Sopmaskin: Funktioner Hos Bogserade Maskiner För Rengöring Av Trottoaren, Skräp Och Snö. Egenskaper Hos Kompakta Snöslungor

Innehållsförteckning:

Video: Sopmaskin: Funktioner Hos Bogserade Maskiner För Rengöring Av Trottoaren, Skräp Och Snö. Egenskaper Hos Kompakta Snöslungor

Video: Sopmaskin: Funktioner Hos Bogserade Maskiner För Rengöring Av Trottoaren, Skräp Och Snö. Egenskaper Hos Kompakta Snöslungor
Video: Snöslungor storlek större 2024, Maj
Sopmaskin: Funktioner Hos Bogserade Maskiner För Rengöring Av Trottoaren, Skräp Och Snö. Egenskaper Hos Kompakta Snöslungor
Sopmaskin: Funktioner Hos Bogserade Maskiner För Rengöring Av Trottoaren, Skräp Och Snö. Egenskaper Hos Kompakta Snöslungor
Anonim

En av huvuduppgifterna för allmännyttiga tjänster och vägtjänster är rengöring av vägar och trottoarer. Och om en stor armé av vaktmästare i gamla dagar engagerade sig i att föra renlighet och ordning på gatorna, med tiden mekaniserades rengöringsprocessen. Sopmaskiner ersatte människor.

Bild
Bild

Ändamål

Med tillkomsten av motorvägar har frågan om rengöring blivit ganska akut. Detta beror på att rörelse på ett orenat spår under regn eller snöfall är en betydande fara. I detta avseende kommer varje kväll specialutrustning ut på gatorna, avsedd för rengöring av sand, lera, fast skräp och snö. Sopmaskinens passage bidrar till en ökning av vidhäftningskoefficienten för hjulen till vägen med 15% , vilket i sin tur minskar kraftigt energiförlusten för motorn som spenderas på hjulslirning.

Bild
Bild

Förutom motorvägar används sopmaskiner i stor utsträckning för rengöring av landningsbanor, rengöring av torg, torg, trottoarer, gårdar, järnvägsstationer, busstationer, idrottsplatser och museumskomplex. Dessutom är denna teknik oumbärlig för rengöring av stora fabriksområden och industriområden.

Bild
Bild

PIP: s andra viktiga funktion är att förbättra luftkvaliteten . Faktum är att upp till 40% av vägföroreningarna består av fina partiklar som stiger upp i luften och hänger i den på en och en halv till två meters höjd. På grund av den låga beläggningstakten och den höga intensiteten i trafikflödet, bildas en beständig filt av damm och avgaser över den oklarade vägen. Vid tidig rengöring av vägar kommer ett smutsigt moln konstant att ligga ovanför vägen.

Bild
Bild

Som ett resultat kommer sanitära och hygieniska standarder som reglerar förekomsten av skadliga föroreningar i luften att allvarligt kränkas. Rätt gata rengöring med hjälp av PUM tillåter inte att koncentrationen av dammpartiklar överskrids, vilket leder till en allmän förbättring av den ekologiska situationen.

Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Sopmaskiner är oberoende mekanismer utrustade med roterande borstar med cylindrisk eller konisk design. Varje enhet är utrustad med en hydraulisk eller pneumatisk dammuppsamlare och en anordning för att mata upp det samlade avfallet i en speciell tank. Vissa modeller av PUM är utrustade med ett brett uttag för att placera det manuellt insamlade soporna. Detta gör att operatören kan utföra rengöring av hög kvalitet på platser som inte är tillgängliga för maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild

På utländska modeller installeras ofta en främre bricka, som är placerad på den främre stötfångaren . Den består av tvättkammar och borstar monterade på en svängbar konsol. Inhemska enheter baserade på ZIL och MAZ är ofta utrustade med ytterligare tvättpistoler och slangar. Alla moderna modeller är också utrustade med ett inbyggt system för rengöring av spillluftmassor, och vissa är till och med utrustade med en vätskeregenereringsfunktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att enheten och utrustningen i olika modeller är märkbart olika, är deras principer mycket likartade . Så när enheten rör sig, sopar trågborstar sand och skräp till den centrala borsten, kallad pick-up. Det matar skräp till sugröret, genom vilket det rör sig genom rörledningssystemet och går in i en speciell behållare - en förseglad papperskorg, placerad på baksidan av fodralet på de flesta modeller. Skräp sugs in i röret inte bara mekaniskt, utan också genom vakuum, där en pump och en fläkt används för att bilda sällsynt luft.

Bild
Bild

I mer föråldrade inhemska prover sker inte sugprocessen . I dem matas skräpet av två trågborstar till den centrala, som sveper det på en transportör, som har en mekanisk eller pneumatisk design. Vidare längs transportbandet rör sig skräpet till den mottagande behållaren och hälls i det.

Bild
Bild

Olika sorter

Sopmaskiner klassificeras efter enheternas funktionalitet. Enligt detta kriterium finns det tre typer av utrustning.

Sotning

Sådana modeller är endast avsedda för att flytta bort de sopade skräpna närmare sidan av vägen eller vägkanten. Dessa enheter är utrustade med en cylindrisk borste installerad i en viss vinkel i förhållande till enhetens centrala längdaxel. Borsten kan placeras framför, i mitten eller bakom bilen, och det finns ingen grundläggande skillnad i dess placering som påverkar rengöringens kvalitet. Sådana maskiner används mestadels på förortsvägar, inom gårdar och som snöslungor.

Bild
Bild

Skörd

Dessa maskiner är utrustade med ett plogskärblad monterat på ett chassi, som krattar stora och medelstora mekaniska skräp till vägkanten. Enheten har inga borstar, därför kan den inte användas som sand- och dammsugare. Sådana maskiner används ofta som snöröjningsutrustning eller när man krattar fallna och blöta blad på sidorna.

Bild
Bild

Sopmaskiner

Dessa mekanismer är multifunktionella enheter som kan sopa och ta bort skräp, samt ta bort det från vägbanan. Dessa enheter klassificeras enligt två kriterier: efter metoden för sophantering och av lossningsmetoden. Enligt det första kriteriet är enheterna indelade i två kategorier.

Bild
Bild

Dammsuga

Sådana modeller är utrustade med vakuumupptagare och ett pneumatiskt system för att transportera det sopade skräpet in i tanken. Enheterna kan arbeta med höga hastigheter och kännetecknas av hög produktivitet. Detta beror på det faktum att de inte är beroende av borstarnas interaktionshastighet med vägen, utan fungerar som en dammsugare. Den enda nackdelen med dammsugarmodeller är processens höga strömförbrukning, som dock är en nackdel med alla vakuumanordningar.

Bild
Bild

Dammsugarenheter, där sopborstar används tillsammans med en vakuumupptagning, kan också klassificeras i denna kategori . Sådana maskiner har en mycket hög rengöringskvalitet på grund av effektiv tillförsel av skräp till suganordningen som utförs med hjälp av borstar. Dessutom är modeller med vakuumavfallssamling ofta utrustade med ett extra munstycke som är utformat för att suga upp skräp från brickor, rännor och under trottoarkanter.

Bild
Bild

PUM med mekaniskt avfall

De laddar droget i en behållare med hjälp av ett bälte eller en kedjeskrapatransportör. Vissa modeller är utrustade med ett ett-stegs transportsystem, där soporna matas in i tanken med omvänd provtagningsmetod direkt från borstens borst. Sådana enheter har vanligtvis en inte särskilt rymlig behållare (med en kapacitet på upp till en kubikmeter) och utsätts för snabbt slitage av borstborsten. Dessutom kan mekanisk insamling av skräp utföras med hjälp av en paddelkastare och en remborste. Den senare metoden är emellertid inte särskilt tillförlitlig och används inte särskilt ofta. Fördelen med enheter med mekanisk sopor är hög rengöringskvalitet och en enklare enhet jämfört med vakuummodeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den andra funktionen enligt vilken PUM klassificeras är hur de lossas. Enligt detta kriterium finns det tre kategorier av enheter.

  • Det första inkluderar maskiner där lossning sker genom tyngdkraften, det vill säga när skräp hälls ut ur behållaren under påverkan av sin egen vikt och tyngdkraft. För att göra detta är det tillräckligt att öppna en speciell lucka eller spärrar.
  • Den andra kategorin av enheter representeras av maskiner med tipptyp av lossning, där tanken lutar åt sidan och tömmer ut innehållet.
  • Den tredje kategorin inkluderar modeller med ett tvångsavlastningssystem, där skräpet pressas ur tanken med ett speciellt spjäll som drivs av en mekanisk eller hydraulisk drivning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller

Den moderna marknaden för skördeutrustning representeras av ett stort antal både ryska modeller och utländska prover. Inhemska företag är specialiserade på tillverkning av enheter monterade på chassier för lastbilar, traktorer och bilar. Alla PUM som tillverkas i Ryssland tillverkas strikt i enlighet med GOST, de utmärks av sin tillförlitlighet och långa livslängd. Nackdelen med inhemska modeller anses vara låg energieffektivitet, vilket inte kan sägas om utländska modeller.

Bild
Bild

I detta avseende har nyligen gemensamma enheter monterade på grundval av ryskt chassi, men som använder utländsk rengöringsutrustning, blivit populära. Sådana modeller har införlivat de bästa operativa egenskaperna hos rysk och importerad utrustning.

Bild
Bild

Minimodell Profi CS-M5

Den kompakta minimodellen är en kombisopmaskin. Det är utformat för att rengöra området från snödrivor, fallna löv, skräp och smuts. Enheten är utrustad med sopborstar upp till 80 cm breda och ett snöblad av samma dimensioner. Byte av tillbehör utförs enligt instruktionerna och orsakar inga problem. Förutom att städa kan maskinen utföra en mängd olika agrotekniska funktioner, såsom jordbearbetning och lossning av marken, avlägsnande av ogräs och gräsklippning. Kombimaskinens vikt är endast 53 kg.

Bild
Bild

Agata

Denna PUM är utformad för att ta bort och samla föroreningar. Den är utrustad med ett dämpningssystem och en sidoborste för att sopa skräp under kantstenen. Enheten kan användas som snöröjningsutrustning, den är ansluten till traktorn med ett trepunkts länksystem. Tack vare den justerbara dragstången kan enheten vara gångjärnig både fram och bak. Maskinen är utrustad med en skivborste, hydraulisk drivning och har en papperskorg. Lossning sker genom att tippa tanken med hjälp av hydraulik. Modellens vikt är 400 kg, den rekommenderade hastigheten är 6 km / h.

Bild
Bild

Chistodor

"Chistodor" sopningsenhet presenteras i form av en hissmaskin med mekanisk uppsamling av sopor och dess efterföljande transport till baksidan av en lastbil. Enheten används för rengöring av stora offentliga utrymmen, motorbåtar och landningsbanor. Han kan arbeta kontinuerligt i många timmar. Enhetens optimala hastighet är 25 km / h, produktiviteten per skift är 180 000 kubikmeter avfall. Enhetens vikt är 3850 kg, arbetsbredden är mer än tre meter.

Bild
Bild

Broddway

Broddways svenska modeller är bland de finaste exemplen på soputrustning. Enheterna är kompatibla med nästan alla ryska lastbilar och traktorer, de kan ta bort upp till 1,2 ton skräp per minut. Fångstbredden är 1,7-3 m, den optimala hastigheten är 20 km / h.

Bild
Bild

Puma

Pumas släpmodell är utformad för att fungera med MTZ 80 (82) traktorn. Den kan samla 38 700 kubikmeter sopor i timmen. Borstarnas sopbredd är 2, 5 m, soptunnans kapacitet är 1, 8 m3. Enheten är efterfrågad, ofta köpt av väg- och allmännyttiga företag. Modellen produceras vid Kemerovo experimentella reparations- och mekaniska anläggningar.

Rekommenderad: