Cedertyper (27 Bilder): Kanadensiska Röda Och Dvärgvarianter, Gråt Och Sorter Av Blå Och Gröna Ceder

Innehållsförteckning:

Video: Cedertyper (27 Bilder): Kanadensiska Röda Och Dvärgvarianter, Gråt Och Sorter Av Blå Och Gröna Ceder

Video: Cedertyper (27 Bilder): Kanadensiska Röda Och Dvärgvarianter, Gråt Och Sorter Av Blå Och Gröna Ceder
Video: The Spirit Medicine of Cedar 2024, Maj
Cedertyper (27 Bilder): Kanadensiska Röda Och Dvärgvarianter, Gråt Och Sorter Av Blå Och Gröna Ceder
Cedertyper (27 Bilder): Kanadensiska Röda Och Dvärgvarianter, Gråt Och Sorter Av Blå Och Gröna Ceder
Anonim

Idag är trenden att plantera vintergröna barrträd i husområdet populär. Det är de som blir dekorationen och höjdpunkten på territoriet i ett privat hus eller sommarstuga, glädjande med skönhet och en underbar lukt. I denna artikel kommer vi att prata om en sådan representant för barrträd som cederträ och diskutera de mest populära arterna och sorterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning av arter

Vanlig cederträ är ett vintergrönt barrträd som också ofta kallas cederträ. Det är ganska stort och omfattande, maximal höjd kan nå 50 meter och minimum - 25. Dess rotsystem kan vara ytligt, spridande, pyramidalt eller paraplyformat. Cedern kännetecknas också av närvaron av:

  • mörkgrå bark;
  • doftande trä;
  • enkla, upprättstående kottar, deras form kan vara äggformig eller fatformad, maxlängden för varje frukt är 10 centimeter, minsta är 5.
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta träd är inte bara extremt aromatiskt, det har också många fördelaktiga egenskaper . Cederträ eterisk olja är efterfrågad och kan användas på olika sätt.

Trädet är krångligt om jorden där det kommer att växa. Lammig jord i bergsområden är bäst lämpad.

Bild
Bild

Idag finns det en ganska stor variation av cederarter. Vi kommer att prata om dem som finns i naturen och odlas på din webbplats, i en park, i ett rekreationsområde.

Libanesisk ceder . Denna art har varit känd sedan början av 1600 -talet. Representanter för arten kännetecknas av långsam utveckling, livslängd, frostbeständighet. Trädet är inte krångligt med valet av jord - det kan trivas både i kalkjord och på en solig gräsmatta. Om cedern är ung har kronan en konisk form, men redan för ett vuxet träd är förekomsten av en spridande krona karakteristisk, på vilken du mycket tydligt kan se grenarnas nivåer. Trädet har en mörkgrön krona.

Nålarnas längd kan vara upp till 3 centimeter. Kottarna kännetecknas av en ljusbrun färg och en längd på upp till 12 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Atlanten cederträ . Den växer mycket snabbt, särskilt i ung ålder. Han är inte rädd för varken torka eller svåra frost. Trädet behandlar solens strålar bra - de har en positiv effekt på kronan. När det gäller val av mark för plantering är det bäst att undvika kalkstenspost och platser med höga grundvattennivåer. En stor mängd fukt kan negativt påverka utseendet och hälsan hos denna barrträd.

För att odla hemma är en växt bäst lämpad vars kronform är pyramidformad, pelarformig eller gråtande, och nålarna är blåa eller gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Deodar . Denna typ av träd kännetecknas av närvaron av ett stort antal olika sorter, som odlades tack vare uppfödarnas fruktsamma arbete. Växten växer ganska snabbt, den kan utvecklas både i solen och i skuggan, den är inte kräsen med marken. Men när du väljer en plats för plantering av Himalaya -cedern, var noga med att fokusera på det faktum att det inte finns några utkast. Himalaya -cedern kännetecknas av en mjuk krona och uppåtriktade kottar.

Den är lämplig för implementering av olika designlösningar - den kan skäras, vilket ger kronan en annan konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Vi pratade om de mest populära växtsorterna. Nu är det dags att bestämma de mest lämpliga sorterna av var och en av de arter som kan odlas i ett odlat område. Enligt experter är de mest lämpliga sorterna av libanesisk ceder:

  • Glauca är en växt vars nålar är ljusblå;
  • Breviramulosa - sorten kännetecknas av närvaron av så kallade skelettgrenar;
  • Stricta - trädets krona är kolumnerad, grenarna växer uppåt;
  • Pendula - denna sort, tvärtom, kännetecknas av närvaron av grenar som faller ner;
  • Tortuosa - Huvudgrenarna är ganska slingrande;
  • Nana - denna sort tillhör dvärg, prydnadsväxter;
  • Nana pyramidata är också en dvärg, hämmad växt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande sorter av Atlas ceder är mest efterfrågade:

  • Glauca horizontalis är ett mycket vackert dekorativt träd med blå nålar och välvda grenar, det anses vara en elitsort;
  • Aurea-kulturen kännetecknas av en stiftformad krona av gult guldfärg;
  • Fastigiata - denna sort anses vara hög, kronans form är pelarformad, nålarna är ljusgröna i färgen;
  • Pendula - Denna sort är mycket lätt att skilja från andra, eftersom den har en kolonnform, vars topp hänger vackert.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller Himalaya ceder är de mest populära och efterfrågade träsorterna:

  • Albocpica - trädets höjd är liten, kronan är pyramidal, den mest attraktiva egenskapen är dess färg, som förändras under hela trädets liv och tillväxt;
  • Gyllene horisonten - kronan på ett redan moget träd är ganska starkt och plant, sorten anses vara unik, dess särdrag är mycket långa nålar, vars längd kan vara upp till 30 centimeter;
  • Prostrata - en representant för sorten växer mycket långsamt, vid 20 års ålder kan den maximala trädhöjden vara 35 centimeter;
  • Kashmir - växter av denna sort planteras oftast på platser med kallt klimat, detta beror på att trädet är frostbeständigt och vintern är inte hemsk för det;
  • Pygmy - denna dvärgceder är mycket populär på grund av sitt utseende, som kännetecknas av en rund form.
Bild
Bild
Bild
Bild

Var och en av dessa sorter kan planteras i öppen mark på husets territorium, men du behöver bara ta hänsyn till alla finesser och funktioner i plantering och ytterligare vård.

Träd som inte är släkt med släktet

Det finns flera arter som är kontroversiella än idag. Saken är att vissa forskare och uppfödare hävdar att dessa växter med rätta kan kallas cederträ, medan andra är säkra på att det bara är cedertallar. Dessa typer inkluderar följande typer av cederträ.

Europeiska - Det här är en ljus representant för tallfamiljen. Frankrike anses vara kulturens födelseort. Att ta hand om denna typ av växt är inte alls svårt, den europeiska cedern är inte alls nyckfull varken för valet av en planteringsplats eller marken. Reagerar bra på växlande väder och till och med frost.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sibirisk -Detta är en växt som kännetecknas av en tät krona av brungrå färg, konformad. Den har ganska långa nålar, deras längd kan nå 14 centimeter. Sibiriska cedernötter innehåller relativt stora frön, och kärnorna gömda i dem bakom en tjock och stark hud är mycket goda.

Trädet börjar bära frukt tidigast 30 år efter plantering.

Bild
Bild

Koreanska - ett ganska högt träd, vars nålar är blåa eller bruna. Nålarna är stora, upp till 20 centimeter långa. Konfrön kan också ätas och är ganska goda. Om trädet växer i naturen kommer nötter inte att dyka upp förrän det når 100 år. Prydnadskulturen kan ge sin första frukt vid 30 års ålder.

Bild
Bild

Kanadensiskt rött - åldern på detta träd är minst 1200 år. Han anses vara den äldsta medlemmen av arten. Trädets höjd kan nå 75 meter och omkretsen är 7 meter. Träet är ganska mjukt och smidigt.

Bild
Bild

Dvärgceder - Det här är den så kallade dvärgen, gråtande cedern, som mer liknar en buske än ett träd. Detta är ett bra alternativ för att dekorera en webbplats.

Bild
Bild

Kanske, efter en tid, kommer forskare fortfarande att kunna komma till en korrekt slutsats och kalla de listade plantorna fulla cedrar.

Val av funktioner

Cederträ är ett träd som inte alla håller med om och vågar växa på sin webbplats. Mest troligt beror detta inte på att lämna, utan på växtens storlek. Därför, när du väljer en ceder för plantering på ett hus eller sommarstuga, måste du överväga:

  • variation och kvalitet;
  • måtten som trädet kommer att nå - höjd och bredd;
  • snabb tillväxt;
  • när det börjar bära frukt, om det spelar någon roll för dig;
  • komplexiteten i reglerna för vård av en ung växt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att vård av en cederträ mycket liknar vård av en vanlig barrträdsrepresentant.

Rekommenderad: