Rhododendron Gul (17 Foton): Beskrivning Av Sorterna "Silfides" Och "Homebush", Plantering Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Rhododendron Gul (17 Foton): Beskrivning Av Sorterna "Silfides" Och "Homebush", Plantering Och Vård

Video: Rhododendron Gul (17 Foton): Beskrivning Av Sorterna
Video: Украшение сада - вечнозеленые рододендроны: уход, удобрение, мульчирование 2024, Maj
Rhododendron Gul (17 Foton): Beskrivning Av Sorterna "Silfides" Och "Homebush", Plantering Och Vård
Rhododendron Gul (17 Foton): Beskrivning Av Sorterna "Silfides" Och "Homebush", Plantering Och Vård
Anonim

Rhododendron gul tillhör lövväxter. Det mesta växer i östra Europa (Polen, Ukraina, Vitryssland). I Ryssland finns denna typ av kultur i de södra territorierna, till exempel i Kaukasus bergiga områden. Växten föredrar torra platser och har god frostbeständighet. Vi kommer att prata mer om Rhododendron lutea i artikeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kännetecken för sorter

Buskens namn har grekiska rötter. Så rhododendron (Rhododendron) betyder bokstavligen "rosenträ". Den blommande busken tillhör dock inte familjen Rosaceae, dess släkting är ljungfamiljen. Bland ryska blomsterodlare visas ett annat namn - azalea, men ur botanikens synvinkel är detta inte helt sant.

Andra typer av blommor faller i kategorin gula (lutea) sorter - till exempel Sylphides, Homebush. De skiljer sig åt i färgen på de blommande knopparna, liksom storleken och formen på blommorna. En vanlig egenskap som förenar dem alla är frodigt grönt bladverk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt beskrivningen är den gula rododendronen en hög (upp till 4 meter) frodig buske med spridande grenar. Bladen är avlånga, äggformade, något spetsiga mot slutet. Bladets bredd varierar från 2 till 8 cm, längden är från 4 till 12. Om du tittar noga på bladet kommer du att märka att dess kanter är inramade av små dentiklar (cilia). Stenens längd når 7 centimeter.

Blomningsperioden åtföljs av blomningen av gula / orange blommor på busken, olika i mättnad. Deras form är långsträckt (upp till 7 cm), 5 cm i diameter. En buske kan innehålla upp till 20 volymetriska blomställningar. I mitten av varje knopp finns krökta ståndare (förresten, de är högre än kronan). Blomningskulturen börjar i april och varar fram till juni . Denna period kännetecknas av en stark doft som fyller den omgivande luften. I slutet bildas ett stort antal avlånga fruktbollar på grenarna av dessa sorter.

Närmare hösten blir lövverket gult och faller av. Från vår till höst kan växten växa med cirka 4 cm - under de mest gynnsamma förhållanden når figuren 15 centimeter.

Det är viktigt vad du behöver veta om rhododendron - en giftig blomma. Att äta av djur, liksom att komma in i den mänskliga magen på sina blad, hotar kronblad med allvarlig förgiftning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar och sköter?

I naturen visar den gula rhododendron -sorten extraordinära resultat - höga, spridande buskar, ljus blomning och stark arom. Att ta hand om en hemväxt kräver inte mycket ansträngning. Den lövande arten är opretentiös, tål låga temperaturer väl. Huvudvården består av flera punkter, utan vilka buskens hela tillväxt och blomning är omöjlig. Rhododendron "Silfides", "Homebush" odlas framgångsrikt i trädgården, i sommarstugan, i angränsande eller stadsblommor.

Korrekt vård kommer att ge växten ett dekorativt utseende, samt skydda mot eventuella sjukdomar och skadliga insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på de grundläggande reglerna för att hålla en blomma

Belysning … Växten är ljusälskande av natur, men växer normalt i skuggan. Av denna anledning planteras den ofta nära barrträd.

Bild
Bild

Vattning . Under regnperioden (vår och sommar) är denna procedur extremt sällsynt. På torra dagar är det nödvändigt att återfukta plantan regelbundet - två gånger i veckan är tillräckligt.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att återfukta jorden på kvällen, efter solnedgången.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jorden . Ett lämpligt alternativ är jord med hög surhet. Det är därför den gula rododendronen visar bra resultat på torvmarker och på steniga ytor. Experter rekommenderar att du väljer porös jord för plantering.

Bild
Bild

Gödsel . Den första utfodringen bör göras i maj. Det rekommenderas att hålla sig till små doser med en regelbundenhet på 2-3 gånger i månaden. Balanserade, mineralkompositioner är fördelaktiga för växten. Ekologiskt är särskilt användbart. I specialaffärer är det bättre att köpa Kemira Universal -gödning i form av granulat - det är mest lämpligt specifikt för den gula sorten.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Rhododendrongula buskar är ganska resistenta mot sjukdomar och skadedjur. Felaktig vård kan dock minska växtens immunitet, varför sjukdomar och andra sjukdomar utvecklas.

Låt oss överväga de viktigaste problemen med att växa

  • Blommande förekommer inte . Orsaken är brist på näringsämnen, överhettning av rhizomen, låg eller hög surhet på jorden. Trädgårdsmästare rekommenderar att plantan hålls korrekt, det vill säga rotsystemet är i skuggan, kronan är under solen.
  • Kloros . Det framgår av de gulnade ändarna på bladen, sedan ersätts färgen med rostig, brun. Denna sjukdom uppträder när villkoren för kvarhållande kränks, till exempel på grund av låg surhet i jorden, matning av busken med aska eller en stor mängd lera tillsattes till planteringsblandningen. För att läka blomman är det nödvändigt att öka surhetsgraden, applicera gödselmedel med järnkelat eller ferrovit i jorden.
  • Rhododendron cicada … En insekt som infekterar knopparna och knopparna på en blomma med en svamp. På sensommaren lägger cikaden ägg på grenarna. Utöver detta bär den en svamp som lever på njurarna under vintern. När våren börjar börjar knopparna och knopparna svarta, därför stannar deras utveckling. I kampen mot insekter hjälper behandling med insekticider, fungicider, sprutning med kopparsulfat. De drabbade delarna av busken bör tas bort.
  • Phytophthora … Symtom på sjukdomar är vissnande av lövverk, gulhet av blad med grenar. Nederlaget sprider sig till rotsystemet - förfallsprocessen börjar. Att bli av med problemet hjälper speciella svampdödande läkemedel, kopparsulfat. Vid försummelse - gräva upp busken, bränn den.
  • Fästing, thrips, mjölkfisk, skalbagge . Attackerna av dessa skadedjur är de vanligaste. De bör hanteras med en insekticid. Dessutom kommer en tvålösning att vara till hjälp för att ta bort insekter från grenarna. På våren bosätter sig sniglar, sniglar på lövverket, som bäst samlas in för hand.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lövgul rhododendron är en flerårig buske med spridande grenar. Dess fördel är att blommar flera gånger inom ett år. En sådan växt kommer att vara en utmärkt dekoration för alla trädgårdar eller förorter. Med rätt vård blommar vackra och viktigast av allt friska knoppar på busken och avger en ovanlig lukt.

Enligt trädgårdsmästare och blomsterhandlare är det inte svårt att odla Homebush eller Silfides i Ryssland. Det tar lite ansträngning. Det viktigaste är att välja rätt plats för plantering, samt ge de nödvändiga förutsättningarna för full tillväxt och vidare utveckling.

Rekommenderad: