Snöslunga (85 Bilder): Funktioner Hos Snöslungor, Hur Man Väljer Bälte För Snöslungor? Välja Motor För Snöplogutrustning, ägarrecensioner Av Olika Modeller

Innehållsförteckning:

Video: Snöslunga (85 Bilder): Funktioner Hos Snöslungor, Hur Man Väljer Bälte För Snöslungor? Välja Motor För Snöplogutrustning, ägarrecensioner Av Olika Modeller

Video: Snöslunga (85 Bilder): Funktioner Hos Snöslungor, Hur Man Väljer Bälte För Snöslungor? Välja Motor För Snöplogutrustning, ägarrecensioner Av Olika Modeller
Video: Monster Simplicity Snow Blower 2024, April
Snöslunga (85 Bilder): Funktioner Hos Snöslungor, Hur Man Väljer Bälte För Snöslungor? Välja Motor För Snöplogutrustning, ägarrecensioner Av Olika Modeller
Snöslunga (85 Bilder): Funktioner Hos Snöslungor, Hur Man Väljer Bälte För Snöslungor? Välja Motor För Snöplogutrustning, ägarrecensioner Av Olika Modeller
Anonim

Snöröjning är obligatoriskt under vintersäsongen. Och om detta i ett privat hus kan hanteras med en vanlig spade, behöver stadsgator eller industriområden använda snöslungor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite historia

Ryssland anses med rätta vara det nordligaste landet. "Men hur är det med Norge, Kanada eller till exempel Alaska?" - experter på geografi kommer att fråga och naturligtvis kommer de att ha rätt. Men med detta uttalande är norr inte alls riktningen eller närheten till polcirkeln, utan klimatförhållanden. Och här är det knappast någon som bestrider det uttalade uttalandet.

Vintern i det mesta av Rysslands stora territorium varar upp till sex månader, och i vissa områden till och med i 9 månader . Och igen kommer experter att argumentera och hävda att vintern är som i en låt från en känd film: "… och december, och januari och februari …". Men vintern, det visar sig, är inte begränsad till kalenderdagarna - den kommer när termometrarna visar temperaturer under "0", och detta ögonblick inträffar nästan överallt i Ryssland före den 1 december. Och om detta är så, då börjar snön ibland falla redan i slutet av oktober, och om den inte tas bort i tid, så kommer den i slutet av vintern (i mitten av mars) lätt att fylla gården, nivå kantstenen och sänk häckarna. Och vad kommer att hända i april, när allt detta börjar smälta aktivt?..

Sedan antiken har en snöspade varit ett av de obligatoriska verktygen som lagrats i ryssarnas skjul.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I de nordryska, urrala och sibiriska byarna har det inte alltid varit att ta bort snö efter ett snöfall som höjden av anständighet . Även de äldre försökte göra det så snart som möjligt.

Under 1900 -talet försökte de mekanisera detta hårda arbete, som många andra saker, och så här såg snöslungor ut (helt enkelt - snöslungor). I städer var dessa ganska storskaliga självgående enheter vars huvudsakliga uppgift var att ta bort och lasta snö i en lastbil för att transportera den ut ur staden.

I privata gårdar regerade snöspaden fortfarande. Ja, att lämna en lätt snöboll tidigt på morgonen för en ung frisk man - istället för morgonövningar. Men om hälsan inte längre är densamma, eller om snöbollen inte är så lätt, eller om området som måste tas bort är för stort, blir laddning till hårt ansträngande arbete.

I slutet av 1900-talet började små snöslungor äntligen dyka upp på rea ., anpassad för snöröjning på gårdar och på privata hushålls territorium.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Huvuduppgiften för en snöslunga, som namnet antyder, är att ta bort fallande eller komprimerad snö.

Eskimoerna har flera dussin egenskaper hos snötillståndet . På europeiska språk är inställningen till snö inte så uppmärksam, men det betyder inte att snön alltid är densamma. Det kan vara löst och lätt (till exempel bara fallit ut), tätt och tungt (täckt under flera månader), blött i smältvatten (denna sort är lös och betydande i vikt).

För att rensa territorierna från en mängd olika snö uppfanns snöröjningsutrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ny lätt snö kan tas bort med en spade eller den enklaste snöplogen, men för att klara tyngre packad snö måste du använda en mer seriös maskin. Snöblåsare minskar arbetskostnaderna avsevärt genom att minska städtiden med upp till 5 gånger, samtidigt som den fysiska styrkan hos den som gör det sparar.

Maskinen rengör inte bara ytan utan kastar också snö, och du kan köpa en modell som gör detta i önskad riktning på ett avstånd av 1 till 15 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet och driftsprincip

Lusten att skapa en universell snöplöjningsteknik har orsakat aktivering av designidéer i flera riktningar. Olika tillverkare bedriver produktion av sådan utrustning, och därför togs olika prototyper till grund. Huvudprincipen förblir gemensam - maskinen måste frigöra lite utrymme från snön och flytta den borttagna snön i rätt riktning.

Snöblåsarens design bygger på flera viktiga komponenter:

  • en kropp som utför en bärande och skyddande funktion;
  • kontroller;
  • motor (elektrisk eller förbränning);
  • en knut som samlar snö;
  • snöfallande knut;
  • noder som säkerställer enhetens rörlighet (för självgående modeller).

Den enklaste designen för en snöslunga är en snöslunga, som helt enkelt kastar snön framåt när den färdas, varför det ibland kallas en elektrisk spade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturellt implementerar snöslungor en av två principer för drift av en snöslunga

  • Skruvarna leder den borttagna snön in i rännan (detta är det så kallade enstegsschemat). I det här fallet måste du kombinera två operationer samtidigt, för detta roterar skruvarna med en mycket hög hastighet. Om en sådan bil oväntat snubblar över ett föremål dolt av en snödriva, är en haveri oundviklig. Därför rekommenderas det inte att använda enstegs snöslunga i ett okänt område.
  • I den andra versionen, snöinsamlingssystemet (skruvar) separeras från rotorn som matar ut snön i ett tvåstegsarrangemang. Skruvarna på sådana maskiner har en lägre hastighet, och detta sparar dem från oväntade stopp eller stötar, vilket gör det möjligt att använda enheten för att rengöra okända områden där olika föremål kan döljas under snön.

Designen inkluderar en förbränningsmotor anpassad eller utvecklad speciellt för snöslungor och motoblock. Som med alla andra bensinmotorer startar tändstiftet antingen med hjälp av en elstart eller en startsnör. Bränsle-luftblandningen matas in i motorcylindern genom en förgasare som kräver justering.

Bild
Bild
Bild
Bild

På självgående modeller drivs hjulen genom en växellåda och växellåda.

Skruvarna drivs också genom en växellåda. Olika typer av växellådor kan användas: mycket sällan - kilrem, oftare - växlar.

Vissa modeller kan utrustas med en roterande borste, vilket möjliggör ytterligare ytbehandling liknande svepning.

En sådan maskin kan sopa området från fallna löv och damm även under den varma årstiden

För förvaring har många modeller ett speciellt lock som gör att du kan isolera maskinen från damm och smuts under långtidslagring, vanligtvis i flera månader, fram till nästa säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Varianterna av snöröjningsutrustning kan klassificeras enligt ett antal parametrar. För det första, av arbetsytans beskaffenhet, och för det andra, av storleken och naturligtvis av den energi som används för arbete, avståndet från snökastning och så vidare …

Uppdelningen av bilar i vikt är ganska primitiv . De klassificeras som lätta, medelstora och tunga.

Den förra kan kallas minisnöblåsare . De används vanligtvis för nyfallna grunda snö (upp till 15 cm) och har en massa på cirka 16 kg. Medelstora enheter upp till 7 liter. med. kan användas för tjockare nysnö, de har en propeller i form av hjul, eftersom de kan ha en massa på 40-60 kg. Tunga kraftfulla maskiner är lämpliga för arbete på tät gammal snö och is. Denna kategori av snöslungor kan arbeta på snö med en tjocklek på 40 cm eller mer. En massiv bil kraschar in i en snödriva och kastar snö 15–20 meter. Massan av sådana enheter kan vara upp till 150 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika tillverkare tillverkar modeller med bensin- eller elmotorer . Bensin snöslungor är vanligtvis kraftfullare, upp till 15 hk. med. Elektriska modeller har en kapacitet på högst 3 liter. med. Det är klart att de sistnämnda ofta är bokstavligen knutna till en elkälla och inte kan arbeta självständigt. Batterimodeller är något mer mobila. Bensinbilar kan naturligtvis inte köras på allmänna vägar, de transporteras bättre, men på grund av deras höga kraft och rörlighet kan de användas för att rengöra ganska stora områden, inklusive de som ligger långt från "civilisationen" som inte har en elektrisk nätverk. De mest kraftfulla snöslungorna har en dieselmotor. De används som regel i mycket stora områden (till exempel på flygplatser) och kan inte klassificeras som hushållsapparater.

Snöplogstillbehör för sådana maskiner kan innefatta en snöplog, en fläktborste och andra lika effektiva redskap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Underhåll av elektriska modeller är mycket lättare: de kommer inte att ta slut på bensin, det finns ingen anledning att byta olja - anslut bara den till ett eluttag med en spänning på 220 volt (det viktigaste är att det finns ström i den). Du måste också övervaka placeringen av kabeln: om den hamnar i en fungerande snöslunga går den sönder.

Elektriska batterimodeller är något mer mobila . Men deras kapacitet begränsas också av behovet av att ladda batteriet. Sådana modeller är lämpliga för relativt små områden, som kan tas bort på en halvtimme.

Att arbeta med elektriska modeller i djup snö är mycket problematiskt, maskinernas prestanda är låg, och de själva kan inte röra sig, därför krävs stora fysiska styrkor för att flytta bilen över territoriet vid kraftiga snöfall.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bilar med förbränningsmotor kan delas in i bilar som kan röra sig självständigt och självgående.

I det första fallet kan snöblåsarens massa överstiga en halv centner. Maskinerna är utrustade med ett styrsystem, har drivhjul eller spår med hög längdåkningsförmåga.

Icke-självgående modeller är lättare, deras motoreffekt är lägre (upp till 4 liter. från.). Naturligtvis är kapaciteten hos en sådan enhet mycket mindre.

Bensinmodeller lanseras med en sladd, vilket kräver en ganska seriös ansträngning och gör ett ryck. Endast dyra och tunga modeller har en elektrisk start och ett batteri, vilket ökar deras vikt betydligt. Elmotorn startar med ett enkelt tryck på en knapp och kan vara mycket bekvämare för äldre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensinenheter har som regel också ett större grepp: upp till 115 cm bred och upp till 70 cm hög. Elektriska apparater är dubbelt så blygsamma.

Vissa maskiner är dessutom utrustade med en snödrivningsbrytare och kan användas för att rensa svåra snöstopp.

Skruvar i skruvmodeller kan vara släta eller tandade . Den senare klarar sig lätt med kakad snö.

Tillverkare förser ibland skruvspetsen med en gummiplatta. Man tror att en sådan enhet orsakar mindre skada på olika typer av dekorativa element som kan döljas under snön.

De flesta elektriska modeller är utrustade med en plastskruv; sådana maskiner är helt olämpliga för arbete med kakad snö och is.

Bild
Bild
Bild
Bild

En egenskap hos skruvmaskinerna är det relativt korta snökastningsområdet.

Kraftfulla bensinsneglar kastar tillbaka den till max 5 meter, icke-självgående elektriska modeller kan sällan kasta snö 2 meter från sig själva.

I snöslungor med låg effekt, som ibland kallas snöskovlar eller snöslungor, kastas snö 1,5 meter framåt.

Kombinerade maskiner, som kombinerar skruvar och roterande mekanismer, kan kasta snö på minst 8 meters avstånd . Skruven i sådana modeller roterar relativt långsamt, snömassan tillförs ejektorn tack vare rotorn, vilket ger betydande acceleration även för lågeffektsnöblåsare med motorer upp till 3 liter. med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt kastenhetens struktur är snöslungor uppdelade i tre grupper:

  • oreglerad (riktningen och avståndet för avvisningen som anges av tillverkaren) - en sådan nod är typisk för billiga modeller;
  • med justerbar avstötningsriktning - detta alternativ är installerat på de flesta moderna snöslungor;
  • med justerbar riktning och kastområde -denna typ kan presenteras i självgående skruvrotormaskiner.

I det senare fallet kan det också finnas alternativ: billigare, när du behöver stoppa bilen för att ändra justeringarna, och dyrare, där alla manipulationer kan göras på språng. För detta finns ytterligare ett par spakar bland kontrollerna. Den ena ändrar enhetens position horisontell riktning, och den andra följaktligen dess vertikala läge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte finns något sådant styrsystem måste du vara redo varje gång vid behov, ändra riktning och avstånd för snökastning, stoppa maskinen (inklusive att stänga av motorn) och vrid enheten manuellt i önskad riktning med en specialknapp eller hantera. Du kan bara testa justeringen genom att starta motorn och börja arbeta. Om inställningarna var felaktiga måste du göra allt igen.

Snökastknuten är också annorlunda . Metallen är installerad på dyrare modeller, den är starkare, men om enheten lagras felaktigt kan den korrodera. Plastversionen är ett attribut för billiga modeller, den är lättare, rostar inte, men i svåra frost blir den ganska ömtålig och bryts ofta av ett oavsiktligt slag.

Snöslungans växellåda kan servas, det är nödvändigt att regelbundet kontrollera närvaron och tillsätta olja i den, ibland måste smörjmedlet, enligt instruktionerna, bytas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den underhållsfria växellådan innebär inget ingrepp i driften.

Självgående bensin snöslungor är nästan alltid utrustade med en växellåda ., vilket ger valet av enhetens hastighet både under drift och under manövrer. Detta gör det möjligt att reglera lasten och därmed bränsleförbrukningen. Med optimal motordrift kan förbrukningen reduceras till 1,5 liter per timme.

Självgående fordons undervagn kan också variera . Det finns larvmodeller. De kännetecknas av sin ökade längdförmåga och kan enkelt arbeta på de svåraste ytorna. Hjulversionen kan skilja sig åt i storlek och djup på slitbanan, hjulens diameter och deras bredd. När man väljer en sådan modell måste man ta hänsyn till vad maskinen ska användas till. Att arbeta på ytan av asfalt eller beläggningsplattor kräver inte hög längdförmåga, och i detta fall kommer relativt smala hjul, även med en liten diameter, att göra. Om det är tänkt att fungera under förhållanden där det är omöjligt att garantera markens jämnhet, kommer breda hjul med djupt mönster att vara motiverade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strålkastare kan monteras på dyrare modeller . Med tanke på att dagarna är korta på vintern är denna faktor viktig. Dessutom har dyrare enheter uppvärmda kontrollelement; i vinterfrost blir detta strukturella element en seriös hjälp, vilket ökar arbetets produktivitet.

Mångsidiga maskiner som kombinerar ett antal funktioner tillsammans med snöröjning kan kallas skördetröskor. Sådana maskiner fungerar året runt. På vintern som snöslunga, på våren som odlare, på sommaren kan de fungera som gräsklippare och på hösten kan de bli en lastbil för att ta bort grödor från platsen.

Motoblock -versionen av snöslungan är också mycket populär . I detta fall fungerar den bakomliggande traktorn som en traktor, på vilken snöslungan är installerad som redskap.

Det finns modeller anpassade för aggregering på en minitraktor.

Priset på en sådan snöslunga är mycket lägre jämfört med en elektrisk och ännu mer en bensin självgående enhet med samma effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

Utbudet av snöröjningsutrustning kräver ett seriöst tillvägagångssätt för valet. Det finns många tillverkare, både inhemska och utländska. Det finns ett brett spektrum av kostnader för dessa enheter. Det är därför säljare av hushållsapparater ofta sammanställer försäljningsbetyg. Deras resultat är ganska förväntat. De billigaste proverna blir inte nödvändigtvis de mest populära, och modellerna, som tar hänsyn till de maximala önskemålen om kvalitet och funktionalitet, har tvärtom ofta ett så högt pris att de hamnar i slutet av betyget. Vinnarna, som alltid, är mellanbönderna, som kombinerar det mest optimala förhållandet mellan kvalitet och pris.

Traditionellt efterfrågas produkter som tillverkas under välkända varumärken: Daewoo, Honda, Hyundai, Husqvarna, MTD. Här, som de säger, är kommentarer överflödiga. Men, som ofta händer, i detta fall bestäms framgången av varumärkets popularitet och inte alls av modellens fördelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under det senaste decenniet produceras fler och fler modeller av inte så kända företag, vars kvalitet inte är sämre och ibland överstiger parametrarna för produkter från välkända tillverkare. Det nuvarande tillståndet hos transnationella företag är sådant att deras maskiner inte alltid kan tillverkas på företagets företag - ofta sker monteringen i länder som inte alls har bevisat sig inom maskinteknik. Arbetarnas kvalifikationer är låga och byggkvaliteten kan därför skilja sig väsentligt från standarden.

Recensioner av ägare till snöslungor visar sig inte alltid vara till förmån för produkter från kända företag. Ryska tillverkade enheter blir mer och mer populära bland inhemska användare och i före detta Sovjetunionen.

Snöslungor från ryska företag som Interskol, Caliber, Champion, Energoprom får mycket positiv feedback

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ägarna noterar kännetecknas rysk utrustning av tillförlitlighet, många förklarar detta med användning av huvudsakligen metall som konstruktionsmaterial, medan de i många utländska modeller försöker ersätta den med plast, vilket under förhållandena för ryska drag kan övervägas en allvarlig nackdel.

Dessutom är dyra utländska modeller ofta inte reparerbara.

Ibland är det helt enkelt omöjligt att köpa reservdelar, och att beställa är ganska dyrt. Detta är ett annat argument till förmån för inhemska producenter. Kina utvecklar aktivt den ryska marknaden för snöröjningsutrustning och förser den inte bara med maskiner av ganska hög kvalitet utan också med reservdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sorts granskning baserad på feedback från ägare bör börja med elektriska modeller

Koreanska företaget Daewoo , tillsammans med enheter som har klagomål om byggkvaliteten, erbjuder de också mycket solida snöslungor, i synnerhet modellen DAST 3000E. För priset bör denna enhet klassas som dyr (upp till 20000 rubel). Effekt - 3 hk med., stålgummerad skruv med en diameter på 510 mm, vikt drygt 16 kg. Kontrollerna är bekvämt arrangerade, inklusive den automatiska kabelupprullaren. Kastriktningen är manuellt justerbar. Enstegsurladdning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Billiga snöslungor erbjuder Toro och Monferme … Med en kapacitet på upp till 1, 8 liter. med. snöslungor har en acceptabel greppbredd och ett ettstegssystem. Skruven är av plast, så det är farligt att använda enheten på ett okänt område. Monferme producerar aggregat främst för lätt nysnö värd cirka 10 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klassificeringen av billiga bensin snöslungor kan också toppas av koreanern modell av en erkänd tillverkare - Hyundai S 6561.

Motoreffekten är mer än 6 liter.med., som tillsammans med hög byggkvalitet kan ge många års pålitlig drift av enheten. Det viktigaste är att följa de grundläggande reglerna för vård och drift. Ett bra alternativ är en förgasaruppvärmning och autostart, även om det också finns en startkabel. Ett batteri används för autostart, tack vare vilken kraftfull belysningsutrustning som är installerad på bilen. Med en vikt på 60 kg är snöslungan ganska mobil och lätt att kontrollera. Maskinen klarar framgångsrikt all snö och kastar den upp till 11 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild

American Patriot PRO 655 E snöslunga trots det relativt höga priset och den högsta byggkvaliteten är den redan betydligt sämre än den tidigare modellen. Först och främst är denna enhet mycket mindre kontrollerbar; för att vrida maskinen med en halv centner, kommer det att vara nödvändigt att dra ut kontrollen på ett av drivhjulen. Själva snöröjningsutrustningen kännetecknas av hög produktivitet, men med en kraftig ökning av belastningen på skruven skärs säkerhetsfingrarna, vilket kan indikera den låga hållfastheten hos legeringen som används för tillverkning, men denna brist, enligt för undersökningar, är mer typiskt för maskiner som tillverkas under samma märke i Kina …

Priset för olika ändringar överstiger 50 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rysk maskin "Interskol" SMB-650E , enligt recensioner av användare och säljare av snöröjningsutrustning, enligt ett antal indikatorer visar det sig vara ännu bättre än liknande utländska tillverkade snöslungor. Motor med en kapacitet på 6,5 liter. med. liknar Honda GX -motorn för vilken det finns allmänt tillgängliga reservdelar. Start kan utföras både manuellt och med elstart. Växellådan låter dig ändra körläget i sex områden, inklusive två bakåt. Bilen presterar bra på lös snö, men packad snö kan vara ett allvarligt hinder, och du måste ta dig till den gradvis och klippa av i små lager i flera tillvägagångssätt. Priset på den ryska enheten är nära 40 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ryskt märke Champion representerar ganska konkurrenskraftiga snöslungor. Med en relativt låg effekt på 5,5 liter. med. maskinen, som har ett tvåstegsschema, klarar en mängd olika snö. Det relativt låga priset (upp till 35 000 rubel) och höga prestanda gör denna modell mycket populär. Det bör noteras att monteringen huvudsakligen utförs i Kina.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kinesiska tillverkaren RedVerg levererar modeller med hög byggkvalitet, pålitlig prestanda för enheter. Snöslungan RedVerg RD24065 har parametrar som kan jämföras med andra enheter i samma klass. Utan växellåda är den utrustad med en femväxlad växellåda och har en backväxel. Det finns ingen elektrisk start. Detta är en av de mest budgetvänliga bensinsnöslungorna, priset kommer knappast att överstiga 25 000 rubel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bensinmodeller kan betraktas som en slags standard för denna klass av snöslungor. Amerikanska företaget McCulloch … Den kompakta och effektiva McCulloch PM55 -enheten har koncentrerat nästan alla alternativ som finns tillgängliga för sådana maskiner. Det finns en elektrisk start och justering av sparkens riktning och räckvidd, bekväma kontroller och en strålkastare. Priset för ett sådant tekniskt arbete överstiger dock 80 000 rubel, och detta är kanske den enda nackdelen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och naturligtvis kan man inte låta bli att nämna de tunga självgående snöslungorna.

I Hyundai S7713-T används spår för förflyttning av 140 kg-enheten . Den bekväma kontrollpanelen tillåter inte bara att ändra riktning och rörelsehastighet, utan också riktning, kastdistans, utan att stoppa snöslungan. Greppen är uppvärmda och den kraftfulla strålkastaren ger gott om ljus. Maskinen kan ta bort absolut snö utan problem. För att matcha enhetens möjligheter och priset - 140 000 rubel. Erfarna användare anser att den enda nackdelen är en bullrig motor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Franska företaget Pubert har etablerat sig som en tillverkare av pålitliga hushållsapparater. Snöslungan S1101-28 är inget undantag. Maskinen använder ett tvåstegsschema, som gör att den kan kasta snö nästan 20 meter. Trots maskinens vikt vid 120 kg är den ganska lätt att köra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av snöslungor till salu är mycket brett, och det begränsas endast av köparens fantasi och kapacitet.

Hur väljer man?

Som redan nämnts är valet av snöslunga en rent individuell fråga. Ett antal parametrar bör beaktas, bland annat inte minst den så kallade ergonomin - bekvämligheten med att arrangera kontrollerna. Du bör också tänka i förväg (åtminstone ungefär) vilka snömängder som måste tas bort. Det är lämpligt att föreställa sig vilket område som ska rengöras, med vilken frekvens, om en strömkälla behövs eller, bättre, en enhet med en förbränningsmotor. Frågan om lagring av den borttagna snön är också viktig: var kommer det att hända, om det måste tas ut eller kommer det att ligga till våren med förväntan om att det sedan kommer att smälta just där. Det är svaren på de listade frågorna som kan bilda en uppfattning om de nödvändiga parametrarna för denna långt ifrån billiga maskin.

Om du planerar att rengöra ett litet hus på upp till 50 kvadratmeter, där du kan ge ström, kommer en kraftfull enhet att vara helt överflödig-en relativt billig icke-självgående enhet med en liten hink och en elektrisk motor upp till 3 liter räcker. med.

Bild
Bild

Om platsen har en betydande yta (minst 100 kvadratmeter), medan det är nödvändigt för att säkerställa dess ständiga och fullständiga rengöring, är det bättre att köpa en kraftfullare maskin, och inte nödvändigtvis med en elmotor.

I det här fallet är det vettigt att överväga köp och efterföljande underhåll av en bensin snöslunga.

När du köper en snöslunga är det nödvändigt att ta hänsyn till utbudet av snökastning . Elektriska enheter med låg effekt kastar snö upp till högst 3 meter. Om platsen är stor måste du kasta snön om och om igen.

Bild
Bild

Skopans storlek är mycket viktig. För en självgående snöslunga är en stor skopa snarare en nackdel. En sådan maskin kommer att vara ganska svår att flytta och skjuta samtidigt som snön tas bort. Det är nästan omöjligt att bestämma den optimala skopstorleken för ögat. Du kan arbeta på lös, nyfallet snö med en stor hink, men tät packad snö kan orsaka allvarliga svårigheter.

De bästa parametrarna för en självgående snöslunga kan betraktas som skopområdet (längd gånger bredd) ca 0,1 kvadratmeter. Skopbredd är ett mycket viktigt värde om du inte behöver rengöra hela området, till exempel stigar, gångvägar, trottoarer. Trottoarkanten kommer att vara ett oöverstigligt hinder för en maskin med en bred skopa, och bra snöröjning fungerar inte. Med mindre grepp kan du gå banan i två pass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att uppmärksamma snökastarenheten först och främst om kastriktningen är reglerad. Om denna funktion inte är tillgänglig kommer det under drift att vara nödvändigt att anpassa sig till flödet av utkastad snö, som inte alltid flyger i rätt riktning, och ibland måste den tas bort igen. Oreglerade modeller, ofta kallade elektropater, tenderar att skjuta framåt. Mängden snö framför snöslungan ökar när du reser och om passagen är långa blir det överväldigande för en svag maskin.

Skruvmodeller förlorar kraft i stor utsträckning när de matas ut, särskilt när vinkeln är inställd över 90 ° . Du bör inte köpa en snöslunga med justerbart kast om dess kapacitet är mindre än 7 hk. med. Annars måste du vara redo för flera rengöringar av samma område, först från snön som har fallit och sedan från snön som kastas över av snöslungan.

Bild
Bild

Om snöslungan är planerad att transporteras med bil är det användbart att fälla manöverhandtaget. I denna position tar bilen upp halva utrymmet och får plats i bagagerummet.

Vikt kan också vara en viktig parameter vid val av enhet . Om den måste transporteras ofta, till exempel för rengöring av en sommarstuga, kan en stor massa bli ett skäl för att vägra använda den. Det är bättre att tänka på detta i förväg och ta hänsyn till det när du väljer bil.

En tung självgående snöslunga som väger mer än 100 kilo kan inte laddas i bagageutrymmet eller släpvagnen ensam.

En snöslunga som måste arbeta över ett stort område och som naturligtvis inte ska transporteras kan vara ganska tungt, i kombination med kraft kommer detta att ge en allvarlig fördel. I det här fallet bör du klargöra om den modell du har valt har en backväxel, annars måste den tunga maskinen distribueras manuellt.

Bild
Bild

Om cylinderkammaren i en självgående bensin snöslunga inte överstiger 300 cm3 i volym, är ingen elektrisk tändning meningsfull, en sådan enhet med korrekt justering kan enkelt startas med en sladd. En större motor är naturligtvis bättre att börja med en elstart.

Hjulens artikulation med drivaxeln och växellådan kan vara annorlunda . När du väljer en självgående enhet är det nödvändigt att ta hänsyn till denna parameter, som avgör hur lätt manövreringen är. Om snöslungan ska köras under svåra förhållanden kan du överväga en dyrare spårad typ av propeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inte den sista egenskapen när du köper snöröjningsutrustning är dess pris, och här måste du antingen offra ett antal av de minst signifikanta parametrarna för den köpta enheten, eller betala för mycket för obskyra alternativ. Det bör noteras att priserna på snöslungor fluktuerar kraftigt: från 5 tusen rubel (den enklaste elektriska snöslungan) till 2-3 hundra tusen (självgående fordon med uppvärmda kontrollhandtag, strålkastare, justerbar snöslunga och många andra användbara och trevliga förbättringar).

Om gården har en walk-behind traktor eller en minitraktor är det värt att överväga alternativet att köpa monterad snöröjningsutrustning. Dess design är mycket enklare i jämförelse med självgående maskiner, vilket har en mycket betydande effekt på priset. Prestandan hos monterade snöslungor är i regel inte lägre alls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips för användning

Varje maskin kräver att de grundläggande reglerna följs. Snöslungan är inget undantag. Allt hans arbete sker under extrema förhållanden . Konstant låga temperaturer kräver ökad uppmärksamhet på vissa noder. Snö är en neutral miljö om du behandlar den korrekt. Annars visar sig den utrustning som överges efter snöröjning vara i ganska tuffa förhållanden, särskilt när den ackumulerade snön börjar smälta, och om det samtidigt sker periodisk upptining följt av frysning, är det inte värt att räkna med på lång sikt felfri drift av enheten, och du bör inte börja om en sådan frusen igen. bilen kanske inte är möjlig.

De mest driftsmässigt enkla modellerna kan betraktas som lågeffektiva elektriska snöslungor, deras underhåll kräver inte speciella färdigheter och kan bemästras av människor som är väldigt långt ifrån teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan man startar och avslutar driften av sådana maskiner bör skruvens tillstånd kontrolleras. Detta är särskilt viktigt i slutet av vintern. Vid denna tidpunkt kan skruven bytas ut, vilket i dessa modeller inte är en tekniskt svår operation. På vissa elektriska modeller måste växellådsoljan fyllas på eller bytas regelbundet.

Batteridrivna maskiner kräver mer uppmärksamhet: regelbundet måste du kontrollera batteriets skick.

De svåraste att använda är multifunktionella bensin snöslungor. En förbränningsmotor är en tekniskt ganska komplex mekanism som kräver noggrann uppmärksamhet. Under arbetets gång ändras ett antal parametrar. För att säkerställa att deras prestanda inte minskar måste de övervakas och korrigeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter en viss tid som anges i instruktionerna är ventiljustering oundviklig.

En gradvis minskad effekt kommer att kräva uppmärksamhet på komprimering

Inte mindre viktigt är att man byter motorolja i rätt tid, byter luft- och bränslefilter. Periodiskt byte av tändstift är oundvikligt.

Kanske verkar alla ovanstående operationer inte svåra för bilägare, men om det inte finns relevanta färdigheter måste du kontakta specialiserade verkstäder för att utföra dem.

Samtidigt måste snöslungan transporteras på något sätt för att utföra underhållet, för även om den är självgående kan den inte flyttas på allmänna vägar.

Bild
Bild

Var noga med att läsa instruktionerna när du köper en snöslunga . Det är särskilt värt att uppmärksamma typen av smörjning: om enheten av misstag istället för flytande olja är fylld med tjockt fett eller vice versa, är brott oundvikligt. Ibland försöker blivande hantverkare förbättra, som det verkar för dem, en enhet av deras snöslunga av dålig kvalitet, till exempel genom att byta ut skruvarnas monteringsbultar mot härdade, varefter de, när lasten ökar, naturligtvis, kommer inte att klippas av. Men sedan börjar växellådan kollapsa - reparationer kan bli oproportionerligt dyrare.

Innan du köper en ny snöslunga är det viktigt att undersöka marknaden för dessa maskiner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sluta inte med att köpa en okänd modell: montering av enheten kanske inte är av hög kvalitet. Misslyckande av noder som är dåligt artikulerade med varandra är oundvikligt. Snö kommer säkert att packas i alla sprickor och alla möjliga hål, vilket kan orsaka oxidation av kontakterna och ett oväntat fel hos en till synes väl fungerande enhet.

Rekommenderad: