Potatisgrävare För En Bakomliggande Traktor (37 Bilder): Funktioner För Screening (vibration), Bälte, Fläkt Och Trumtyp. Hur Väljer Man?

Innehållsförteckning:

Video: Potatisgrävare För En Bakomliggande Traktor (37 Bilder): Funktioner För Screening (vibration), Bälte, Fläkt Och Trumtyp. Hur Väljer Man?

Video: Potatisgrävare För En Bakomliggande Traktor (37 Bilder): Funktioner För Screening (vibration), Bälte, Fläkt Och Trumtyp. Hur Väljer Man?
Video: potato digger 2024, Maj
Potatisgrävare För En Bakomliggande Traktor (37 Bilder): Funktioner För Screening (vibration), Bälte, Fläkt Och Trumtyp. Hur Väljer Man?
Potatisgrävare För En Bakomliggande Traktor (37 Bilder): Funktioner För Screening (vibration), Bälte, Fläkt Och Trumtyp. Hur Väljer Man?
Anonim

Markägare är ganska villiga att använda mekaniserade hjälpare för att odla marken och skörda. För några år sedan skördades potatis bara för hand; specialanordningar hittades bara i stora jordbruksstatliga företag. Numera finns potatisgrävare tillgängliga även för den minsta bonden.

Bild
Bild

Design egenskaper

Så snart vårsåddssäsongen, liksom arbetet med att gräva marken och applicera gödselmedel, slutar, börjar en lika besvärlig period av komplex grödvård. Men även med höstens början blir livet för en bonde inte lättare - trots allt står han inför den svåra uppgiften att skörda. Speciellt mycket tid och ansträngning läggs på att skörda potatis.

Bild
Bild

Naturligtvis kan du gräva upp rotfrukter manuellt, men det är ganska svårt att klara detta ensam, i de flesta fall måste du locka assistenter, vars tjänster måste betalas för. Om potatisen odlas för försäljning kan en sådan utgiftspost allvarligt begränsa den erhållna vinsten eller till och med helt förneka alla långa ansträngningar att odla rotgrödor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom tar manuellt arbete lång tid, vilket är mycket oönskat. Det är i det här fallet den bästa vägen ut kan vara en potatisgrävare, den här enheten uppfanns ganska länge sedan.

Tack vare en sådan enhet minskas skördhastigheten och arbetskostnaderna avsevärt, och effektiviteten tvärtom ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur fungerar det?

En särskild formning för en bakomliggande traktor, avsedd för insamling av potatis, kan köpas färdig i en butik, men många hantverkare föredrar att göra den med egna händer. Denna enhet är klassad som en redskap som fästs direkt på maskinen med en speciell dragkrok. Strukturen lyfter markskiktet och gräver ut rotgrödorna, som sedan kan skördas för hand från jordens yta . Jämfört med att manuellt gräva upp potatis sparar denna metod mycket tid. Den genomsnittliga arbetskraftsproduktiviteten för grävare är 0, 1-0, 02 hektar per timme, denna parameter är flera gånger högre än reklamindikatorn för manuell montering.

Bild
Bild

Potatisgrävaren kan användas för alla andra rotgrödor - morötter, liksom betor, rovor, rädisor och lök . Ändå, innan du köper en sådan nödvändig mekanism, försök att se till att du kan fästa den på din bakomliggande traktor eller jordfräs. Det är absolut nödvändigt att ta hänsyn till effektegenskaperna hos denna bakomliggande traktor, liksom egenskaperna hos jorden där grödorna odlas.

Tänk på att en grävare är ganska dyr, så när du väljer en modell är det värt att ta hänsyn till alla de angivna parametrarna, annars riskerar du helt enkelt att slösa bort dina pengar.

Bild
Bild

Visningar

Beroende på konstruktionsegenskaperna finns det trumtypsgrävare, fläkttyp, roterande grävmaskiner, mekanismer med kardandrivning, med kraftuttagsaxel och växellådor.

Enligt driftsprincipen är potatisgrävare indelade i tre typer:

  • rytande;
  • enkel;
  • transportband.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mullrande eller vibrerande

Vibrationsgrävaren anses vara den mest effektiva i jämförelse med alla andra typer av utrustning. Den består av ett speciellt rutnätbord samt en enhet och en andel. Funktionsprincipen är ganska enkel: ett av huvudelementen i potatisgrävaren är platt bröd, som går djupt ner i marken och, tillsammans med potatisen, plockar upp de övre lagren av jorden, som överförs till bordsristen. Efter det, under påverkan av en liten vibration, börjar den överflödiga jorden flaga av och "gå" genom sprickorna tillbaka i marken, och rötterna själva, redan skalade, faller ut från enhetens baksida.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta system låter dig samla upp till 98% av alla knölar från marken . Gräsklipparknivarna är begravda 21-25 cm i marken och tar tag i ett lager av 35-40 cm brett jord, tack vare denna mekanism kan ett ganska betydande område planteringar bearbetas på en gång. Skärmtypsmodellen klarar framgångsrikt även med tunga jordar, efter grävning förblir absolut alla knölar liggande på marken, så bonden behöver inte gräva i klumparna och leta efter knölarna som finns kvar.

När du använder en vibrerande potatisgrävare grävs nästan alla knölar ut och samtidigt hela.

Bild
Bild

Det fanns dock några nackdelar. Kostnaden för en sådan grävare är mycket hög, dessutom är det olönsamt att använda den i små områden, eftersom kostnaderna för att köpa den och bränsleförbrukningen helt enkelt inte kommer att löna sig. Dessutom överförs ofta vibrationer från gräsklipparen till den bakomliggande traktorn och därifrån till föraren, vilket kan orsaka obehag för föraren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkelt eller lansett

Den enklaste versionen av potatisgrävaren anses vara en universell lansett. Det är en mekanism som visuellt liknar en spade, till vilken stavar är fästa. På grund av den vässade kanten undergräver enheten marken i gångarna och potatisen faller på enhetens tänder. Därefter smulas all onödig jord, och potatisen kastas på ytan av det såda området.

Bild
Bild

Detta system har många fördelar:

  • enheten är universell, därför kan den monteras på en mängd olika modifieringar av bakomgående traktorer;
  • grävmaskinen kan användas även med lågeffektiva bakomgående traktorer;
  • flera varianter av universella enheter presenteras på den moderna marknaden, vilket gör att bonden kan välja det bästa alternativet baserat på jordens struktur och fukt, samt djupet av placeringen av potatis;
  • ökad hastighet och prestanda för enheten, genom att ansluta en sådan grävare till en bakomliggande traktor kan den till och med slås på i andra eller tredje växeln;
  • en universell modifiering är relativt billig och därför tillgänglig för de flesta ryska sommarboende och ägare av hushållstomter.
Bild
Bild

Den universella modellen har också sina nackdelar:

  • grävaren är begravd inte mer än 15 cm i marken, och dess bredd överstiger inte 20 cm;
  • efter skörd finns minst 15-20% av all potatis kvar i marken;
  • spadeens skarpa kanter skär ofta knölarna under grävningen, men med den manuella monteringsmetoden är denna siffra mycket högre;
  • grödan kan bara skördas i rader - innan du börjar gräva ut potatisen måste du definitivt gräva upp den föregående raden.
Bild
Bild

Transportband

Potatisgrävare avsedd för tunga motorblock. Den enda nackdelen med sådan utrustning är dess mycket höga kostnad. Enheten med en bältemekanism är lite som en vibrerande typ av enheter, men istället för ett speciellt bord finns det ett rörligt bälte. Under driften av enheten rör sig knölarna längs den och genomgår en fullständig rengöring av jordrester. Denna modell är optimal för stora gårdar som odlar stora mängder rotgrödor för kommersiella ändamål. Skörden med en sådan grävare kan samlas in ganska snabbt, även på ett stort sått område.

Observera att innan skördesystemet påbörjas bör du kontrollera området för förtjockat ogräs, som om det inte avlägsnas kan det linda runt mekanismen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Modellbetyg

Den moderna industrin producerar flera typer av potatisgrävare. Låt oss överväga det mest effektiva och pålitliga enligt experter.

Bild
Bild

KKM-1

Detta är en vibrationsmodell som är optimal för bearbetningsområden med lätt jord och fuktinnehåll som inte överstiger 27%. Förutom potatis kan en sådan enhet samla andra rotfrukter, till exempel morötter, rödbetor, lök och andra. Enhetens vikt är 40 kg, markens bredd är 37 cm och plöjningsdjupet är 20 cm. Modellen utmärks av sin höga produktivitet - 0,2 hektar / timme, som regel är enheten implementerad i en ställs med ett riv, samt en andel. Den är utformad för att fungera med "Agat", "MTZ", "Kaskad", "Neva", "Favorit" och "Salut" walk-behind traktorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

KV M-3

Detta är en bifogad jordbruksutrustning av screeningtyp, som kan interagera med absolut olika typer av motoblock av inhemsk, ukrainsk och kinesisk produktion. Oftast används den tillsammans med enheter av märkena Zarya, Salyut, Agat och Neva. Mekanismen kan fungera på hårda och svåra jordar - för detta är den utrustad med speciella skär som skapar mer påtagliga vibrationer i gallret som skakar marken. Massan på KVM 3 är 39 kg, drifthastigheten är 1-2 km / h. Capture -parametrar är: bredd - 37 cm och djup - 20 cm. Produktivitet - 0, 1-0, 2 hektar / timme.

Bild
Bild

Poltavchanka

Detta är en annan representant för enheter av vibrationstyp, som är optimal för bearbetning av små tomter, vars yta inte är mer än 2 hektar, utrustningens vikt är 35 kg, prestandaparametrarna motsvarar 0,2 hektar / timme och hastigheten är cirka 2-3 km / h. … Med denna potatisgrävare kan du bearbeta en remsa upp till 39 cm bred på 18 cm djup åt gången.

Modifieringen inkluderar en stift, samt ett bälte, tack vare vilket systemet är säkert fastsatt på bakomliggande traktorer tillverkade av Zarya, MTZ, Agat och många andra hushållsinstallationer. Denna redskap är perfekt för skörd i medeltunga jordar med en fukthalt på upp till 30%. På grund av möjligheten att justera parametrarna för hjulen kan du ändra markens djup under skörden.

Bild
Bild

CT-51

Fångningsbredden för en sådan enhet motsvarar 45 cm, enhetens vikt är 47 kg. Modellen justerar djupet på markgreppet med stödhjul. Funktionen att justera transportörens hastighet är möjlig, vilket utförs genom rotation av den bakomliggande traktorn. Modellen är optimal för tunga motoblock, till exempel "Zubr" eller "Centaur".

Den enda nackdelen är att enheten är ganska dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

KM-2

Detta är en modell av enradiga potatisgrävare som gör att du kan skörda rotgrödor utan att skada knölarna. Vanligtvis används mekanismen för att arbeta i små områden. Tack vare enhetens funktion separeras knölarna snabbt från jorden, och inte en enda saknas. Den största fördelen med sådana modeller är tillgången på reservdelar som kan köpas på vilken trädgårdsutrustning som helst. Enheten fungerar på alla typer av jord. Hjulfästet med ett fäste sitter vid maskinens botten, vilket gör att du kan justera plogdjupet.

Idag kan du i ryska butiker köpa ett brett utbud av produkter, vars kostnad börjar från 6 tusen, och ett brett sortiment med utrustning med mycket olika tekniska och operativa parametrar säljs, så alla kan välja en modell baserad på belastningsintensiteten, såplatsens storlek och jordtyp.

Bild
Bild

Hur installerar och konfigurerar jag?

För att fästa potatisgrävaren på den bakomliggande traktorn, använd en dragkrok, som inkluderar den främre delen - den är fäst på traktorn, en anordning för att justera attackens lutning, samt en konsol för fästelement. Haken är uppdelad i två element. Den högra finns kvar på grävaren, och den andra är fixerad på traktorn, båda delarna är anslutna med speciella bultar. En lång mittskruv används för att justera mekanismen. Hur du ställer in det kommer att avgöra djupet för att gräva jorden när enheten är i drift.

Den ska dras åt med en skiftnyckel och välja den optimala positionen, sedan fästa drivremmen och föra den exakt över spännvalsen.

Bild
Bild

Efter att ha startat motorn börjar potatisgrävaren omedelbart att fungera, men det händer ofta att dragkroken börjar komma in i marken i fel vinkel, orsaken är fel inställning av mekanismen. Om situationen inte korrigeras börjar den bakomliggande traktorn glida eller så slipper remmen helt enkelt av remskivorna. Som ett resultat kommer mekanismens transportör att bli igensatt av jord, och det kommer att vara omöjligt att fortsätta arbeta.

Bild
Bild

I detta fall, justera inställningarna; för detta, vrid försiktigt angreppsskruvens vinkel för att minska den. Dessutom måste du på den bakre enheten välja den optimala positionen för hålen, tack vare sådana åtgärder kan du ställa in önskat nedsänkningsdjup i marken. För att grävaren ska fungera korrekt med den bakomliggande traktorn bör alla befintliga bultar på släpvagnen justeras , i detta fall kommer enheterna att placeras på samma axel, och själva enheten rör sig jämnt längs ytan och börjar inte gå för djupt ner i marken.

Bild
Bild

Många hantverkare föredrar att göra en potatisgrävare med egna händer .- sådan utrustning kommer ut mycket billigare, och det fungerar ganska bra. Med de mest minimala färdigheterna i att arbeta med metallföremål, liksom diagram och ritningar, kan grävaren byggas på bara några timmar. Tillverkningen av mekanismen börjar vanligtvis med tillverkningen av en svetsad ram, för detta behöver du ett fyrkantigt rör av metall, det är sågat i 4 segment av den valda längden, en rektangel svetsas från dem, sedan är en bygel gjord av resterna.

Bild
Bild

I nästa steg är det nödvändigt att göra vertikala ställningar, vanligtvis skärs de av metallrutor och svetsas sedan till en stålram, ställningarna fixeras med varandra med järnstavar, vanligtvis är deras diameter 0,5 cm. av enheten, som kommer att vara direkt ansvarig för skärning av marken, gjord av stålplåt 5 mm tjock eller från en gammal cirkelsåg, i båda fallen kommer en sådan potatisgrävare att fungera mycket bra. Samtidigt måste slipningen avrundas, tack vare detta kommer den inte att kunna gå för djupt ner i marken och minimera sannolikheten för skador på själva knölarna.

Bild
Bild

Hemmagjord konstruktion kompletteras som regel med rörliga hjul, vanligtvis lånade från en gammal trädgårdsvagn, det är bäst att vara uppmärksam på enheter med breda däck - de kommer att göra det lättare att flytta längs sängarna. Det är optimalt om hjulen är utrustade med en axel till vilken ställen med utvalda hål kommer att fästas. Om du inte har lämpliga hjul kan du använda metallhjul.

Detta kommer att göra strukturen tyngre, men maskinen kommer att fungera mer effektivt på hårda jordar.

Bild
Bild

Om du ska arbeta med våta jordar, skulle det vara korrekt att föredra gummihjul, men med en traktor . Tänk på att vanliga gummihjul rör sig mycket sämre i vått underlag. Alla element är anslutna till varandra med hjälp av motståndssvetsning, liksom med hjälp av traditionella fästelement - muttrar och bultar. Det första alternativet är mer praktiskt och hållbart, men modellerna som tillverkas enligt den andra principen kan demonteras och monteras om det behövs. Det är inte svårt att montera en grävmaskin, medan kostnaden för den färdiga produkten blir minimal.

Rekommenderad: