Minitraktor Koppling: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Bälteskoppling Och Andra Typer. Hur Sätter Man Kopplingen På En Minitraktor?

Innehållsförteckning:

Video: Minitraktor Koppling: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Bälteskoppling Och Andra Typer. Hur Sätter Man Kopplingen På En Minitraktor?

Video: Minitraktor Koppling: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Bälteskoppling Och Andra Typer. Hur Sätter Man Kopplingen På En Minitraktor?
Video: kompakttraktor kubota B7000 and B7001 med lastare 2024, Maj
Minitraktor Koppling: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Bälteskoppling Och Andra Typer. Hur Sätter Man Kopplingen På En Minitraktor?
Minitraktor Koppling: Hur Gör Man Det Själv? Funktioner Hos Bälteskoppling Och Andra Typer. Hur Sätter Man Kopplingen På En Minitraktor?
Anonim

En minitraktor är en bra, pålitlig typ av jordbruksmaskiner. Men det stora problemet är ofta inköp av reservdelar. Därför är det användbart att veta hur man gör en koppling till en minitraktor med egna händer.

Bild
Bild

Vad är det för?

Först måste du ta reda på de viktigaste nyanserna i arbetet framöver. En koppling av vilken typ som helst är utformad för att lösa ett mycket akut problem - överföring av vridmoment till växellådan. Det vill säga, om en sådan del inte levereras, är normal drift helt enkelt omöjlig . Utan en koppling är det dessutom omöjligt att snabbt och smidigt koppla bort motorns vevaxel från växellådan. Därför är det inte möjligt att garantera att minitraktorn startar normalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Friktionskopplingar föredras entydigt av designers på fabriker. I dem ger gnidningsdelarna överföring av vridmoment. Men en självtillverkad koppling kan utföras enligt ett annat schema. Det viktigaste är att förstå allt noggrant innan du äntligen bestämmer något. Enligt ett antal experter är det mycket bättre att använda en bandanslutning på en miniatyrmaskin. I detta fall kommer dess objektiva brister praktiskt taget inte att manifestera sig. Men fördelarna kommer att avslöjas fullt ut. Dessutom är enkelheten att göra en sådan del också viktig för bönderna. Arbetssekvensen är följande:

  • ta ett par kilformade remmar (företrädesvis 1,4 m långa längs profil B);
  • en remskiva läggs till växellådans ingångsaxel (som blir den drivna länken);
  • fjäderbelastad fäste med 8 länkar anslutna till pedalen, kompletterad med en dubbelvals;
  • installera stopp som minskar slitage när motorn går på tomgång.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om du bara sätter en sådan koppling blir arbetet mycket mer effektivt. Tillförlitligheten för hela systemet ökar. Och när det gäller arbetskostnader är en bälteskoppling definitivt det bästa valet. Rekommendation: du kan använda en redan använd växellåda. Det finns ett annat alternativ för att göra jobbet. Ett svänghjul är placerat på motorn. De tar kopplingen från bilen och använder en speciell adapter när du installerar den. Det finns ingen anledning att betala för denna adapter - fantastiska produkter är gjorda av vevaxlar. Därefter installeras kopplingshuset. Den måste placeras med pallen uppåt.

Viktig! Vi måste kontrollera om ingångsaxlarnas och vevhusets flänsfästen är kompatibla . Om det behövs utvidgas luckorna med en fil. Det är också lämpligt att ta bort kontrollpunkten i detta schema från den gamla bilen. Det är bäst om distributionsboxen ingår i satsen.

För att förenkla arbetet används färdiga växellådor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka andra alternativ kan det finnas?

I vissa fall används en hydraulisk koppling. Dess kopplingar fungerar på grund av kraften som appliceras av vätskeflödet. Man skiljer mellan hydrostatiska och hydrodynamiska kopplingar. I produkter av den andra typen ändras kraften som flödet skapar gradvis. Det är den hydrodynamiska designen som nu används allt oftare, eftersom den slits ut mindre och fungerar mycket mer självsäkert.

Du kan också hitta ritningar av en koppling med elektromagnetiska kopplingar. Motorn och transmissionen i ett sådant system är anslutna med hjälp av ett magnetfält. Det skapas vanligtvis av elektromagneter, även om pulver med magnetiska egenskaper ibland kan användas. En annan klassificering av kopplingar görs efter deras behov av smörjning.

De så kallade torra versionerna fungerar även i ett smörjfritt tillstånd, medan våta versioner fungerar uteslutande i ett oljebad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att komma ihåg att ett annat antal skivor kan finnas i kopplingarna. Multi-disc-design innebär ett fodral med spår inuti. Skivor med speciella spår sätts in där. När de roterar runt sin egen axel, överför de en efter en kraften till överföringen. Kan tillverkas utan vändare och centrifugal automatisk koppling.

Vid design och tillverkning av sådana produkter bör man sträva efter att minimera friktion . Om denna kraft används för arbete ökar omkostnaderna för mekanisk energi dramatiskt. Man bör komma ihåg att centrifugalkopplingen är dåligt lämpad för överföring av betydande krafter. I detta fall sjunker enhetens effektivitet också kraftigt. Gradvis slits centrifugalkopplingsfodren och får en avsmalnande form.

Bild
Bild

Som ett resultat börjar glidningen. Reparation är möjlig, men du måste:

  • använd en kvalitetssvarv;
  • slipa av fodret till själva metallen;
  • linda friktionstejpen;
  • använd lim för henne;
  • förvara arbetsstycket i en timme i en hyrd muffelugn;
  • slipa överlägg till önskad tjocklek;
  • förbered spåren genom vilka oljan kommer att passera;
  • sätta allt på plats.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som du kan se är allt ganska komplicerat, mödosamt och dyrt. Det värsta av allt är att endast en villkorlig sådan koppling kan betraktas som självtillverkad. Och kvaliteten beror på för många faktorer, inklusive de som inte kan kontrolleras. Även en flerplåtskoppling är mycket lättare att göra. Sådana produkter rekommenderas för att utrusta jordbruksredskap med en tvärgående motorplacering.

Viktig! Delar av kopplingen kombineras med växellådan och startenheten . Allt detta smörjs med motorolja från en gemensam källa. Begagnade kopplingar från gamla motorcyklar används som blank. Kedjehjulet är anslutet till yttertrumman så att det roterar fritt på axeln. En spärr läggs till drivtrumman. Drivna och huvuddiskar aggregeras till en gemensam axel. Samtidigt är det viktigt att bevara deras rörlighet. Strukturen är säkrad med muttrar. Arrangemang av master- och beroende diskar utförs i par. De första förenas med den yttre trumman med hjälp av utskjutningar, och de andra - med hjälp av tänder.

Tryckplattan monteras sist. Det hjälper till att dra åt resten av delarna med speciella fjädrar. Det är absolut nödvändigt att sätta en friktionsplatta på var och en av drivskivorna. Vanligtvis är dessa delar gjorda av plast eller kork.

Bild
Bild
Bild
Bild

Smörjning, vid behov, ersätts med fotogen, behovet av konstant oljeförsörjning är fullt motiverat av en längre livslängd än en remdrivning.

ytterligare information

En tröghetskoppling används ofta. I den är spakarna anslutna till de drivna axlarna och kompletteras med kammar. Tröghetskraften driver dessa kammar in i spåren på den koppformade kopplingshalvan. I sin tur är denna kopplingshalva ansluten till drivaxeln. Spakarna är fästa vid en gemensam axel i slitsen på den drivna enheten.

Den främre kopplingshalvan är utrustad med radiella tröghetsstift. De roterar och verkar samtidigt på mellanelementet. Ett sådant element kommunicerar genom spline med den drivna axeln. Dessutom kommer ett mellanglas med ett skaft från spåret i kontakt med axeln och fixerar spakarna i ett fastspänt tillstånd. Du måste hålla dem tills den drivna axeln lossnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men ändå föredrar de flesta den välbekanta skivkopplingen. För att det ska fungera bra måste du justera delen direkt efter installationen. Justeringarna upprepas senare, redan under drift, med ungefär samma tidsintervall. Se samtidigt till att pedalen rör sig fritt. Om justeringen inte hjälper, kontrollera konsekvent:

  • lagrenas tekniska skick;
  • användbarhet av skivor;
  • eventuella fel på koppen och fjädrar, pedaler, kablar.
Bild
Bild

Du kan lära dig mer om hur man gör en koppling på en minitraktor med egna händer.

Rekommenderad: