Shütte (9 Bilder): Snöig Och Vanlig, Brun Och Annan Shütte Av Gran, Thuja Och Andra Barrträd. Funktioner I Behandlingen Av Sjukdomen Och Metoder För Att Hantera Den

Innehållsförteckning:

Video: Shütte (9 Bilder): Snöig Och Vanlig, Brun Och Annan Shütte Av Gran, Thuja Och Andra Barrträd. Funktioner I Behandlingen Av Sjukdomen Och Metoder För Att Hantera Den

Video: Shütte (9 Bilder): Snöig Och Vanlig, Brun Och Annan Shütte Av Gran, Thuja Och Andra Barrträd. Funktioner I Behandlingen Av Sjukdomen Och Metoder För Att Hantera Den
Video: PLANTERA TUJA SJÄLV - Barrträd se (Svensk text) (EN) 2024, Maj
Shütte (9 Bilder): Snöig Och Vanlig, Brun Och Annan Shütte Av Gran, Thuja Och Andra Barrträd. Funktioner I Behandlingen Av Sjukdomen Och Metoder För Att Hantera Den
Shütte (9 Bilder): Snöig Och Vanlig, Brun Och Annan Shütte Av Gran, Thuja Och Andra Barrträd. Funktioner I Behandlingen Av Sjukdomen Och Metoder För Att Hantera Den
Anonim

Älskare av barrträd känner definitivt till ordet shyute. Det låter väldigt trevligt, men det betecknar en ganska farlig sjukdom hos barrträd. Låt oss ta en närmare titt på typer av shute, orsakerna till dess utseende, liksom metoder för kamp.

Bild
Bild

Beskrivning

Schütte är en ganska känd sjukdom som förekommer bland barrträd. Ascomycetes fungerar som dess orsakande medel. Bokstavligen översätts schütten från tyska som "pour ". Med denna sjukdom ändras nålarnas färg, sedan dör den av och smulas. Denna sjukdom finns i flera sorter, men de förekommer alla med hög luftfuktighet. Du bör vara särskilt uppmärksam på barrskönheter under långvariga regn för att känna igen sjukdomen i början av utvecklingen, då blir det lättare att hantera det.

Bild
Bild

Viktig! Ganska ofta finns shute i barrträd i 2 och 3 års ålder. Även om mogna träd kan få allvarliga skador av denna sjukdom.

Visningar

Denna sjukdom finns i flera sorter. Låt oss titta närmare på de mest kända formerna.

Nutiden

Vanligtvis märks tecken på denna form av sjukdomen redan tidigt på våren. Inledningsvis visas en något märkbar plack på trädens nålar, men med tiden får den en brun färg. Dessutom börjar nålarna falla rejält, och om du inte vidtar snabba kontrollåtgärder kan trädet dö . Redan på hösten, närmare vintern, börjar svart apotek bildas på nålarna, både fallna och de som fortfarande finns på trädet. Det är de som blir ett skydd för patogenen för vintern, och på våren kommer den att kunna infektera träd ytterligare.

Bild
Bild

Vanlig

Denna sort är vanligt förekommande i tall och gran.

  • Vanlig tallskalle . Denna sjukdom åtföljs av det faktum att nålarna börjar bli röda, varefter de alla blir täckta med svarta ränder. Detta sker vanligtvis antingen sent på våren eller hösten. Det särdrag hos en vanlig shute är att de drabbade grannålarna inte faller av direkt och fortfarande kan sjunka till nästa vår. Men patogenen kan ses i slutet av sommaren. Apothecia har vanligtvis en kroppslängd på upp till 2 mm, medan dess form liknar en oval. Eftersom patogenen är liten kan närliggande träd lätt bli smittade.
  • Vanlig shute åt . Vanligtvis blir gran sjuk på våren (april eller maj). Till en början får nålarna en gul eller brun nyans och börjar falla av med tiden. Redan i slutet av sommaren dyker svarta långsträckta formationer upp på nålarna - det här är sjukdomens orsakande medel. De har en kroppslängd på upp till 3,5 mm. I sådana formationer kan sporer övervintra väl för att angripa de omgivande träden igen. Särskild uppmärksamhet bör ägnas unga granar och självsådd.
Bild
Bild

Brun

Normalt drabbas barrträd som gran, cederträ, gran, enbär och tall av brun shute. De första tecknen på skador märks redan i mars - april, även om trädet till en början blir sjukt på hösten. Det orsakande medlet är svampen Herpotrichia nigra, som dyker upp även under snön . När snön börjar smälta har nålarna redan en brunsvart beläggning. Som ett resultat läggs döda nålar till placket och faller inte av på länge. Redan i september bildas svarta perithecia på nålarna - svampens kroppar är kannformade eller rundade med en smal öppning längst upp.

Bild
Bild

Snö

Denna typ av shute fick ett så ovanligt namn, eftersom utvecklingen av svampen vanligtvis sker vid temperaturer under 0 grader. Vanligtvis finns denna sort på de träd som gror i ett område där snötäcket är minst 50 cm . Efter att snön har smält återstår en grå nyans på nålarna. Efter det blir nålarna röda och sedan gråa. Utseendet på mörka styrkor indikerar platsen för sjukdomens orsakande medel. Efter sommaren förvärvar nålarna en vit askfärg, börjar smula, men faller inte av på länge.

Bild
Bild

Tänk på några fler arter som finns i vissa barrträd

  • Tall . Svampen Hypodermella sulcigena infekterar tallar. Nålarna får en grå beläggning. Infektion sker vanligtvis under försommaren. Inledningsvis blir de infekterade nålarna gula och sedan gråa. Vanligtvis separeras den drabbade delen av nålarna från en frisk remsa av en brunlila nyans.
  • Lärkträd . Detta träd lider av både Hypodermella laricis och Meria laricis. Vanligtvis påverkas unga träd, som bara är 1-2 år gamla, av svampen. Sjukdomsuppkomsten kan ses redan i maj. Inledningsvis är nålarna täckta med rödbruna fläckar, sedan ökar de och smälter samman och bildar en brun plack. Även med minsta bris faller nålarna av. På insidan av dem bildas konidier, som är vita prickar - det här är asexuella sporer.
  • Gran och enbär . Trädens nålar får en brun eller smutsig gul färg. Vanligtvis visas de första tecknen i början av juni, med förra årets nålar som först drabbades. Närmare hösten bildas svarta runda prickar på nålarna, som innehåller svampens sporer, som är orsaken till sjukdomen.
Bild
Bild

Behandling

Så att du inte initialt behöver behandla barrträd från shute måste du försöka undvika tillstånd som leder till dess utseende, nämligen:

  • det är värt att plantera barrträd på plana ytor;
  • träd måste skyddas från vinden;
  • det är bättre att föredra sandjord framför lera, eftersom det har ett högre fuktinnehåll, vilket leder till tillväxt av svampar.

En utmärkt förebyggande åtgärd är att rensa området från fallna nålar, och det bör göras varje år.

Men om träden fortfarande drabbas av svampen, med ett korrekt utfört komplex av åtgärder, botas denna sjukdom. Använd Bordeaux -vätska för sprutning. En utmärkt lösning skulle vara en vattenhaltig suspension av zineb eller svavel . En vattenlösning av nitrofen gör att du kan hantera lärksprut. För behandling av sibirisk ceder och thuja är en fungicid lämplig. Behandlingen bör utföras två gånger: under andra halvan av sommaren och 20 dagar efter den första behandlingen.

Rekommenderad: