Hydraulisk Vedklyva (33 Bilder): Vertikal Klyvapparat För Klyvning Av Ved, Egenskaper Hos En Industriell Modell

Innehållsförteckning:

Video: Hydraulisk Vedklyva (33 Bilder): Vertikal Klyvapparat För Klyvning Av Ved, Egenskaper Hos En Industriell Modell

Video: Hydraulisk Vedklyva (33 Bilder): Vertikal Klyvapparat För Klyvning Av Ved, Egenskaper Hos En Industriell Modell
Video: Klyvning av övergrov ved. 2024, Maj
Hydraulisk Vedklyva (33 Bilder): Vertikal Klyvapparat För Klyvning Av Ved, Egenskaper Hos En Industriell Modell
Hydraulisk Vedklyva (33 Bilder): Vertikal Klyvapparat För Klyvning Av Ved, Egenskaper Hos En Industriell Modell
Anonim

Hydrauliska vedklyvar är oumbärliga hjälpare i träskördsprocessen. De gör att du snabbt och effektivt kan hantera stora volymer trä. Enheten är mycket populär både bland befolkningen och i den professionella miljön på grund av dess konsumenttillgänglighet, användarvänlighet och enkel underhåll.

Bild
Bild

Funktioner och syfte

Den hydrauliska vedklyven är en mekanisk klyvare som används för klyvning av stockar av vilken tjocklek som helst och fuktinnehåll. Verktyget låter dig mekanisera tungt manuellt arbete och ger maximal sänkning av arbetskostnaderna. Huvudsyftet med vedklyven är att dela upp klossen i flera delar, och ytterligare förfining med en yxa krävs inte efter det: stockarna erhålls i önskad form och storlek och kan omedelbart skickas till eldstaden.

Ett stort antal positiva recensioner och en stor efterfrågan på vedklyvar förklaras av följande uppenbara fördelar med detta verktyg:

  • när man arbetar med enheten behöver en person inte böja sig lågt och spänna ryggen, vilket gör att vedklyven kan användas för alla kategorier av befolkningen, inklusive kvinnor och äldre;
  • enheterna har en mycket hög produktivitet och klarar en sådan trävolym på 2-3 timmar, vilket tog minst en vecka att bearbeta med en yxa;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • enheten går väldigt sällan sönder och är mycket underhållbar, vilket förklaras av dess enkla design och frånvaron av komplexa komponenter och enheter;
  • att arbeta med en vedklyva är helt säkert - för detta behöver du bara läsa bruksanvisningen och följa rekommendationerna som ges där;
  • ett brett utbud av modeller och tillgängligheten av budgetprover förenklar valet avsevärt och gör vedklyven ännu mer prisvärd;
  • att arbeta med enheten kräver inte vissa tekniska färdigheter och stora fysiska ansträngningar, vilket fördelaktigt skiljer den från en yxa, vid arbete med vilken god fingerfärdighet krävs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsammans med de uppenbara fördelarna har den hydrauliska vedklyven fortfarande svagheter. Nackdelarna inkluderar de stora dimensionerna hos professionella modeller och deras höga energiförbrukning. Dessutom är vissa hushållsprover svåra att hantera hållbart och för hårt trä, vilket ofta leder till behovet av att använda en traditionell klyv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

De huvudsakliga tekniska parametrarna för hydraulisk vedklyvare är typen av drivning, rörlighet, tryck på träet och eventuellt tillåten diameter och längd på arbetsstyckena. Det är värt att bekanta sig med dem mer detaljerat.

  • Kolvtrycket på stocken är i genomsnitt 100-200 bar, vilket i effektekvivalent motsvarar 50-60 kN. Detta värde är inte detsamma för alla modeller och varierar beroende på deras kapacitet.
  • Enligt deras mobila egenskaper är maskinerna indelade i bärbara och stationära. Vissa industriella konstruktioner är dessutom gjorda i form av en släpvagn till en bil eller traktor, och hushållsmodeller är utrustade med breda och bekväma hjul.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Drivenheten är en av de viktigaste tekniska parametrarna och påverkar modellens funktionalitet och dess driftsförhållanden. Det finns två typer av drivenheter: el och bensin (diesel). Den senare anses vara mer kraftfull i jämförelse med den elektriska versionen och installeras oftare på industrimodeller. Enheter med elmotor används i garage eller sommarstugor och kännetecknas av frånvaron av skadliga utsläpp till miljön och förmågan att arbeta inomhus. Sådana enheter drivs från en 220 och 380 V strömkälla

Bild
Bild
  • Den högsta tillåtna arbetsstycksdiametern anges vanligtvis i medföljande dokumentation. Det är 350 mm för hushållsmodeller och upp till 500 mm för professionella.
  • Delningslängden varierar också beroende på modell. I elektriska apparater med låg effekt överstiger den inte 52 cm. Industriell design är ofta utrustad med en längdregulator och kan dela sig över 1 meter i längd.

Viktig! Kostnaden för vedklyvare varierar också - det börjar från 10 000 rubel för modeller för privat bruk och går upp till 500 000 för industridesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design och driftsprincip

Den hydrauliska vedklyven består av en ram, ett stopp, en hydraulcylinder, ett arbetsblad, en pump, en vätsketrycksfördelare, en oljetank och en motor. Motorn startar den hydrauliska pumpen, vilket får kolven att röra sig. Kniven spelar rollen som en klyvare och delar, under påverkan av tryck, upp arbetsstycket. Chocken placeras på en metallram mellan kniven och kolven.

Ett utmärkande drag för hydrauliska anordningar från konventionella mekaniska anordningar är en jämn kraftökning , om det saknas, slutar cylindern att röra sig och tvingar inte motorn att arbeta vid höga hastigheter. I mekaniska modeller sker ingen jämn kraftökning. Om blocket inte spricker fortsätter motorn att gå med full effekt, vilket leder till överhettning av motorn och ökar risken för för tidigt slitage. På hydrauliska modeller om kolven inte kan klyva veden stannar kolven och motorn saktar ner och överhettas inte.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Klassificeringen av hydrauliska vedklyvare bygger på flera kriterier. Den första av dessa är instrumentets funktionella tillbehör. Enligt detta kriterium utmärks två typer av enheter.

Professionell . De representeras av komplexa dimensionella modeller som, förutom att dela loggar, har ett antal användbara funktioner. Sådana enheter kan mata, trimma och till och med lossa ved, vilket gör dem mångsidiga i avverkningsproduktion och gör att de kan byta ut flera högspecialiserade maskiner samtidigt. Enheterna är utrustade med en kraftfull bensin- eller dieselmotor, och hydraulsystemet levereras ofta från traktorns kraftöverföringsaxel. Professionella modeller har en mycket hög klipphastighet och klarar enkelt av gammalt och fuktigt trä. På grund av detta används de för avverkning och mekanisk korsning av virke vid stora avverkningspunkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hushåll . Sådana vedklyvar är avsedda för privat bruk och klarar inte stora mängder trä. Sådana enheter är ofta utrustade med en inte särskilt kraftfull elmotor. Fördelen med elektrohydrauliska modeller är hög rörlighet, små dimensioner och låg vikt. Nackdelarna inkluderar inte en mycket stor motorresurs och begränsningar av arbetsstyckenas storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa kriterium för att särskilja vedklyvar är hur stockarna läggs. På grundval av detta finns det tre kategorier av enheter.

Horisontell modellerna är utformade för att placeras och delas horisontellt. Sådana enheter representerar den mest många kategorin av enheter och är allmänt tillgängliga för försäljning. Driften av sådana enheter kan utföras på två sätt. I det första fallet fixeras bladet orörligt i sängen, medan kolven kraftfullt skjuter arbetsstycket på kniven. I den andra versionen är stocken stationär, och den hydrauliska drivenheten rör kniven på den inte mindre kraftfullt.

Bild
Bild
  • Vertikal enheter har en mekanism som är helt identisk med horisontella enheter och skiljer sig från dem endast i sin plats i rymden. Chocken installeras i en speciell ränna i vertikalt läge, varefter den också delar sig vertikalt. I detta fall sker knivens rörelse nedifrån och upp. Vertikala enheter har en ganska kompakt storlek och är mycket praktiska för förvaring.
  • Blandad modellerna inkluderar båda sätten att lägga block. De klassas som professionell utrustning. Sådana enheter kännetecknas av hög prestanda och används i stora avverkningsföretag.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Den moderna marknaden för träbearbetningsutrustning erbjuder ett stort antal både importerade och ryska prover av hydraulisk vedklyva. Nedan följer en översikt över de mest populära modellerna.

Inhemsk bensinmodell "Gorynych 6T " skiljer sig åt i hög produktivitet och snabb slagkolv, där var och en av cyklerna inte varar mer än 2,5 sekunder. Enheten är konstruerad för industriella volymer av avverkning och tillhör kategorin professionell utrustning. På en timme kan en vedklyvare dela upp till 50 ämnen, som med en genomsnittlig storlek på 20x20x40 cm motsvarar sex kubikmeter trä per timme. Enheten är perfekt anpassad till ryska klimatförhållanden och kan användas vid temperaturer från -30 till +30 grader. Knivbladet är tillverkat av höghållfast stål och kan arbeta länge utan att slipa. Alla delar av enheten är belagda med en korrosionsskyddande förening, vilket gör enheten resistent mot rost och sönderfall. Kostnaden för sådan utrustning är 120 tusen rubel. Förutom modeller med bensinmotorer produceras också elektriska apparater avsedda för hushållsbruk under varumärket Gorynych.

Bild
Bild

På andra plats är en kinesiskt tillverkad modell. Champion LSV6000 … Enheten är utrustad med en elmotor och fungerar på 220 V nätaggregat. Satsen innehåller en extra bladfäste för att dela upp klossarna i 4 delar, vilket avsevärt minskar tiden för att förbereda ved. Enheten är konstruerad för vertikal läggning av stockar och är avsedd för massanvändning. Motoreffekten är 2,7 kW, och den applicerade kraften motsvarar 6 ton. Enheten kan arbeta med klumpar med en diameter på upp till 300 mm och en längd på upp till 1000 mm. Produkten är helt säker, mycket lätt att använda och väger 97 kg. Priset på Champion LSV6000 från olika leverantörer är något annorlunda, men i genomsnitt är det cirka 38 tusen rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den tredje raden i popularitetsbetyget är upptagen av en dansk enhet. Texas 520 H värt 20 tusen rubel. Modellen är utrustad med en elmotor med en effekt på 1,5 kW, har en blygsam storlek och väger endast 46 kg. Den högsta tillåtna storleken på klossar är 25x25x50 cm, och den maximala ansträngningen motsvarar 5 ton. Enheten är konstruerad för horisontell lastning, är helt säker att använda och har en lång livslängd.

Bild
Bild

Modellen efterfrågas inte heller. Lancman SL10 tillverkad av det slovenska företaget Gomark. Enheten kännetecknas av hög hållfasthet och hållbarhet. Den kan köras på både bensin och el. Dessutom kan enheterna anslutas till traktorns kraftuttagsaxel och används för industriella ändamål. Motoreffekten är 4 kW, vilket motsvarar 6,5 hk. med. Den maximala kraften motsvarar en vikt på 10 ton, och enhetens vikt når 275 kg. Enheten har en horisontell typ av stockar och kan arbeta med arbetsstycken med en diameter på upp till 65 cm och en längd på upp till en halv meter. Denna modell kostar 222 400 rubel.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du börjar köpa en hydraulisk vedklyva måste du bestämma modellens syfte och funktion. Så om en produkt köps för ett privat hushåll och kommer att användas för att förbereda ved för en högst två familjer, är det bättre att välja en enkel horisontell modell med en elmotor, eller till och med helt göra enheten själv. Hemmagjorda enheter är ofta utrustade med opretentiösa Linde-hydraulpumpar och en elmotor är installerad på dem. Om enheten är nödvändig för yrkesverksamhet i industriell skala, är det bästa alternativet en seriös enhet med en effekt på minst 2,5 kW. För bearbetning av stora volymer trä är en 4 kW bensin- eller dieselmodell med en uppsättning alternativ, tvåväxlad drivning och möjligheten att ansluta till traktorns kraftuttag ett bra val.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de extra funktionerna är närvaron av en höjdjusterare på skrivbordet och tvåspakskontroll välkommen . I detta fall är det önskvärt att båda spakarna är placerade på ett ganska säkert avstånd från arbetsknivarna. Det är också nödvändigt att välja en bensinmodell i fallet när förberedelsen av ved kommer att utföras på fältet, där tillgången till en elektrisk kraftkälla är svår eller begränsad. Och om enheten köps för oregelbundet säsongsarbete med små volymer trä, är en enhet med vertikala stockar bäst lämpad för dessa ändamål. En sådan enhet är lätt att transportera och tar lite lagringsutrymme.

Rekommenderad: