Rost På Ett äppelträd (19 Bilder): Rostiga Fläckar På Löv Och äpplen. Hur Hanterar Man Sjukdomen Under Hösten? Orsaker Till Utseendet På Bruna Blad

Innehållsförteckning:

Video: Rost På Ett äppelträd (19 Bilder): Rostiga Fläckar På Löv Och äpplen. Hur Hanterar Man Sjukdomen Under Hösten? Orsaker Till Utseendet På Bruna Blad

Video: Rost På Ett äppelträd (19 Bilder): Rostiga Fläckar På Löv Och äpplen. Hur Hanterar Man Sjukdomen Under Hösten? Orsaker Till Utseendet På Bruna Blad
Video: Så får du ut det bästa av dina äppelträd - Vardagspuls (TV4) 2024, April
Rost På Ett äppelträd (19 Bilder): Rostiga Fläckar På Löv Och äpplen. Hur Hanterar Man Sjukdomen Under Hösten? Orsaker Till Utseendet På Bruna Blad
Rost På Ett äppelträd (19 Bilder): Rostiga Fläckar På Löv Och äpplen. Hur Hanterar Man Sjukdomen Under Hösten? Orsaker Till Utseendet På Bruna Blad
Anonim

Äppelträd kan drabbas av olika sjukdomar. Rost dyker ofta upp på dem. För att utrota det, förhindra spridning av sjukdomen, de nödvändiga behandlingarna bör utföras i tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Rost på äppelträd är en vanlig svampsjukdom. Ursprungligen förekommer det på bladblad av växter och går sedan gradvis över till frukterna . Frukter blir små och dåligt lagrade. Rost stör bladens förmåga att fotosyntetisera. Unga skott är också allvarligt skadade. Om du inte påbörjar behandling av fruktträd i rätt tid kommer de snart att dö.

Det finns olika orsaker till att denna sjukdom uppträder på fruktträd . Så det förekommer ofta med en allvarlig brist på viktiga näringsämnen, inklusive kalium, fosfor, mangan, järn och magnesium. Det kan också uppstå vid felaktig passform. Kom ihåg att äppelträd inte kan planteras bredvid barrträd, eftersom de senare ofta är bärare av skadliga svampar. Dessutom kan skadliga insekter också fungera som bärare.

Växter med svag immunitet lider också ibland av infektion. Oftast växer dessa träd i ogräsiga områden. Utvecklingen av en skadlig svamp kan också provoceras av överdriven fukt, tät plantering, överdriven förtjockning av växternas krona.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tecken på infektion

När ett äppelträd påverkas av en sådan svampinfektion kan små gulgröna fläckar observeras på bladplattornas yta. Med tiden blir de större, de börjar täcka hela ytan . Äpplen blir mycket mindre. Senare mörknar bladen och får en brun färg. Bruna fläckar börjar också dyka upp på frukten. Infektionen suger ut alla juicer från växtens antenn.

Förutom löv påverkas också skott, äggstockar och knoppar. Med en stark spridning kan sjukdomen också spridas till trädstammen . På bladens undersida kan också små tillväxter bildas som är fyllda med sporer. Med tiden öppnar de upp sig. Om du inte påbörjar behandlingen kommer växten snabbt att sluta växa, utvecklas och bära frukt. Efter ett tag kommer den att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandlingsmetoder

För närvarande finns det ett stort antal olika metoder som gör att du kan behandla ett äppelträd mot rost. Låt oss titta närmare på några av dem.

Mekanisk

Med ett litet område för spridning av sjukdomen kan alla skadade växter klippas och kasseras så mycket som möjligt. Kolonier bosätter sig inte på grödan, men på grund av stark vind kan sporer komma på fruktträd och buskar . Oftast är barrträd, inklusive enbär, huvudbärarna för sådana svampinfektioner, så om de växer bredvid äppelträd bör de transplanteras. Om växten är för hårt påverkad måste du ta bort den helt. Det rekommenderas att bränna alla skurna och skurna delar för att inte orsaka ytterligare spridning av sjukdomen.

När själva infektionskällan har förstörts bör alla andra växter, grenar och bladblad undersökas noggrant . Om karakteristiska rostiga fläckar hittas, skärs de gröna delarna omedelbart av. Dessutom är det bättre att ta bort allt ogräs från platsen, förutom malurt, eftersom det kan avsevärt bromsa spridningen av den skadliga svampen. Platser under fruktträd, liksom områden där barrträd och buskar växte, bör också behandlas noggrant. Först grävs de djupt upp och behandlas sedan med speciella föreningar (ammoniumnitrat, kopparsulfat). I vissa fall är det nödvändigt att minska vattningen för att förhindra uppkomst eller utveckling av rost, för att bearbeta den för förtjockade kronan av fruktträd.

Om träden påverkades under hösten, bör du omedelbart ta bort alla fallna löv från platsen, eftersom de kan innehålla skadliga mikroorganismer som bidrar till utseende och spridning av svampsjukdomar . Bladen ska brännas omedelbart.

Det är på hösten som denna sjukdom oftast är utbredd på grund av utseendet på ett stort antal svamporganismer, överdriven jordfuktighet. I det här fallet är det bättre att omedelbart använda starka och effektiva kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av droger

De mest effektiva behandlingarna för denna sjukdom är kemiska behandlingar. Så används ofta speciella systemiska fungicider, som först tränger in i växtvävnadens struktur och sedan i cellerna och förstör infektionen. Medlen innehåller svaga gifter som har en negativ effekt uteslutande på skadliga organismer.

Låt oss markera några av de vanligaste fungiciderna

  • Blixt . Detta läkemedel finns i form av små granulat. Kompositionen är helt säker för människor, djur och själva växten. Det kan appliceras även under blomningstiden. Denna fungicid bör användas i svalt, lugnt väder. Det tillåter inte bara att utrota sjukdomen, utan har också en förebyggande effekt.
  • " Topas ". Denna fungicid för fruktplantor kan produceras i form av ett pulverformigt ämne eller en färdig lösning. För att spraya ett vuxet äppelträd behöver du cirka 2 liter av den utspädda kompositionen. Behandlingar med detta medel bör utföras en gång varannan vecka. Dessutom kan de utföras endast i lugnt och torrt väder. Produktens komponenter kommer att absorberas i bladen och grenarna på den drabbade växten i ett par timmar, utan att skada själva kulturen. Det bör noteras att vinden och atmosfärisk nederbörd efter denna tid inte kommer att kunna minska lösningens effektivitet.
  • " Vectra ". Denna fungicid anses vara den mest kraftfulla och effektiva. Den innehåller en speciell komponent, bromukonazol. Kompositionen kan inte användas mer än 3 gånger under en säsong. Denna typ av läkemedel bör användas i fall där bladen har ett stort antal stora bruna fläckar. För att spraya ett vuxet träd behöver du från 10 till 15 liter färdig lösning, för ung växtlighet räcker det med 2 liter.

Kom ihåg att denna fungicid aldrig får blandas med andra läkemedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används ofta olika preparat som innehåller koppar för att bekämpa rost. Det är värt att komma ihåg att de alla är giftiga, så de kan endast användas med allvarliga skador när andra medel inte längre hjälper.

  • Blå Bordeaux . Detta läkemedel säljs i granulat som kan lösas upp så snabbt som möjligt. Verktyget kan användas i alla väderförhållanden. Blå Bordeaux kan döda hela kolonier av skadliga svampsporer. Vegetationen bör sprutas med en sådan komposition så noggrant som möjligt så att det inte uppstår brännskador på den.
  • Bordeaux vätska . Ett sådant botemedel kan kallas mer skonsamt, men samtidigt lika effektivt. För bearbetning används oftast en enkel 1% lösning. Mer mättade formuleringar kan leda till brännskador på bladbladen. Det rekommenderas att applicera Bordeaux -vätskebehandling i varmt och torrt väder.
  • Abiga Peak . Produkten innehåller en ganska stor andel koppar. Endast redan drabbade löv och grenar kan behandlas med produkten, eftersom den tillhör formuleringarna för kontaktverkan. Detta ämne kommer inte att absorberas i växtvävnader. Sprutning med produkten kan endast göras i lugnt och torrt väder.
  • " Mästare ". Läkemedlet av denna typ kan användas både som ett terapeutiskt och som ett profylaktiskt medel. "Champion" används bäst endast i det första skedet av svampinfektion. Kompositionen sprider sig över hela ytan av löven på det drabbade trädet och påverkar svampsporerna. Med tiden börjar de dö och sjukdomen fortsätter att utvecklas och spridas. Behandling med detta medel kan endast utföras i torrt och lugnt väder. För att förbereda 10 liter lösning behövs bara 60 g av ämnet.
  • " Cuproxat ". Denna koppar-kväveformulering är tillgänglig som ett starkt koncentrat. För bearbetning kommer det att vara nödvändigt att förbereda en lösning på 0,25%. Ofta används kompositionen också för att vattna jordens rotområde under träden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Preparat som innehåller svavel är effektiva mot rost. De anses vara mindre aggressiva än tidigare alternativ. Bland sådana kompositioner är flera värda att lyfta fram.

  • Stackmoln . Produkten har en hög svavelhalt. Det säljs som ett pulver. Partiklarna löser sig ganska snabbt i vatten. Förpackningarna anger proportionerna för beredningen av lösningen, beroende på graden av skador på växten.
  • Kolloidalt svavel . Detta ämne säljs också i pulverform. För att förbereda lösningen, blanda 5 liter vatten och 40 g av läkemedlet. Kolloidalt svavel har en uteslutande kontakteffekt på svampsporer. Denna komposition kan inte användas under blomningen.

Därefter lyfter vi fram några effektiva biologiska föreningar som också används för att behandla äppelträd från rost. Alla är helt säkra för vegetation, djur och människor. De innehåller fördelaktiga bakterier.

  • Planriz . Kompositionen gör det inte bara lätt att bekämpa rost, utan främjar också tillväxten av unga växter. För att förbereda 10 liter medicinsk lösning behöver du 50 ml av ämnet. Med hjälp av en sådan vätska utförs sprutning av löv, grenar, jord.
  • Fitosporin-M . Detta verktyg är helt ofarligt och effektivt, därför är det mycket populärt bland trädgårdsmästare. För att förbereda en spraylösning måste du blanda 10 liter vatten och 15 ml av det medicinska ämnet. Bearbetningen kan också utföras under blomningstiden.
  • " Fytodoktor ". Denna typ av läkemedel är lämplig för bearbetning av nästan alla fruktgrödor. Det gör det enkelt att förstöra alla svampinfektioner. För att förbereda en spraylösning måste du blanda 10 liter vätska och 30 g av ämnet. Tidsintervallet mellan behandlingar med en sådan komposition bör vara minst 2 veckor. Under blomningsperioden, liksom ett par veckor före skörd, kan produkten inte användas.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

För att förhindra att rost uppträder på fruktträd finns det några viktiga förebyggande åtgärder att tänka på

  • Var noga med att hålla avstånd när du planterar olika växter, särskilt barrträd.
  • Glöm inte att regelbundet beskära och forma kronan. Med jämna mellanrum måste du noggrant gräva jorden runt träden för att hålla trädstammen ren.
  • Det är bättre att utföra regelbunden förebyggande sprutning med olika fungicidmedel. Gödselmedel är också av stor vikt. Deras snabba applicering kan också förhindra uppkomst av rost.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Glöm inte att äppelträd bäst planteras bredvid malurt. Dess aromatiska oljor har en negativ effekt på utvecklingen av svampinfektioner . Många erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder en mängd olika folk tinkturer (med vitlök, lökskal, träaska, jod) för att behandla friska träd. De kan avsevärt öka växternas immunitet, förhindra uppkomst och utveckling av infektioner.

Vid infektion kan du använda både professionella kemikalier och hemlagade folkmedicin . Denna kombination ger det mest effektiva resultatet.

För att bli av med rost är det nödvändigt att utföra lämpliga komplexa behandlingar, observera alla förebyggande och skyddande åtgärder.

Rekommenderad: