Betongborr För Bergborr: 110 Och 120 Mm Diamantkärna För Arbete På Armerad Betong Och Tegel

Innehållsförteckning:

Video: Betongborr För Bergborr: 110 Och 120 Mm Diamantkärna För Arbete På Armerad Betong Och Tegel

Video: Betongborr För Bergborr: 110 Och 120 Mm Diamantkärna För Arbete På Armerad Betong Och Tegel
Video: Hur fungerar en borr- & brythammare? 2024, Maj
Betongborr För Bergborr: 110 Och 120 Mm Diamantkärna För Arbete På Armerad Betong Och Tegel
Betongborr För Bergborr: 110 Och 120 Mm Diamantkärna För Arbete På Armerad Betong Och Tegel
Anonim

Ofta uppstår frågan hur man skapar ett hål i betong- eller tegelväggar för en strömbrytare, ett eluttag eller ledande rör vid omplanering, översyn, byte av interiör. Vanliga borrar för trä eller metall i sådana situationer är naturligtvis inte lämpliga: de kommer omedelbart att förlora sina egenskaper. Specialiserade armaturer krävs, inklusive betongkronor i olika storlekar.

Vad är en konkret bit?

Idag praktiseras användningen av betong i alla skeden av installationen och byggnadsarbetet: från konstruktion av fundamentet och inneslutande strukturer till gjutning av tak och golv av olika typer.

Bild
Bild

Som ett resultat är tillgängligheten av borrverktyg redo att borra hål i betongkonstruktioner extremt viktig för alla typer av konstruktioner (bostäder, offentliga, industriella). Lite för betong är en av de typer av borrutrustning, genom vilken det borras hål i bärande och inneslutande konstruktioner av byggnader och konstruktioner av betong. Denna procedur är nödvändig när du utför följande arbete:

  • läggning av nätverk för teknik och tekniskt stöd i olika riktningar: avlopps- och vattenförsörjning, elektriska nät och kommunikationsledningar, automatiserings- och brandsläckningssystem;
  • installation av teknisk och elektrisk utrustning;
  • installation av ankare och andra fästelement;
  • installation av komponenter i bärande och inneslutande strukturer för en mängd olika ändamål.

Typer av borr för betongbergborrar

Kronorna produceras endast av hårda legeringar av metalliska material, vilket gör produkten stark, hållbar och effektiv. Det är inte ovanligt att nybörjare undrar vilket syfte kronan har en centreringsborr för? Exakta hål kan göras med denna borr. Frånvaron kan leda till vibrationer under borrningen - hålet kommer att deformeras, förvrängas och vara ojämnt. Bits klassificeras enligt skaftets design. De finns i följande typer.

SDS -plus - modeller som installeras i hushållsroterhammare

Bild
Bild
Bild
Bild

SDS -max - används uteslutande i professionella roterande hammare. Skaftdiametern är 20 millimeter

Bild
Bild
Bild
Bild

Hex Shank Drills - Denna typ av borr används för att borra stora hål med en elektrisk borr

Bild
Bild
Bild
Bild

Kronor skiljer sig åt i det material från vilket skärområdet (tänderna) är tillverkat. Det finns 3 produktalternativ.

Seger - för tillverkning av tänder för kronan används en legering av kobolt och volfram i förhållandet 8% och 92%. De karakteristiska egenskaperna hos dessa munstycken är motståndskraft mot höga temperaturer och långvariga belastningar. De används för armerad betong eller tegel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Karbid - denna typ av produkt anses vara budgetmässig och är endast avsedd för att göra hål i betongfundament. Påverkan med järn skadar karbidkronornas tänder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diamanter är bland de dyraste, men också effektiva . Diamantborrverktyg har ett antal positiva egenskaper: de är inte rädda för att möta metall. Det är därför det är möjligt att göra ett hål i armerad betong endast med verktyg av denna typ. Det finns många modifikationer till salu med olika diametrar. Förutom den särskilt populära 68 mm betongkronan efterfrågas också anordningar för betong 100 mm, 110 mm, 120 mm, 130 mm och 150 mm. Utrustning med så stor diameter används för att borra hål i armerad betong eller tegelväggar för rör. Kvaliteten på det resulterande hålet är mycket hög: det finns praktiskt taget inga spån, sprickor eller andra ytfel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör också noteras att kronor skiljer sig åt i kylmetoder. De är våta och torra.

Munstycken som har hål på skålens sidoväggar är torra. Skålar av sluten typ anses vara våta, som måste fuktas med vatten under borrning. Det är möjligt att blöta båda proverna av munstycken med vatten, eftersom detta inte bara kommer att öka enheternas livslängd, utan också minska ansamlingen av damm som genereras under borrprocessen.

Baserat på borrningstekniken är munstyckena dessutom indelade i slagfria och slagbitar . Det första alternativet är endast lämpligt för att fungera i borrläget och används ofta för elektriska borrar. Slaganordningar kan manövreras med hjälp av hammarfunktionen på borrhammaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storlekar på munstycken

För rätt val av en krona som är lämplig i storlek är det nödvändigt att veta diametern på hålet som ska skapas för ett eluttag eller annan komponent - till exempel för rördiameter eller täckning av en ledningsledning när installera elektrisk kommunikation. När du köper en krona i ett butik måste du ta reda på de tekniska parametrarna från säljassistenten som finns i bifogade dokument eller på märkningen. Kronor kan realiseras både av enskilda produkter och av specialuppsättningar av flera enheter i olika storlekar.

Bild
Bild

Huvudkomponenten i strömställare eller installationsboxar för uttag är placerad med en standard ytterdiameter - 68 millimeter (med en innerdiameter på 60 millimeter), därför är betongkronor för lådor för 68 millimeter uttag de mest efterfrågade enheterna. Mindre munstycken används vid 70 och 75 millimeter. För att lägga kommunikationslinjer är munstycken med en diameter på 300 millimeter särskilt vanliga.

Valet av verktyg påverkas också av dess längd och antalet delar i skärområdet: 5, 6 eller 8 - ju högre denna indikator, desto högre produktivitet hos munstycket.

Uppsättningen av betongmunstycken för lådor för uttag innehåller också en centreringsborr, vars funktion är att koncentrera kronan i mitten av hålet som skapas, förhindra vibrationer i arbetsmaterialet. Centreringsborrmaskinen måste bytas ofta eftersom den slits snabbt. Kronan är utformad för att tränga in i materialets djup upp till 1,5 meter.

Bild
Bild

Funktioner vid användning av munstycken för betong

Om skaftet på den valda kronan matchar hammarborrens spännanordning behöver den helt enkelt placeras och säkras i arbetsläge, inga adaptrar behövs. Du kan börja borra betongen vid märket.

Borrning med hårdmetall

Munstycket kan utrustas med en centerborr eller inte. Om det finns en, placeras spetsen i rät vinkel mot betongplanet i området där mitten av hålet kommer att ligga. Om koppens struktur inte ger en sådan borr, pressas cirkel av snittkanten mot betongen. Börja borra utan ansträngning - skärkanten måste välja en tunn tunnel och räta ut dess riktning. När man ser att munstycket är korrekt placerat skjuts verktyget framåt med tryck.

Bild
Bild

Det är inte nödvändigt att ta bort borren förrän den har borrat betongen till önskat djup eller kronans botten vilar mot väggen. Från de hål som inte görs igenom plockas en rulle av betong ut med en lans. För växelmunstycken med hårdmetalllödare är det viktigaste att korrekt bestämma hammarborrens arbetsordning. Överdriven uppvärmning av kanten bör inte tillåtas, därför är det nödvändigt att låta enheten svalna efter ett eller två hål.

Borrning med diamantkärnborr

Om det är nödvändigt att förlänga munstyckslivets livslängd på armerad betong, är det nödvändigt att använda vattenspray, vilket kyler skärdelen. Detta gäller särskilt för fixturer med lödda kanter, eftersom de kommer att falla av vid uppvärmning för mycket. Sådana kronor praktiseras för mer sofistikerade beslag än en manuell borrmaskin. Den är fixerad på armerad betong, och operatören behöver bara mata borren, vilket gör hålet djupare.

Men hemma kan du använda verktyg som kan fungera som en elektrisk borr, eftersom diamantbitar skär hårda material på ett slagfritt sätt.

Bild
Bild

Val av bilagor

När du väljer ett munstycke för betong är det nödvändigt att ta hänsyn till 2 viktiga förhållanden: vad är betongkonstruktionen gjord av (betongkvalitet när det gäller styrka och parametrar för armerad betongarmering) och med vilken utrustning kronan kommer att användas. Trots att lejonparten av bitar är kompatibla med olika typer av elektriska borrar och hammarborrar är det omöjligt att säga att varje bit passar alla verktyg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta kommer främst från modellen av hammarborrchucken - SDS-plus (de är utrustade med lätta perforatorer som väger upp till 5 kg) eller SDS-max (den sätts på kraftfullare och tyngre enheter). Biten måste vara med rätt skaft. Det finns adaptrar som låter dig sätta en typ av krona på en perforator med en annan typ av chuck, det är bara lämpligt att välja en bit som exakt matchar verktyget.

Rekommenderad: