Gör-det-själv-hjul För En Bakomliggande Traktor: Självtillverkade Stödhjul Från "Oka" Enligt Ritningarna. Hur Låter Man Ett Bilhjul Låsa Upp På En Bakomliggande Traktor?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-hjul För En Bakomliggande Traktor: Självtillverkade Stödhjul Från "Oka" Enligt Ritningarna. Hur Låter Man Ett Bilhjul Låsa Upp På En Bakomliggande Traktor?

Video: Gör-det-själv-hjul För En Bakomliggande Traktor: Självtillverkade Stödhjul Från
Video: Making a DIY sandblaster 2024, Maj
Gör-det-själv-hjul För En Bakomliggande Traktor: Självtillverkade Stödhjul Från "Oka" Enligt Ritningarna. Hur Låter Man Ett Bilhjul Låsa Upp På En Bakomliggande Traktor?
Gör-det-själv-hjul För En Bakomliggande Traktor: Självtillverkade Stödhjul Från "Oka" Enligt Ritningarna. Hur Låter Man Ett Bilhjul Låsa Upp På En Bakomliggande Traktor?
Anonim

En bakomliggande traktor är en teknik som är känd för de flesta bönder. Faktum är att det är en mobil traktor som används för att ploga jord, plantera växter eller transportera varor. Det är bekvämt i små förortsområden, där det redan är svårt att göra allt med händerna, men en stor traktor behövs inte. Om du läser den här artikeln har du antingen redan en bakomliggande traktor, eller så köper du en.

En av de vanligaste frågorna till ägarna till denna teknik är hur man gör hjul för en bakomliggande traktor med egna händer? Saken är att de som standard slits ut väldigt snabbt och inte heller är lämpliga för alla typer av jordar och reliefer. Att köpa nya är ganska dyrt, så du kan tillgripa din egen skicklighet. Denna artikel kommer att titta på exakt hur man gör detta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hjultyper

Först måste du ta reda på vilka typer av hjul för en bakomgående traktor som i allmänhet finns. Eftersom tekniken används i en mängd olika jordbruksprocesser kan utrustningen variera. Detta gäller även pneumatiska hjul, eftersom ett bra resultat och användarvänlighet också beror på rätt komponenter. Det är viktigt att notera att vanliga bilhjul från "Oka", "Niva" eller "Moskvich" inte kan sättas på den bakomliggande traktorn. Alla alternativen nedan är större och tyngre. Det vore mer korrekt att jämföra dem med ATV -kit, även om de inte alltid har rätt storlek.

Pneumatisk . Detta alternativ kan levereras för jordbruksarbete och för att ta bort rötter från jorden. Till utseendet är det stora hjul, med en diameter på 40 cm och en bredd på 20 cm. Mönstret på slitbanan måste vara grovt så att den bakomliggande traktorn fungerar bra på marken. Ofta är detta alternativ standard och är känt för sin hållbarhet. Men om de blir oanvändbara, bör du genast leta efter en ersättare.

Bild
Bild

Dragning . Det populära namnet på dessa hjul är ett fiskbens. Allt på grund av det uttalade mönstret på deras gummi. Detta utseende är också mångsidigt och lämpligt för lugg eller vanliga transportlösningar. Till exempel används de ofta av snöslungor. Dragdäck för en gående traktor är också pålitliga i vardagen.

Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fast (oftast av gummi) . Konfigurationer i ett stycke är idealiska för stenig mark. De låter den bakomliggande traktorn röra sig snabbare på sådan terräng och försämras inte efter första användningen. Av nackdelarna är de verkligen väldigt tunga, så det är inte så lätt att överföra dem. Liknande däck är lämpliga för motorblock i MTZ -serien och dieselutrustning.
  • Metallisk . Den sista varianten är lämplig för lerjord. Saken är att dessa, till skillnad från de tidigare hjulen, har ståltänder. Detta gör förstås tekniken tyngre, men i mjuk mark gör de sitt jobb perfekt. På ett annat sätt kallas även metalltänder för luggar.
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller allmänna rekommendationer, var uppmärksam på framhjulet när du väljer vad du ska ha på din bakomliggande traktor. Det stödjer och absorberar hela mekanismen under användning. Detta bidrar till att förlänga livslängden och förbättra kvaliteten på arbetet.

I allmänhet används en sådan klassificering av pneumatiska hjul inte bara för en bakomliggande traktor utan även för släpvagnar eller andra verktyg från samma kategori. Så du kan säkert använda den, för att bibehålla hållbarheten för all utrustning bör bondens sortiment innehålla både en släpvagn och en bakomliggande traktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör hjul med egna händer

Efter att ha behandlat typerna av däck bör du lära dig att göra samma, men hemlagade. Det första du bör tänka på är att du i alla fall inte kommer att kunna göra hjul för en bakomliggande traktor från grunden. Du behöver en bas - gamla pneumatiska hjul från en bil, till exempel från "Oka" eller "Niva". I den här frågan beror allt på ditt val eller tillgängligheten av lämpligt material. Och förresten, bönder rekommenderar inte att köpa en ny uppsättning däck för omarbetning, eftersom de inte är billiga och som ett resultat kommer du inte att kunna spara en anständig summa genom att göra resten av arbetet själv.

Det andra, utan vilket ingenting kommer att bli av det, är att förbereda ritningarna innan processen påbörjas. Denna fråga måste hanteras ansvarsfullt och ritningarna måste uppfylla kraven baserade på tillgängligt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Parade hjul tillverkas ofta, där ett extra viktmedel kan placeras inuti. Låt oss börja med det här alternativet. Tandemversionen är en snabb och effektiv hjulomvandling som är tillgänglig för många. Du behöver 4 hjul med en bra bas av rostfritt stål (förresten, mästarna har däck från Moskvich). Du måste också ha med dig järnplattor. Själva processen utförs i flera steg.

  1. Gummidäcket tas bort från basen.
  2. Till fälgen som däcket sätts på är det nödvändigt att svetsa flera järnplattor, upp till 5 cm breda. Vanligtvis bildas en fyrkant från plattorna, som är svetsad på en av fälgens sidor.
  3. Därefter svetsas fälgen från det andra hjulet till detta torg. Således ansluter du de två fälgarna till varandra med hjälp av plattor och svetsning.
  4. I det sista steget sätts gummit tillbaka på fälgarna.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är det, du har det kit du behöver. Som du kan se är deras största fördel deras stora bredd. Tack vare detta ser de mindre ut som hjul från en bil, och mer som ett alternativ för en bakomliggande traktor.

Det andra alternativet, hur man förstärker pneumatiska hjul, är att öka deras slitstyrka på grund av ytterligare material. På så sätt kan du göra om hjulen på ett transportfordon som en motorcykel eller ATV. I allmänhet behöver du större däck än en vanlig personbil. Och för att öka styvheten kan stora kedjor vara lämpliga.

Bild
Bild

Låt oss gå vidare till själva processen: kedjor måste svetsas till pneumatiska hjul . Du kan försöka para ihop dem med gummi eller en järnfälg. Därefter måste du göra hack på dem så att de imiterar klackarna. Resultatet ska likna köpta metallhjul.

Du måste pilla med denna metod så att kedjorna hålls tätt och inte flyger av under arbetet. Det är här blockeringskedjor med fälg kommer till nytta, vilket kan göras med stålfästen och krokar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett extra element som ofta saknas för bekvämligheten av att arbeta med en bakomliggande traktor är en blockering, ibland kallas det en differential. Eftersom själva instrumentet är tungt är det ofta svårt att kontrollera det, nämligen att vända åt olika håll. I det här fallet kommer en avblockering till undsättning - en speciell enhet som är fäst på hjulen och ökar deras manövrerbarhet i svåra områden.

Låsningsverktyget installeras på utgående axlar på din bakomliggande traktor med hjälp av bultar . Under drift minskar det hela maskinens svängradie och ökar spårvidden. Om du regelbundet använder en minitraktor är den här saken helt enkelt ersättbar. Du kan göra en avblockering själv baserat på lager, men faktiskt - spelet är inte värt besväret. På marknaden finns de i en mängd olika varianter, och upplåsning är billiga. Det viktigaste är att hitta en specialist som kan rekommendera en bra produkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så om du har behov av nya "skor" för en bakomliggande traktor och du har möjlighet att använda däck från en vanlig bil eller motorcykel, varför inte prova. Den här artikeln listar de enklaste och mest populära alternativen, men allt beror på din erfarenhet och kompetens. I själva verket är lösningen väldigt enkel, du behöver bara svetsa och lite skicklighet. Men för ett bra resultat, rådfråga erfarna hantverkare innan arbetet påbörjas.

Rekommenderad: