Metalleldning (19 Bilder): Att Välja En Metalleldbox Från Ett Profilrör För Ett Sommarresidens, Funktioner I En Järnhög

Innehållsförteckning:

Video: Metalleldning (19 Bilder): Att Välja En Metalleldbox Från Ett Profilrör För Ett Sommarresidens, Funktioner I En Järnhög

Video: Metalleldning (19 Bilder): Att Välja En Metalleldbox Från Ett Profilrör För Ett Sommarresidens, Funktioner I En Järnhög
Video: POTG UNBOX AND BUILD AETHER WAR 2024, Maj
Metalleldning (19 Bilder): Att Välja En Metalleldbox Från Ett Profilrör För Ett Sommarresidens, Funktioner I En Järnhög
Metalleldning (19 Bilder): Att Välja En Metalleldbox Från Ett Profilrör För Ett Sommarresidens, Funktioner I En Järnhög
Anonim

Ved i landet är en nödvändig sak. De behövs för att värma spisen, badhuset eller bastun, bara på veden kan du laga riktigt goda och aromatiska rätter på gatan. Det bästa stället att förvara dem är en metalleldning. Den här artikeln kommer att berätta om hur du väljer en metalleldning från ett profilrör för ett sommarresidens, dess funktioner, liksom om andra typer av vedstaplar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktion och fördelar

En utomhus vedlåda används uppenbarligen för att förvara ved utanför huset. Dess huvuduppgift är inte så mycket förvaring av ved på ett ställe som korrekt lagring av ved och deras skydd mot olika typer av yttre faktorer.

Av de främsta fördelarna med vedeldade spisar kan följande noteras

  1. Estetiskt utseende . Pålad ved är inte en trevlig syn. Och snyggt samlat ved under ett järntak ger lantgården en atmosfär av renhet och städning.
  2. Förvaring av material under nödvändiga förhållanden fukt och väderskydd. Den nödvändiga fukthalten i veden får inte överstiga 25%. I själva verket innebär det att förvara träbitarna utomhus, men under ett tak. Allt detta kan tillhandahållas av en eldbox. Det rekommenderas inte att förvara trä i en ladugård eller på ett lager, det kan leda till att materialet ruttnar.
  3. En mängd olika arter . Det finns många typer av metallved och vedpålar, som tillverkas som utomhusmodeller, liksom de som följer med eldstaden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Om allt är klart med tillverkningsmaterialet (metall), är det värt att stanna vid eldstaden och den form som görs.

Enligt deras placering är brandlådor:

  1. Gata.
  2. Inomhus (oftast eldstäder).
  3. Bärbar.
  4. Resistenta. Denna sort är den vanligaste.

Brandlådor kan antingen vara öppna eller stängda. De senare har improviserade dörrar. Separat bör det noteras att profiler (metallformade rör) och beslag kan användas som material för metallved.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man en vedeldad spis för ett sommarboende?

Först och främst måste du vara uppmärksam på vedstapelns praktiska form och storlek. Eldstaden bör inte vara för hög eller instabil. Det ska vara av en sådan storlek att det är bekvämt att både nå och sätta ved.

Taket måste vara av hög kvalitet, utan hål eller andra defekter för pålitligt skydd mot nederbörd . Det är bäst att köpa eller göra egna vedlådor, där baldakinen har en liten lutning, vilket förhindrar ansamling av snö och regnvatten.

Gatuprodukter tillverkas eller köps bäst med flera "golv". Flernivåmodeller är populära i en mängd olika varianter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samma volym ved, staplad i flera nivåer, har fler chanser att överleva utan förlust till våren än staplad i en hög (om än i en vedhög).

Det är bäst att köpa vedhållare eller bärbara modeller . Även om du inte planerar att flytta vedspisen kommer det åtminstone att skydda veden från kontakt med marken och fukt. Det rekommenderade avståndet mellan eldstaden och marken är 10-15 cm.

Ett bra alternativ för ett sommarboende är en vedeldad ladugård. Den kan utrustas med gallerdörrar som ger både konstant luftcirkulation och skydd mot nederbörd. Inomhuseldningslådor ska vara små, invändigt och helst av öppet smide. Sådana modeller är inte bara bekväma utan ser också väldigt snygga ut.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Eldboxen har som regel en inte så komplex design, som undviker preliminär skapande av komplexa ritningar eller projekt. Det räcker bara att ha materialet, rätt verktyg och lusten att göra allt själv.

Här kommer vi att titta på en anpassad vedspis på hjul . Enligt dess layout kan du inte bara göra en vanlig vedstapel, utan också bygga ett litet eldalternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga material

  1. Träblock på 5x5 cm och 1 meter långt.
  2. Flera spikar 10 och 5 cm.
  3. Profilrör 1,2 meter långa och 3/4 tum (20 mm) i diameter, 5 st.
  4. Tums (25,4 mm) profilrör 1,2 meter långt.
  5. Två små hjul.

Och du behöver också följande verktyg:

  • sandpapper;
  • miniatyrsåg för trä;
  • Sander;
  • svetsmaskin;
  • bågfil för metall.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

  • Förbered metallrör för ramen . Det är värt att notera att du kommer att behöva göra många hörnsnitt. De måste skäras i 45 graders vinklar. Basramen är gjord i form av en rektangulär ram, så det är inte nödvändigt att skära rör för det.
  • Svetsning och slipning . 10 cm spikar måste svetsas i hörnen på bågen för att handtagen ska fästas. Två exakt samma spikar måste fästas på platsen där hjulen är fixerade.
  • Installation av fästet och själva hjulen . På de platser där hjulen är fästa måste två muttrar svetsas. Efter att hjulen har fästs svetsas fästmuttrarna.
  • Gör handtag . Handtagen måste vara gjorda av trä. Längden ska vara 25 cm. Efter förberedelse ska de slipas och täckas med ett skyddande lack.
  • Det viktigaste stadiet: montering av strukturen . Först måste du svetsa basen - en rektangulär ram, sedan svetsa bågarna och hörnspikarna till dem, senare måste du hamra bågarna i spåren. Bågarna rullas upp på ramen, den övre tvärstången är installerad, sedan måste trästavarna fästas på de två bågarna. Kontrollera med en träbit och en hammare att rutorna sitter fast ordentligt i hörnen. Svetsa tvärbalk.
  • Sista etappen: måleri . Men först måste du rengöra ramen med sandpapper och en fuktig trasa. Det är bäst att använda svart färg. Den passar perfekt med en metalleldning och döljer svetsfogarna.

Sammanfattningsvis bör det noteras att eldstugans vackra utseende inte är det viktigaste - det ska vara bekvämt och hållbart.

Rekommenderad: