Granhäck: Korrekt Bildning Av Ett Staket Från Vanlig Gran, Plantering. På Vilket Avstånd Från Varandra För Att Plantera Träd På Platsen?

Innehållsförteckning:

Video: Granhäck: Korrekt Bildning Av Ett Staket Från Vanlig Gran, Plantering. På Vilket Avstånd Från Varandra För Att Plantera Träd På Platsen?

Video: Granhäck: Korrekt Bildning Av Ett Staket Från Vanlig Gran, Plantering. På Vilket Avstånd Från Varandra För Att Plantera Träd På Platsen?
Video: PLANTERA TUJA SJÄLV - Barrträd se (Svensk text) (EN) 2024, Maj
Granhäck: Korrekt Bildning Av Ett Staket Från Vanlig Gran, Plantering. På Vilket Avstånd Från Varandra För Att Plantera Träd På Platsen?
Granhäck: Korrekt Bildning Av Ett Staket Från Vanlig Gran, Plantering. På Vilket Avstånd Från Varandra För Att Plantera Träd På Platsen?
Anonim

I landskapsdesign är häckar alltid mycket populära. Under de senaste åren har granhäckar blivit på modet. En sådan ovanlig design av personliga tomter har en hel armé av fans. En häck av julgranar är lätt och enkel att plantera med egna händer, och att behålla sitt attraktiva utseende orsakar inte mycket problem.

Bild
Bild

Lämpliga granarter

Ate är en långsamt växande barrväxt som har betydande fördelar. De behåller alltid färgens rikedom och ljusstyrka, oavsett årstid, därför ser webbplatsen mycket imponerande och festlig ut även på vintern.

Bild
Bild

Häckarna gömmer de tråkiga landskapen och fula byggnaderna utanför gården . Med hjälp av en häck på platsen kan du alltid ordna en relaxavdelning, där du alltid kommer att delta på ett avslappnat och fredligt sätt.

Bild
Bild

En annan fördel med häckar är deras förmåga att fånga snö, och tät sammanvävning av grenar tillåter inte inbjudna gäster att komma in på platsen. Tät tillväxt skyddar huset från vindbyar, smuts, överskott av buller och gaser, och barrplantagernas välkända egenskap för att avge fytoncider kommer att skapa ett gynnsamt mikroklimat på platsen. I naturen finns det ett stort antal sorter av gran, de kan ha de mest intressanta färgerna - till exempel blått, grönt och gulaktigt.

Om du kombinerar planteringar i en förutbestämd ordning kan du skapa en spektakulär komposition på din webbplats.

Bild
Bild

Oftast planteras dock vanlig gran längs staketet i vårt land, eftersom denna växt är maximalt anpassad till lokala klimatförhållanden. Och en trevlig bonus blir kostnaden för plantor, som i plantskolor börjar på 250 rubel (2019). Lämpliga friska unga träd kan dock alltid hittas i skogsröjningar. Det är sant att du först bör se till att du inte får plantmaterialet i ett skogsområde, annars kommer du att få stora böter.

Norsk gran tolererar lugnt skugga; i soliga områden kan unga växter få brännskador från direkta ultravioletta strålar . Denna växt föredrar sandig och lerig jord, reagerar negativt på stillastående vatten, överdriven torrhet och salthalt i jorden. Dessutom lämpar sig den här typen av gran bra för skärning, vilket innebär att formningen av kronan inte kommer att innebära några svårigheter för ägarna av platsen.

Bild
Bild

Ett staket av vanlig gran fungerar som skydd i många decennier, dessutom blir det varje år bara vackrare och magnifikt . För att skapa en häck av typen spaljé är olendorfi, invers, cupressin och acrocon lämpliga. Höjden på dessa granar är 4-15 meter, grenarna är mycket täta, de växer i form av en kon. Träden är ganska opretentiösa, därför trivs de bra även med en tätt planterad remsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du planerar att få en häck av medellång höjd är det bäst att plantera granvarianter av Froburg eller Barry, de växer upp till 2 m, medan barry växer så långsamt att en sådan häck inte ens kräver beskärning.

Nålarna hos unga växter av dessa sorter har en ljusgrön nyans, som ser särskilt snygg ut mot bakgrunden av den mörka kronan på vuxna träd. Gran Wils Zwerg kännetecknas av en gråtande krona, och ett staket av dessa plantor ser ganska ovanligt ut och kan bli en prydnad av vilken trädgårdsinredning som helst . Det är bättre att skapa gräns- och skiljelinjer med hjälp av lite sylt och echiniformis - det här är dvärg julgranar, vars längd inte överstiger en halv meter, kronan på sådana växter är vanligtvis halvklotformad eller kuddeformad.

Bild
Bild

Landningsregler

Att plantera nya växter för att bilda ett grönt staket nära staketet görs bäst med början på plantornas vilande skede. Barrträd har två av dem: det första inträffar under det sista decenniet av april-maj, och det andra inträffar i september-början av oktober.

Unga julgranar som du planerar att använda ska grävas ut omedelbart före plantering, och ju mindre tid som går från det att en ung planta tas bort från skogsmarken till att transplanteras till en ny plats, desto bättre.

Bild
Bild

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att man tar plantor vid 3-4 års ålder . Som praktiken visar rotar de mycket mer framgångsrikt än vuxna växter. Det är optimalt att gräva upp gran direkt efter regn, när marken är våt, helst ska det mer likna en gödsel. Åt avlägsnas så att fuktig jord bevaras på rötterna, och så att jordklumpen inte torkar ut under transport, lindas den i polyeten eller säckväv.

Bild
Bild

Efter att plantorna levererats till platsen behöver du inte slösa tid . Spåra landningsområdet så snabbt som möjligt och gräva en dike djupt ner i spadeens bajonett. Gropens botten ska mjukas upp och blandas med flodsand och torv.

Varje trädgårdsmästare vet mycket väl att alla plantor har ett rotsystem av yttyp, så det reagerar extremt negativt på uttorkning.

Efter att ha planterat julgranen är det nödvändigt att fukta noggrant, kompakta och täcka lite.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tätheten och mönstret för plantering beror direkt på vilken typ av häck du bildar . Så om du skapar en levande kant upp till 50 cm hög, lämna sedan 35-40 cm mellan plantorna, detta avstånd läggs åt sidan på gången. För att bilda ett granstaket med en höjd av 1,5-2 m lämnas cirka 80 cm mellan buskarna och de första och andra raderna planteras på ett avstånd av 1,5-2 meter från varandra. Och om din uppgift är att ordna en granvägg, vars höjd når 10 meter, är det nödvändigt att hålla cirka 3-4 meter mellan plantorna.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att träden ska slå rot väl i den nya jorden och börja växa är det viktigt att ta hand om dem ordentligt.

Plantering måste vattnas var 5-7 dagar (om vädret är regnigt, görs detta mindre ofta).

Det är bäst att bevattna med en slang med små hål över hela ytan .ligger på ett avstånd av 1 m från varandra. I det här fallet är allt som krävs av ägaren av webbplatsen helt enkelt att dra slangen längs ephedras linje och slå på vattnet. Snart kommer vatten att hälla ut ur hålen och börja absorbera aktivt i marken nära träden.

Bild
Bild

Glöm inte torrvattning - marken nära plantorna måste ständigt lossas med en hacka och fördjupa verktyget med 10-20 cm. Unga julgranar behöver näring, så de behöver utfodring:

  • under de första 3 åren efter transplantationen bör kvävegödsel appliceras 3-4 gånger per säsong;
  • varje höst behöver växterna befruktas med fosforhaltiga komponenter;
  • i maj och oktober bör formuleringar som är utformade specifikt för barrträd appliceras.
Bild
Bild

Allt ogräs och gräs som växer nära planteringarna måste rensas bort. Om du berövar granhäcken vård, börjar nålarna bli gula och faller av, och själva stjälkarna sträcker sig ut.

Bild
Bild

Frisyrregler

Varje häck kommer säkert att kräva en klippning. Kom ihåg att det är mycket svårt att fixa en försummad syn, och ibland till och med omöjlig. Beskärning av träd är inte bara nödvändigt för att ge dem rätt form . Denna aktivitet bidrar till att bibehålla det friska utseendet och nålarnas rika färg. En klippning görs bäst i juli - det är under denna period som tillväxten av nya skott slutar. Till att börja med skärs hela tillväxten med en tredjedel, när träden når önskad storlek klipps de mer - ett par centimeter över platsen för den första frisyren. Det är absolut nödvändigt att ta bort skotten som sticker ut i alla riktningar.

Bild
Bild

Det rekommenderas inte att klippa grenar äldre än 3 år, eftersom de börjar växa mycket långsamt omedelbart efter det.

Skärtekniken är inte svår. Grenarna får en lutande position (i detta fall kommer häcken att vara bredare i botten och så småningom ta formen av en trapets), varefter de skärs av med ett verktyg. För ett spektakulärt utseende av en granhäck upprätthålls oftast en 3 meters höjd av växter, varefter trädgårdsmästaren inte längre behöver lägga mycket tid på att ta hand om sin ephedra, även om det på vintern fortfarande kommer att vara nödvändigt att ta bort hela den årliga tillväxten från olika sidor.

Granen kommer att växa mycket mer frodigt om alla knoppar tas bort i mars .och med regelbunden beskärning i sidled kommer granstaket att få ett ännu mer attraktivt utseende.

Bild
Bild

Allt arbete måste utföras mycket noggrant för att inte påverka huvudgrenarna . Om du inte har mycket erfarenhet av att forma en krona är det bäst att fylla på en speciell mall eller dra ett rep längs hela längden, vilket kommer att bli en vägledning under en klippning.

Om det under arbetets gång, av oerfarenhet, uppstår luckor genom vilka nakna grenar kommer att synas, var inte upprörda, de växer mycket snabbt med nya unga skott, eftersom eventuell beskärning stimulerar förbättrad grenning.

Att få formen rätt blir mycket lättare om du använder kvalitetsverktyg. Tänk på att en vanlig trädgårdsbeskärare inte kommer att göra detta eftersom det inte ger den nödvändiga utjämningsytan på ett vintergrönt staket, sådana saxar kan användas för att nypa. Full beskärning bör göras med bensinsax .- deras vässade långsträckta blad skär av alla igenvuxna grangrenar jämnt, snabbt och enkelt.

Bild
Bild

På tal om att klippa kronan kan man inte låta bli att nämna dess utformning. Oerfarna trädgårdsmästare skär ofta så att kronan blir rektangulär.

Detta tillvägagångssätt är grundläggande bristfälligt, eftersom det förhindrar att solljuset fullt tränger in i grenarna på de nedre nivåerna.

På grund av avsaknad av solljus börjar de nedre nålarna gradvis torka ut och falla av och avslöjar stammarna . Som ett resultat förlorar häcken alla sina dekorativa egenskaper, och planteringarnas funktionalitet minskar avsevärt.

Bild
Bild

Det kommer att vara korrekt att ge kronan en trapetsform . I det här fallet får de övre och nedre grenarna samma mängd ljus, så att nålarna bevaras överallt. Ett sådant staket kommer att vara fast från marken självt, detta uppfyller alla krav för levande staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Barrhäckar ser spektakulära ut på den personliga tomten - de jämför sig positivt med alla andra varianter av "levande staket" genom att de behåller sin dekorativa effekt året om.

Sådana staket kombineras harmoniskt med örter och blommor på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Och under den snöiga vintern skapar granhäckar en unik atmosfär av en saga.

Rekommenderad: