Dekorativa Granar (44 Bilder): Typer Av Granar För Odling I Kruka Och I Trädgården, Sorter Av Blågranar För Sommarstugor. Frisyr Och Landskapsexempel

Innehållsförteckning:

Video: Dekorativa Granar (44 Bilder): Typer Av Granar För Odling I Kruka Och I Trädgården, Sorter Av Blågranar För Sommarstugor. Frisyr Och Landskapsexempel

Video: Dekorativa Granar (44 Bilder): Typer Av Granar För Odling I Kruka Och I Trädgården, Sorter Av Blågranar För Sommarstugor. Frisyr Och Landskapsexempel
Video: Wow.. Visit The Lady Teach Her Pig To Crossing/How Pig Breeding | Pig Meeting # Animal Channel KH 2024, Maj
Dekorativa Granar (44 Bilder): Typer Av Granar För Odling I Kruka Och I Trädgården, Sorter Av Blågranar För Sommarstugor. Frisyr Och Landskapsexempel
Dekorativa Granar (44 Bilder): Typer Av Granar För Odling I Kruka Och I Trädgården, Sorter Av Blågranar För Sommarstugor. Frisyr Och Landskapsexempel
Anonim

Dekorativa granar dekorerar ofta stadsparkområden, eftersom de absorberar buller och hjälper till att rengöra luften från damm.

Bild
Bild

De är attraktiva för ägare av privata hus och sommarstugor, eftersom de effektivt passar in i växtkompositionerna på den personliga tomten.

Typer och sorter

Den huvudsakliga botaniska beskrivningen av gran är ett vintergrönt träd med nålformade taggiga blad och en delikat behaglig doft. Det finns ett stort antal olika typer av barrskönhet. Namnen på de vanligaste företrädarna är ganska opretentiösa och talar om deras huvudsakliga egenskaper. Vid förädling av trädgårdsområden används cirka 20 grantyper, som har olika nålnyanser och kronans form.

Norsk gran . Den vanligaste arten, som har 50 trädgårdssorter. För en personlig tomt rekommenderas underdimensionerade och medelstora sorter med en höjd av 1, 2 m till 3 m. Bladskuggor varierar från blekt guld till smaragd. Grenar är kuddeformade eller pyramidformade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Colorado gran . Sorter presenteras i stor variation. De kan växa upp till 25 m, det finns också dvärgrepresentanter som inte är mer än 2 m höga. En vacker krona kan vara pyramidformad eller konformad. Nålarna är taggiga, ljusblå, silver eller gröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grå gran . Mer än 20 dekorativa former av denna art har fötts upp. Både höga med en konisk krona och låga sfäriska träd ser bra ut. Det fick detta namn på grund av lövets blåaktiga nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

I landskapsdesign, för att dekorera trädgårdens territorium, ser en mängd olika sorter mycket imponerande ut

Akrokona . Utåt liknar det en buske med en höjd av cirka 1,5 meter, det kan sällan växa upp till 4 m. Ett ungt julgran har en rik grön färg, men när den växer får den en mer smaragd nyans. I ändarna på unga kvistar visas kottar i stort antal, vilket ger en speciell dekorativ effekt och sticker ut levande mot nålarnas bakgrund.

Bild
Bild

Ser bra ut i enskilda och gruppplanteringar.

Aurea . Nålarna av denna sort har en delikat guldgrön nyans. Vinterhård, håller sig bra i kylan. Trädet kräver ljus, det rekommenderas inte för plantering på en skuggig plats. Enstaka landning är att föredra.

Bild
Bild

Barry . Kulturen på sorten består av starka vertikala grenar. I ung ålder har den formen av en boll, och med åren ser den mer ut som en oval. Crohn behöver periodisk omskärelse. Trädet ser mer imponerande ut i gruppkompositioner.

Bild
Bild

Bialobok . Trädet är medelstort, växer upp till 1,5-2 meter, storleken är 1 m i diameter. Det är särskilt oemotståndligt i maj-juni, när unga tillväxter av en krämfärg dyker upp och skapar en kontrast mot den allmänna bakgrunden av blått nålar. För de första tre åren, täck för vintern.

Bild
Bild

Glauka . Opretentiös snabbt växande sort. Årligen växer den 30 cm i höjd, 15 cm i bredd. Uppnår upp till 20 m i höjd, 7 m i diameter. Kronan liknar en bred spetsig kon. Nålarna är täta och taggiga, i unga år är de blåblå, med tiden får de en grön färg med en blåaktig blomma. De ser intressanta och attraktiva ut när de landar vid husets port.

Bild
Bild

Inversa . Avser den gråtande arten. Grenar växer nedåt och sprider sig längs marken. Varje år ökar deras längd med 30-40 cm. Plantans totala höjd överstiger inte 1,5 m. För horisontell tillväxt behövs ytterligare stöd.

Bild
Bild

Stora dekorativa stenar kan fungera som det.

Konica . Trädets storlek är liten, kronan är tunn, konformad. Nålarna är mycket känsliga vid beröring, tunna och absolut inte taggiga. Den växer ganska långsamt, under året lägger den till bara 4 cm. Den är lätt att underhålla och är därför populär bland trädgårdsmästare.

Bild
Bild

Nana . En lågväxande art, maximalt når 5 m. Kvistarna tittar upp, lövverket är mycket frodigt, kronan är i form av en boll. Den används för att plantera i en grupp, som en häck, och ser också intressant ut i små trädgårdar bredvid ljusa blommor.

Bild
Bild

Oldenburg . En vacker och anspråkslös look, den tål frost och torka bra. Kronan är konisk. Nålarna är ljusblå. Varje år ökar trädets höjd med 30-35 cm. Det kan vara en underbar dekoration för trädgårdskompositioner. I en enda passform ser det också bra ut.

Bild
Bild

Treblish . Fantastiskt miniträd med blå nålar. Kronan på den sfäriska formen är något långsträckt uppåt. Den växer mycket långsamt, överstiger inte 0,6 m i höjd.

Bild
Bild

Formanek . Krypande sort. Grenarna växer horisontellt och bildar en tät täckning av nålarna. För att ge den ett vertikalt utseende bör stammen vara knuten till ett stöd när den växer.

Bild
Bild

Rekommenderas för odling i en kruka, det kommer att vara en utmärkt dekoration för terrassen.

Zuckerhut . En lågväxande, långsamt växande art, kravlös mot jorden. Kronan är konformad. Nålarna är korta, ljusgröna. Behöver solsken. Lämplig för små steniga trädgårdar och alpina rutschkanor.

Bild
Bild

Ehiniformis . Mycket kompakt, låg sfärisk växt. Tillväxten överstiger inte 0,5 m, diametern är 1 m. Långsam tillväxt är karakteristisk, behöver inte frekventa hårklippningar för kronbildning. Nålarna är korta, silverblå i färgen. Det är bättre att använda för dekoration av stenhagar och kompositioner i behållare.

Bild
Bild

Hur man planterar?

Med förbehåll för reglerna kommer plantering av gran inte att orsaka svårigheter även för en oerfaren trädgårdsmästare. Det är bättre att köpa en planta för plantering i en sommarstuga i en plantskola eller en specialaffär. De säljs vanligtvis i krukor eller behållare. För de flesta sorterna är ett tvåårigt exemplar det bästa alternativet.

Den bästa tiden för plantering i landet är slutet av april - början av maj . Under denna period är plantens knoppar i vilande tillstånd, och det är lättare att slå rot. Kan planteras i slutet av augusti - början av september, när rotsystemet växer aktivt.

Bild
Bild

Planteringssteg involverar ett antal steg

  • Det är bättre att förbereda en grop för plantering i förväg, cirka 4-7 dagar i förväg. Det måste motsvara storleken på rötterna. För en tvåårig planta är en storlek på 60 cm med 80 cm tillräcklig, och om du planerar att plantera en stor gran måste ett hål grävas djupare. Vid plantering av flera granar bör avståndet mellan hålen för höga vara cirka 4-5 m, för medelstora - minst 3 m, för dvärg - från 0,5 m till 1 m.
  • Det är lämpligt att lägga ett lager av trasiga tegelstenar eller dräneringsstenar i botten av planteringsgropen. De dränerar jorden väl och tillåter inte att överflödig fukt stagnerar. Häll ett lager bördig jord ovanpå, för detta måste du blanda jorden från trädgården med gödselmedel eller kompost.
  • Sänk plantan i gropen tillsammans med en jordklump. Det är viktigt att rothalsbandet ligger i linje med marken och inte är nedgrävt i jorden. Fyll försiktigt hålet med jord och komprimera något. Cirka 20 cm från plantan måste du höja marken något, bilda en rulle i en cirkel och fylla utrymmet inuti den med sågspån.
  • Vattna växten rikligt. Detta är nödvändigt inte bara för att släcka din törst, utan också för att förhindra bildandet av lufthålor i marken.
  • Gräva i en pinne bredvid den och knyt ett träd till den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rätt vård

Huvudomsorgen för en grön skönhet handlar om att vattna och klippa grenar. De första veckorna efter plantering kan du vattna varje dag, men i små portioner så att överflödig fukt inte stagnerar. Efter 2 veckor ska vattning utföras 2 gånger i veckan, vattenvolymen för ett ungt träd ska vara 5 liter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter denna period kan du vattna mindre ofta, under en torr sommar räcker det en gång i veckan - 1 hink (7-10 liter) för varje bagageutrymme.

Lossa jorden regelbundet, men ytligt, cirka 5-6 cm . Strö på toppen med ett litet lager torv 4-5 cm. Applicera gödningsmedel från mineralgödselmedel endast under de första 4-5 åren, annars finns det en chans att ett skogstort träd växer på platsen.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att ta bort torkade grenar och sedan bara börja klippa friska grenar. Gran tolererar beskärning, brytning och plockning väl för att bilda kronan och hålla tillväxten inom önskat intervall. Den första frisyren kan göras tidigast ett år senare. Därefter spendera årligen på våren.

Trädets höjd kan reduceras. För att göra detta måste du vrida och klippa av de övre skotten så att de tillgängliga näringsämnena fördelas smidigt över alla grenar. Tack vare detta kommer plantans styrka att bevaras för de oväntade grenarna, och den kommer att glädjas med sin fluffighet. Gran kan ges vilken form som helst beroende på hur grenarna beskärs . Det är bäst att använda en handskärare eller en klippare för klippning. För att undvika oönskad klyvning av grenar och förekomst av sår måste verktyg skärpas kraftigt. De skurna platserna kan behandlas med en 7% karbamidlösning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd i landskapsdesign

Evergreen barrträd kommer att försköna alla territorier. Med årstidsbytet förändras panoramaet över landskapet, men barrplantor kommer att återuppliva det även under kall vintertid. De ser bra ut med gräsmatta, låga buskar och stora rabatter.

Stigar och reservoarer . Gran planteras ofta som dekoration för stigar och dekoration av alpina rutschbanor. För att dekorera en rak väg är det bättre att välja träd med en konformad krona, och små fluffiga träd ser spektakulära ut nära reservoaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Häck . Många trädgårdsmästare är mycket förtjusta i levande staket gjorda av barrträd. De glädjer inte bara under vår-sommarsäsongen, utan året om. De används för att skydda territoriet från vinden och för att isolera zoner. Pyramidala och sfäriska vyer är bättre lämpade. Häcken sticker ut perfekt mot bakgrunden av andra granplanteringar med en blå eller stålskugga av nålar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundregeln vid plantering på detta sätt är att använda en typ av barrväxter.

Gräsmatta . Gräsbevuxna gräsmattor kan diversifieras och återupplivas med flera grangrödor. Höga eller medelstora träd kommer att ge elegans. De konformade och sfäriska växterna kommer att tillföra charm. En enda gran kommer också att se estetiskt tilltalande ut på en miniatyrgräsmatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grupplandningar . När man bildar flera kompositioner är det viktigt att ta hänsyn till kombinationen av planteringar beroende på kronans form och lövets färg. Pittoreska planteringar erhålls, bildade med hänsyn till kontrasten mellan nålarnas färg och konfigurationernas form. Till exempel är pyramidala arter i god harmoni med sfäriska och krypande. En färgstark effekt uppnås när man placerar granar med rabatter. De närliggande hortensiabuskarna ser fantastiska ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mixborders . Design av kompositionsensembler med användning av olika representanter för floran. Samtidigt tilldelas vintergröna vanligtvis huvudplatsen i en prefabricerad rabatt eller som bakgrund för blommor. Perfekt - att plantera i en blandning av blågran tillsammans med berberis, cotoneaster eller hortensia. När man bildar en mixborder är det nödvändigt att ta hänsyn till växternas kompatibilitet. Fallande nålar ökar jordens surhet, vilket inte är lämpligt för alla plantager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rockeries . Utformningen av fashionabla steniga trädgårdar kräver närvaro av barrträd. Valet av representanter beror på stenens storlek. I en liten kommer krypande och dvärgsorter att se bra ut, en stor kommer utan tvekan att dekorera höga eller medelstora arter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai och krukväxter . Förutsättningarna för det genomsnittliga klimatet gör det inte alltid möjligt att plantera några prydnadsväxter av gran på en permanent plats i öppen mark. Träd i de södra regionerna reagerar smärtsamt på temperaturförändringar, vilket är dåligt för deras välbefinnande. Den optimala lösningen är att plantera i blomkrukor och behållare. I varmt väder är de i trädgården, och på vintern förs de till en stängd veranda. Kryp- och dvärgträd växer bra i krukor. Ju större anläggningen är, desto rymligare ska behållaren vara för den. Fördelen med containerträdgårdar är att dess design lätt kan ändras över tiden när man ändrar arrangemanget av kompositioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att plantera dekorativa granar kommer att vara ett bra alternativ för att berika och diversifiera utformningen av ett hus eller en trädgårdstomt. De kräver ingen ansträngning för underhåll, förvandlar platsen till en mysig viloplats och njuter av skönhet i mer än ett år.

Rekommenderad: