Bevattningsslang: Funktioner I Trädgårdsbevattningsslangar, Egenskaper Hos Plattvalsade Och Andra Modeller. Vilken är Bättre Att Välja För En Grönsaksträdgård?

Innehållsförteckning:

Video: Bevattningsslang: Funktioner I Trädgårdsbevattningsslangar, Egenskaper Hos Plattvalsade Och Andra Modeller. Vilken är Bättre Att Välja För En Grönsaksträdgård?

Video: Bevattningsslang: Funktioner I Trädgårdsbevattningsslangar, Egenskaper Hos Plattvalsade Och Andra Modeller. Vilken är Bättre Att Välja För En Grönsaksträdgård?
Video: Bevattning Vattna i trädgården När Hur Mycket Hur Ofta 2024, Maj
Bevattningsslang: Funktioner I Trädgårdsbevattningsslangar, Egenskaper Hos Plattvalsade Och Andra Modeller. Vilken är Bättre Att Välja För En Grönsaksträdgård?
Bevattningsslang: Funktioner I Trädgårdsbevattningsslangar, Egenskaper Hos Plattvalsade Och Andra Modeller. Vilken är Bättre Att Välja För En Grönsaksträdgård?
Anonim

Inte ett enda träd, en buske eller ens en blomma kan odlas friskt och vackert utan vattning av hög kvalitet. Detta gäller särskilt för torra södra regioner, där lufttemperaturen på sommaren stiger till extremt höga nivåer och regn måste vänta i flera veckor.

Så att grönsaker och frukter inte dör av brist på fukt, används speciella bevattningsslangar på privata och industriella gårdar. Detta kan vara en enkel produkt, eller ett helt komplext rörledningssystem, genom vilket vatten tillförs insidan och markytan. Slangar kan ha olika längder och ändamål, tillverkade av olika material och använda olika tekniker. För att förstå vilken typ av produkt som krävs i varje specifikt fall är det nödvändigt att ha en allmän uppfattning om alla typer och funktioner hos sådana produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta hjälper dig att inte betala för mycket vid köp och inte möta nya svårigheter redan under drift.

Särdrag

Trädgårdsslangar för vatten har ersatt de vanliga skoporna och vattendunkarna som brukade vattna platsen för decennier sedan. Med spridningen av centrala VVS- och brunnpumpar blev det möjligt att ersätta tungt fysiskt arbete med lättare manuell eller till och med automatiserad bevattning. Bland trädgårdsslangarnas funktioner finns:

  • direkt vattning;
  • vattentillförsel från en behållare, kran eller brunn;
  • pumpa vatten i en tank, bad eller annan behållare.
Bild
Bild

Flexibla hylsor av gummi eller andra material gör att du kan röra dig utan problem när du vattnar växter, nå de mest avlägsna områdena och fylla bevattningsbehållare, där vattnet kommer att värmas till en acceptabel temperatur under strålarna från den varma sommarsolen. Eftersom dessa procedurer utförs nästan dagligen och en person ständigt är i kontakt med materialet och vätskan med sina händer, måste trädgårdsslangar uppfylla vissa krav.

  • Säkerhet . För det första måste varans material vara helt säkert för människor, djur och ännu mer för växter. Helst bör en sådan slang märkas som lämplig för tillförsel av dricksvatten.
  • Vattenflödeshastighet . Slangen måste kunna passera en tillräckligt stor volym vatten genom den per tidsenhet. Detta hjälper dig att snabbt fylla alla behållare, och själva vattningen kan utföras med hjälp av munstycken som begränsar strömmen.
  • Bekvämlighet . Produkten ska vara enkel och bekväm både under drift och under lagring. Det bör inte kräva en särskilt noggrann inställning, vara ömtålig eller ha många onödiga tilläggsfunktioner.
Bild
Bild

Egenskaper

Valet av trädgårdsslang är inte begränsat till att den uppfyller kraven. Dess egenskaper spelar en lika viktig roll.

Bild
Bild

Längd

Det enklaste sättet är att välja längden på slangen, eftersom den direkt beror på sektionens längd och bredd. Den rätta längden bör göra att du enkelt kan sträcka ut slangen för att tillföra vatten från dess källa till valfri säng på platsen. I det här fallet är det också lämpligt att lämna en liten längdmarginal för säkerhets skull. Man bör också komma ihåg att det kan finnas olika strukturer eller hinder i slangens väg. Därför bör längden beräknas på grundval av den väg som en person tar för att komma till en viss punkt i trädgården eller grönsaksgården.

Bild
Bild

Innan du köper är det lämpligt att på ett blad rita en ungefärlig plan för platsen med platsen för vattenkällan, alla sängar och planteringar samt bostäder och uthus. Genom att mäta alla avstånd som du behöver för att dra i slangen kan du få minsta minsta längd. Det är värt att komma ihåg det med dropp eller sipprande bevattning är det nödvändigt att lägga en gummimuff på var sida om var och en av sängarna, så alla deras storlekar måste fördubblas.

Bild
Bild

Om längden visar sig vara för imponerande och det finns risk för att helt enkelt trassla in sig i gummibanan, vilket säkert kommer att uppstå genom att flytta runt i området under vattning, kan du dela upp en produkt i flera kortare. Sådana segment monteras enkelt in i ett system med hjälp av kontakter i form av kors eller tees, till vilka segmenten på hylsorna är fästa med metallklämmor. Tyvärr, ju fler sådana anslutningar, desto långsammare och sämre vattentillförsel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diameter

För att välja rätt diameter på hydraulslangen är det tillräckligt att följa en enkel regel: produktens innerdiameter ska stå i direkt proportion till dess längd. Alltså, ju längre själva slangen är, desto större ska den ha i diameter och med den genomströmningen. Det är i detta fall att vattentrycket kommer att vara starkt och kontinuerligt. Om diametern är för liten för en lång ärm kan tryck skada den. I händelse av att diametern är för stor och själva slangen är mycket kort, kommer det bara att vara ett litet tryck i stället för ett bra tryck vid utloppet, eftersom hela trycket minimeras inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också värt att uppmärksamma kraften i vattentrycket från källan. Om den är mycket svag, även med en lång slanglängd, är det värt att välja en mindre diameter.

Arbetstryck

Genom att välja "arbetstryck" innebär det oftast att välja tjockleken på trädgårdsslangväggarna som tål ett visst vattentryck på dem. Standardgummislangar med ett materialskikt tål upp till 2 bar och förstärkta flerlagers - upp till 6 bar. Både för en liten grönsaksträdgård eller ett par blomsterrör och för en enorm tomt med en hel trädgård kan både det första och det andra alternativet vara lämpligt. Allt beror på vattentrycket i kranen eller pumpen.

Det är i alla fall bättre att spela det säkert lite och ta en slang med ett arbetstryck lite mer än nödvändigt, annars kan produkten helt enkelt brista.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturvariation

Nästan alla trädgårdsslangar används uteslutande under sommarsäsongen. Därför, för mittbandet, bör deras gräns för den tillåtna lufttemperaturen som produktens yta tål vara minst +40 grader. Dessutom, även på vintern, tas slangarna bort till uthus, där temperaturen kan sjunka till -20 grader. En högkvalitativ slang tål sådana svängningar utan problem.

Bild
Bild

Genomskinlighet

Det finns nästan helt transparenta material, liksom vanliga material, färgade eller svarta. Naturligtvis är det första alternativet mycket bekvämare att använda. Om skräp kommer in i produkten och täpper till det, kommer de transparenta väggarna att göra det enkelt att hitta denna plats och hjälpa till att hantera blockeringen. Men om blockeringen inträffar i en ogenomskinlig hylsa måste du leta efter den här platsen bara genom beröring, och i händelse av fel, köp bara en ny produkt.

Bild
Bild

Klassificering

Trots den uppenbara enkelheten hos trädgårdsslangar är antalet sorter imponerande. I många järnaffärer tilldelas de hela väggar eller stora stativ. Dessa produkter kännetecknas inte bara av material, utan också beroende på deras syfte och tillverkningsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter tillverkningsmaterial

Beroende på vilket material som användes för tillverkning av en viss modell kan deras styrka, hållbarhet och driftsförhållanden variera avsevärt.

Sudd . Materialet gör att slangen tål vätsketryck på så mycket som 8 atmosfärer. Den kan förvaras både i ett varmt och ouppvärmt rum, den är resistent mot direkt solljus och aktiva kemiska reagenser. Tyvärr är det förbjudet att använda gummiprodukter för dricksvattenförsörjning, eftersom detta material är ganska giftigt. Tarmliknande, hydrauliska slangar är utmärkta för att hantera kompression och vridning. Gummislangen kan antingen vara tillräckligt mjuk och plattvalsad eller hård, mer som ett rör. Sådana rör är mycket tunga, men de kan fungera i temperaturområdet från -30 till +90 grader.

Detta material är ett av de mest populära både för arrangemang av permanenta bevattningsnät och för tillfällig manuell bevattning. Deras livslängd är 10 år eller mer.

Bild
Bild

PVC . Väggtjockleken på PVC -slangar varierar från 1,5 till 3 mm och tål vattentryck upp till 3 atmosfärer. I detta fall kommer trycket vid utloppet för en sådan produkt att vara mycket högre än trycket hos en gummislang. Livslängden är begränsad till 3-4 år, och vid låga temperaturer tappar plastslangen sin flexibilitet och blir mycket ömtålig. PVC kan endast användas vid temperaturer som inte är lägre än +5 och inte högre än +20 grader under mognadsperioden av grödor. Och de måste förvaras i uppvärmda förråd eller isolerade garage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nylon . Den platta, vattenfria slangen, vävd av fina nylontrådar, böjer sig bra och är samtidigt mycket slitstark. Detta vävda material är mycket lätt, vilket gör vattenslangen lätt att fälla och bära. Sådana produkter tål ett tryck på 3-5 atmosfärer, beroende på trådarnas tjocklek och vävningstäthet. De kan dock användas uteslutande vid minusgrader och förvaras endast i uppvärmda rum. Det är bättre att bära en sådan slang än att dra i marken. En stor sten, tråd och andra vassa skräp eller hinder kan fånga, dra och till och med bryta nylontråden. Livslängden för en sådan produkt kommer att vara från 2 till 4 år, beroende på att reglerna för drift och lagring iakttas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Termoplastisk elastomer . Materialet tål vattentryck på mer än 8 atmosfärer. Den är mycket frostbeständig, deformeras inte och blir inte spröd även i frost. Den lätta, kinkresistenta och kemiskt resistenta TPE-slangen kan hålla i mer än 15 år. Den kan användas för vattning året runt av växter både i öppna sängar och i växthus. Den kan arbeta vid temperaturer från -50 till +90 grader.

Bild
Bild

Silikon . Sådant material är mycket elastiskt, det expanderar under påverkan av värme och är inte rädd för vridning och krökning. Dess temperaturområde är begränsat till -20 och +40 grader. Speciella "mirakelslangar" är gjorda av silikon och latex, som sträcker sig i flera meter och gör att du kan nå även de mest avlägsna buskarna eller sängarna. Men silikon är inte konstruerad för högtrycksvattenförsörjning och används inte för okontrollerad gravitationsbevattning.

Det tål tryck upp till 3 atmosfärer, inte mer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typ av utförande

Beroende på typen och tillverkningstekniken för en trädgårdsslang kan den ha olika ytterligare egenskaper. Ju fler det finns, desto högre pris för produkten.

Ett lager . Sådana slangar, utan ytterligare beläggningar, både inne och ute, är inte särskilt motståndskraftiga mot aggressiva kemiska föreningar, temperaturförändringar och effekterna av en aggressiv miljö. Ofta används de bara för överflödig vätska från en reservoar till en annan eller för bevattning i mycket små områden med ett par sängar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerskiktad . Slangen har två eller flera ytterligare inre och / eller yttre beläggningar. Den är resistent mot direkt solljus, tål både högre och lägre temperaturer och kräver inte varm förvaring. Flerlagershylsor fungerar bra vid högt vätsketryck, de är inte rädda för vridning och sträckning.

De används ofta för stationär vattning av ett område under sommarsäsongen, och för förvaring kan en sådan slang vridas in i en vik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkt . Produkter tillverkade med speciella förstärkningstrådar av metall eller hårdare plast är ännu starkare och mer hållbara än flerlagers. Även om de är tyngre kan de användas i tuffa väderförhållanden och med hög belastning. De tål ett tryck på nästan 10 atmosfärer och används oftare i industrin än i privata hushåll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Töjbar . Dessa slangar tillverkas med slang-i-slang-tekniken och är komplexa. Det inre lagret är tillverkat av ett tunt gummimaterial som sträcker sig bra, och det övre "locket" är vävt av starka nylontrådar och monteras med ett dragspel. Det begränsar sträckningen av bottenlagret till en viss längd och förhindrar att det rivs. Den höga hållbarheten hos denna "mirakelslang" är idealisk för daglig bevattning med konstant vattentryck.

Det är mycket flexibelt, men det tål inte låga temperaturer och kräver ökad omsorg när du använder det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spiral . Oftast är sådana slangar gjorda av polyuretan, deras arbetstryck är 5 atmosfärer och längden i ett utökat tillstånd är från 18 till 23 meter. De används uteslutande för manuell bevattning med riktningsfokus och endast vid positiva temperaturer. På grund av den komplexa spiraldesignen är en sådan slang skyddad mot starka knäckar och vridningar, vilket gör att vatten kan levereras utan avbrott vid konstant tryck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Korrugerad . Denna slang kan kallas en typ av flerlagersprodukt. Dess översta lager är tillverkat av ett korrugerat skyddande material som ger det större styrka och styvhet. Samtidigt förblir slangen tillräckligt flexibel och lätt, eftersom beläggningen är gjord i form av tunna ringar anslutna till varandra, och inte en enda monolit. En sådan hydraulslang är universell och används för bevattning både i industrin och i sommarstugor och trädgårdstomter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt överenskommelse

Eftersom bevattning kan utföras antingen under mänsklig kontroll med manuell kraft eller genom gravitation, skiljer sig slangarna också. i flera typer beroende på deras syfte.

Traditionell . Produkten transformeras eller ändras inte, den kan användas tillsammans med en speciell munstyckspistol eller spray. Det är pålitligt och mångsidigt. Den kan användas för att vattna växter uppifrån eller direkt under roten.

Bild
Bild

Dropp . Längs hela slangens längd finns det hål som ligger på lika avstånd från varandra. Den läggs under eller ovanpå jorden och lämnas i denna position i flera säsonger.

Droppbevattning sker vid roten, så dessa slangar används inte för bevattning av alla grödor.

Bild
Bild

Oser eller porös . Sådana slangar, liksom droppslangar, har hål längs hela sin längd. Dessa hål är dock så små att i stället för stora droppar, som i den tidigare modellen, får jorden bokstavligen vattenstoft. Sådan bevattning är perfekt för ekonomisk vattenförbrukning i radplantningar. Med denna slang kan du också ordna ytterligare lokal vattning för växter som är särskilt känsliga för torr jord.

Bild
Bild

Sprinkler . Slangen har också hål, men till skillnad från dropp och sipprande sprayar den bokstavligen vatten i olika riktningar. Denna bevattning liknar naturligt regn och används för att försiktigt bevattna de växter som föredrar ytbevattning framför vegetationen snarare än roten.

Bild
Bild

Tillverkarnas betyg

Innan du går till affären och köper en slang för en sommarstuga eller trädgård, bör du bekanta dig med kundrecensioner på specialiserade webbplatser. Det finns många olika betyg som representerar de bästa tillverkarna av trädgårdsredskap. En av dessa tillverkare är det tyska företaget Karcher. I deras kataloger kan du hitta en produkt gjord av nästan vilket material som helst och vilken storlek som helst. Produkterna är pålitliga, flexibla och hållbara. Genomsnittspriset för 20 meter slang varierar från 1 000 till 5 000 rubel, beroende på ytterligare egenskaper.

Bild
Bild

Ett annat känt företag från Tyskland, som är känt för sin kvalitet och sitt brett utbud av produkter, är Gardena. Nästan alla deras produkter är förstärkta med metalltrådar och tål därför ett mycket högt vattentryck och förlorar inte sin ursprungliga form och egenskaper på många år. Samtidigt använder företaget inte tungmetaller i sin produktion, vilket innebär att alla produkter är miljövänliga och ofarliga för människor. Priset för 15 meter slang börjar från 1100-1200 rubel och beror på produktens diameter.

Bild
Bild

En av de populära tillverkarna av silikon- och PVC -slangar är det ukrainska företaget Verdi. Töjbara "mirakelslangar" köps bäst från det kinesiska företaget Xhose. Och bland den inhemska tillverkaren anses Zubr och SIBRTECH vara pålitliga företag.

Urvalstips

Så att köpet av en trädgårdsslang inte blir till ett riktigt test, och resultatet inte sviker under den första säsongen av drift, det är värt att följa vissa regler.

  • Spara inte . Naturligtvis vill alla köpare köpa produkten för det minsta beloppet. Du bör dock inte stoppa ditt val på för billiga alternativ i ett lager. Det är alltid bättre att ta flerlagerslangar i mellansegmentet och från en välkänd tillverkare med bra recensioner. Annars kan stora besparingar gå åt sidan och sluta köpa en ny produkt istället för en trasig.
  • Observera vattentrycket . Innan du köper bör du ta reda på vattentrycket i en brunnspump eller central vattenförsörjning. Oftast är det mellan 2 och 3 atmosfärer. Slangen bör väljas med en viss säkerhetsmarginal, så att den vid en liten ökning av trycket inte spricker och deformeras.
  • Mät området . Om vattning kommer att ske i en liten sommarstuga eller trädgård, ska du inte ta en slang under hundra meter lång. Denna längd behövs helt enkelt inte och kommer att störa arbetet. Standarddiametern på en typisk trädgårdsslang är cirka 13 mm eller 1⁄2 tum och är 10 till 15 meter lång. För vanlig spotbevattning kommer detta att räcka. Det viktigaste är att det är den inre, inte den yttre diametern. Vid längre längder måste diametern också ökas.
  • Munstycken och proppar . När du väljer munstycken och anslutningar bör du vara särskilt uppmärksam på alla gnidningsdelar. Det är bäst om de är gjorda av hållbar metall, men hård plast fungerar också. Låsmekanismen måste vara tillräckligt bred för att hålla slangen säkert.
  • Sol- och kallskydd . Om slangen efter varje vattning kommer att rullas upp för förvaring, är detta kriterium inte så viktigt. Men om ett stationärt bevattningssystem är monterat från det, bör materialet tåla långvarig exponering för ultraviolett strålning väl.

Om bevattningssystemet är installerat i flera år bör slangarna kunna överleva även hårda frost och inte spricka.

Bild
Bild

Driftfunktioner

Även den mest pålitliga och dyra produkten kommer snabbt att misslyckas, om du inte följer vissa regler och behandlar instrumentet vårdslöst.

  • Det är inte nödvändigt att dra slangarna längs marken och sängarna för att flytta dem. Detta kan skada både själva slangen och plantager som av misstag kommer i vägen. Det är lämpligt att använda speciella vagnar eller till och med rullar för detta. Och om området på platsen är ganska stort är det vettigt att montera ett stationärt rörsystem.
  • Lagringsförhållandena för hydraulslangar måste följas. De material som inte tål kyla väl måste föras in i värmen. De som inte reagerar bra på direkt solljus bör tas bort under ett tak eller inomhus. Det är också värt att ägna särskild uppmärksamhet åt skyddet mot gnagare, som under en lång och hungrig vinter lätt kan gnaga genom gummi och plast. Det bästa alternativet skulle vara att hänga slangarna på väggen i ett vrängt tillstånd. Samtidigt kan du sprida en råttpest på golvet eller lägga ett par musfällor.
  • Innan du förvarar, se till att helt tömma det återstående vattnet från slangen. Vid frysning tenderar vätskan att expandera och det återstående vattnet kan bryta även den mest hållbara förstärkta slangen. Om vattning utfördes med tillsats av läkemedel eller toppdressing, efter proceduren, måste du skölja produkten noggrant med rent rent vatten.
Bild
Bild

Slutligen, vrid inte och skrynkla inte din trädgårdsslang för mycket . Gummi eller PVC kan lätt spricka där det är böjt. Slangarna måste vara fria från vikter och får inte dras för hårt eller ryckas. Om något stör den fria rörligheten för det flexibla röret under vattning, bör du gå och ta reda på orsaken. …

En noggrann inställning kommer att öka livslängden för även den billigaste produkten avsevärt, vilket innebär att den bevarar familjens besparingar, som kan läggas på andra behov.

Rekommenderad: