Reducerare För Gående Traktor: Hur Gör Man Det Själv? Skillnaden Mellan Hörn-, Kedje- Och Backmodeller. Vilken Enhet är Bättre?

Innehållsförteckning:

Video: Reducerare För Gående Traktor: Hur Gör Man Det Själv? Skillnaden Mellan Hörn-, Kedje- Och Backmodeller. Vilken Enhet är Bättre?

Video: Reducerare För Gående Traktor: Hur Gör Man Det Själv? Skillnaden Mellan Hörn-, Kedje- Och Backmodeller. Vilken Enhet är Bättre?
Video: Мало кто знает об этой функции ДРЕЛИ !!! 2024, Maj
Reducerare För Gående Traktor: Hur Gör Man Det Själv? Skillnaden Mellan Hörn-, Kedje- Och Backmodeller. Vilken Enhet är Bättre?
Reducerare För Gående Traktor: Hur Gör Man Det Själv? Skillnaden Mellan Hörn-, Kedje- Och Backmodeller. Vilken Enhet är Bättre?
Anonim

En av huvuddelarna i den bakomgående traktormotorn är växellådan. Om du förstår dess struktur och äger en låssmeds elementära färdigheter, kan detta block byggas oberoende.

Bild
Bild

Vad det är?

Först måste du ta reda på vad en växellåda är. Det är en mekanism som säkerställer kultivatorns rörelse. En bakomgående traktorväxellåda omvandlar vridmoment till drivkraft. Enheten kallas ibland som en givare. Motoblockens livslängd beror därför på det Det är mycket viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten på delarna när du väljer.

Växellådans dimensioner beror på de mekaniserade motorfordonens dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utrustning

Omvandlaren kan vara hopfällbar och icke-hopfällbar. Som regel är budgetändringar av bakomgående traktorer utrustade med det sista alternativet. Deras skillnad är i billigare delar som inte kan bytas ut. I händelse av haveri måste du byta hela växellådan. Tillverkare bestämmer livslängden för sådana modeller från en till två säsonger, inte mer, förutsatt att enheten används korrekt.

Dyrare utrustning är utrustad med en hopfällbar växellåda, som kan repareras genom att byta ut defekta komponenter. Därför ökar livslängden avsevärt.

Följande artiklar ingår i omvandlarens paket

  • Ram … Beroende på typ av växellåda kan den vara hopfällbar eller inte.
  • Rotoraxel som ger vridmoment.
  • Växlar olika storlekar.
  • Kedja eller bälte beroende på typ av växellåda.
  • Med en kedjedrift utförs rörelsen med hjälp av kedjehjul - tandade skivor .
  • Med en remdrivning är mekanismen utrustad med remskivor på vilket bältet bärs.
  • Kullager … Eftersom alla delar roterar är det nödvändigt att minska friktionen och låta elementen rotera fritt. Lagret är utformat för att klara denna uppgift.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla delar är inuti fodralet. Förutom standardtillbehöret kan element för smörjning av lager, till exempel en oljepump eller en kylanordning, läggas in i enheten.

Visningar

Beroende på vilken typ av växellåda som används i växellådan är omvandlarna indelade i flera typer. Olika enheter används i mekanismerna för olika aktivitetsområden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kedja

Namnet beror på utformningen av växellådan, som är baserad på en kedja som ett överföringselement. I en enhet kan det vara mer än en. Rörelsen tillhandahålls av asterisker, den lilla är den drivande, den stora är den drivna. Principen liknar den för ett system på en cykel .… Prestanda och tillförlitlighet är mycket beroende av kvaliteten på de material som används för att tillverka de viktigaste drivdelarna.

Bland de negativa punkterna bör behovet av regelbundet underhåll framhållas: kedjestramning, smörjning. Till skillnad från en remdrivning tillåter inte kedjedriften glidning och varar längre.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omvänd

Backsystemet ger bilen möjlighet att backa. I det här fallet är kopplingen för omvänd rotation installerad mellan de fasade kugghjulen, som är placerade på huvudaxeln.

Tyvärr är backväxeln inte lämplig för höghastighetsreproduktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bälte

Den enklaste växellådan som finns på marknaden är av remtyp. Som regel använder budgetmodeller av växellådor just en sådan enhet. Bältet fungerar som ett transmissionselement som är fäst vid remskivorna. Under tunga belastningar glider eller brister bältet.

Glidning kan elimineras genom att installera tandade remskivor och ett liknande bälte.

Bälteomvandlare minskar aggressiv verkan på framdrivningssystemet genom att minska ryck. Dessutom är deras konstruktion enkel och reparationer är enkla.

Bland nackdelarna är det tyvärr fler faktorer

  • Bältet sträcker sig vid höga temperaturer. Det är det som minskar greppet.
  • Snabbt slitage (slipning).
  • Remdriftsbrott på grund av knäck eller vridningar.
  • När hastigheten ökar börjar bältet glida.
  • Remskivorna måste vara i samma plan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Redskap

Reduktionsväxlar används oftast i motorer med tung utrustning. Växellådan består av en växellåda, differentialer och regulator, växlar och remmar. Enhetens design är enkel.

Växellådan innehåller avfasnings- eller kugghjul. På grund av att flera av dem kan placeras på en axel samtidigt minskar omriktarens dimensioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Inuti växellådan fungerar växlarna i par, så förhållandet mellan antalet tänder på de drivande och drivna delarna bör observeras. Eftersom rotationsfrihet krävs kräver växelreduceraren regelbunden smörjning och olja.

Bland fördelarna kan man också lyfta fram motorns ljudlöshet på den angivna typen av växellåda.

Mask

Snäckväxelomformaren kännetecknas av lång livslängd och hög tillförlitlighet. Designen anses inte särskilt komplex och kräver kvalificerat underhåll. Snäckväxeln är redan kantig. Dessutom har den en omvänd, vilket gör att tekniken kan röra sig inte bara framåt, utan också bakåt.

Växellådan fick sitt namn från närvaron i sin sammansättning av ett speciellt snäckhjul, som rör sig längs en skruv med en trapetsformad gänga med fyra eller två startar. Genom att variera antalet tänder kan du ändra varvtalet … Alla komponenter är tillverkade av friktionsstål, vilket kännetecknas av ökad hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omvandlaren består av endast två huvudkomponenter. Dessutom är den tyst och smidig löpning.

Användarna uppskattar det för dess effektivitet, långa driftstid. Snäckväxeln har en unik förmåga, som bara är karakteristisk för den, att inte överföra rotation från köranordningen till motorn.

Vinkel

En av de mest effektiva och pålitliga växellådorna. Därför används den för att utrusta produktionsmaskiner och utrustning som arbetar under tung belastning. Inom bilindustrin används denna typ av omvandlare också aktivt.

Vinkelväxellådan ger en förbindelse mellan motorn och växellådan, som är avsedd för kedjetransmission. Vänligen notera att lastens storlek beror på smörjmedlets kvalitet och temperaturförhållandena.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nedåt

Reduktionsväxelns uppgift är att minska antalet varv samtidigt som effekten ökar. Detta uppnås genom att använda ett växelsystem. Som regel är moderna omvandlare av denna typ utrustade med ett luftkylningssystem.

Motorer baserade på dem är pålitliga, multifunktionella och tål betydande belastningar. Därför installeras de på bakomliggande traktorer som används för arbete på tung jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

En omvandlare för en bakomliggande traktor kan göras för hand, men om du inte har den nödvändiga erfarenheten är det bättre att köpa den på specialaffärer. Idag finns det ett stort utbud av kvalitetsändringar på marknaden, vars kostnad varierar beroende på olika tekniska egenskaper och kvalitetsegenskaper.

Följande faktorer kan påverka priset

  • Kvaliteten på de material som komponenterna är tillverkade av.
  • Antalet funktioner som utförs av växelriktaren.
  • Tillverkarens status.
  • Vändbar mekanism (dess närvaro eller frånvaro).
  • Reproducerbar kraft. När du väljer bör du inte jaga mer kraft utan fokusera på fordonets tekniska egenskaper. Eftersom växellådans och motorns funktioner måste matcha.
  • Konstruktionstyp (hopfällbar eller ej hopfällbar).
  • Design egenskaper. Till exempel typ av växellåda eller kopplingstyp.
  • Livstid. Som praktiken visar kan en väl vald omvandlare vara från 7 till 15 år, beroende på typ av överföring.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För små fordon används ofta en centrifugalkoppling i växellådan. Dess uppdrag är att förhindra att rörelse startar och värmer upp motorn. Detta är bekvämt, eftersom det i vinterregioner är omöjligt att komma igång eller börja arbeta utan förberedelser. Motorer utan centrifugalkoppling är billigare, så personliga preferenser bör vägledas här.

Glöm inte motorns dimensioner när du köper en omvandlare. Det blir synd att lägga pengar på något som senare inte kommer att ingå i kåren. När du väljer en växellåda måste du också ta hand om oljan som hälls i den. Det spelar en viktig roll för att säkerställa en effektiv och smidig funktion av mekanismen.

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer

  • Klimatförhållanden … Om fordonet kommer att användas i de norra regionerna, ge företräde åt de fordon som inte fryser vid minusgrader. I de södra regionerna bör du inte lägga pengar på att köpa sådana alternativ.
  • Massor … I närvaro av tung eller ojämn jord kommer den bakomliggande traktorn att arbeta vid ökade belastningar, vilket innebär att friktionen mellan delarna kommer att öka, vridmomentet kommer att öka. För att öka livslängden på delarna bör du välja ett smörjmedel som tar hänsyn till dessa funktioner.
Bild
Bild

Var noga med att uppmärksamma oljetätningarna när du väljer en växellåda. Om de är av dålig kvalitet kommer olja att börja läcka. Dess nivå kommer gradvis att minska. Om detta inte märks i tid kan resterna koka efter uppvärmning, delarna fastnar.

Kom ihåg det när du väljer en växellåda från en specifik tillverkare vid reparation är det nödvändigt att byta ut de felaktiga komponenterna med liknande … Därför bör du välja en leverantör som har ett representativt kontor i ditt område.

Bild
Bild

Hur man gör det?

Entusiastiska hantverkare försäkrar att en enkel växellåda för en bakomliggande traktor kan rätas ut med egna händer i en hemverkstad. För att göra detta måste du ha en viss uppsättning verktyg och lite färdigheter för att arbeta med dem.

Du kommer behöva:

  • linjal och tjocklek;
  • en uppsättning olika skruvmejslar;
  • bågfil;
  • tång och trådskärare;
  • vice;
  • en hammare;
  • svetsmaskin vid behov;
  • reservdelar och förbrukningsmaterial (oljetätning, gummipackning, bultar, kugghjul, kedja eller rem, lager, axlar).
Bild
Bild

Naturligtvis behövs skisser för konstruktion. Därför kan du vända dig till färdiga från Internet eller specialiserade tidskrifter i avsaknad av färdigheter för att bygga dem självständigt.

Om omvandlaren skapas på grundval av en befintlig gammal, bör den först demonteras, tas bort onödiga delar och modifieras.

Om växellådan är monterad från grunden måste huset först göras. För dessa ändamål är en passande fyrkant eller metallplattor lämpliga, vilka är svetsade ihop. Den bör vara dimensionerad för att passa alla planerade kugghjul och remskivor.

Förresten kan kugghjul och axlar tas bort från en gammal motorsåg.

Bild
Bild

Därefter bör du beräkna utväxlingen. Det är nödvändigt att välja antal växlar och axelns längd. Vanligtvis tar de antalet tomgångs vevaxelvarv som grund och lägger till 10 procent till det ..

En enkel hemgjord växellåda går förbi två motsatta axlar. Å ena sidan är en kugghjul installerad, där du måste borra ett hål, å andra sidan en axel komplett med en bur och lager. Därefter skjuts utgående axeln på remskivan. Glöm i så fall inte att isolera axlarna med oljetätningar så att oljan inte läcker.

Bild
Bild

Den sammansatta strukturen sätts in i huset, där smörjmedel eller olja hälls. Omvandlaren är ansluten till motorn. Därefter utförs inställningen, för vilken mekanismen startas.

Var uppmärksam på att alla delar inte har deformationer, inte vrider sig.

Enheten behöver inte överbelastas under testet, komponenterna måste bäras in för att skapa ömsesidig åtgärd. Först efter att ha kontrollerat och eliminerat alla defekter kan växellådan användas för arbete.

Rekommenderad: