Klyvning Av Krossad Sten: Vad är Det? Krossad Stenförbrukning 20-40 Och 70 Mm, Klyvning Av Krossstenen Med Sand Och GOST

Innehållsförteckning:

Video: Klyvning Av Krossad Sten: Vad är Det? Krossad Stenförbrukning 20-40 Och 70 Mm, Klyvning Av Krossstenen Med Sand Och GOST

Video: Klyvning Av Krossad Sten: Vad är Det? Krossad Stenförbrukning 20-40 Och 70 Mm, Klyvning Av Krossstenen Med Sand Och GOST
Video: Sprängning av berg i Runtorp 2016-09-23 2024, Maj
Klyvning Av Krossad Sten: Vad är Det? Krossad Stenförbrukning 20-40 Och 70 Mm, Klyvning Av Krossstenen Med Sand Och GOST
Klyvning Av Krossad Sten: Vad är Det? Krossad Stenförbrukning 20-40 Och 70 Mm, Klyvning Av Krossstenen Med Sand Och GOST
Anonim

Alla byggnadsarbeten kräver konstruktion av en solid grund. För att uppnå en hög grad av tillförlitlighet för grunden som uppförs, är det nödvändigt att ta hand om krossad kudde. Korrekt läggning av krossad bas kommer att förbättra grundens tekniska egenskaper och öka dess styrka. Och även sådana kuddar används vid konstruktion av vägar, landningsbanor, broar och olika vallar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Klyvning är en komprimeringsprocess av krossade stenskikt av olika fraktioner för att uppnå idealisk komprimering av materialet och förhindra bildandet av hålrum mellan partiklar. Om du inte följer proceduren kommer vatten därefter att komma in i tomrummen, vilket kommer att frysa på vintern och leda till bristning på vägytan eller bildande av sprickor i grunden.

Förfarandet utförs inte bara för efterföljande läggning av banor. Razlingovka är också efterfrågad när:

  • konstruktion av armerade betongkonstruktioner;
  • anordnande av stiftelser för speciella byggnader och konstruktioner;
  • läggning av rutter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Kraven för kilning anges i GOST. Med hänsyn till de normer och rekommendationer som anges i dokumentet kan du utföra arbetet effektivt och ge en pålitlig grund för vägen eller grunden.

Krossad konsumtion

Mängden krossad sten för klyvning anges också i regleringsdokumenten. Du hittar detaljerad information i GOST-8267. Förordningen bestämmer vilka krossade fraktioner som är lämpliga för vissa verk.

Till exempel, när du placerar grundkudden krävs krossad sten med en bråkdel av 70 till 120 mm för att bilda det primära lagret . Ju högre skikt som kommer från markytan, desto mindre fraktion krävs. Till exempel består det översta krossade stenskiktet av partiklar, vars storlek inte överstiger 5 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följande typer av krossad sten används för vikning:

  • granit;
  • grus;
  • kalksten.

De två första kännetecknas av höghållfasthetsindikatorer, och de senare är efterfrågade i hushållet, eftersom det är billigare än de andra alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudsteg

Den krossade stenen delas upp i flera steg. Var och en av dem bör övervägas mer i detalj för att förstå funktionerna i det arbete som utförs.

Första stadiet

Det kallas också förberedande. I detta fall sker beredningen av marken, på vilken det är planerat att bygga en byggnad eller ordna en väg. Markens yta rengörs noggrant från skräp och jämnas med nödvändiga geodetiska instrument och instrument.

I vissa fall krävs förberedelse av gropen i förberedelsestadiet. Till exempel, när det gäller att lägga en väg, kommer detta ögonblick att krävas. Samtidigt är botten av utgrävningsgropen täckt med geotextil, en speciell duk, som ger skydd mot effekterna av grundvatten, innan du fyller den krossade stenen.

Efter att jorden har rengjorts och de nödvändiga groparna har grävts täcks jorden med sand och bildar ett lager upp till 20 cm tjockt

Det bör noteras att lagrets tjocklek kan vara mindre - parametern beror på områdets egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra fasen

När sanden komprimeras börjar byggarna lägga krosslagret. För det tas stor krossad sten, vars partikelstorlek är 40-70 mm, ibland kan den ökas till 120 mm. För att uppnå enhetligheten hos det bildade lagret rullas det i slutet av arbetet med specialutrustning.

Bild
Bild

Steg tre

För att krossa krossad sten krävs flera lager, som var och en kommer att skilja sig åt i storleken på fraktionerna. Det andra lagret av krossad sten innebär användning av små stenar, som också komprimeras av vägvalsar.

Ett intressant faktum: för att minska uppvärmningen mellan kornen, för att förhindra att de gnuggar mot varandra, fuktas lagren med en viss mängd vatten. Dessa krav anges också i standarderna i form av rekommendationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fjärde etappen

Det anses vara det sista i klyvning av krossad sten, när byggare lägger ut stenar av en fin bråkdel. Som ett resultat är det med hjälp av sådant korn möjligt att fylla luftrummen och uppnå maximal komprimering av alla lager . För att uppnå önskat resultat, efter att ha lagt det sista lagret, krävs det att man går över det minst tre gånger med tung konstruktionsutrustning.

När föraren av vägvalsen märker att vågorna slutade bildas under rammningsprocessen och krympning och rörlighet för stenar har eliminerats, kommer han att stoppa utrustningen. Det innebär att lagren av krossad sten läggs och tampas effektivt. Klyvningen slutar i detta skede.

Kärnan i krossning av krossad sten är konstruktionen av en pålitlig och hållbar kudde som klarar höga belastningar och förhindrar deformation av basen under drift . Det kommer inte att vara möjligt att bedöma kvaliteten på komprimeringen av de bildade skikten med ögat. För att kontrollera tillförlitligheten för det utförda arbetet används vanligtvis en mätanordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincipen för enheten är dynamisk avkänning . För att uppnå resultaten genomförs en serie slag på lagren av grus. Detta tillvägagångssätt låter dig bestämma graden av krympning, som sedan jämförs med befintliga standarder. Om krympningen är inom eller mindre än de angivna parametrarna är jobbet bra gjort. Annars kommer ytterligare packning av krossade stenskikt att krävas.

När klyvningen anses fullbordad täcks arbetsytan på det sista lagret med en liten mängd sand. Denna process är särskilt viktig om betongens betong inte är planerad.

Rekommenderad: