikelets är i själva verket en formation som består av miniatyrkottar . Varje sådan hankon har så kallade pollensäckar i den nedre delen av skalan, i vilken pollen mognar. På honkottar - även på vågar - finns fröknoppar eller ägglossningar.

Bild
Bild

Från vindens kraft bärs pollen över långa avstånd och faller på kvinnliga fröskalor, det fastnar på dem med hjälp av harts. Dessutom sker befruktningsprocessen, vilket ger upphov till ett nytt liv - embryot och fröet.

Det bör noteras att pollinering i tallar är mycket snabb . Med en tillräckligt stark vind i barrskogar kan du se hela moln av gult damm, och efter regn är alla pölar täckta med ett gult lager av pollen. Andra okunniga ögonvittnen om sådana fenomen tror ibland att skogen täcktes av någon form av kemiska utsläpp från närliggande industrier. Och detta är bara säker pollen från barrträd.

Bild
Bild

Nästan alla tallar blommar varje vår. Och för första gången kan de blomma i mycket olika åldrar, och även inom samma sort kan skillnaden vara upp till 20 år. Allt beror på tillväxtförhållandena. Till exempel, Skogar på en odlad plats börjar bära frukt vid cirka 15 års ålder … Men om det växer under trånga förhållanden, till exempel, är plantningarna förtjockade, då första gången kommer det att bära frukt tidigast 25, eller till och med 40 år gammal.

Detta påverkas också av andra odlingsförhållanden: jord, fukt, temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

I Yakutia växer en växt, som kallas "Protea". Detta träd är inte barrträd, eftersom det tillhör proteinfamiljen, och dess hemland är i Sydafrika. Men i botaniska drag och utseende ser protea ut som en riktig tall, därför anses den vara sådan. Det mest intressanta är att det här tallet blommar bara en gång på ett helt sekel . Men å andra sidan är blomställningarna slående i sin skönhet - de är enorma, brokiga, ljusa och färgen är hallon eller körsbär, ljusgrön och så vidare.

Bild
Bild

Efter blomning

I början av blomningen sticker en honkon med mogna äggstockar upp, skalorna öppnas, som om de väntar på pollinering. Detta är verkligen nödvändigt för att pollen lätt ska nå sin destination - under vågen, närmare äggstockarna. I slutändan är detta vad som händer - pollenkornen håller sig till vågen.

Ytterligare, efter pollinering lutar honkonen åt sidan och intar en redan hängande position … Och utrymmet mellan vågen är igensatt av harts. I dessa "vaggar", stängda från yttre påverkan, kommer frömognad att äga rum i framtiden, vars varaktighet är mer än ett och ett halvt år, närmare bestämt - 20 månader.

Bild
Bild

Knoppen kommer att ha en grönaktig färg i mer än ett år, varefter den börjar mörkna till brun . Och sedan öppnas den någonstans i slutet av den andra vintern och börjar så sina frön med hjälp av vinden över skogen. Och såningen kommer att pågå ganska länge - fram till april.

Rekommenderad: