Ett Staket Av Ett Metallstaket (47 Bilder): Vyer, Från Ett Professionellt Ark, Med Pelare Och Från En Wellpapp, En Kombinerad Staketanordning

Innehållsförteckning:

Video: Ett Staket Av Ett Metallstaket (47 Bilder): Vyer, Från Ett Professionellt Ark, Med Pelare Och Från En Wellpapp, En Kombinerad Staketanordning

Video: Ett Staket Av Ett Metallstaket (47 Bilder): Vyer, Från Ett Professionellt Ark, Med Pelare Och Från En Wellpapp, En Kombinerad Staketanordning
Video: Hur ska man välja ett staket ? Staket TV - öppna stängsel. 2024, Maj
Ett Staket Av Ett Metallstaket (47 Bilder): Vyer, Från Ett Professionellt Ark, Med Pelare Och Från En Wellpapp, En Kombinerad Staketanordning
Ett Staket Av Ett Metallstaket (47 Bilder): Vyer, Från Ett Professionellt Ark, Med Pelare Och Från En Wellpapp, En Kombinerad Staketanordning
Anonim

Staket av metall - ett praktiskt, pålitligt och vackert alternativ till trämotstycket. Designen är inte särskilt känslig för vindbelastningar och andra aggressiva miljöpåverkan. Olika typer och mönster gör produkten attraktiv för konsumentmassan. Sådana strukturer fungerar framgångsrikt upp till 50 år.

Särdrag

Ett staket är en typ av staket, som består av separata plattor, i en viss sekvens fördelad längs platsens gräns … Namnet har sin rot i det tyska ordet "insats". I Ryssland är ett staket av trä mer vanligt, där plankorna växlar med ett fritt mellanrum.

Metallstaket (euro -staket) produceras galvaniserat stål … Först bildas en relief på en metallplåt, sedan skärs remsor (shtaketin), senare täcks med speciella skyddande föreningar och färg. Typisk höjd på staket - från 1, 5 till 1, 8 m. Staketet innehåller även stödpelare som mäter 60x60x2 mm, 2-3 tvärstänger (bågsträngar) placerade mellan stolparna och fästelement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett staket av metall är en utmärkt skyddande och vacker enhet . Installationen liknar en trä och orsakar inga särskilda svårigheter, och olika metoder för att fästa pikarna gör att kreativitet kan ge enheten ett unikt utseende.

Det färdiga staketet ser ut som en träkarl på avstånd, men det ser mycket snyggare ut, mer fördelaktigt, lättare att måla om och tvätta. Den faktiska parametern för Euroshtaketnik är materialets tjocklek … Ju större den är, desto starkare är staketet. Standardvärdet är 0,4-0,55 mm.

Staketstakets huvudmaterial är stål , täckt med en zinkskyddande film, på vilken polyester appliceras, vilket skapar skydd mot den yttre miljön. De ledande inom tillverkningen av sådana produkter är Belgien och Tyskland . Marknaden erbjuder ett stort urval av mönster som skiljer sig åt i form, färg, metallkvalitet och profilbredd.

Profilerad plåt och wellpapp när det gäller deras prestanda är klart sämre än euroshtaketnik av järn

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Av fördelarna med Euroshtaketnik noterar vi:

  • lång livslängd - upp till 50 år;
  • fuktbeständighet, korrosionsskydd och uthållighet i förhållande till skarpa temperaturfluktuationer;
  • behöver inte särskild vård, förutom elementär tvätt med vatten från en slang;
  • fabrikstillverkat staket behöver inte målas;
  • ett betydande urval av färger som inte bleknar i solen;
  • vackert utseende;
  • hög motståndskraft mot mekanisk skada;
  • kostnadsnivån är lägre än för analoger av trä;
  • Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet;
  • produkten behöver inte förbehandling, trimning, slipning;
  • i jämförelse med wellpapp bidrar det till effektivt luftutbyte och belysning av platsen;
  • trästaket kräver regelbunden behandling med antiseptika, och metallprodukter kan fungera korrekt under lång tid utan användning av speciella skyddande föreningar;
  • ett brett utbud av modeller och en mängd olika färger, möjligheten att måla om staket;
  • enkel installation och drift;
  • brandsäkerhet;
  • reparationer är minimala.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister:

  • ökade krav på noggrannheten hos fästelementen;
  • material med ovalsade kanter är traumatiskt.

Visningar

Typer av metallstaket kännetecknas av ett antal olika egenskaper

  1. Baserat på tillverkningsmaterial . För att erhålla den önskade kvaliteten på staketstaket rullas stålplåtarna med en speciell press, som bildar produktens profil. Därefter skärs bitarna av samma storlek. Vidare täcks de resulterande ämnena med ett speciellt polymerskikt och målas. Plankor skiljer sig åt i form, profil, beläggning, metalltjocklek.
  2. I form av shtaketin . Plankorna kan ha en platt eller lockig topp. När du väljer produkter bör du kontrollera om deras kanter är rullade.
  3. Enligt profil finns det:

    • - U-formad eller längsgående (rektangulär) profilering med ett annat antal förstyvningsribbor (minst 3), vilket anses vara ett ganska styvt alternativ;
    • - M-formad, profilerad på längden i mitten, ett av de robusta alternativen med en rundad topp och breda valsade kanter;
    • - halvcirkelformad profilering är svår att tillverka och dyr i fråga om kostnad.
  4. Med metalltjocklek - 0,4-1,5 mm. Den optimala tjockleken är 0,5 mm med en längd på cirka 2 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ju fler förstyvningar plankan har, desto mer böjbeständigt är materialet … Förbättrade, förstärkta versioner av lameller med 6, 12, 16 revben finns också. Den typiska höjden på pikarna är från 0,5-3 m och bredden är 8-12 cm.

För dubbelsidig stängsel rekommenderas att välja en M-formad profil med valsade kanter.

På beläggningen kan galvaniserade dukar vara så här

  1. Med ett polymerskikt, som appliceras i fabriken på specialutrustning. Sådant material tål höga belastningar och betydande temperaturskillnader. Om stången är skadad korroderar de inte och fungerar länge (garantiperiod - upp till 20 år). Finns i ett brett utbud av färger.
  2. Pulverlackerade staket är billigare eftersom sprutans kvalitet är lägre - de kan hålla upp till 10 år.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter installationsmetod

Skilja på en rad och dubbel rad (dubbelsidig, "schackbräda") metoder för att installera staket. I det andra fallet placeras plankorna på båda sidor om tvärstängerna med en överlappning på cirka 1 cm. Dessutom hålls avståndet mellan plankorna något mindre än staketets bredd. Stängslet i detta fall är cirka 60% mer än i den ensidiga versionen, men staketet är praktiskt taget inte synligt, även om det inte är kontinuerligt.

Alternativet med en rad för att fästa lamellerna är mer ekonomiskt . Här brukar avståndet mellan plankorna hållas vid? från deras bredd. Steget mellan elementen är ett godtyckligt värde. På grund av sådana luckor kan webbplatsens territorium ses.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelen med den andra metoden installationen är att det blir nödvändigt att köpa ytterligare pelare för att säkerställa strukturens korrekta hållfasthetsparametrar.

Plankorna monteras vanligtvis vertikalt . Mindre populär är den horisontella installationsmetoden, som också kan göras i en eller två rader. Det horisontella staketet ser original ut, och med en tvåradig installation av remsor är det inhägnade området i detta fall absolut inte synligt. Med den vertikala metoden, för att öka stängseln i staketet, är det ofta du måste fixa ytterligare tvärgående balkar … I detta fall fixeras remsorna på stockarna med självgängande skruvar eller nitar.

Ett modernt och bekvämt alternativ för att skydda territoriet runt huset är staket-persienner . De är pålitliga och hållbara, ger ägarna ett omfattande skydd och utförs oftast i en vertikal version.

Installation av pickets horisontellt är något svårare, eftersom du måste installera ytterligare pelare , utan vilka remsorna kommer att sjunka, vilket kommer att orsaka deformation av strukturen.

Bild
Bild

Efter storlek och avstånd

Med enradig installation är avståndet mellan remsorna annorlunda, eftersom denna parameter vanligtvis väljs godtyckligt. Avståndet mellan dem, rekommenderat av tillverkare, är 35-50% av deras bredd.

Vid " schack »Plankorna kan överlappa upp till 50% av deras bredd, och ibland mer. Allt beror på önskad grad av "synlighet" av staketet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktionens höjd kan också väljas fritt … Om du strävar efter målet om största stängning av territoriet, väljs höjden upp till 180 cm eller mer. I andra fall används plankor med en höjd av 1, 25 eller 1,5 m. I det första fallet (utan grund) kommer staketet att stiga ungefär på bröstets höjd, i det andra - på huvudets nivå.

Typiskt spann av metallstaket (i vertikal version) - 200-250 cm. För staketstaket upp till 1,5 m höga räcker det med 2 bågsträngar, och för högre strukturer kommer 3 att vara mer tillförlitliga.

Efter fyllningstyp

Spänner kan fyllas i olika stilar. Den enklaste av dem är rak, med pickets av samma längd . Utöver denna design kan du anpassa en special U-formad stång , som kommer att täcka metallskärningar och därmed öka livslängden, och samtidigt utföra en estetisk funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativen för att fylla överdelen av strukturerna är olika:

  • "Stege" - när pickets (förkortade och långa) alternerar på plats en efter en;
  • vågig form;
  • i form av en trapets;
  • Fiskbensplankor sätts på en kon;
  • i form av en konvex eller konkav båge;
  • efter typen av kanjonform - långa pickets ligger vid kanterna av spännet och i mitten - av en mindre storlek;
  • lansformad, med en eller flera toppar i spännvidd;
  • kombinerad.

Formerna kan vara mycket olika - det här är ett ämne för kreativitet . Tillägg med tegel- eller stensocklar kommer att vara bra dekorationer för ursprungligen designade spann.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färg och design

Moderna billiga staketstak kan målas på en, två sidor eller produceras utan målning alls. Målning Är ett sätt att göra dem vackra och skydda dem från aggressiva miljöer. Huvudproblemet är korrosion, som manifesterar sig huvudsakligen vid kanterna på remsorna och på platserna för fastsättning på reglarna. Av denna anledning måste de använda skruvarna vara galvaniserade.

Färgalternativ, som konstruktion av strukturer, kan vara mycket olika . Staket målas med pelare på ensidiga eller tvåsidiga sätt. I detta fall appliceras endast ett lager jord på den sömlösa sidan. Denna typ av färgning är bra för sommarstugor, lämplig för fans och älskare av lugna nyanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du är benägen för ljusa alternativ, så pratar vi om dubbelsidig beläggning . Staketet målas med polymer eller pulverfärg enligt en speciell teknik. Ett staket med sådant skydd tål stark mekanisk påfrestning, och med utseendet av repor på det kommer metallen inte att rosta. Recensioner om denna färgningsmetod är de mest positiva.

Pulverlackeringar är billigare och måste göras med en speciell teknik . Det första lagret är skyddande, det andra är pulver. Skikten bakas i speciella kammare.

Du kan måla remsorna och på egen hand … För att göra detta måste du beväpna dig med takfärg och en sprutpistol. Om det finns en önskan att få ett staket med en unik färg och textur, måste du köpa fabriksmaterial. Ett intressant modernt staket kan målas och träimitation. Det finns skuggalternativ:

  • under valnöt;
  • under körsbär eller asp;
  • under mos eller ek och andra.

En beläggning av hög kvalitet gör det möjligt att känna igen metall endast på nära håll.

Designelementen är varierade, de väljs godtyckligt och oftast är de begränsade till valet av profil och formen för att fylla spännen - "fiskbens", "topp", "canyon" och andra

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Att välja ett staket är bättre inspektera honom in natura. Tjockleken på det material som deklareras av tillverkaren observeras inte alltid strikt. Ibland böjer kanterna på plankorna misstänkt lätt. På tillverkningsanläggningen kan produkternas kvalitet variera från sats till sats. Staketstakens kanter måste rullas snyggt. Detta påverkar deras utseende och styvhet. Den enda nackdelen med staket med rullning är deras höga kostnad, eftersom rullning kräver specialutrustning och ytterligare bearbetningstid.

Förutom materialtjocklek och valsning bör du uppmärksamma typerna av plankprofilering , som direkt påverkar deras styrkaegenskaper. Ju fler förstyvningsribbor som finns i profilen, desto större är böjmotståndet för stången, men du måste betala för allt, inklusive produktens styrka. Ett metallstaket ska tåla försök att böja det med händerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strukturernas färgschema är också viktigt . - produkter som målats på båda sidor ser mer harmoniska ut.

Vid närmare undersökning av produkten med dess yttre egenskaper är det svårt att avgöra kvalitetssidan av pulverlacken, så vi rekommenderar att du omedelbart köper ett staket med ett polymerskyddande lager.

Piketmaterial universell, så installationen är ganska enkel. Vanligtvis erbjuds produkter i två versioner:

  • euro shtaketnik med nyckelfärdig installation (inklusive ventilerade versioner i varierande grad);
  • material för egen installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper ett staket med installation anges dess kostnad för 1 löpmeter (cirka 1900 rubel). Själva staketet säljs till en kostnad per 1 m². I det här fallet kan du köpa ytterligare element för produktens ursprungliga design.

Om du vill montera ett metallstaket för ett sommarboende billigt, råder vi dig att lösa problemet med egna händer. Materialpriserna varierar i intervallet 45-400 rubel per 1 m².

Bland de mest populära tillverkarna finns Grand Line, Barrera Grande, FinFold, UNIX, Nova och TPK Center Metallokrovli

Installation

Det är absolut inte svårt att bygga ett metallstaket nära huset. När du utför installationsarbete, till exempel en sommarstuga metallprodukt med egna händer, kan processen delas in i tre steg:

  • beräkningsstadiet och ritningen av stängselplaner;
  • inköp av material;
  • installation av produkten.
Bild
Bild

Beräkningar görs i designstadiet … På ett pappersark skissar vi önskad design. Vi bestämmer dess längd, antalet stöd och tvärstänger. Vi bestämmer antalet pickets efter att ha fastställt staketets höjd och installationsstegets storlek. Med mängden material bestämmer vi antalet fästelement.

Bild
Bild

Metallstaket är fästa på speciella stöd, som installeras på flera sätt:

  • betong (den mest pålitliga metoden, särskilt för instabil jord och med en stödhöjd på mer än 1 m);
  • genom bucking (krossad sten eller flisad tegel) - producerad på tätare jordar;
  • körning i marken (för tunga jordar fördjupas stöden i marken upp till 1 m);
  • kombinerade alternativ.

Vanligtvis under installationsprocessen det rekommenderas att använda stolpar av profilerade rör 60x60 mm eller 60x40 mm, och för en bågsträng - med en sektion på 40x20 mm … Ett sådant staket kommer helt att motstå väderbelastningarna i centrala Ryssland. Stolparnas stigning hålls vanligtvis vid 2 m.

Det finns två sätt att fästa remsorna - med självgängande skruvar och nitar, som är fixerade på båda sidor av remsan på tvärstången. Det vill säga, med två tvärstänger kommer 4 fästelement att gå till en picket, om det finns tre, då 6 fästelement.

Bild
Bild

En självgängande skruv i mitten av stången kommer inte att räcka, eftersom pickets enkelt kan flyttas isär med dina händer, och graden av styvhet för ett sådant fäste är klart otillfredsställande.

När vi väljer typ av fästelement tar vi hänsyn till att självgängande skruvar är lättare att installera, men de är också enklare och skruvade. Installation av nitar - mer tidskrävande process, men också mycket svårare att ta bort dem. Samtidigt kan staketet endast demonteras från insidan av territoriet, och den yttre delen av staketet kommer att förbli skyddad. Därför, om territoriet kommer att förbli obevakat under lång tid, är det bättre att stanna vid nitar. Stängselband vid gränserna mellan grannarna kan enkelt fästas med självgängande skruvar.

Bild
Bild

För att installera staket med pelare av formade rör på ett bandfundament behöver du viss utrustning:

  • svetsanordning och tillhörande extrautrustning;
  • speciella självgängande skruvar, bättre galvaniserade (icke-galvaniserade korroderar snart);
  • skyffel;
  • profilerade rör med en sektion på 60x60 cm;
  • rör för tvärstänger (lags) - 20x40 mm;
  • roulett;
  • lodlinje;
  • formning;
  • sand, cement och krossad sten;
  • byggmixer;
  • rep;
  • skruvmejsel;
  • skruvmejslar.

Det är ganska inom ramen för en att göra allt arbete korrekt, men det är mycket snabbare och lättare att arbeta tillsammans.

Bild
Bild

I slutet av beredningsfasen gör markering , utförs med pinnar och rep eller tejp. Pinnarna ska placeras i marken vid stödpunkterna och sedan anslutas med en sladd. Stiftelser under sådana staket är de huvudsakligen installerade med tejp, eftersom de är pålitliga och helt tål massiva strukturer.

Metallstöd behöver korrosionsskydd … Dessutom innan du installerar dem för skönhet bör den målas i en ton med plattorna.

Rör med rektangulärt tvärsnitt används vanligtvis som tvärelement, som är svetsade på stöden . Dessa säljs ofta i butiker med redan borrade hål för stockarna. I detta fall är fästelementen gjorda med bultar.

För staket upp till 1,5 m i höjd räcker det med två tvärstänger. De högre alternativen kräver 3 tvärstänger för att staketet lättare ska kunna motstå vindbelastningar. Topparna på pelarna och kanterna på tvärstängerna är täckta med speciella pluggar så att vatten inte kommer in i rören.

Bild
Bild
Bild
Bild

För fixering av staketet rekommenderar vi att du använder speciella takskruvar med sexkanthuvud (8 mm) och en gummibricka . Naturligtvis sticker de ut något mot bakgrunden av remsorna, men i stor utsträckning sparar de staketet under den sista vridningen från skador av skruvhuvudet. Dessutom fungerar gummibrickan som en grovbricka och skyddar den självgängande skruven från automatisk avskruvning när staketet vibrerar under påverkan av vinden.

Bild
Bild

Om du har valt "våg" -alternativet som fyllning, måste picketplattorna skäras . Det är bättre att utföra denna operation med metall sax (manuell eller elektrisk); för detta används speciella borrar också för arbete med tunnplåt. Före operationen måste skärplatsen behandlas med en korrosionsbeständig fuktresistent förening.

Tekniken för tillverkning av metallplattor för fäktning möjliggör skärning med hjälp av en stansning med special rullknivar … Samtidigt sker rullningen av zinkskiktet samtidigt. Därför krävs inget ytterligare skydd.

Vackra exempel

Engelska staket (prov) , som kombinerar alla fördelar med ett idealiskt staket: utmärkt stabilitet, enkel installation, designutrymme.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vit böljande staket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metal staket - enkelt , lämplig för ett sommarboende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Element staket under ett träd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Staket av metall rektangulär.

Rekommenderad: