Gör-det-själv-motoblock På Spår: Hemmagjorda Spårfästen. Hur Gör Man En Bandmodul Och Sätter Den Så Att Den Bakomliggande Traktorn är I Rörelse?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-motoblock På Spår: Hemmagjorda Spårfästen. Hur Gör Man En Bandmodul Och Sätter Den Så Att Den Bakomliggande Traktorn är I Rörelse?

Video: Gör-det-själv-motoblock På Spår: Hemmagjorda Spårfästen. Hur Gör Man En Bandmodul Och Sätter Den Så Att Den Bakomliggande Traktorn är I Rörelse?
Video: Schaktteknik i Sälen AB Volvo l70c snöröjning multiskopa 2024, Maj
Gör-det-själv-motoblock På Spår: Hemmagjorda Spårfästen. Hur Gör Man En Bandmodul Och Sätter Den Så Att Den Bakomliggande Traktorn är I Rörelse?
Gör-det-själv-motoblock På Spår: Hemmagjorda Spårfästen. Hur Gör Man En Bandmodul Och Sätter Den Så Att Den Bakomliggande Traktorn är I Rörelse?
Anonim

Många hantverkare föredrar att förbättra sin bakomliggande traktor och göra den mer funktionell genom att installera speciella larvutrustning. Naturligtvis kan de köpas färdiga i butiken, men det skulle vara mycket mer budgetmässigt och klokare att göra det själv.

Funktioner och enhet

Spår för en bakomliggande traktor förenklar avsevärt både transport av gods och själva förflyttningen av enheten. På grund av att larvsmekanismen täcker en ganska stor yta rör sig den bakomliggande traktorn mycket jämnare, utövar mindre tryck på ytan och fastnar inte på svåra jordar. Rorkulten på spår kan fungera även i dåligt väder, och i bra väder blir den ännu mer manövrerbar.

Underhåll och användning av den spårade modulen orsakar inga särskilda svårigheter för ägarna, och det är inte svårt att göra det själv . Man bör komma ihåg att när den bakomliggande traktorn är utrustad med en bandmodul minskar dess hastighet. Men enhetens förmåga att navigera i svår terräng, transportera last och till och med klar snö från området ökar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Motoblock med bandmoduler sammanfaller annars helt med konventionella walk-behind-traktorer. Motorn måste vara fyrtakts och ha möjlighet att blockera axlarna så att enheten kan svänga utan att göra en hel cirkel. Det finns också ett krav på vattenkylning för att klara höga belastningar som gör att motorn överhettas. Denna typ är mer effektiv än luft. Kopplingssystemet, växellådan och växellådan för bandmekanismer presenteras i den traditionella versionen. Den bakomliggande traktorn styrs på spår med handtag.

När du skapar spår på egen hand är det viktigt att förstå att om du konstruerar dem för högt kommer tyngdpunkten för den bakomliggande traktorn att förändras , och han kommer att få svårigheter att vända och till och med luta åt ena eller andra sidan. För att förhindra en sådan situation måste den andra drivna axeln göras längre med ett par centimeter. Med bussningens hjälp blir det också möjligt att utöka den hjulbas som redan finns på den bakomliggande traktorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan man göra av?

När du väljer material för spår är det viktigt att tänka på att det inte ska vara för tungt. Eftersom den bakomliggande traktorn i sig inte har en kraftfull motor, klarar den helt enkelt inte tungt material och troligen kommer att gå sönder. Caterpillar-mekanismen är som regel tillverkad av motorcykeldäck, kedjor, rör, bälten eller ett transportband i kombination med en hylsekedja.

De flesta hantverkare skapar spår av däck - dessa delar konverteras enkelt till önskad design . Det är nödvändigt att välja däck för stora lastbilar, med hänsyn till det befintliga slitbanemönstret och formen, eftersom rätt mönster förbättrar greppet. Det är bättre om det här är reservdelar som tidigare tillhört traktorer eller andra stora modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett korrekt utvalt slitbanor kommer att kunna få god kontakt med våt mark, istäckta och snötäckta ytor. Förutom material för spåren, för att utforma en fullvärdig enhet, behöver du en bakomliggande traktor med växellåda, samt ett par extra hjul. Vid behov är en extra vagn fäst på den bakomliggande traktorn och, om så önskas, även på skridskor, för att transportera gods genom djup snö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg tillverkningsinstruktioner

För att göra en larvmekanism för en bakomliggande traktor med dina egna händer behöver du, förutom de använda materialen, vissa verktyg: en slipmaskin och ibland en borr, en startkniv och en uppsättning skruvmejslar, bultar, muttrar och skiftnycklar, en svetsmaskin, tråd, kedjor och ett slipband. Naturligtvis kommer också ritningar att vara nödvändiga, som är lätta att hitta på Internet i det offentliga rummet.

Om hemmagjorda spår är gjorda av bildäck, då är det första däcken frigörs från sidorna till tillståndet för ett löpband - ett spår för larver. Detta är lättare att göra med en välslipad kniv, till exempel utformad för att arbeta med stövlar. Justeringsprocessen är lång, men den kan påskyndas genom att periodiskt smeta ut bladet med en tvål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är mer bekvämt att skära däckens sidor med en elektrisk sticksåg, som har små tänder . I nästa steg korrigeras också fel sida av däcket: överflödiga lager tas bort från det. Detta bör göras när tejpen är för tät inuti. Ett sådant spårfäste av bildelar visar sig vara ganska hållbart, eftersom däcket initialt är stängt, vilket innebär att det blir svårare att skada spåren under drift. Tyvärr ger den tillgängliga däckbredden inte användaren möjlighet att använda en stor yta. Vissa hantverkare löser dock detta problem genom att använda flera däck.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den enklaste spårmodulen kan tillverkas av ett transportband och hylsekedjor. För det första, beroende på hur kraftfull motorn är, väljs önskad tjocklek på det använda bältet. Detta följs av bearbetning av kanterna, som kan börja skaka och på grund av detta misslyckas tidigare. För detta används en fiskelinje med en tonhöjd på tio millimeter. De färdiga kanterna sys sedan i en ring, med ett speciellt gångjärn, eller helt enkelt längs änddelarna.

Trots mekanismens primitivitet kommer den att fungera under mycket lång tid . Det är viktigt att lägga till att tejpens tjocklek måste överstiga sju millimeter, annars kommer enheten inte att klara de nödvändiga belastningarna. Det optimala intervallet anses vara från åtta till tio millimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spårmodulen kan tillverkas av remmar om de har en kilformad profil. Det är bäst att ansluta delarna med en klack, som fästs på remmarna med skruvar eller nitar. En annan vanlig lösning är att konstruera spår från lika stora kedjor. En sådan mångsidig del är som regel riklig i alla hemverkstäder, så denna metod är också ekonomisk. För att göra larver måste du ta ett par lika kedjor och släcka deras extrema länkar.

Nu kan de två kedjorna anslutas till en krets, länkarna kan spännas tillbaka och för tillförlitlighet kan allt svetsas . För större styrka kan kedjorna fästas igen med klackar, som förresten också helt enkelt är gjorda av skrotmaterial - metallplåtar med önskad tjocklek. I allmänhet kan denna del inte bara vara stål, utan trä och till och med plast. I det senare fallet används trästavar eller plaströr som det. Vilket material som är mest lämpligt kan avgöras beroende på syftet med att använda den bakomliggande traktorn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om lasten som förväntas för transport inte skiljer sig åt i stor vikt, bör klackarna vara gjorda av plast. Detsamma gäller rörliga enheter utrustade med svaga motorer. När en bakomliggande traktor är planerad att användas som traktor och den har en ganska kraftfull motor, bör ståldelar föredras.

Ibland förstärks självtillverkade larver med rör, som är anslutna genom svetsning till varandra . Delar i detta fall är gjorda av metall och har ett rektangulärt tvärsnitt. I detta fall rekommenderas att ta bort drivaxlarna från "Oka" och ta spline -delen från "Buran". Utrustningen måste vara utrustad med bromsar som är monterade på de främre axlarna. Med detta tillägg kan du få enheten med maximal kapacitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att nämna att för att konvertera en konventionell bakomliggande traktor till en banddriven på språng måste du först sätta två extra hjul på den, ett på varje sida. Resultatet ska bli en fyrhjulig konstruktion, på vilken banorna redan är påsatta. Vissa hantverkare föredrar att göra dessa extra hjul avtagbara snarare än att svetsa på nya fästen. Detta kan uppnås genom att fästa hjulen på axeln med hjälp av en flexibel eller styv transmission. Det är omöjligt att inte nämna att det inte är nödvändigt att göra spåren själv - inte mindre ekonomisk lösning skulle vara att använda delar från gammal utrustning, till exempel "Buran".

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för användning

Med hjälp av spåren på den bakomliggande traktorn är det nödvändigt att hela tiden kontrollera hur väl kedjan är spänd, och även regelbundet olja in de delar vars friktion uppstår vid körning. Dessutom rekommenderas det varje gång före användning att kontrollera om några skador och avbrott har uppstått på kedjan. Efter resan bör en rutininspektion också utföras för att upptäcka eventuella skador eller trasiga krokar i tid. När du använder en bakomliggande traktor bör du undvika att köra över rötter och stenmassiv, samt hampa, annars rivs spårmodulen mycket snabbt.

Rekommenderad: