Vedklyva (63 Bilder): Funktioner I Automatiska Och Fjädrande Enheter, Jämförelse Av Stiletto- Och Typhoon -modellerna

Innehållsförteckning:

Video: Vedklyva (63 Bilder): Funktioner I Automatiska Och Fjädrande Enheter, Jämförelse Av Stiletto- Och Typhoon -modellerna

Video: Vedklyva (63 Bilder): Funktioner I Automatiska Och Fjädrande Enheter, Jämförelse Av Stiletto- Och Typhoon -modellerna
Video: Awesome Biggest Homemade Wood Splitter - Extreme Fast Firewood Processing Machine Modern Technology 2024, Maj
Vedklyva (63 Bilder): Funktioner I Automatiska Och Fjädrande Enheter, Jämförelse Av Stiletto- Och Typhoon -modellerna
Vedklyva (63 Bilder): Funktioner I Automatiska Och Fjädrande Enheter, Jämförelse Av Stiletto- Och Typhoon -modellerna
Anonim

Trots alla innovationer inom energiområdet fortsätter en betydande del av Rysslands befolkning att värmas upp med ved. Och därför kommer verktygen som låter denna ved att lagras under mycket lång tid att förbli efterfrågade. Skillnaden mellan de enskilda modellerna är ganska stor - både i driftsprinciperna och i prestanda, därför måste allt detta beaktas redan innan köpet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En vedklyva är en speciell maskin som skördar ved. Men det är viktigt att tänka på skillnaden mellan "riktiga" klyvmaskiner och klyvmaskiner. De senare delar bara stockarna, men kan inte trimma och dela upp arbetsstycket i snygga stockar. Vedklyvar är indelade i:

professionellt betyg

hushållsklass

enheter med bensindrivning

elektriskt drivna anordningar

traktordragna system

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Vedklyvar fungerar snabbare och bättre än enkla axlar. Samtidigt är risken för skador mycket mindre. Förbereda ved varje 5 eller 7 dagar för ett hus med en yta på 200 kvm. m. tar inte mer än 3 timmar åt gången. De som gör samma arbete med en yxa tvingas spendera upp till 4 timmar dagligen.

När det gäller bristerna i vedklyven kan vi bara nämna det ökade priset jämfört med yxan, liksom dess större vikt och det område den upptar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tack vare ett brett utbud av modeller kan du välja en vedklyva för alla behov. Att använda dem är inte svårare än att använda en yxa. Även de professionella versionerna kräver nästan ingen särskild kunskap. Verktyget kan användas lika effektivt både inomhus och utomhus.

Men man måste komma ihåg att:

vissa modifieringar av vedklyvare förbrukar mycket ström eller bränsle

enhetens prestanda är starkt kopplad till energiförbrukning

inte varje enhet kan separera starkt trä med stor tjocklek i delar

ibland påträffas opraktiska enheter

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och driftsprincip

Du kan sätta in klossar inte längre än 50 cm i vedklyven. De delas med en speciell skruv som skruvas in i varje stock. Skruvens rörelse tillhandahålls av olika typer av motorer. Överföringsmekanismen fungerar som en länk.

I hushållsmodeller utförs arbetet enligt följande:

  • maskinen placeras på en hård, plan yta;
  • höj låshandtaget;
  • flytta tyngden så att den ligger exakt mitt emot bladet;
  • sätta en stock;
  • sänka betoningen;
  • tryck på pedalen för att dela loggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en annan design där motorn är monterad på en säng. Växellådan som är ansluten till motorn roterar axeln. Arbetskonen är fixerad på axeln i förväg. I vissa versioner är skruven fäst direkt på motorn. Detta kräver användning av en reduktionsväxel; ibland fungerar sådana modeller inte tillfredsställande.

De mest kraftfulla träklyvalternativen är utrustade med hydraulcylindrar . De kan skjuta antingen en stock eller knivar (beroende på vad utvecklarna har för avsikt).

Fördelen med sådana produkter är förmågan att bearbeta trä av vilken grad som helst av fukt. Det är inte utan anledning att de används i stor utsträckning vid industriell timmeravverkning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Rackdelare är relativt enkla. Du behöver inte ens köpa dem - många människor tillverkar sådana enheter med egna händer. Istället för proprietära (ganska dyra) skenor för montering rekommenderas att använda skenor för automatiska grindar. I praktiken är de inte värre, men de låter dig spara pengar. Växeln som skjuts av handtaget går i ingrepp med arbetsstället; dess återkomst till sin plats beror på våren.

Bild
Bild

För produktionsändamål används mer seriösa anordningar med cylindriska element på hydrauliskt drag . Den överväldigande majoriteten av sådana maskiner är automatiska eller halvautomatiska, vilket avsevärt kan minska arbetsintensiteten och risken för arbete. Automatiserade system är indelade i stationära och mobila typer. Oftast tillhandahåller tillverkare av sådan utrustning också tjänster för installation, start och idrifttagning. Som ett resultat får kunden en fullt fungerande produktionslinje.

Bild
Bild

När jag återvänder till kuggstångsdelaren måste jag säga att den fungerar på grund av en kuggstång, därav namnet. Manövreringen av det rörliga stället tillhandahålls av ett kugghjul fäst vid den sänkande remskivan. Denna remskiva är direkt ansluten till motorn. För att racket och redskapen ska kunna röra, behövs ett speciellt handtag.

Rörelsen av huvuddelen sker längs guiderna . Och guiderna själva är monterade på en förstärkt ram. En klyva placeras på motsatt kant. Om en elmotor väljs som drivenhet är det mycket enkelt att använda vedklyven.

Sådana anordningar, till skillnad från bensin, kan mycket väl levereras inomhus.

Å andra sidan är en vedklyva utrustad med en förbränningsmotor lika bra för ved och industriell ved. En viktig fördel med ett sådant verktyg är produktivitet. Dessutom är den inte lika fast bunden till ett uttag eller en generator som dess elektriska motsvarighet. På stora avverkningsplatser används traktordragna vedklyvar i stor utsträckning. Experiment med en kombinerad drivning utförs ibland där, när energi levereras växelvis från olika källor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mekanisk

Skillnaden mellan dessa anordningar ligger främst i den vertikala eller horisontella placeringen av arbetsstycket. Om det vertikala schemat väljs placeras blocket ovanpå sängen, och först då sänks klyven. En sådan lösning gör att du kan bearbeta även oregelbundet formade klumpar. Men samtidigt måste du stödja dem med händerna, noga titta på för att inte bli träffad.

Det horisontella systemet innebär att arbetsstycket placeras i en speciell ränna . Träet rör sig längs med det till kniven. Bekvämlighet och säkerhet är de uppenbara fördelarna med denna design. Du behöver dock lite mer utrymme. För att bättre förstå egenskaperna hos mekaniska modeller är det lämpligt att jämföra dem med manuella motsvarigheter.

Bild
Bild

Så, ett klyvskrot ser ut som en lång stålstav. Det finns en spetsig kon på ena sidan och ett bekvämt handtag på den andra. Klyven måste först lyftas manuellt och sedan kraftigt sänkas ned på arbetsstycket. Trots den låga produktiviteten spenderas ganska mycket ansträngning.

Den enda fördelen jämfört med en enkel yxa är den förenklade hanteringen av tjocka, tunga barrträ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den manuella cylindriska enheten är kompakt . Att flytta den till en annan plats, om det behövs, kommer inte att vara svårt. Om du använder ett sådant verktyg är det fullt möjligt att förbereda en liten mängd ved. De räcker till för att tända en öppen spis eller för enstaka besök i badet. Stativet för den cylindriska vedklyven är utrustad med ett blad som lyfter upp; efter att ha satt arbetsstycket, slog de det med en tung hammare.

Men majoriteten av ägare av manuella vedklyvare förtjänar förtjänstfullt en fjäderapparat. Jämfört med de tidigare beskrivna versionerna är den mer produktiv. Arbetsstyckena delas upp med ett speciellt blad som fästs på balken. Strålen är fjäderdämpad - därav namnet. Du kan använda en sådan mekanism med liten ansträngning.

Bild
Bild

Ett annat alternativ är den så kallade tröghetsdelaren . För sin form fick denna enhet ett alternativt namn "kran". Röret tjänar till att säkra bladet som faller från en höjd. En motvikt hjälper till att förenkla lyft av röret till sitt ursprungliga läge.

En sådan mekanism kan tillverkas av alla rör med lämplig diameter (i själva verket avfallsmaterial), men det är mycket tråkigt att arbeta.

Med eldrift

Den hydrauliska elektriska vedklyven fungerar smidigare än sin rent mekaniska motsvarighet. Kraften hos arbetsslaget är högre. Men arbetstakten är relativt långsam. Energin som genereras av elmotorn matas till hydraulcylindern. Arbetsvätskan som kommer in i stången leder stoppet, på vilket arbetsstycket hålls, till den fast fixerade kniven.

Bild
Bild

Den hydrauliska enheten kan tillfälligt utöva tryck upp till 10 000 kg . En särskild distributionsenhet hjälper till att samordna stammens slag och rörelseriktningen. Fördelaren förhindrar dessutom att vedklyven går sönder om det plötsligt inte finns tillräckligt med ström. Skruvvedklyven fungerar genom att skruva in konformade arbetselement. De delar arbetsstycket i 2 eller fler bitar.

Skillnaden mellan skruvanordningar ligger i metoden för att överföra kraft från motorn till konen. Detta element är antingen direkt eller med ett svänghjul fäst vid axeln. Skruvdelaren är alltid utrustad med elektriska motorer som endast arbetar med låga varvtal. Konformade piercingdelar kan också användas i bensinversioner. Vridmomentet kan överföras genom ett bälte eller en kedja.

Bild
Bild

Överföringsanordningar görs på ett sådant sätt att konen inte gör mer än 400 varv per minut . Växelmotorn används som mellanhand främst i industriella monteringsanläggningar. För en hantverksverkstad är denna lösning för svår. I vilket fall som helst måste den totala driveffekten vara minst 1500 W. Annars blir arbetseffektiviteten orimligt låg.

Toppmodeller

Att göra en vedklyva med egna händer är inte den bästa idén. Jämfört med de använda fabriksdesignerna är det osannolikt att det blir något bättre. Men det är mycket viktigt att välja mellan de ledande strukturerna, för att kunna förstå deras styrkor och svagheter. Modell "Stiletto " förtjänat att ingå i olika betyg av träklyvningsmaskiner. Tillverkaren hävdar att designen är "revolutionerande". Om det är så eller inte är upp till konsumenten att avgöra. Enheten är gjord på basis av en ganska välbekant kil.

Den främsta innovationen var anslutningen av hammaren till kilen. Enligt tillverkaren säkerställer det att strejker alltid levereras till samma punkt. Enkla klyvningsaxlar kan inte lösa ett sådant problem.

Bild
Bild

Konsumenter noterar att den här enheten till och med kan hugga flis. Säkerhetsnivån och kvaliteten på arbetet är ganska anständig. Men den tjockaste stockar "Stiletu ", tyvärr, är inte föremål för. Alternativt överväga " Tyfon " från en slovakisk tillverkare. Företaget hävdar att dess produkter enkelt kan ersätta det manuella arbetet på 15-20 personer.

Bild
Bild

Modell RCA 380 är en komplett produktionsenhet. Den kan bearbeta stockar upp till 6 m i längd, med en diameter på upp till 0,38 m. Konstruktionen är tänkt ut på ett sådant sätt att risken för stock fastnar. Knivarna kan dela arbetsstycket i 12 träbitar. Deras vidare rörelse styrs av hydrauliska element.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om vedklyvare vore det oklokt att ignorera finska tillverkade produkter. På grund av den långa traditionen för avverkning vet finländarna mycket väl vad en sådan teknik bör vara. Ett bra exempel på äkta finsk kvalitet är modell "Expert 25 " … Denna enhet levererar Hakki Pilke.

Vedklyven kompletteras med en motorsåg; tillverkaren hävdar att enheten är optimal för användning hemma och utanför staden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träförsörjningssystemet har genomgått en radikal förenkling, men detta minskar inte arbetets kvalitet och produktivitet. En annan fördel är det låga priset. Lyftanordningen tillåter dig till och med att hantera mycket stora stammar. Den största dimensionen av de klyvda stockarna är 25 cm i diameter och 60 cm i längd. Veden på vedklyven är 830 kg.

Bland ryska produkter förtjänar uppmärksamhet modell "Mint REX " … Detta är en manuell vedklyvare. Tillverkaren hävdar att med en sådan teknik kommer det att vara möjligt att glömma de klassiska klyvarna och axlarna för alltid. Med verktyget kan du dela upp även en knotig stock utan onödiga problem. Jobbet är relativt enkelt (hur enkelt det kan vara att använda en handhållen enhet i allmänhet).

Jämfört med mer produktiva enheter "Chekan " sticker ut för sitt överkomliga pris. Den optimerade designen förenklar arbetet avsevärt. Kombinationen av bladet och den rörliga delen har valts noggrant, vilket gör det möjligt att öka slagets effektivitet många gånger om. Tack vare det genomtänkta handtaget kan människor i alla höjder lika bekvämt använda maskinen, och bladet som fastnar i träet är absolut uteslutet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designerna ägnade stor uppmärksamhet åt sådana nyanser som:

  • urval av stål;
  • bestämning av den optimala bladbredden;
  • skärpningsvinkel för blad;
  • öka kraften hos delare;
  • effektiviteten hos slagmekanismen.

Vedklyvar Greenween de visar sig dock inte sämre. Den universella enheten gör att du kan förbereda ved för kaminer och för brasor och för grillar, grillar, eldstäder. Även för mer exotiska versioner av härden. Produktionstekniken är patenterad.

Enheten fungerar bra även inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En miniatyrvedklyva med en speciell ring, enligt tillverkaren, fungerar dubbelt så snabbt som till och med de bästa axlarna. Den universella versionen av ringen har inte och kan därför klippa block av valfri storlek. Produktionslinjen är utrustad med den senaste tekniken. Ett noggrant kvalitetskontrollsystem tillhandahålls också. Det bekräftas omedelbart vid första inspektionen. intrycket förstärks av de allra första delade stockarna.

Företaget använder en speciell färg som slits ut väldigt lite. Färg- och lackmaterialet appliceras med en speciell teknik. Det är möjligt att lagra en manuell vedklyvare var som helst där det är bekvämt för sin ägare. Ett lock i form av ett rör tillhandahålls för transport. Det underlättar transport i en bil, motorcykel och andra typer av transporter.

Ett bra alternativ är RedVerg RD-LS 32-52E . Detta är en elektrisk vedklyvare, konstruerad för en spänning på 220 V. Med en diameter på arbetsdelen på 32 cm når enhetens längd 52 cm. Mekanismen är utmärkt för hushållsbruk. Drift är tillåten vid temperaturer från +5 till +40 grader.

Bild
Bild

Kraften som delar träet kan vara upp till 7000 kg. Hydraulstyrspaken är placerad till vänster och knapparna till höger. Utvecklarna har tillhandahållit fullt skydd mot skador. Vedklyva RedVerg kan inte startas om den inte hålls med båda händerna. Att överföra en enhet från ett läge till ett annat är extremt enkelt.

Bild
Bild

Vedklyvens totala effekt når 2300 W. Den hydrauliska trycknivån på stocken kan vara 16 MPa. Enhetens massa är 78 kg. Loggen som ska delas matas med en horisontell ränna.

Om det behövs justeras maskinen enkelt till förarens höjd.

För att återgå till rysk teknik är det nödvändigt att nämna och vedklyva "Bear " … Denna mekanism förklaras av tillverkaren som "business class". Jämfört med enklare motsvarigheter sticker enheten ut:

  • ökad kraft;
  • ökad arbetshastighet;
  • pålitlighet;
  • bekväm användning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enheten med en elektrisk motor utvecklar en effekt på 4 kW. För bensinanordningar når den 15 liter. med. Den elektriska vedklyven "Bear" kräver anslutning till en nätspänning på 380 V. Den kan utöva en kraft på 9000 kg, arbetscykeln tar från 5 till 10 sekunder. Den bearbetade stockens maximala längd är 65 cm.

Vikten av "Björnen" är 216 kg. Leveranssetet innehåller ett träklyvbord. Det finns hydrauliska mekanismer för att höja kniven.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utländska alternativ inkluderar vedklyvar Japa … De tillverkas av ett av de ledande företagen inom området. Produktionen har varit framgångsrik sedan 1977. Företaget tillverkar inte bara träskördemaskiner utan även tillbehör till sådana maskiner. Den finska tillverkaren har varit bekant för ryska konsumenter i över 6 år. I olika regioner i vårt land uppfyller dess produkter framgångsrikt de tilldelade uppgifterna. Det finns Japa vedklyvar för hushåll och professionellt bruk. Beroende på modell kan det finnas:

  • hydrauliska stopp;
  • hydrauliska kretsar för sågningskontroll;
  • spakar som startar processen;
  • arbetsstyckets längdmeter;
  • snabbutlösande hydrauluttag för matningsställ.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du inte föredrar finska, men tyska vedklyvar, bör du vara uppmärksam på Scheppachs produkter … Hydraulisk modell HS500H är horisontell. Den största klyvkraften är 5000 kg. Apparatens totala effekt är 2, 2 kW. Den bearbetade stockens begränsningsdiameter är 25 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designad för professionellt bruk Scheppach HL-1200 kan klippa även stora stockar på kort tid och med tillräcklig kvalitet. Bland andra modeller av denna tillverkare med vertikalt slag sticker HL-1200 ut med störst effekt. Drivenheten kan utveckla en dragkraft på upp till 12 000 kg. I kombination med den speciella kildesignen kan du effektivt dela upp även den mest komplexa trästrukturen.

Enheten klarar både stubbar och knutiga stockar.

Bild
Bild

Det är viktigt att denna vedklyvare ger relativt lite buller under drift. Den kan användas inomhus. En knapp för nödstopp finns. Genom att justera plattformens extrema punkter kan operatören ställa in vedproduktionen till exakta dimensioner. Situationen är utesluten när de inte skulle komma in i eldstaden eller eldstaden.

När vi återvänder till ryska vedklyvar är det värt att nämna märket Dobrynya . Denna tillverkares utrustning fungerar med hydrauliska komponenter. Både el- och bensinmotorer kan användas som drivning. Företaget lovar att dess mekanism exakt kommer att klara klumpar som inte kan skäras för hand. Utvecklarna har försökt förenkla den dagliga vården så mycket som möjligt.

Bild
Bild

Även de människor som är dåligt insatta i teknik kommer att kunna använda Dobrynya. En enkel och oavbruten driftenhet fungerar stabilt både i frost på 30 grader och i värme upp till 40 grader. I jämförelse med importerade enheter på en liknande nivå är vedklyven från en inhemsk tillverkare mycket billigare. Vad som är viktigt, på kundens begäran, kan standardspecifikationerna justeras något. Kniven för klyvning av trä väljs individuellt.

Ytterligare alternativ tillgängliga:

  • transportband för lastning av hackad ved;
  • hydrauliska lyftare av stockar;
  • hjul som gör att du kan flytta vedklyven;
  • släpvagn för anslutning till en bil.
Bild
Bild

Ganska ofta kan du också hitta MTD LS 550 vedklyvare till salu . Den är utrustad med en fyrtakts bensinmotor tillverkad av det amerikanska företaget Briggs & Stratton, vars arbetskammarkapacitet når 190 cm3. Den totala driveffekten är 5,5 hk. med. Tack vare de installerade delarna separerar vedklyven väl arbetsstycken upp till 63,5 cm höga. Breda hjul gör det mycket lättare att transportera enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Splittringskraften hos MTD LS 550 är upp till 25 000 kg . Enheten kan fungera i ett vertikalt och horisontellt schema. Dess vikt är 238 kg. Två vred används för kontroll. Arbetscykelns varaktighet når 19 sekunder.

Bild
Bild

Ganska anständiga resultat uppnås med AL-KO KHS 3704 . Kilen på denna vedklyvare är mycket hållbar, vilket uppnås genom upprepad svetsning. Som ett resultat är det möjligt att säkerställa en långsiktig drift. Samtidigt tog designarna hand om produktens maximala säkerhet. För att garantera detta används ett tvåhands kontrollsystem.

Bild
Bild

Tack vare de breda däcken är det ganska enkelt att köra på ojämn terräng; Stabilitet i farten uppnås med en robust ram. När jag återvänder till finska produkter måste jag också säga om Palax produkter … Några av dem är utrustade med ett sågblad, men ungefär samma antal enheter med sågkedjor produceras. Diskalternativ är mestadels professionell klass. Faktum är att skivan tolererar kontakt med igensatt trä mycket bättre än kedjan.

Han sågar också hartsfickor mycket lätt.

Bild
Bild

Dessutom är skivresursen mellan slipning ungefär 20 gånger högre än för de bästa kedjorna. För vanliga konsumenter, för vilka varje slipning kostar en avsevärd summa, är detta mycket viktigt. Palax kan utrustas med förbränningsmotorer eller elmotorer. Men det finns också modeller som drivs av traktorns kraftuttag. Logspit X1000 modifiering kan bara klyva ved.

Hon hugger inte trä. Diametern på arbetsstyckena som ska bearbetas når 50 cm. Sådana klumpar bearbetas i en volym på 3 kubikmeter. m per timme. Den maximala längden på de bildade stockarna är 110 cm. Logspit X600 har liknande funktioner, men timproduktiviteten reduceras till 2 m3. Längden på stocken är också mindre - bara 67 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om varken dessa märken eller Timco vedklyvare uppfyller konsumenternas önskemål är det nödvändigt att uppmärksamma varumärket Zver . M3 vedklyvar tillverkas på hjulchassi. Bensinmotorn överför kraft till en kraftfull hydraulcylinder. Som ett resultat vaknar ett vilddjur verkligen upp för varje lansering. Enheten kan hugga ved upp till 65 cm lång, arbetskraft - 9000 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En närmare titt på vedklyvmarknaden avslöjar att den är full av många olika modeller. Valet av rätt version kan vara ganska svårt. Men det finns elementära rekommendationer som avsevärt kan förenkla processen. Så när du behöver laga ganska mycket ved (för en eldstad, för ett litet, periodiskt uppvärmt bad) kan du använda de enklaste manuella enheterna.

Men om du behöver bearbeta mer trä behöver du helt andra maskiner.

När det är planerat att driva vedklyven inomhus kommer bensinmodeller definitivt inte att fungera . Jämförelsevis ljudlösa elektriska apparater som inte genererar avgaser är en annan sak. Deras ytterligare fördelar är kompakthet och jämförande användarvänlighet. Viktigare är att elektriska enheter inte förbrukar smörjoljor. Och betalningen för el visar sig i slutändan vara mindre än för bränsle och smörjmedel.

Bild
Bild

Men nästan alla kraftfulla professionella vedklyvar är utrustade med förbränningsmotorer. Dessutom ökar avsaknaden av anslutning till strömförsörjning avsevärt enhetens rörlighet. Vedklyvmaskiner installerade i industrianläggningar utvärderas alltid efter kolvens rörelsehastighet. För hemapparater är denna indikator nästan irrelevant. De få professionella pricksystem som är utrustade med en elektrisk enhet fungerar bara när de är anslutna till ett 380 V -nätverk.

Horisontella vedklyvare anses säkrare än vertikala, men de kännetecknas av låg effektivitet . När du väljer en enhet bör du ta hänsyn till måtten och längden på stockarna som ska delas. Mängden klyvkraft bestämmer hur stora arbetsstycken som kan skäras. För arbetsstycken av samma storlek kommer en kraftfullare enhet att klara hårdare trä. När det gäller arbetsmekanismen anses den koniska typen av klyvning vara den enklaste lösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det måste tydligt förstås att en sådan anordning inte klarar bitar större än 30-40 cm. För alla massavverkningar av ved är endast mekanismer med ett hydrauliskt överföringssystem lämpliga. De enklaste manuella vedklyvarna på en fjäder är bättre än de vanliga på grund av det mjukare slaget. Även ganska effektiva strejker stör inte detta. Oavsett andra funktioner är det nödvändigt att ta hänsyn till vedklyvarens höjd - om det kommer att vara bekvämt att använda.

Rekommenderad: