Röd Ek (34 Bilder): Kanadensisk Rödbladig, Amerikansk, Nordlig Och Andra Namn På Quercus Rubra, Beskrivning Av Hur Snabbt Trädet Växer

Innehållsförteckning:

Video: Röd Ek (34 Bilder): Kanadensisk Rödbladig, Amerikansk, Nordlig Och Andra Namn På Quercus Rubra, Beskrivning Av Hur Snabbt Trädet Växer

Video: Röd Ek (34 Bilder): Kanadensisk Rödbladig, Amerikansk, Nordlig Och Andra Namn På Quercus Rubra, Beskrivning Av Hur Snabbt Trädet Växer
Video: Ek Manhemsvägen Vallentuna 2024, April
Röd Ek (34 Bilder): Kanadensisk Rödbladig, Amerikansk, Nordlig Och Andra Namn På Quercus Rubra, Beskrivning Av Hur Snabbt Trädet Växer
Röd Ek (34 Bilder): Kanadensisk Rödbladig, Amerikansk, Nordlig Och Andra Namn På Quercus Rubra, Beskrivning Av Hur Snabbt Trädet Växer
Anonim

Röd ek - ett extremt vackert och högt träd med starkt lövverk. Anläggningens hemland är Nordamerika. Det introducerades och spreds i europeiska länder med ett tempererat klimat och i Ryssland. Trä, som ofta används i många branscher, är av värde. Används i landskapsdesign för att dekorera parker och trädgårdar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

I forntiden ansågs ett träd som en ek vara det viktigaste bland andra växter, att klippa ner det var ett strikt tabu. Ett kult träd planterades mitt i byn, på torget.

Växten under det botaniska namnet röd eller rödbladig ek tillhör familjen Bok . På latin låter detta namn som Quercus rubra.

I botanik finns det en beskrivning av dess två huvudvarianter: den första kallas den norra, järnek eller kanadensisk ek, den andra är känd över hela världen som amerikansk ek.

Kanadensaren eller järneket finns i hela Kanada, särskilt i öst och söder, i Nova Scotia, Ontario och Quebec. Ett exotiskt ek med en”flammande” krona är en av de nationella symbolerna i detta land. Träd reproducerar aktivt i täta skogar, i områden med glaciala avlagringar, längs flodstränder. Frånvaron av stillastående fukt i jorden och låg luftfuktighet har en positiv effekt på tillväxttakten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kanadensisk ek älskar rik och bördig jord. Kulturen är mycket ljuskänslig och behöver tillräckligt med solljus. Därför slår växten sällan rot i norra klimat - långvariga och kalla nätter stör. Även om eken är resistent mot skugga, kan den växa i en tät skog. Starka vindbyar är inte heller hemska för ett träd.

Ekbark är vinterhård, vilket gör att trädet kan leva upp till 200-500 år i naturen . De mest kända representanterna för röda ekar i historien har överlevt till ett och ett halvt till två årtusenden! Ett träd som har nått hundra eller fler år anses vara moget. Ek växer snabbt fram till 30 års ålder, sedan saktar processen ner lite och tillväxten fortsätter inte i höjd, utan i bredd. Ekens ålder bestäms av en specialutvecklad formel, i vilken diametern i centimeter anges. Bestämmer också långlever med ett stort antal ringar på snittet. Flera stycken visas varje påföljande år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den amerikanska eken, till skillnad från sin kanadensiska motsvarighet, är bara dominerande i östra USA. Stammen är något lägre, har en höjd av 18 till 26 meter. Det är känt för sitt högpresterande virke, enligt statistik kommer minst en tredjedel av världens träbaserade materialproduktion från norra ek. Träets färg är ljusbrun, men blir gradvis mörkare med tiden. Det är svårt att bearbeta materialet eftersom det har en hög hårdhet. Ekprodukter kännetecknas av sällsynt hållfasthet och slitstyrka, är resistenta mot negativ yttre påverkan och kan tjäna upp till 100 år eller mer.

Hållbart naturmaterial är utmärkt för skeppsbyggnad - att bygga fartyg och båtar . Högkvalitativa möbler, konstruktionsvirke och parkett, fat och andra träbehållare är gjorda av det. Grenar, bark, löv och ekollon bearbetas och används också för tekniska ändamål, varifrån bläck, permanenta färgämnen för tyger och läder erhålls.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Röd ek ger hälsofördelar för människor, många recept för infusioner och avkok från denna växt har varit kända sedan länge. Blad och bark används oftast för medicinska ändamål; bin får medicinsk honung från blomställningens pollen under blomningen . Avkok från bladen är användbara för lungsjukdomar, mag -tarmkanalen. Infusioner eliminerar kolik, hjälper till med magsår, blödande tandkött, leversjukdom, åderbråck. Ekbark - ett välkänt läkemedel som används vid kraftig svettning, hudutslag.

Grenarna används för att göra utmärkta kvastar för badet, och rökelsepinnar är gjorda av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd ek fördes till Ryssland på 1800 -talet; ett stort antal växter kan ses i Botaniska trädgården i Sankt Petersburg . Naturligtvis växer järnekseken i Ryssland i skogarna i Moskva -regionen, i Ural, Nordkaukasus. Den odlade växten planteras i parkerna i Vitryssland och de baltiska staterna.

Trädet ser tunnstammat ut-stammens höjd kan nå 25-30 meter och diametern är inte mer än en och en halv meter. Barken är ganska tunn och slät i strukturen. I skuggan - ljusgrå och rödaktig i unga växter, mörkgrå i mogna växter. När trädet åldras tenderar barken att spricka. Kronan är bred och frodig, i form av ett tält, kronans diameter är betydande. Roten går djupt ner i marken, dess längd kan nå 20 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på bladen gav hela växten namnet, eftersom ekens unga blad är rödaktigt färgat . De yngsta träden, efter blommande, överflödar med ljusa röda blad; i äldre träd ändras bladets färgskugga, blir mörkare eller vinröd. Efter att bladen har blommat helt ändrar de färg till grönt, och på hösten blir de rödaktiga och brunaktiga igen. Om trädet på våren eller sommaren nästan inte går att skilja från resten, så är de röda ekarna på hösten en fantastisk syn som starkt sticker ut med sitt eleganta vackra lövverk mot bakgrunden av skogens gula dekoration.

Bladen är smala, med glans, cirka 15-20 cm långa, på bladet på alla sidor finns djupa hack, lober med skarpa kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädets blomning börjar sent på våren och sammanfaller i tid med utseendet på de första bladen. Varar cirka 7-8 dagar. Frukterna är rödbruna ekollon, första gången de dyker upp nästan omedelbart, under det andra året av trädets liv, och från cirka 15 års ålder bär eken konstant frukt.

Ekollon är ovala, 1,5-2 cm långa, med en rundad näsa . De mognar på hösten och har värdefulla närings- och kosmetiska egenskaper. Servera som en favoritbit av vildsvin och grisar. De används också för att göra mjöl till konfektyrindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Plantera och lämna

Du kan plantera en ek antingen på våren, så snart snön smälter, eller på hösten, innan frosten har kommit. För Ryssland anses den bästa tiden vara vårmånaderna mars och april och under hösten - oktober och första halvan av november.

Val av sittplats

Landningsplatsen vid sommarstugan är vald öppen och väl upplyst. Mognad och tillväxt beror direkt på detta. Röd ek har en uttalad inställning till ljus, den är ganska fotofil . Om växten planteras på den skuggiga sidan blir formationen inaktiv och försenad, och eken kommer inte att bära frukt. Därför väljer de ett öppet område där solen stannar större delen av dagen.

Till att börja med, när du planterar, måste du gräva ett litet hål i marken och placera sedan dränering i det: torra löv, krossad sten. Rothalsen ska inte vara för djup och vila mot botten av hålet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet av röd ek täcker ett stort område som sprider sig i marken, vilket är viktigt att tänka på när du väljer en plats. Det bör inte finnas några andra växter i närheten så att kronan fritt får plats i rymden över tid.

Jordkrav

Tål väl jord med överdriven surhet. Ek kräver inga speciella förhållanden för plantering, men reagerar inte bra på kalk och höga fuktnivåer i jorden . Den optimala jordkompositionen är en blandning av torv, gräs och sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det unga trädet vattnas regelbundet, ogräs runt ogräset som stör fuktabsorberingen. Vattning är särskilt viktigt under varma och torra årstider. En månad innan lövfallet börjar, slutar de vattna . Förberedelserna för vintern börjar, som trädet utför på egen hand.

Bild
Bild

Toppdressing

När man planterar ett kristtorn är det oönskat att använda organiskt gödningsmedel. Marken matas med ammoniumnitrat, mullein och urea.

Bild
Bild

Fortplantning

Norra ek är lättodlad, den planteras i sommarstugor och trädgårdstomter. För reproduktion används frukt-ekollon, liksom plantor, ett år gamla sticklingar av rötter eller stubbar.

Ekollon … De skördas på hösten, under mognadsperioden och lagras till våren, tills de planteras. För att få ett friskt träd, ta ekollon starka och utan skador, fulla. Förvara frukterna i skafferiet vid en låg temperatur, högst + 3 ° C, så att de inte gror. Förpackad i papper eller i nät. Ekollon kan torka ut och är oanvändbara om luftfuktigheten under lagring är otillräcklig, men samtidigt bör halten inte överstiga 80%, eftersom annars kan ekollon lätt bli mögliga. Kontrollera regelbundet efter mögel, separera friska frukter från sjuka. Förberedda ekollon planteras på våren. Fördjupningsdjupet i marken under plantering är högst 10-12 cm. Efter att ha sänkt det i hålet hälls torrt lövverk tillsammans med frukten.

Detta görs för att bibehålla optimala fuktnivåer under tillväxt och luftcirkulation.

Bild
Bild

Plantor … Detta är namnet på de groda plantorna från ekollon. Plantor finns i ett skogsbälte eller en park. De måste grävas ut noggrant så att hela rotsystemet förblir intakt. För att plantan framgångsrikt ska slå rot på en ny plats måste du ta med dig lite jord från platsen där den hittades. Du måste plantera en planta tidigt på våren tills bladet bildas. För att göra detta, förbered en plats, gräva ett hål minst 20 cm djupt. Roten ska gå in i hålet helt, medan resten av ekollon ska placeras några centimeter djupt.

Rotsystemet slår inte rot på en ny plats omedelbart, aktiv tillväxt börjar flera månader senare, på sommaren.

Bild
Bild

Skikten … Detta är namnet på mycket unga träd, högst två år gamla. Ettåriga plantor används främst. De har vanligtvis underutvecklade laterala rötter, men den centrala roten är redan stark. Att plantera lager är enkelt. För att plantera, gör ett djupt hål så att rhizomen sitter fritt. Området runt platsen befrias från gräset, vilket bromsar tillväxten.

Bild
Bild

Planter … När du köper en planta från en plantskola måste du se till att rötterna är helt täckta med en stor jordklump. Mycel finns kvar i det, hjälper till att utveckla rotsystemet, vilket ger trädet tillväxt på grund av näringsämnen. Om jordklumpens integritet kränks kommer växten inte att slå rot i ett annat område.

Avståndet mellan enskilda plantor är minst 6 meter så att träden inte stör varandra.

Bild
Bild

Skadedjur och sjukdomar

Unga träd måste vårdas noggrant. Under de första fem åren av livet är de täckta med säckväv under den kalla årstiden för att förhindra frysning och sjukdomar. Burlap ska vara tät, luftgenomsläpplig.

En vuxen ek attackeras sällan av skadedjur; den har ett kraftfullt rotsystem och starka grenar . Bokfamiljens främsta fiender är fruktmal och bladmask. Ett skadedjur som mjöldagg, känt för sin snabba och aggressiva verkan, är det farligaste. Skadedjuret orsakar nekrotiska förändringar i grenarna upp till hela trädets totala död. Det är lätt att upptäcka sjukdomen genom den vita blomman på bladen. I slutet av sommaren visas små svarta prickar på den pulverformiga beläggningen - det här är svampens kroppar. Mjöldagg kan förstöra en ung växt, eftersom det inte tillåter skotten att stelna. Sjukdomen sprids av insekter som gnager löv. Efter deras strejk mot kronor kan ek i alla åldrar påverkas.

Förebyggande behandling av grenar utförs med en blandning av bakpulver och vatten. Om skadedjur redan har dykt upp måste du omedelbart applicera fungicider för att helt neutralisera effekten och förstöra parasiterna. Förutom fungicider behandlas växter med en lösning av kopparsulfat och kolloidalt svavel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Landskapsdesigners använder omfattande dekorativa egenskaper hos en anspråkslös och levande växt. Odlade ekar kan planteras i trädgården, och på hösten blir de en riktig dekoration av parken och trädgården. De brukar känna sig bekväma bredvid växten:

  • lind- och enbuskar;
  • vit akacia;
  • snäcka;
  • clefthoof;
  • alla typer av barrträd.

Det är också vanligt att plantera azaleabuskar och mandel i närheten av ek. Denna tradition kommer från orientaliskt trädgårdsarbete. Från grödor som blommar tidigt, välj viol och krokus, som blommar innan ekarna fäller sina löv.

Rekommenderad: