Spetsig Idegran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Nana" Och Andra. Deras Landning Och Vårdregler

Innehållsförteckning:

Video: Spetsig Idegran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Nana" Och Andra. Deras Landning Och Vårdregler

Video: Spetsig Idegran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten
Video: Vlogg12 Idegran 2024, Maj
Spetsig Idegran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Nana" Och Andra. Deras Landning Och Vårdregler
Spetsig Idegran (24 Bilder): Beskrivning Av Sorten "Nana" Och Andra. Deras Landning Och Vårdregler
Anonim

Spetsig idegran är ett vintergrönt träd som tillhör familjen Yew. Växer i Asien, Nordafrika, Kanada, Ryssland. Har det latinska namnet "Taxus cuspidata". Barrved bearbetas enkelt och är mycket värdefullt för möbelproduktion, men det används inte ofta. Det är intressant att bågar och pilar gjordes tidigare från grenarna på en växt och spetsen smetades med giftig juice . Flerårig odling är nu vanlig i hushållet. Den används som dekorationsartikel i landskapsdesign, för landskapsarkitektur av området. Det är värt att veta att nästan alla delar av växten är giftiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och egenskaper hos idegran

Detta är ett flerårigt barrträd som liknar en buske i form. Stora exemplar är sällsynta. Barlindets livslängd är fantastisk, det finns arter som lever upp till 900 år. Trädet växer ibland upp till 20 m, men medelhöjden är vanligtvis 6-10 m . Kronan är oval i formen, med fluffiga gröna kvistar. Stammen är rödbrun i färgen och nålar växer på grenarna. Den är mjuk, tjock och innehåller gift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nålarna är små, varierar i storlek från 2 cm i längd och upp till 3 mm i bredd, kilformade. Färgen på nålarna är mörkgrön, ljusare under. Den fleråriga blomningen sker på våren. Sporofyller i kulturen har en sfärisk form och gömmer sig i bladaxlarna. Sporolistiki är enstaka knoppar som ligger ovanpå de små bihålorna i själva bladet. Frön mognar från honblommor.

Barnet är en tvåvägsväxt och är sällan enväxt . Dioecious växter är de som bara har blommor från man av samma kön eller kvinnliga ståndare. Monoecious arter innehåller manliga och kvinnliga karaktärer i ett exemplar. Dioecious växter pollineras endast på tvärs. Pollinering innebär bin och vind. Frukter uppträder när pollen från en sådan kultur faller på ett annat exemplar med honblommor.

Grödans frön kan skördas tidigt på hösten. De liknar ett ägg, är platta och har en varm brun färg. Frönas storlek är upp till 6 mm. Den övre delen av frödruvan är öppen i skalor, från vilken du kan se kanten av fröet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Område

Idegruppen är ganska stor. Den växer i Japan, Korea, Kina, Kanada, Nordafrika, Ryssland (Primorye, Sakhalin, Kuril Islands). Träd växer vanligtvis i grupper i barrskogar och bergsområden . De växer ofta på platser där det finns andra typer av barrträd, till exempel nära cederskogar och tallar. Trädet är lämpligt för bördig jord som innehåller kalksten och ett fuktigt klimat. På Kurilöarna finns den nära bambulundar. Det finns många trädplantager i Lazovskys naturreservat i Ryssland. De är listade i Red Book of Primorye och Sakhalin -regionen som en sällsynt art.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Den vanligaste:

  • "Gyllene";
  • "Nana";
  • "Minima";
  • Farmen;
  • "Kapitata";
  • "Expansa".
Bild
Bild

Sort "Nana " är en dvärg barrskog som ser ut som en ellips. Mest lämplig för kontinentalt klimat. Nålarna på detta idegran är mörkgröna, mjuka vid beröring. "Nana" är bra för dekorativ trimning, du kan skapa en intressant sfärisk form eller bilden av en pyramid. Anläggningen används också för att anlägga territoriet. Detta exemplar växer med cirka 5 cm per år. Du kan använda denna sort för att skapa häckar eller andra dekorativa föremål. Vintergröna buskar ser bra ut på terrasser, gränder, trädgårdsvägar.

Liksom andra sorter av idegran mår "Nana" bra på skuggiga tomter. Det är opretentiöst mot jorden, tolererar vintern bra och är inte rädd för vindar.

Bild
Bild

" Gyllene "- miniatyr dvärgbuske. Detta är en barrväxt, vars höjd inte är mer än 3 m. Det kallas gyllene, eftersom nålarna har en ljusgul kant, som påminner om guldfärgen.

Bild
Bild

" Minima " - den minsta dekorativa typen av idegran. Den når en maximal höjd av 35 cm. Grenarna har en brunaktig nyans och nålarna är smaragdgröna, avlånga, blanka på ovansidan. "Minima" används för landskapsarkitektur och floristisk landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Farmen - en variation av idegran, växer upp till 2 m. Älskar bördig jord och ett fuktigt klimat. Det slår också bra i stadsområden. Hans nålar är breda, spetsiga.

Bild
Bild

" Expansa " - en buske vars krona liknar en vas. Växten har ingen huvudstam. En flerårig som kan leva upp till 200 år, men växer upp till högst 3 m i höjd. Olika skulpturer är gjorda av denna typ av barlind, som är särskilt populära bland designers i USA.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Kapitata " - en kompakt buske, liknande en nål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Yew planteringsregler

Med tanke på att idegran är ett flerårigt långlivat träd, är det lämpligt för att dekorera territoriet. Det är opretentiöst i vården, har ett vackert utseende, det kan skäras. Barnstegets skuggtolerans gör att det kan lokaliseras i olika delar av landskapet, där andra växter inte kan överleva. Reproduktion av idegran utförs genom att plantera frön eller sticklingar . Busken måste skapa ett gynnsamt mikroklimat även under plantering. Många typer av idegranar uppfattar olika typer av jord på samma sätt. Det är viktigt att surheten är minst 6.

Bild
Bild

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt markens dräneringsskikt . En jordblandning kan göras av torv, torv och sand. Glöm inte mineralkomplexet för jorden. Om du vid plantering lägger till mark från en barrskog, ger detta växten mykorrhiza som är nödvändig för den vitala aktiviteten. Det är bättre att plantera idegran från slutet av augusti till början av oktober. Planteringshål grävs utifrån rotsystemets storlek.

Växter med ett öppet rotsystem planteras så att rötterna är fritt belägna i planteringsgropen och rotkragen ligger på markens nivå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdregler

Rätt vård är viktigt för den spetsiga barlind. Topdressing ska inte ges för mycket, det ska vattnas måttligt, från 10 liter åt gången. Ett vuxet idegran behöver inte rikligt med vattning, eftersom dess rotsystem tillåter det att extrahera vatten från jordens djupa lager. Vid torka måste du vattna den vuxna barlindet och bevattna kronan . Du bör också lossa jorden i sektionen nära stammen efter vattning. Mulching av jorden är nödvändig för att dämpa tillväxten av ogräs, samt för att behålla fukt under en längre period. Under de första 3 åren behöver busken skydd mot drag.

Bild
Bild

Beskärning av kulturen bör utföras redan för en vuxen växt, detta bör göras noggrant . Eftersom trädet växer långsamt, om du tar bort överskottet, kommer det att växa igen under lång tid. Den bästa beskärningstiden är i april. För övervintring bör plantor täckas med grangrenar. Detta skyddar växten från frost och sol. Du kan göra en speciell ram av träbjälkar och lutrasil. Innan övervintringen bör du spraya idegran med fungicida preparat för att förebygga olika sjukdomar.

När kulturen mognar utvecklar den motståndskraft mot ogynnsamma miljöfaktorer, så trädet behöver särskild vård de första åren.

Rekommenderad: