Manuell Vedklyva (25 Bilder): Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Beskrivning Av Hemmagjorda Mini-modeller. Designfunktioner Hos En Fjädersvedklyva

Innehållsförteckning:

Video: Manuell Vedklyva (25 Bilder): Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Beskrivning Av Hemmagjorda Mini-modeller. Designfunktioner Hos En Fjädersvedklyva

Video: Manuell Vedklyva (25 Bilder): Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Beskrivning Av Hemmagjorda Mini-modeller. Designfunktioner Hos En Fjädersvedklyva
Video: Homemade Manual Wood Spliter 2016 2024, Maj
Manuell Vedklyva (25 Bilder): Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Beskrivning Av Hemmagjorda Mini-modeller. Designfunktioner Hos En Fjädersvedklyva
Manuell Vedklyva (25 Bilder): Hur Gör Man Det Själv Enligt Ritningarna? Beskrivning Av Hemmagjorda Mini-modeller. Designfunktioner Hos En Fjädersvedklyva
Anonim

Processen att skörda ved kräver en hel del arbete: de måste sågas, hackas, läggas i en vedbod för torkning. Mycket mer ansträngning läggs på att hugga stockarna. Vedklyvare kan förenkla och påskynda processen. Marknaden är mättad av dem i tillräcklig volym, men deras pris är också relativt högt. Men du kan göra en enkel manuell vedklyva med egna händer av metallskrot - ett hörn, rör och liknande.

Bild
Bild

Olika sorter

Några av de mest populära vedskärarna är kinetiska (manuella) anordningar för att förbereda ved som inte kräver användning av speciella tekniska förmågor och funktion på grundval av elementära fysiska principer. Grundtyper i denna grupp:

  • fjäder (fungerar enligt metoden för ett viktat arbetselement och en stor kraftspak);
  • rack (ett rack med skåror används i rollen som en skjutande komponent);
  • med en manuell drivning (ett topporienterat blad med ett sängbord på vilket en stock är placerad och, med hjälp av en slägga eller annan stock, delas upp i 2 aktier utan större ansträngning);
  • en klyva (placerad på ett träblock med en klyva och stickar med hjälp av ett inre stavskrot).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är ägare till en stuga utanför staden eller hemma och nästan alltid använder ved för dina egna behov, har du naturligtvis redan löst de problem som är förknippade med beredningen av den nödvändiga mängden av detta bränsle för vintern. Handhållna miniveddelare Kolundrov, Strela eller Greenween kan förenkla alla dina bekymmer maximalt ., vilket hjälper till att snabbt och på rätt nivå att dela, inklusive fuktiga och knotiga stockar. Dessutom är både damer och äldre ganska kapabla att hantera dem. När du väljer ett verktyg för personligt bruk bör du vara uppmärksam på personliga önskemål i mängden virke som skördas och välja icke-farliga och beprövade enheter. Låt oss överväga ovanstående enheter mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Greenween

Enheten tillverkas i 2 versioner - multifunktionell och grundläggande. Deras struktur är identisk - ett brett blad av hållbart stål, monterat på en ram. Längs kanterna på bladet smälter hårda plattor - revben. De delade det spruckna blocket i bitar. Den viktigaste skillnaden mellan mångsidigheten och den grundläggande modifieringen av miniveddelaren är diametern på stockarna som du kan arbeta med. Det multifunktionella exemplaret är lätt att hantera med tillräckligt tjocka stockar. Den är utrustad med en bred platta - en halvcirkel. Blockets fria ände ligger an mot det.

Bild
Bild
Bild
Bild

I den grundläggande modifieringen utförs sidostödets funktion av en massiv järnring . Dess inre dimension anger den maximala tjockleken på träet som ska delas. Den noggrant utformade ergonomin i enheterna gör det enkelt och enkelt att arbeta med dem. Övergripande parametrar för enheter: höjd - 35 centimeter, diameter - 28 centimeter. Massan av basprovet är 5,7 kilo. Multifunktionsversionen väger 4,8 kilo.

Bild
Bild

Pil

Den manuella enheten är avsedd för huggning av stockar och inte bara. Det är en blandning av en klyva och byggskrot. På grund av detta har den ett brett användningsområde, inte begränsat till klyvning av stockar. När du använder den kan du:

  • hugga ved till en brännare eller eldstad;
  • lossa tät och frusen jord under byggnadsarbetet;
  • slå ner is eller is.
Bild
Bild
Bild
Bild

" Strela" har en teleskopisk design med fungerande och slående element , som är en lång stav med en spetsig kon i botten och ett handtag upptill. För klyvning av stockar placeras arbetssidan av den konformade konfigurationen på en block i zonen för framtida dissektion. Den slående delen, som är en vägd stång, stiger och faller på blocket och delar den. Stångets fall och höjning utförs med hjälp av ett bekvämt gummerat handtag. Den gummibelagda ytan förhindrar att enheten glider i handen.

Bild
Bild

Vedklyven kan användas för att klyva tjocka, tunga stockar. Det är ganska lätt att använda och hanterar mycket bra med mjuka träart. Bland dess andra fördelar:

  • liten storlek;
  • mångsidighet (kan användas som klyva och kofot);
  • minskning av fysiskt arbete vid klyvning av stockar.
Bild
Bild

Bland de viktigaste bristerna i enheten:

  • belastningen på ländryggen kvarstår (på grund av behovet av att utföra rörelser upp och ner med händerna, höja och sänka slagstången;
  • trots gummigreppet kan du få liktornar;
  • stor risk för skada - i klyvningsprocessen kan kilen glida av stocken, som regel vid splittring av tunna klossar, dessutom finns det risk för ett flis eller stock rebound;
  • oestetiskt koncept.
Bild
Bild

Kolundrov

En storleksordning säkrare alternativ och liknande "Strela" - en typisk manuell vedklyv Kolundrov. Förutom bra prestanda har den ett fint utseende (i branschen finns det modifieringar med konstnärlig viskös och patina, som bokstavligen är konstverk). Dessutom är den helt säker att använda. Den stabila nedre delen har tekniska hål för att fixera enheten på planet, och järnringen högst upp håller de trasiga stockarna och flisen, vilket hindrar dem från att flyga åt sidan och orsaka oväntad skada. Slipade knivar kan enkelt och enkelt bryta i bitar även fuktiga och kraftigt knutna stockar.

Bild
Bild

Fjäderbelastad

Ett av de optimala och ekonomiska alternativen, som kan bli en tillförlitlig enhet för avverkning av ved, kännetecknad av sin enkelhet i struktur, styrka, ekonomi och rimliga kostnader, är en fjäderkloss. Denna typ av vedklyvare är ett evolutionärt steg i förbättringen av traditionella klyvmaskiner. Fjäderanordningens funktion innebär användning av muskelkraft, men i mindre utsträckning på grund av fjädermekanismen, den stora spaken och den extra vikten.

Bild
Bild

Strukturen för en sådan hemmagjord produkt inkluderar ett järnrör eller en profil (detta kommer att bli vår hävstång, öka styrkan, med en kniv i slutet), ett metallställ och en gångjärn mellan dem. Fjäderreturmekanismen kan tillverkas med en använd stötdämpare.

DIY -skapande

Att köpa en industriell vedklyva är inte alltid ekonomiskt genomförbart, eftersom enskilda sorter av denna enhet kan monteras oberoende av vanliga material. Du kan göra det med hjälp av färdiga ritningar och instruktioner. Mått och dimensioner kan ändras baserat på driftförhållanden. För att göra det behöver du följande material:

  • kanal;
  • Jag-profil;
  • hörn eller rör för sängen och förstyvningar;
  • metall hörn;
  • fyrkantigt rör;
  • fjädring för bilar;
  • ett rörstycke i diameter är något mindre än fjäderns diameter;
  • gångjärnknut;
  • köttyxa;
  • viktmedel (en bit av en kanal med en tjock hylla eller skena).
Bild
Bild

För en stationär installation kan du hälla ett betongfundament genom att installera ett ställ i det . Med denna design behöver ramen inte monteras. Alla delar av vedklyven, med undantag för gångjärnsleden, är anslutna med elektrisk svetsning. Bitar av kanalen för ramen och I-balk för basen skärs av. Rackets längd är 0,6-1 meter. Basens höjd justeras separat. Stödet är anslutet till sängen, exakt utan avvikelser och observerar en rät vinkel. För installationens stabilitet svetsas rören till sängens ändar i horisontellt läge. Konjugationen av ramen och basen är förstärkt med distanser.

Bild
Bild

Plattformen för våren är en kanalbit med en storlek på 40-50 centimeter . Ett hål skärs från en av kanterna med hjälp av en vinkelslip för inriktning mot basen. En fjäderstyrning är svetsad till den andra änden. För att beräkna plattformens fixeringszon är det nödvändigt att subtrahera fjäderns storlek från rackets höjd. Plattformen behöver dessutom förstärkas med distanser från hörnet.

Bild
Bild

I basens övre område skärs en plats för en landning med ett djup av 8-10 cm ut för den yttre delen av gångjärnsenheten. Därefter förbereds en kanal för en klyvare. För detta ändamål, på ena sidan av en kanal med en storlek på 0,5-0,7 meter på ett avstånd av 10-15 centimeter från änden, skärs ett rektangulärt hål av en sådan längd att basstrålen inte stör rörelsen av kanalen som läggs på den. I mitten av hålet svetsas gångjärnenhetens axel. I den andra änden av kanalen är en plats för fjädern att sitta fast.

Bild
Bild

Avståndet från basen till de övre och nedre fjäderkopparna ska vara lika . En klyva kokas till ena kanten av järntorget längst ner i en rät vinkel, ovanpå - en enhet för viktning. Den andra kanten är ansluten till kanalen för klyven så att den totala längden på den resulterande spaken är 1-1,5 meter. Den monterade installationen är spänd på basen på ett sådant sätt att de externa komponenterna i svängledet går in på platsen för landning på balken och säkrar dem med elektrisk svetsning. En fjäder är fastspänd på landningskopparna. För praktisk användning är handtaget fixerat bredvid klyven.

Bild
Bild

För att göra den självtillverkade enheten mobil är två hjul installerade på sängen från undersidan.

Rekommenderad: