Rost På Tall (11 Bilder): Blåsrostbehandling. Hur Man Hanterar Rost Av Tallnålar? Läkemedel För Behandling Av Sjukdomen

Innehållsförteckning:

Video: Rost På Tall (11 Bilder): Blåsrostbehandling. Hur Man Hanterar Rost Av Tallnålar? Läkemedel För Behandling Av Sjukdomen

Video: Rost På Tall (11 Bilder): Blåsrostbehandling. Hur Man Hanterar Rost Av Tallnålar? Läkemedel För Behandling Av Sjukdomen
Video: Planting Early Potatoes Garden Chronicles 2 2024, April
Rost På Tall (11 Bilder): Blåsrostbehandling. Hur Man Hanterar Rost Av Tallnålar? Läkemedel För Behandling Av Sjukdomen
Rost På Tall (11 Bilder): Blåsrostbehandling. Hur Man Hanterar Rost Av Tallnålar? Läkemedel För Behandling Av Sjukdomen
Anonim

Rost är en infektionssjukdom som drabbar många växter. Fruktträd, örtartade, bärgrödor, prydnadsflora - alla kan falla, drabbade av denna olycka. Barrträd lider också av rost. Varje art har sina egna egenskaper hos flödet. I tallar påverkar sjukdomen barken och nålarna och förstör sakta men säkert trädet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter av sjukdomen

Sjukdomen provoceras av rostsvampar som tillhör klassen teliomyceter. Parasiten går igenom flera utvecklingsstadier, under vilka förtjockningar uppträder på olika delar av växten. Dessa är sporbärande formationer som innehåller sporer av en färg nära rostig: orange, gulbrun, brun. Det är därför sjukdomen fick sitt namn.

Samtidigt mognar upp till flera miljarder sporer på en växt . De transporteras med blixtsnabbhet genom luften och övervinner stora avstånd, som mäts med kontinenten. Rost har den mest invecklade utvecklingscykeln av alla svampar. Ett stort antal orsaksmedel för sjukdomen är av olika ägare, det vill säga under mognadsprocessen ersätts flera värdar.

Huvudvärden är växten där parasiten bor under större delen av cykeln. Mellanvärden blir en transitpunkt där svampen passerar genom ett visst utvecklingsstadium. Varje art av tallrost har sin egen mellanvärd. Vissa rostsvampar undviker en iscensättningspost.

Bland arterna av tallros är tallblåsorost eller rostkräftor som orsakas av släktet Cronartium ribicola allmänt känd . Sjukdomen påverkar initialt nålarna på ett träd och bildar gula fläckar på det. Sedan sprids infektionen till unga skott. Och från de unga - på grenarna, stammen. I stammen förstör svamparna hartspassagerna, varför hartset börjar rinna ut rejält. Som ett resultat bildas karakteristiska gulorange hartsproppar på utsidan på barken. Med sjukdomens utveckling framträder icke-läkande sår, från vilka hartset systematiskt rinner ut. I detta fall blir vinbär och krusbär mellanvärden för tallarna. De infekterar växten på hösten, när sporer från sina fallna infekterade blad migrerar till tallnålar.

Bild
Bild

På våren bildas svampsporande lådor på tall i form av gula eller orange bubblor. När de mognar sprids många sporer till mellanliggande värdar, där cykeln upprepas igen. Rostkräftor påverkar oftast Weymouth tall och cederträ. Sjukdomen förstör trädet ovanför lesionsstället. Ju högre det drabbade området är, desto mer sannolikt är det att bevara växten. Om det bildas hartssår i nedre delen av stammen torkar kulturen mycket snabbt.

Tallnålsrost orsakas av svampar av släktet Coleosporium . Under den patologiska processen mognar sporbärande vesiklar på tallnålar i början av sommarperioden. I mitten av säsongen kommer sporer från dem, som sprider sig och attackerar den mellanliggande ägaren-mor-och-styvmor, vildblomma, klocka, så tistel. Sporbärande vesiklar lämnar bruna märken på tallnålarna, vilket gör trädet brokigt. På våren infekteras nålarna igen.

Tall svindlande eller rostiga skador på tallskott är resultatet av parasiten av Melampsora pinitorqua . Dess aktivitet manifesteras i slutet av våren, när unga skott är täckta med gula blåsor, böjande S-formade. Topparna på skotten dör av.

Efter detta är lövverket av den vita poppeln och asp, svampens mellanliggande värdar, täckt med orange urediniopustuler och förvandlas till svarta teliopustler. I denna form övervintrar parasiten på fallna torra löv. På våren visas en specifik gyllene blomning på dem, som infekterar tallarna igen när den sprider sig. Som ett resultat av skador dör trädet sällan, men det kan vara mycket förvrängt.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta orsakerna till utseendet

Den provocerande faktorn för utseendet på rost på ett tall kan vara trädets omedelbara närhet med parasitens mellanliggande värd. Att plantera dessa grödor bredvid varandra, som tall och vinbär, ökar sannolikheten för sporer på båda växterna. Om du tvivlar på riktigheten av att plantera grödor kan du kontakta en dendrolog . Specialisten kommer att berätta om reglerna för plantering av plantmaterial, om de gynnsamma utvecklingsförhållandena.

En annan anledning är plantering av redan infekterade grödor. I plantskolor omgiven av plantager av krusbär och vinbär inom en radie av mindre än 300 m attackeras träd ofta av rostsvampar. Genom att köpa en växt där och plantera den på din webbplats får du alltså ett initialt sjukt exemplar. Ökad luftfuktighet bidrar till utvecklingen av sjukdomen. Därför blir ett opålitligt dräneringssystem en utmärkt grogrund för svampar.

Kommer att provocera tillväxt av parasiter och tidig behandling av planteringar med antiparasitiska medel.

Bild
Bild

Hur ska man slåss?

Om det finns spår av rost på plantagerna, bör man fortsätta med att omedelbart eliminera och behandla de drabbade grödorna. Bland metoderna för att bekämpa rostsvampar är:

  • avlägsnande av drabbade områden av trädet;
  • isolera mellan- och huvudägare från varandra på ett säkert avstånd;
  • plantera andra, resistenta växtarter mellan dem;
  • plöja landet för att eliminera sporer;
  • toppdressing i form av fosfor, kaliumgödsel, införande av spårämnen;
  • kontroll av kvävegödsling;
  • användning av kemikalier.

Det rekommenderas vid de första tecknen på sjukdomen att spraya växten med Bordeaux-vätska 0,5-1% 2-3 gånger med en frekvens på 10 dagar. Förutom Bordeaux -vätska rekommenderas att använda Rogor . Planteringarna besprutas också med läkemedlet minst 3 gånger. Dessutom använder de "Tsineb", "Topsin" med svavel, "Vektru", "Strobi", "Kuproksat". Sårade träytor behandlas med Nitrafen, kopparnaftenat.

Eftersom rost orsakas av svampar bör den behandlas med fungicider. När du väljer dessa läkemedel måste du komma ihåg att många typer av svampparasiter redan har utvecklat resistens mot ett brett spektrum av dem. I grund och botten är dessa traditionella fungicidmedel som "Topaz", "Skor", som används under en ganska lång tid. Ineffektiva svampdödande läkemedel ger inte bara det önskade resultatet utan har också en deprimerande effekt på växten.

I det här fallet är det bättre att använda ny generation fungicider i form av en tankblandning, där flera typer av svampdödande medel kombineras samtidigt. De sprutas eller ges som staminjektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra rostskador på barrträd, det är nödvändigt att utföra ett brett utbud av mångsidiga aktiviteter.

  • Plantera friska tallar efter att ha kontrollerat inköpskällan.
  • Eliminering av sjuka individer.
  • Separation av värdkulturer: mellanliggande, huvudsakliga.
  • Avverkning av ogräs, vilket också kan vara ett mellanpass.
  • Obligatorisk samling av torrt lövverk.
  • Mata inte växter från midsommar till senhöst med kvävegödsel.
  • Upprätta ett dräneringssystem. En utmärkt lösning skulle vara att plantera fuktälskande växter nära nålarna. De kommer att eliminera stillastående vatten.
  • Perioden från slutet av maj till början av juni blir avgörande för tvistens spridning. Vid denna tid bevattnas träd med en lösning av ett kopparinnehållande preparat: kopparoxiklorid, "Abiga-Peak".

Rost på tallarna sliter gradvis ut trädet, torkar ut det. Med ett storskaligt nederlag börjar nålarna smula ihop massor. Det enda säkra sättet att hantera en sådan röra är att identifiera problemet i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rostskador är brådskande och kräver ett snabbt och effektivt svar.

Rekommenderad: