Kameramatriser (29 Bilder): Tabell Med Storlekar, Jämförelse Av Typer. Hur Kontrollerar Jag Om Det Finns Döda Pixlar? Vad Det är?

Innehållsförteckning:

Kameramatriser (29 Bilder): Tabell Med Storlekar, Jämförelse Av Typer. Hur Kontrollerar Jag Om Det Finns Döda Pixlar? Vad Det är?
Kameramatriser (29 Bilder): Tabell Med Storlekar, Jämförelse Av Typer. Hur Kontrollerar Jag Om Det Finns Döda Pixlar? Vad Det är?
Anonim

Köpare av fotografisk utrustning bör definitivt veta allt om kameramatrisen. Både upplösningen och ljuskänslighetsnivån för denna enhet är av stor vikt. Uppmärksamhet bör också ägnas åt det märke som tillverkar sådana delar.

Bild
Bild

Vad det är?

En kameramatris är ungefär samma som ett hjärta eller en hjärna för en levande organism, att en motor är för en bil eller ett tak i ett hus. Om det inte fungerar eller fungerar dåligt är hälsan hos alla andra delar av kameran irrelevant. För din information: i ett antal källor används också termen "sensor" eller "sensor ". Om det inte är specificerat vilken typ av”sensor” det är, menas matrisen.

Det är mycket komplicerat, eftersom det är en mikrokrets som bildas av fotodioder . Ljusintensiteten bestämmer intensiteten hos den genererade elektriska signalen. Egentligen, för dess utveckling, behövs matrisen. När den går sönder, som den redan är tydlig, är vilken kamera som helst en värdelös metall, plast och glas. Omvandlingen av impulsen till en digital signal utförs med hjälp av en speciell enhet; den är antingen inbäddad i matrisen, eller så ligger den separat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ljuset omvandlas till bitar med ett speciellt protokoll. Det finns en pixel av bilden per LED. För att uppnå en färgbild hjälper "specialfilter" huvuddelen av matrisen . Ur optisk synvinkel är matrisen en exakt analog av filmen som används i gamla kameror. Endast interna fysiska processer skiljer sig åt och det finns inga kemiska förändringar, och arbete med ljus är helt identiskt.

Sensorns grundparameter är den så kallade karakteristiska kurvan, som är direkt relaterad till den fotografiska bredden . Denna linje dras mellan extrempunkterna för rätt exponering. När du går över dessa gränser böjer kurvan på grafen. På bilderna manifesteras detta av en betydande minskning av kontrasten. Vid digital fotografering införs ytterligare begränsningar av egenskaperna hos analog-till-digital-omvandlare.

Bild
Bild

Typöversikt

Med en ytlig bekantskap med marknaden för fotografisk utrustning är det lätt att se att den är utrustad med olika typer av matriser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att läsa teknik

CCD - vanligtvis CCD i ryskspråkiga källor - betyder sekventiell läsning. Uppenbarligen finns det i detta avseende en allvarlig begränsning av fotograferingshastigheten. Du kommer definitivt att behöva vänta en stund medan det föregående fotot bildas. Egenskaperna för CMOS (CMOS) i detta avseende är bättre, sådana matriser är mer attraktiva när man använder autofokus.

Det är CMOS som de försöker använda för exponeringsmätning . Men även de vanligaste fotograferna tenderar att köpa just modeller baserade på CMOS. Förutom bättre bildkvalitet har de relativt billiga priser och lägre batterilivslängd vid fotografering. Ibland finns det matriser med tre lager, oftast är var och en av dem gjorda med CCD -teknik. Kommersiell beteckning - 3CCD; utrustning med en sådan fyllning är avsedd för professionell filmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Panasonic-enheter använder Live-MOS-tekniken. Denna metod skiljer sig från traditionell MOS -teknik genom att det finns färre anslutningar per pixel . Detta hjälper till att minska stress. En sådan konstruktiv lösning, i kombination med en förenklad överföring av register och styrsignaler, garanterar mottagandet av "levande" ramar. Samtidigt är överhettning och ökade ljudnivåer uteslutna.

Fujifilm använder en speciell typ av matris . De kallas Super CCD. Stora gröna pixlar finns för svagt ljus. Små gröna pixlar går inte att skilja från blå och röda prickar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna designlösning gjorde det möjligt att öka matrisens fotografiska bredd.

Bild
Bild

Beroende på filter

Men jämförelse av matriser är också möjlig med typen av filter som används. Dikroiska prismor används i trematrissystem. Inuti sådana prismor kommer ljusstrålen att delas in i 3 huvudfärger. Sedan riktas de gröna, röda och blå strömmarna till motsvarande matriser. Särdrag:

  • optimal överföring av färgövergången;
  • den färgade moirens försvinnande;
  • minskning av ljudnivån;
  • ökad upplösning;
  • möjligheten till färgkorrigering före matrisbehandling, och inte bara efter det;
  • ökade storlekar;
  • inkompatibilitet med linser med ett litet flänsavstånd;
  • svårigheten med färgmatchning, som uppnås endast med mycket noggrann inriktning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är en rad mosaikfilter . Namnet talar för sig själv: pixlarna är placerade i ett enda plan, och var och en är under sitt "eget" ljusfilter. Om information om färger inte räcker kommer digitala interpoleringsalgoritmer till undsättning. En ökning av ljuskänsligheten uppnås genom en försämring av färgåtergivningen och vice versa. Tidigare användes alternativet RGGB.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och även kända scheman:

  • RGEB;
  • RGBW;
  • CGMY.

Det finns också en teknik för att få matriser med fullfärgade rampunkter. Metoden, utvecklad av Foveon, innebär att ljusdetektorer placeras i tre lager. Nikon har tagit en annan väg. I hennes utveckling bearbetas tre huvudstrålar med en mikrolens och tre fotodioder, och matas sedan från varje pixel till dikroiska speglar. Redan dessa speglar omdirigerar ljusflödet till detektorerna; Trots den inneboende komplexiteten är det attraktivt att klara sig utan sofistikerad anpassning.

Bild
Bild

Dimensioner

Huvudmåtten för kameramatriserna visas i tabellen (med exempel på populära modeller).

namn En typ Indikator kmop Pixel, μm Matrisstorlek, cm
Kodak 1D Ccd 1, 3 11, 6 2, 87x1, 91
Canon 1Ds Mark II CMOS 1 7, 2 3, 6x2, 4
Canon EOS 1D Mark IV CMOS 1, 3 5, 7 2, 79x1, 86
Nikon D2H JFET 1, 5 9, 6 2, 37x1, 55
Sony A 100/200/230/300/330 Ccd 1, 5 6, 1 2, 36x1, 58
Olympus E-M5 NMOS 2 3, 7 1, 73x1, 3
Bild
Bild
Bild
Bild

Blanda inte ihop matrisens fysiska format med dess optiska upplösning. Det kan mycket väl vara både stora sensorer med relativt låg klarhet och mycket högkvalitativa små ljussensorer. Men På det stora hela kan en regelbundenhet spåras: en stor matris är oftast förknippad med både hög känslighet och bra bilddetaljer . Helt enkelt för att under detta villkor är det lättare att implementera det.

Men du måste förstå det matrisens storlek påverkar kamerans storlek och vikt fullt ut . Storleken på kamerans optiska system som helhet beror trots allt på denna komponent. Men matrisens linjära dimensioner är direkt relaterade till digitalt brus. Om ljusmottagarens storlek ökar ökar den totala mängden användbar optisk information. Klarar att lysa upp bilden och mätta den med naturliga toner.

Bild
Bild

Billiga kameror använder vanligtvis sensorer som är ungefär 2/3 tum stora . Men sensorer med en storlek på 1 tum används främst i fullformatskameror. Under de senaste åren har dock minskningen av kostnaden för tillverkning av stora ljussensorer något förändrat denna bild. Det är dock viktigt att överväga även pixelstorlekens roll. Ju större de är, desto tjockare isolering på delningskretsarna och lägre läckström.

Bild
Bild
Bild
Bild

Megapixelantal och upplösning

Dessa parametrar kommer säkert att visas både i annonser och i beskrivningar på prislappar. Upplösning är särskilt viktigt när du planerar att skriva ut bilder på papper eller se dem på tv, på stora datorskärmar . Men för foton med en storlek på 10x15 cm kan du göra med 3 megapixlar. Och de mest avancerade TV -apparaterna visar fortfarande inte mer än 2 miljoner pixlar. Det är därför det inte är möjligt att verkligen uppskatta fördelarna med högupplösta bilder, det är snarare en marknadsföringsgimmick.

Vart i ju fler pixlar deklareras, desto större bör matrisen vara . Om dessa parametrar inte matchas kommer det oundvikligen att orsaka brus i bilderna. Dessutom kommer de oundvikligen att klippas i bredd.

Observera: det är värt att överväga upplösningen för inte bara själva matrisen utan även linsen. Detta glöms ofta bort och får då väldigt konstiga resultat.

Bild
Bild

Ljuskänslighetsparametrar

Dessa egenskaper är betydande vid fotografering i svagt ljus. Ju känsligare sensorn desto tydligare blir bilderna. Genom att manipulera ISO påverkar de bildens ljusstyrka utan att justera bländaren och slutartiden igen. Slutsatsen är att de förstärker den elektriska strömmen och ökar inte fotocellernas känslighet. Problem - när du använder en stor zoom ökar också bruset.

Att höja ISO -värdet är bara värt i situationer där:

  • bakgrunden är inte tillräckligt upplyst;
  • blixten kan inte användas;
  • du måste ta det ur dina händer.
Bild
Bild

Det är allmänt accepterat att:

  • ISO vid 100-200 är tillräckligt för utomhusfotografering i anständig belysning;
  • ISO 400-800 räcker för rum med artificiellt ljus;
  • ISO 800 till 1600 behövs för att fotografera på natten;
  • nummer över 1600 krävs endast för fotografering vid konserter och liknande evenemang.
Bild
Bild

De bästa tillverkarna

Bedömningen av tillverkare av fotografiska matriser är mycket lakonisk. Listan över företag som gör detta är i allmänhet liten. Även ett företag som Nikon , även om själva matrisen utvecklas, ges den faktiska produktionen till andra organisationer. Ofta överförs beställningar Sony … Och även företagets ledning hävdar att det gör beställningar från Fujitsu.

Sony är en av världens största tillverkare av fotografiska sensorer. De utrustar också sina egna kameror under detta märke. Endast Kanon överträffar den när det gäller matrisproduktion (endast för sina egna behov). Det är också värt att notera produkterna:

  • Samsung;
  • Panasonic;
  • Kodak;
  • E2V;
  • Aptina;
  • Sigma;
  • Foveon.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur kontrollerar jag om det finns döda pixlar?

Oavsett hur hårt tillverkarna försöker, damm och andra faktorer, kommer bara daglig användning oundvikligen att påverka matrisens egenskaper. De måste kontrolleras för brutna och heta pixlar. Denna kontroll av en DSLR -kamera görs enligt följande:

  • stäng av brusdämpning;
  • matrisens känslighet är satt till ett minimum eller till ett värde nära den;
  • ställ in det manuella exponeringsläget;
  • stäng av autofokus.
Bild
Bild

Viktigt: ingen poäng kan hoppas över. Annars är det inte möjligt att få någon exakt uppfattning om matrisens egenskaper. Själva testet består av att fotografera utan att ta bort linsskyddet. Slutartiden ska vara 3 bilder 1/3, 1/60 och 3 sekunder vardera. Därefter visas den tagna bilden i högsta möjliga upplösning, bäst av allt - genom att förstora den på en datorskärm.

Det får inte finnas några färgade eller gråa punkter på en bild med en slutartid på 1/3 sekund. Efter att ha hittat åtminstone några sådana inkluderingar måste du bekanta dig med ramen med en slutartid på 1/60 . Om det inte finns några misstänkta poäng eller betydligt färre kan vi anta att det första steget i bedömningen var framgångsrikt. Vid den långsammaste slutartiden kommer till och med en fullt fungerande matris oundvikligen att visa 5 eller 6 färgade prickar. Det här är oundvikliga fysiska processer, och de kommer inte att försämra bilden på något sätt.

Färgade prickar kan uppträda vid hög känslighet . Detta är också hur heta pixlar visas. Men detta kompenseras för mycket enkelt - sätt bara på squelchen. De många prickarna som syns vid medellånga slutartider och låg ISO är ett problem. När det finns fler än 5 stycken bör du lägga åt sidan kameran och börja kolla en annan kamera, annars slängs pengarna i avloppet.

Rekommenderad: