Perforatormunstycken: Välj Ett Munstycke För Borrning, Klyvning Eller Blandning Av Byggnadsblandningar, Egenskaper Hos Jaktmunstycket

Innehållsförteckning:

Video: Perforatormunstycken: Välj Ett Munstycke För Borrning, Klyvning Eller Blandning Av Byggnadsblandningar, Egenskaper Hos Jaktmunstycket

Video: Perforatormunstycken: Välj Ett Munstycke För Borrning, Klyvning Eller Blandning Av Byggnadsblandningar, Egenskaper Hos Jaktmunstycket
Video: Zoz – Data Demolition: Gone in 60 Seconds 2024, Maj
Perforatormunstycken: Välj Ett Munstycke För Borrning, Klyvning Eller Blandning Av Byggnadsblandningar, Egenskaper Hos Jaktmunstycket
Perforatormunstycken: Välj Ett Munstycke För Borrning, Klyvning Eller Blandning Av Byggnadsblandningar, Egenskaper Hos Jaktmunstycket
Anonim

En borrmaskin är ett kraftfullare och effektivare verktyg än en vanlig borrmaskin. Han kommer att kunna utföra alla samma uppgifter, men har också ytterligare funktioner. Detta mål kan dock endast uppnås med rätt val av ytterligare element och tillbehör.

Bild
Bild

Utnämning

När du väljer munstycken för en borrmaskin måste du omedelbart klargöra om de endast är lämpliga för denna enhet eller för en borr. Det finns sådana typer av liknande element:

  • mejsel;
  • krona;
  • konstruktion borra;
  • skulderblad;
  • topp.
Bild
Bild
Bild
Bild

Boer

Huvudrollen bland munstyckena spelas av konstruktionsborrar (används så brett som möjligt), de är konstruerade för att borra hål i starka material och strukturer. Oftast används de för att bearbeta betong, natursten och tegel. Munstyckets svanssegment är alltid gjort så slitstarkt som möjligt.

En erfaren byggmästare kan lätt räkna ut, nästan med en blick, vilka egenskaper en specifik borr har och för vilka bergborrar den är lämplig . Det mest populära skaftformatet är SDS +. Diametern på ett sådant element är 1 cm, dess längd är 4 cm. Tack vare 4 öppna spår installeras det först i chucken och sedan överförs vridmomentet. Borrar med en liknande svansdel behövs för hushållsborrar, även om de också kan användas i lätta konstruktionsmodeller.

Borrutrustning med ett skaft större än 2,6 cm i diameter är SDS max. Dessa munstycken används tillsammans med tunga bergborrar med ökad effekt. De används ibland också i elektriska jackhammare. Det infogade elementet har en längd på 9 cm med en diameter på 1,8 cm. Det finns sällan borrar på 1,6-2,6 cm med skaft med en diameter på 1,4 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuddelen av munstycket är tillverkat av speciellt utvalda legeringar. Arbetshastigheten och säkerhetsnivån för ägaren beror på deras sammansättning. Skruvborren är konstruerad för stora hål med olika diametrar. På grund av det betydande vridmomentet, liksom på grund av spiralstrukturen, tillhandahålls följande:

  • minska den totala belastningen;
  • ta bort damm från arbetsområdet;
  • spara tid för byggare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du behöver förbereda många relativt små hål behöver du en borr med lite sluttande spår. Om lutningen är brant är redskapet optimerat för höghastighetsborrning. I detta fall utsätts bergborrningen dock för mer spänning än vid användning av en skruvskruv. Men du kan säkert borra en serie djupa spår. Borrar med spiralspår väljs i de fall där driftstabilitet och en minimal vibrationsnivå i första hand är.

Huvuddelen av borren, som skär material, är en lödspets av starka legeringar . Arbetstakten och perfektion av de hål som erhålls beror direkt på hur bra det är gjort.

Dessutom, om lödningen slits ut snabbt, måste du kasta ut hela borren efter en kort tid. Det är inte för ingenting som alla tillverkare hela tiden letar efter den optimala designen som gör att de kan arbeta mer effektivt och med mindre energi.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den klassiska typen av lödning utförs med korsformade kanter. Ibland förbereds 2 eller fler skär. Denna lösning gör att du kan göra hålet bättre. Dock ökar arbetsintensiteten i processen, och därför kommer övningen att kosta mer. Centerslipning anses vara en mer modern lösning eftersom den förhindrar att borrdelen flyttas åt sidan och hjälper till att slå ett bättre hål.

Det är värt att notera att vissa skär är avsiktligt olinjära . Den böljande designen, i mitten av vilken det finns en klyfta och på sidorna finns skärande utsprång, gör det möjligt att minska den totala belastningen på bergborren. En sådan borr tar bort material i lager. När det gäller självslipande bitar uppnås deras förmåga att borra aggressivt och kraftfullt genom en specifik skärpningsvinkel. Borren kommer fortfarande att slits ut. Arbetskanterna kommer dock att behålla sin prestanda längre än huvuddelen.

Bild
Bild

Andra typer

Med hjälp av en mejsel slog de av den gamla finishen och stansade också hål för att lägga trådar. Gäddan och bladet är sorter av hammarmejseln. Behovet av den första enheten uppstår när du behöver slå ett hål i betong eller tegel, ta bort lager av gammalt byggmaterial. Topparna är formade som kottar eller spetsiga pyramider.

Bladet är närmare skruvmejseln, bara dess form är böjd . Du kan använda det här verktyget för att ta bort gamla ytor eller riva asfalt. Den platta mejseln används väldigt sällan. Det antas till och med att det kommer att upphöra att användas under de kommande 10-20 åren. Den största nackdelen med detta verktyg är att det tar mycket ansträngning att arbeta.

Bild
Bild

Kronor till perforatorer förtjänar en separat diskussion . Sådana munstycken används vid bearbetning av betong- och armerade betongytor. De är efterfrågade inom bygg- och elarbete. Tack vare kronan kan ett hål med en diameter på över 2,6 cm borras (vilket inte fungerar med en borr).

Jämfört med att skära en vägg med mejsel och hammare förbereds hålet inte bara snabbare, utan också mer exakt. Vid borrning av väggar med en kärna kan vattenkylning användas. Detta kommer både att minska dammutsläpp och sakta ner slitage på munstycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder man en slitsare?

För detta ändamål används vanligtvis en krona och andra spetsar. Enkla bitar, även från Pobedit, är inte tillräckligt effektiva, det är mycket mer korrekt att köpa en diamant. Du kan naturligtvis stoppa det vanliga då och då, kyla det med vatten, men det är väldigt obekvämt. För att en borrmaskin ska ersätta en väggjakt räcker det inte med att bara välja en bra bit. Det är nödvändigt att använda en borr på lämplig nivå. Det är osannolikt att de saker som levereras med enheten passar. Om belastningen inte är för tung kommer de fortfarande att klara, men de kommer inte att kunna göra en stor strobe. För gungning rekommenderas att använda kronor med en maximalt vriden spiral.

Viktigt: i flerbostadshus får spår i bärande väggar och tak inte skäras . För att undvika negativa konsekvenser och lagföring enligt lagen är det bäst att studera BTI -planen innan arbetet påbörjas. En konstruktionsdammsugare används för att rengöra luften från damm som släpps ut. Strikt definierat djup och bredd på kanalerna observeras. De bör också tas bort från dörr- och fönsteröppningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blandningslösningar

För blandning av byggnadsblandningar kan perforatorn endast användas tillsammans med specialfästen. Faktum är att dessa knådningsmaskiner i ren form inte är lämpliga för blandning och misslyckas snabbt. Om du behöver blanda mer murbruk rekommenderas det att välja munstycken med ett par spindlar. Men en sådan enhet är intressant främst för professionella team. De som vill göra små reparationer hemma måste köpa en armatur med en spindel, den praktiska skillnaden är fortfarande svår att märka.

Oftast fixeras blandningsfästena med en M14 -spännmutter . Ett sådant element, att döma av recensionerna, fyller sin funktion fullt ut. Vissa experter tror till och med att alla tillverkare inom överskådlig framtid kommer att byta till att använda sådana fästelement. SDS + är lätt att installera, men det är inte särskilt pålitligt och svårt att återställa. Morse -konan anses vara den mest stabila lösningen, men den används endast för dyra bergborrningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den överväldigande majoriteten av blandningsredskap för perforatorer har en längd på upp till 60 cm inklusive . Längre mönster är opraktiska ändå; fördelarna de får är inte värda den extra ansträngningen. Rekommenderad diameter på stången är 12-16 cm. Spiralen på arbetsdelen vriden åt höger hanterar tunga blandningar bättre. Om det vrids åt vänster är munstycket mer korrekt att använda för ljusformuleringar som inte sprutas. Med en motsats är detta inte så viktigt.

Korsmunstycket används för att blanda lösningar som inte får komma i kontakt med luft. Oftast är detta tätningsmedel och gipsreagenser. En skruv används för att blanda färgen. Viktigt: dubbla skruvmunstycket ger mindre stänk och förbättrar blandningens kvalitet.

Bild
Bild

Andra verk

Det är ofta nödvändigt att använda en stansare för att ta bort färg som tidigare applicerats på väggarna. Se till att bära andningsskydd, tjocka gummihandskar och skyddsglasögon. Kräver tillbehör i form av en speciell kedja eller slipskiva. Helst bör denna cirkel omsluts med tråd. Kedjan används när det finns många lager färg, men ett slipskiva är att föredra för rengöring av betongplattor. Ett annat fall när du behöver tillbehör för en borrmaskin är att förbereda uttag för uttag och uttag. För detta ändamål används betongbearbetningskronor. Noggrant val av munstycksstorlek är avgörande, annars kommer jobbet att göras förgäves.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en borrmaskin med tillbehör kan du också bli av med gamla keramiska plattor . Det bästa tillbehöret i detta fall är en betongmejsel. Om hammaren bor mindre än 5 kg, monteras mejseln enligt SDS -standarden. Med en vikt på upp till 12 kg är SDS max -fästen att föredra, och vid användning av ännu tyngre enheter är det sexkantiga HEX -fästet att föredra. Ett lansliknande munstycke kan hantera även härdad betong, men kanterna kommer att rivas, så det används bara som en sista utväg, mest onödig efterbehandling tas bort med en spatel.

Rekommenderad: