Typer Av Kultivatorer: Egenskaper Hos Stubb Och Roterande, Radgröda Och Bogserade, ång- Och Skivmodeller. Kultivatoranordning

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Kultivatorer: Egenskaper Hos Stubb Och Roterande, Radgröda Och Bogserade, ång- Och Skivmodeller. Kultivatoranordning

Video: Typer Av Kultivatorer: Egenskaper Hos Stubb Och Roterande, Radgröda Och Bogserade, ång- Och Skivmodeller. Kultivatoranordning
Video: Stubbkultivatorer för alla jordarter och stubbtyper 2024, April
Typer Av Kultivatorer: Egenskaper Hos Stubb Och Roterande, Radgröda Och Bogserade, ång- Och Skivmodeller. Kultivatoranordning
Typer Av Kultivatorer: Egenskaper Hos Stubb Och Roterande, Radgröda Och Bogserade, ång- Och Skivmodeller. Kultivatoranordning
Anonim

Odlare används flitigt på personliga dotterbolag och gårdar. Men denna typ av teknik har sin egen interna uppdelning. Det är viktigt att uppmärksamma det både vid köp och under drift.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktklassificering

Det är svårighetsgraden som är ett av huvudkriterierna vid sortering av odlare. Deras vikt kan variera från 9 till 40 kg. Även kvinnor och gymnasieelever kan enkelt hantera de lättaste maskinerna. Inte alla professionella bönder klarar de svåraste . Den ultralätta kategorin inkluderar motorkultivatorer, vars massa inte överstiger 15 kg, och motorn producerar högst 1,5 liter. med.

Viktigt: vissa tillverkare i denna kategori inkluderar mekanismer som väger upp till 20 kg, som kan utveckla effekt upp till 3 liter. med. Därför är det nödvändigt att förtydliga denna punkt varje gång.

Ultralätta kultivatorer kan bara lossa marken med upp till 8 cm . Det rekommenderas att använda dem för en rabatt, för en blomsterträdgård och liknande ändamål. Tack vare den lilla arbetsbredden (högst 30 cm) kan denna typ av jordbearbetare arbeta även med smala gångar och svåråtkomliga platser.

Bild
Bild

Kraftverket i dem fungerar antingen i ett tvåtakts- eller fyrtaktsläge. Det andra alternativet är att föredra. När det gäller lätta odlare innehåller denna grupp maskiner som väger högst 40 kg och som kan utveckla upp till 4,5 liter. med. Att öka arbetsbredden till 40-50 cm utökar omedelbart jordbrukarnas möjligheter. När allt kommer omkring ökar den totala prestandan med 50-100% (jämfört med ultralätta enheter).

Om du installerar en liten hiller, kan du enkelt och snabbt klippa fåror för att plantera alla växter . Men vi måste komma ihåg att lätta odlare kan "studsa" när de kommer in i marken. Deras massa är inte tillräckligt för att stabilt stanna i en position. Odlare i mellankategorin väger från 45 till 60 kg. De är utrustade med motorer med en total kapacitet på 4 till 6 liter. med.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att öka stabiliteten är dessa maskiner bra på grund av den större täckta strängen . Djupet för odling av marken ökar-den kan nå 25-28 cm. Men det är värt att överväga att på trånga platser och i svåråtkomliga områden gör en sådan teknik sitt jobb dåligt. På medelstora kultivatorer installeras vanligtvis fyrtaktsmotorer. Det är tillåtet att använda både kullar och små plogar.

I den tunga klassen ingår motorodlare som väger över 60 kg och utvecklar en effekt på 6 liter. med. och mer. Alla sådana bilar är som standard utrustade med fyrtaktsmotorer och en fullfjädrad växellåda. Detta bidrar till att öka teknikens funktionalitet. Det tillgängliga utbudet av bogserad och ansluten utrustning expanderar. Även bearbetning av stora grönsaksodlingar blir möjlig.

Bild
Bild

Sorter efter syfte

Men massa är inte allt. Tack vare den noggranna undersökningen av konstruktörerna kan den kombinerade typen av odlare samtidigt göra flera jordbruksarbete samtidigt. Nästan alla dessa maskiner har en stark ram och hög produktivitet. Med hjälp av sådana motorodlare är det möjligt på kortast möjliga tid att göra om jordstrukturen i ett visst område.

Det rätta valet av enhetens effekt är dock av stor vikt.

Kombinerade odlare produceras av både inhemska och utländska fabriker. Tillsammans med denna teknik har versionen mellan raderna blivit utbredd. Skapandet av sådana odlare var ett djupt genombrott i personliga dotterbolag.

Med deras hjälp kan du:

  • lossa;
  • utfodra;
  • ogräs marken.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa odlare mellan raderna kan befrukta grönsaksgrödor samtidigt som de bearbetar luckorna. Skillnader gäller bredden på den bearbetade remsan och djupet på lossningen. Vissa modeller kan applicera flytande toppdressing på marken, och inte bara fasta gödningsmedel. Du kan också köpa enheter som lossar jorden och beskär ogräs. Det är användbart att använda versionerna med skyddsskivor - de skadar inte växterna.

Särskilda sorter av odlare är avsedda för bearbetning av potatis . Om du använder dem kan du lossa jorden och bryta upp stora klumpar och göra markhorisonten mjukare. Tack vare sådana manipulationer tillförs buskarnas rötter mer effektivt syre och fuktretentionen ökar.

Viktigt: om jorden är mycket svår måste den ibland lossas i flera steg.

Bild
Bild

Att döma av utvärderingar av utövare ökar odlingen av potatisåker med odlare avkastningen upp till 3 gånger, medan den totala tiden för fältarbete minskar med minst 2 gånger.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt denna typ av utrustning som underjord . Med sin hjälp lossas jorden djupt (vilket följer av själva namnet), men lagren vänder inte. Som ett resultat förbättras tillförseln av syre och kväve. När du använder en underjord kan du öka avkastningen. Dessa enheter är lämpliga för odling av nästan alla jordbruksväxter som används i Ryssland. Undergrunden kan utrustas med ytterligare redskap som gör det möjligt att befrukta marken och utföra andra manipulationer.

En odlare av såmaskin är också ett ganska vanligt alternativ . Det möjliggör kontinuerlig sådd av spannmål och baljväxter medan ogräs skärs. Dessa funktioner kombineras harmoniskt med tillsats av granulära blandningar och med rullning av jorden i remsor. Sådan bearbetning visar sig vara optimal på platser där fukt är otillräcklig, liksom i områden där marken är allvarligt skadad av vinderosion.

Moderna produkter kan fungera effektivt på fält där skörderester lagras.

Bild
Bild

Skillnaderna mellan modellerna gäller:

  • timproduktivitet (mätt i hektar);
  • arbetshastighet;
  • bredden på den fångade remsan;
  • kapaciteten hos frö- och gödningsbunkerna.

En ogräsodlare kan vara till stor nytta. Tillsammans med operationen, som namnet indikerar, kan denna enhet plöja jorden, lossa den och motstå roten av ogräs. Liksom andra odlingsmaskiner klassificeras ogräsodlare efter torrvikt och efter typ av motor installerad. Denna gradering underlättar valet av mekanismer för bearbetning av en specifik plats. I grund och botten är sådana enheter utrustade med pilformade tassar, fixerade på speciella ställ, med hjälp av knivar, förenklas lossning och skärning av onödiga växter.

Bild
Bild

Universella kultivatorer sticker ut i en separat klass . De kan användas både på våren och hösten, på plöjda och träda marker. Den breda funktionaliteten hos denna teknik är motiverad på områden som skiljer sig åt i jordkomposition och användningssätt. Om homogena grödor odlas, om bearbetningssystemet är ganska nära, kan du klara dig med hjälp av försåtningsmekanismer. Därför är specialutrustning att föredra för små gårdar (för en grönsaksträdgård) och för stora gårdar universell utrustning.

Den vätskebefruktade radodlingen används mest som infästning på ramen. Det är absolut nödvändigt att välja alternativ med överbelastningsskydd. För att vätskan ska strömma jämnt från behållaren tillhandahålls en pump. Om enheten är utrustad med ett parallellogram med stödhjul är det möjligt att framgångsrikt arbeta på tunga jordar som vimlar av stenar. I praktiken är hastigheten att passera den odlade marken av stor betydelse.

Bild
Bild

Ånga

Odlare, odlingspar, kan vara av monterad eller släpad typ. Denna teknik bildas vanligtvis på grundval av svetsade rektangulära ramar. Genom att justera penetrationsdjupet för enstaka tassar kan du ändra kvaliteten på arbetet. I de flesta moderna modeller finns fjäderskydd av tassarna. Det fungerar utan inblandning av arbetstagare och förhindrar pålitligt avbrott vid arbete på mycket hård, stenrik mark.

Vid installation av stödhjulen är de orienterade i förhållande till ramen för att bibehålla samma ingångsdjup för arbetskropparna. Tassarna kan klippa ogräs och lossa jorden. Vissa typer av tassar utför båda typerna av arbete. Av stor betydelse när du väljer, som alltid, djup och bredd på de bearbetade remsorna.

Högkvalitativa kultivatorer håller exakt ett visst djup, jämnar ut fårorna, deras arbetskroppar kännetecknas av en lång livslängd och är mindre igensatta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kultiverad

Detta är namnet på de gångjärniga mekanismerna som hjälper till att bearbeta nattsköld, solros, spannmål och andra radgrödor mellan rader. Skillnaden mellan modellerna är relaterad till antalet samtidigt bearbetade rader. Vissa kultivatorer kan utrustas med harv. Tillägget av hillers används ofta. Det rekommenderas att välja produkter med förkortade skärmar, som slänger mindre mark åt sidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild

Denna grupp inkluderar de odlare som inte tillhör radodlings- och ångmodeller. Som regel är tassarna på dem fast fastsatta på ramarna. För jämförelse använder andra modeller en svängbar fog. Tassarna fästs med sektioner placerade på en ledad upphängning. Denna lösning förbättrar lättnadskopiering.

Bild
Bild

För försådd jordodling

Sådana maskiner kan förbereda marken för sådd av en mängd olika växter. Viktigt: de är inte tillämpliga på stenig mark. Om jorden är mjuk kan jorden lossas ordentligt. Med bearbetning av hög kvalitet uppnås en exakt slutlig inriktning. Beskärning av ogräs med olika stjälktjocklek tillhandahålls.

Bild
Bild

Genom aggregeringsmetod

Rotary kultivatorer är att föredra för manuell odling av små förortsområden. Trots avsaknaden av en mekanisk drivning ökar kvaliteten och hastigheten på arbetet jämfört med att använda hakar, hakar och spadar. De allra flesta strukturerna är utrustade med specialhjul. Därför kan de enkelt rulla över sängar och remsor. Den kan också monteras på förlängda pinnar, vilket gör att du kan arbeta med minimal ansträngning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Släpade

Och ändå används i de flesta fall motoriserade alternativ. På stora gårdar används kultivatorer kopplade till traktorer. Den släpade typen kännetecknas av den högsta produktiviteten och arbetshastigheten. Det kan aggregeras med traktorer av olika märken. Vissa bogserade maskiner är lämpliga för sådd och ångodling.

Bild
Bild

Gångjärn

Sådan utrustning är avsedd för försådd av odling av lätta och medelstrukturerade marker. Vissa modifikationer är lämpliga för fuktblockering tidigt på våren. De bästa mönstren kan helt förbereda platsen för sådd i ett enda pass. Fårornas och åsarnas utseende är absolut oacceptabelt.

Vid lossning av jorden bör borttagning av våta delar av jorden uppåt eller komprimering av någon märkbar del av jorden uteslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer efter typ av arbetsorgan

Låt oss överväga flera alternativ.

Med passiv

Odlare med passiva arbetskroppar används i stor utsträckning vid försådd och odling av mark i rad. De kan användas i alla skeden av växtsäsongens växter. Ett slående exempel är en universell odlingsmaskin modell USMK-5, 4, som är avsedd för odling av socker och foderbetor. Satsen innehåller:

  • universella lansetttassar;
  • plattskärande tassar för ogräs;
  • tandade lätta harvar;
  • roterande kroppar;
  • matningsapparater;
  • skivor för skydd.
  • Med aktiv
Bild
Bild
Bild
Bild

Fräsodlingstypen hjälper till att tryggt odla tunga, rikligt vattenmättade jordar . Arbetet går bra, även om de är saltade. I sådana fall misslyckas passiv utrustning. Den huvudsakliga arbetskroppen i detta fall är en frästrumma. Installera den på en sektion som är fäst vid ramen med hjälp av gångjärn.

Om trumman placeras vertikalt är det möjligt att utföra försådd av jord med komplex granulometrisk struktur till ett måttligt djup.

Viktigt: De flesta modeller med detta trumarrangemang är inte lämpliga för arbete i områden där vind erosion är stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

De hjälper inte heller om marken är mättad med stenar som är större än 15 cm i diameter. Stubbområdet kan odlas med ånga och plantskärare. Båda dessa typer kan odla jorden till ett djup av 16 cm.

En rotationsodlare är en anordning som är utrustad med speciella skär . Det är en sådan arbetsdel som oftast sätts igång med hjälp av en rotor. Skivfräsar är också monterade på rotorerna. De kan gräva spår för potatis, samt förbereda formskivans kanter. Denna typ av skär är också utmärkt för att klippa sängarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med våren

Denna kategori omfattar först och främst bergsmästare som arbetar på stenig mark. Speciella fjäderben placeras separat till höger och vänster. Fjädrar används på odlare av radgrödor. Där hjälper de till att lossa jorden i särskilt instabila områden och i gångarna. Som ett resultat ökar maskinvarans funktionalitet.

De så kallade kråkfötterna förtjänar särskild uppmärksamhet . Detta namn gick till en speciell typ av jordfräsar. De är ursprungligen gjorda icke-separerbara och högkvalitativt stål används vid tillverkningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sådana verktyg är attraktiva när man odlar hård mark.

Ett exempel på en kultivator med S-formade tänder är modellerna KPZ-9, 7 och KShP-8. De används i stor utsträckning vid försådd av jordberedning. För närvarande utförs lossning till ett djup av 6 till 12 cm. Dessutom är ytan jämn och par kan bearbetas. Racken är arrangerade i fyra rader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

De grundläggande elementen i alla odlare är:

  • ram (som rymmer komponenterna);
  • motorer (oftast bensin);
  • bränsletank;
  • kontrollpinnar;
  • rotordelar för fastsättning av skär;
  • fästen för öppnare och andra monterade redskap;
  • motorer;
  • hjul;
  • remskivor och remmar (förbinder motor och propeller);
  • tändstift och andra komponenter i tändsystemet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En viktig roll, som redan nämnts, spelas av odlare . Utvecklare är noga med att definiera sin geometri. Ett högkvalitativt rack bör endast tillverkas av en speciell ståltyp med hög elasticitet. Detta gör att du kan återställa den ursprungliga formen efter betydande belastningar. Kultivatorer med platta fräsar kan vara lämpliga för odling av radavstånd och stäppjord, som lider av otillräcklig fukt och vindosion.

Oftast kompletteras plantskärare med pilformade pinnar. De är monterade på vertikala ställningar. Noggrant genomtänkt design hjälper till i trädgårdar, vatten- och markskyddszoner. Odlare växlar spelar en viktig roll. Det är lämpligt att byta ut dessa delar så nära de ursprungliga som möjligt, ibland görs de till och med på beställning enligt slitna eller trasiga prover.

Rekommenderad: