Motoblock (27 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut?

Innehållsförteckning:

Video: Motoblock (27 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut?

Video: Motoblock (27 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut?
Video: Японский дизельный мотоблок yanmar ya80 8лс 2024, Maj
Motoblock (27 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut?
Motoblock (27 Bilder): Hur är Det Och Hur Ser Det Ut?
Anonim

Motoblock är ett av de mest populära och efterfrågade tekniska medlen i hela världen. Dess användning hjälper till att lösa många små problem inom jordbruket och vissa andra industrier. Ändå förstår många människor som eventuellt kan använda det fortfarande inte riktigt dess syfte och tvivlar på behovet av att köpa det. Så att du tydligt förstår om du behöver en sådan enhet på gården, är det värt att i detalj överväga dess funktioner och potentiella tillämpningsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allmän beskrivning och historik av förekomsten

Det bästa av allt är att konceptet med en bakomliggande traktor avslöjas av dess gamla namn, som i stor utsträckning användes på ryska fram till 80-talet av förra seklet: en fotgängare, liten eller enaxlig traktor. Utifrån ser det ut som en slags tvåhjulig skottkärra med handtag, som måste köras . Bara en bakomliggande traktor, till skillnad från en skottkärra, kan vanligtvis "hjälpa" föraren i sin rörelse tack vare den inbyggda lågeffektmotorn. En sådan anordning kan inte kallas självgående, eftersom den på grund av endast två hjul på sidorna inte kan röra sig utan ytterligare stöd i form av en operatör, samtidigt som den inte enbart drivs av mänsklig kraft.

Bild
Bild
Bild
Bild

På grund av sin relativt små storlek och billig lågeffektsmotor är en sådan "traktor" mycket billigare än en fullvärdig , även om produktiviteten naturligtvis också är märkbart reducerad. Men för små gårdar kan denna lösning vara mycket fördelaktig. Det är värt att notera att, beroende på de potentiella uppgifterna, kan en sådan enhet antingen vara liten (inte större än en genomsnittlig gräsklippare och med en enhästars motor), eller verkligen likna en liten traktor med en kapacitet på upp till 10 hästkrafter. Om vi pratar om jordbruk anses användningen av stora motoblock vara lämpliga vid bearbetning av ett område på upp till fyra hektar.

Bild
Bild

De första exemplen på motoblock uppstod redan under de år då jordbrukets snabba mekanisering gradvis började införa motoriserad teknik i denna sfär av mänsklig aktivitet. Patentet för en av de första modellerna utfärdades redan 1912 , och några år senare sattes produktionen av sådan utrustning igång av det ökända tyska företaget Siemens. Tio till tjugo år senare hade tyskarna konkurrenter i de flesta andra stora europeiska länder, men efter andra världskriget har populariteten för sådan teknik i Västeuropa genomgått en viss nedgång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men under de följande årtiondena började gå-bak-traktorer bli mer och mer populär i länder med lägre levnadsstandard. I Sovjetunionen har de blivit fasta i bruk sedan ungefär 80 -talet av förra seklet, och under de kommande decennierna har de blivit vansinnigt populära i hela Asien och Afrika . Idag produceras en enorm andel av denna typ av utrustning i Kina. Samma land är en av ledarna när det gäller antalet opererade kopior.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvudkomponenterna i mekanismen

Som det passar för ett fordon i rörelse, innehåller alla traktorer med chassi som bas, men det skiljer sig från en enkel vagn genom att det finns minst fyra komponenter till: en motor, en transmission, samt aggregerings- och styrsystem.

Motorer i bakomgående traktorer går nästan alltid på flytande bränsle, elektriska är fortfarande en sällsynthet . Nyare modeller är vanligtvis fyrtakts. Deras tvåtakts "bröder" anses nu vara föråldrade. Eftersom enheten drivs av en fotperson är motorn utrustad med en automatisk varvtalsregulator. Med motorkraft är bakåtgående traktorer vanligtvis indelade i lätta (upp till 5 hästkrafter) och tunga (från 4 till 10 hästkrafter), men effekt över 10 hästkrafter är mycket sällsynt.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller överföringen kan denna mekanism i motoblock vara av en av fyra typer . Växellådan, mest typisk för vanliga traktorer, finns vanligtvis på stora bakomliggande traktorer. Det är bra för möjligheten att vända, men det finns alternativa lösningar.

Växellådans överföring är därför värderad för sin kompakthet och relativt lilla vikt av enheten, och därför finns den vanligtvis i lätta modeller. Bältetandad kedjeöverföring gör att du kan uppnå en ökning av det agrotekniska utrymmet, tack vare vilket de bakomliggande traktorerna som är utrustade med det är mer lämpade i lösa jordförhållanden och är bättre lämpade för att odla grönsaksodlingar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hydrostatisk transmission är en av innovationerna . Dess utbredda användning är främst karakteristisk för det senaste decenniet. De väljer vanligtvis det för att förenkla transportkontrollen, eftersom det är enkelt att justera enhetens hastighet med dess hjälp.

Aggregeringssystemet är, i enkla termer, specialanordningar som gör att du kan fästa vissa jordbruksredskap på den bakomliggande traktorn, för utan sådana tillbehör är det värdelöst. På grundval av detta är gångtraktorer indelade i två huvudkategorier. Motoriserade kultivatorer innebär installation av ytterligare utrustning direkt på axeln. Walk-behind-traktorer på hjul är utrustade med en speciell konsol där allt du behöver är fäst.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller styrsystemet kan det implementeras på olika sätt i olika modeller av enskilda tillverkare . I de flesta fall används dock styrstängerna för att hålla maskinen i rätt läge och orientera den i rätt riktning. Eftersom operatörens båda händer är upptagna av dessa grepp under användning, styrs alla grundläggande funktioner härifrån: kopplingen är ofta placerad på den vänstra bommen och gasreglaget till höger. Lätta modeller har vanligtvis ingen mekanisk broms alls; tunga har också en på höger bom. När det gäller de mer specifika kontrollerna visas de vanligtvis inte på stavarna - de ligger på samma nod som de styrs.

Bild
Bild
Bild
Bild

På senare tid har tillverkarna också ägnat stor uppmärksamhet åt förarens säkerhet. Även om inte alla modeller har åtminstone några av följande, när du väljer ett bra alternativ, är det bättre att betala lite för en komplett uppsättning. Särskilda skyddskåpor ovanför arbetsfräsarna tillåter således inte att jordklossar eller stenar flyr mot operatören. Rattstänger är ofta utrustade med en elastisk fjädring som släpper ut motorvibrationer, eftersom den senare ofta framkallar olika hälsoproblem.

En bra bakomliggande traktor vet också hur man automatiskt kopplar ur växellådan så snart föraren släpper styrstängerna . Detta minimerar antalet olyckor. Vissa tillverkare begränsar specifikt backning till en hastighet av högst 30 cm per sekund. Detta undviker att köra över operatören om han faller.

Bild
Bild

Tillämpningsområde

I sig själv kan den bakomliggande traktorn inte ha någon applikation - allt beror på ytterligare verktyg som är fästa på den och som aldrig levereras i satsen. Följaktligen beror funktionaliteten för varje modell bara på hur mycket det är möjligt att fästa ytterligare komponenter till huvudmekanismen.

Med hjälp av en bakomliggande traktor kan du plöja en trädgård eller krama sängarna . En sådan applikation är vanligare i små områden som trädgårdar, rabatter eller växthus, men allt beror på enhetens kraft, eftersom, som redan nämnts, de mest kraftfulla modellerna kommer att dra upp till 4 hektar territorium. Vid behov kan enheten användas för gräsklippning och till och med för att ta bort snö. Ett helt separat sätt att använda motoblock är att transportera varor, dock inte för tungt och inte särskilt långt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är uppenbart att inte alla beskrivna appliceringsmetoder är lämpliga för någon typ av bakomliggande traktor . Allt beror på motoreffekten och några andra egenskaper hos modellen. Till exempel är användningsområdet för lätta fotgängartraktorer vanligtvis endast begränsat till plogning med en fräs, samma hiller köps inte alltid dessutom. Medelstor kraftenhet är en universell plogmaskin; inte bara en skärare och en kullare är fäst på den, utan också en liten plog med harv. Om det behövs kan du utöka arsenalen med verktyg också med en gräsklippare och en lätt påhängsvagn, dessutom levereras sådana modeller vanligtvis med utbytbara hjul.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tunga walk-behind-traktorer är en universell lösning, om än utan utbytbara hjul. Snöplogar är bara utrustade med sådan kraftfull utrustning. Vissa ägare utrustar dem till och med med ett litet bulldozerblad, medan lätta motoblock helt enkelt inte kan lösa sådana problem. Förutom allt ovan kan denna teknik också utrustas med en jordfräs eller en kratta. Vid transport av gods kan även semitrailern lastas mer intensivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Driften av en bakomliggande traktor för transport av gods på en semitrailer eller vagn har sina egna egenskaper . För det första är sådan utrustning förbjuden att användas på allmänna vägar, vilket i sig utesluter betydande transportsträckor. För det andra är effektiviteten hos sådana enheter relativt låg, eftersom maskinens drivhjul praktiskt taget inte är belastade och all vikt faller på boggiens drivhjul. I praktiken innebär detta att klättring på ett berg eller en trasig grusväg för en lastad bakomliggande traktor ofta är oöverstiglig. Därför reser de bara med last genom fabriker, gårdar och andra små platta områden med normal täckning. Utrustningens motorresurs när den aggregeras med en boggi reduceras märkbart.

Rekommenderad: