Kazan Brazier (63 Bilder): Alternativ Med En Metallugn För Att Laga Grill, Hur Man Väljer Ett Stativ, Projekt Med Tak, Ugn Och Rökhus

Innehållsförteckning:

Video: Kazan Brazier (63 Bilder): Alternativ Med En Metallugn För Att Laga Grill, Hur Man Väljer Ett Stativ, Projekt Med Tak, Ugn Och Rökhus

Video: Kazan Brazier (63 Bilder): Alternativ Med En Metallugn För Att Laga Grill, Hur Man Väljer Ett Stativ, Projekt Med Tak, Ugn Och Rökhus
Video: Mibrasa charcoal Parrilla grills GAMA USA 2024, Maj
Kazan Brazier (63 Bilder): Alternativ Med En Metallugn För Att Laga Grill, Hur Man Väljer Ett Stativ, Projekt Med Tak, Ugn Och Rökhus
Kazan Brazier (63 Bilder): Alternativ Med En Metallugn För Att Laga Grill, Hur Man Väljer Ett Stativ, Projekt Med Tak, Ugn Och Rökhus
Anonim

Mat tillagad i eld har otrolig smak, förförisk doft och är alltid associerad med sommarlov. Nästan varje sommarboende och ägare till ett privat hus har en brazier - det här är den första assistenten för att förbereda en grill från kött eller fisk. En sådan enhet kan dock vara mycket mer funktionell, vilket gör att du kan laga andra rätter över öppen eld. Vi pratar om den så kallade kazan-grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Grill betyder en metallskål med ett galler för att laga mat över öppen eld. Principen för driften av sådana strukturer är ganska enkel. I botten av skålen bränns stockar i en speciell behållare, de resulterande kolen används för matlagning. Förutom ved kan du använda färdiga kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kazan-brazier är en spis, vars låga värmer upp de tjockväggiga tallrikarna (kitteln) som är installerade i den . Det finns också en grill för grillning. Denna enhet låter dig inte bara steka kött på ett galler eller spett, utan också att laga pilaf, soppor och koka vatten. Du kan organisera en riktig orientalisk tandoor för beredning av "korrekta" uzbekiska och turkmenska rätter, platta kakor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En designfunktion är närvaron av hål för ångutlopp, vilket säkerställer höga temperaturer, torr värme.

I allmänhet är strukturen en metalllåda och en bas av flera metallplåtar, installerade under kitteln. Den sänks ned i ugnen med 2/3 av dess del, detta är det enda sättet att uppnå enhetlig uppvärmning av behållaren, som är en av huvudhemligheterna med utsökt pilaf. Brännaren är en öppen eldstuga, så arbetsytornas höjd ska vara bekväm och säker. Om den synliga delen av grytan är för hög kan användaren bli bränd. Om det är för lågt måste han böja sig hela tiden under tillagningen, vilket är obekvämt. Den optimala höjden är 80–85 cm från marken.

Hemligheten med den unika smaken av rätter tillagade med hjälp av en grytgrill ligger också i användningen av en viss typ av ved . Först och främst bör man komma ihåg att det är oacceptabelt att använda plywood, virke och även barrved för att få eld i grillen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men användningen av björk, al, körsbär, äpple och ekstockar kommer att ge maten en delikat behaglig doft.

Material för tillverkning

De flesta moderna grillar är gjorda av metall, vilket beror på materialets höga värmeeffektivitet, dess brandsäkerhet, förmågan att tillverka mobila enheter och enkelt underhåll. En traditionell brazier är en koppar- eller gjutjärnsversion med en väggtjocklek på minst 2 mm. Det första man tänker på när man nämner en sådan design är grillens stora vikt. Det är dock just en sådan struktur som tål temperaturer upp till + 700 ° C, inte lämpar sig för korrosion, gör att du kan laga mat direkt för ett stort företag, är stabilt, starkt och hållbart.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hemhantverkare anpassar ofta olika apparater och material till grunden för grillen. Så här visas enheter monterade från hjulskivor, fat och andra improviserade medel.

Sådana enheter är bra på grund av deras låga kostnad och möjligheten att montera dem för ägarens specifika behov. Om det behövs kan enheterna ha avtagbara rör för att avlägsna rök eller en vattenkokare installerad i ugnen, utrustad med ett rökhus och en grillplats.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stationära anordningar läggs vanligtvis av tegel , för när du använder dem är det möjligt att skapa hela komplex (med en grillpanna, grill, gryta, bänkskiva och andra). Sådana byggnader kännetecknas av en lång driftstid och ett attraktivt utseende. Endast röda eldfasta och eldfasta tegelstenar är lämpliga för installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av konstruktion

Beroende på grillens rörlighet finns det flera sorter.

  • Stationär Är massiva strukturer som inte kan flyttas. Som regel är de utlagda av tegel, har flera matlagningsytor, kan utrustas med ett visir, ett tak.
  • Bärbar Är mobila enheter som är lätta att transportera. De kan vara vikbara, prefabricerade och även rörliga (har hjul).
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns en grill ovanför brazier, kallas en sådan enhet för en grill.

Bild
Bild

Om vi pratar om metallgrillar, kan de vara tjockväggiga och tunna. De första kännetecknas av en lång livslängd, de är vanligtvis stationära. Det andra är mobila enheter, eftersom tunnare väggar ger mindre vikt för grillen. Det är logiskt att en liten massa av en mobil grill är ett av dess viktigaste kriterier.

Stationära "spisar" kan vara vinklade och universella . Tack vare sin kompakthet sparar vinkelenheten plats i trädgården. En universalgrill är ett alternativ, vars installation inte är knuten till en specifik plats på platsen, och innehåller också flera matlagningsytor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller tillverkningsmaterialet, beroende på dess typ, är braziers av flera typer

  • Tegel . Det kännetecknas av förmågan att blossa upp till höga temperaturer och avge värme under lång tid. Detta gör att du kan laga flera rätter samtidigt eller förbereda rätter för ett stort företag i flera omgångar, utan rädsla för att grillen är kall. Sådana anordningar, till skillnad från metallmotstånd, korroderar inte, tål de negativa effekterna av den yttre miljön, livslängden för en ordentligt vikad grill är ett sekel. Det är tegelstrukturen som gör att du kan organisera en kombinerad brännare, inklusive flera kokplattor, en bänkskiva och till och med ett handfat. Slutligen ser sådana enheter solida och respektabla ut. De kommer definitivt att bli en dekoration av webbplatsen. "Nackdelarna" med tegelhärdare är den ganska långa konstruktionstiden (minst 14 dagar krävs för att förbereda grunden), mödosamhet och höga kostnader för byggprocessen.
  • Metall . Det kännetecknas av brandsäkerhet, snabb uppvärmning, enkel installation. Den enklaste designen kan göras för hand av metallplåt eller en passande storlek fat. Det finns också förfalskade alternativ som kännetecknas av deras sofistikerade utseende.
  • Kombinerad . Kombinerar både tegel- och metallelement. Som regel är den gjord av metall i en metalllåda. Detta alternativ har en järnbas under grytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på antalet kokplattor och deras syfte skiljer man kokar:

  • med grill (perfekt för tillagning av stekt kött, fisk);
  • med ett rökhus (rökhuset kan användas inte bara för att erhålla torkat och rökt kött, utan också för att förbereda grill);
  • med en gryta, där det är bekvämt att koka vatten, laga soppor, koka potatis och pilaf.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av platsen

Om du vill göra en stationär grill, bör du först och främst bestämma platsen för installationen. Det ska vara ett plant område med normal jordfuktighet. Det är lämpligt att placera det på ett avstånd av minst 4 m från huset och badet, liksom andra brandfarliga byggnader. Installera inte strukturen nära staket. Det kommer att vara obekvämt att använda maskinen vid kanten av en stig, väg eller mellan sängarna. Bättre att passa den i ett rekreationsområde.

Bild
Bild
Bild
Bild

För en god vila kan du ställa upp ett lusthus i närheten, sätta ett bord och solstolar. Ett bra alternativ är att organisera en brazier med en gryta direkt i sommarköket, om det finns en.

För ett privat hus eller sommarhus där du vilar året om, rekommenderas det att välja en stationär enhet. I det här fallet bör grunden placeras på en plan yta, inte utsättas för jordkryp och grundvattnets verkan. Om bottenstället för ugnen är monterat på en plan torr yta, kan man inte göra utan att täta grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För tillverkning av betong för en grop används färdiga blandningar eller en lösning bereds med egna händer baserad på sand och lera. Det är bättre att ta ravinsand snarare än flodsand, eftersom flodsand slipas med vatten och inte har tillräckliga vidhäftningsindikatorer. För konstruktionen av ugnens nedre murverk används förstklassiga röda eldfasta tegelstenar, eldstaden läggs från eldstensstenar. Den välvda och välvda delen av strukturen monteras med kilformade tegelstenar eller röda tegelstenar som vänds till önskad form.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelstenarna läggs på en färdiggjord murbruk för ugnskonstruktioner . Du kan dock laga det själv. För detta knådas en sammansättning av sand och fet lera. När du lägger de nedre raderna och vetter, rekommenderas att du tillsätter cement (1 kg per hink färdiggjord murbruk).

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bestämt dig för att bygga en grillpanna med en gryta, bör du hitta eller skapa ett designprojekt. Du kan ta en färdig eller göra din egen, med hjälp av ritningar av flera braziers som grund och en ledtråd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt är det viktigt att omedelbart bestämma installationsplatsen för enheten och se till att det valda projektet passar bra in i det när det gäller dess parametrar och i allmänhet passar användarna.

Efter att ritningen har ritats börjar de förbereda grunden . För att göra detta måste du gräva en grop 5 cm bredare än måtten på den framtida ugnen. Gropens djup bör vara 40 cm. Sand hälls i botten av den utgrävda gropen, ovanpå den - spillror, varefter allt är väl komprimerat. Vid tampning vattnas gropens territorium nödvändigtvis med vatten, det rekommenderas att använda speciella konstruktionsvibratorer (om de inte finns där, då gör hemlagade ramningsstrukturer också).

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter är gropen klar för gjutning av betong. Samtidigt är betongfundamentet täckt med ett 5 cm högt sågspån. Nästa dag får ytan 50% av sin styrka, den slutliga styrkan uppnås efter 27 dagar. Läggning kan göras inom 10 dagar efter hällning. Kom ihåg att så att gatugrunden inte spricker under torkning bör sågspån användas, eftersom de förhindrar risken för en sådan olägenhet. Under sommarvärmen rekommenderas att spraya sågspånskiktet med vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är arrangemanget av vattentätning , vilket förhindrar att betongen återför fukt från jorden till lagret med tegel. För att göra detta installeras två lager av takmaterial ovanpå fundamentet (det kan ersättas med byggnadstjärpapper), som fixeras med mastik eller hett harts.

Därefter läggs det på ett vattentätande lager fuktat med en lösning av ett filt- eller asbestskikt. Det rekommenderas att bygga den första raden med tegelstenar utan murbruk, strikt iakttagande av ordningen. De två första raderna är massivt murverk. Från och med nästa kommer de redan att organisera en plats för ugnen.

Bild
Bild

I samma skede installeras en fläktdörr som kan köpas eller göras för hand. Samtidigt lämnas ett gap mellan dörren och tegelstenarna så att när tegelens uppvärmda metall expanderar, spricker teglet inte. Spalten läggs med kiselbaserad isolering eller asbestkabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att lämna en öppning två tegelstenar hög för att tillåta varm luft att komma in i eldstaden. Förresten, det blir lättare att kratta kol på grund av denna designfunktion.

Under konstruktionen av sidopanelerna bör en nisch med 2-3 eldslådor lämnas kvar för kol och ved. I stadiet med att ordna en plats under grytan bör speciella hållare installeras, fästa på vilka den inte kommer i kontakt med stativet. Därefter kan du fortsätta byggandet av den välvda överliggaren. Det fungerar inte bara som en dekoration för grillen, utan fördelar också lasten från den övre delen av tegelverket, vilket garanterar grillens tillförlitlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bågen läggs ut med huggade tegelstenar i en båge. Som grund för det senare görs en förstärkningsmall. När spisen är klar och torr, bör den första (kontroll) eldstaden göras. Det ska vara kort, grenar och papper fungerar som en energikälla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du tänker montera en stationär metallpanna med en kittel måste du först och främst skapa en ritning av enheten.

När du arbetar bör du följa följande rekommendationer:

  • lådan tillagas av metall som inte är mer än 3 mm tjock;
  • en skorsten ska svetsas till strukturen så att tillagningsprocessen är bekväm och säker;
  • ugnslocket ska sitta tätt mot det;
  • grillens ben ska kopplas ihop i par med hjälp av hoppare;
  • den övre delen av grillen behöver ytterligare förstärkning, för vilken fyrkantiga stänger av stål 10 mm används.
Bild
Bild
Bild
Bild

Design exempel

Det mest praktiska och attraktiva alternativet för att organisera en grill är att "passa" den i ett rekreationskomplex, som är en tegelkonstruktion under en baldakin med en grill, ett rökhus och en tandoor. Det finns också bord, stolar, ljusa korgstolar. Försök att integrera komplexet med landskapet på platsen så mycket som möjligt - plantera greniga växter som kommer att linda väggarna i komplexet, använd en identisk inredning.

Bild
Bild

Om din webbplats redan har ett öppet lusthus kan du integrera en grillugn i den. Förutom grillade rätter tillåter den här enheten dig att laga soppor, pilaf (om du utrustar den med en kittel).

Bild
Bild

Den kompakta metallanordningen kan placeras på husets veranda. I det här fallet bör man vara noga med att skydda verandaens ytor, till exempel behandla dem med ett extra lager brandhämmande impregnering.

Bild
Bild

Tänk inte att en extremt dyr stationär tegelgrill kan se attraktiv och snygg ut . Även hemlagade modeller kan dekoreras med ovanliga element. Till exempel ser denna design ut som ett riktigt konstverk. En ovanlig imitation av ett fartyg är utrustad med allt som är nödvändigt för att fungera, varje detalj är genomtänkt här, fyller inte bara en estetisk, utan också en praktisk funktion.

En brazier i form av ett flygplan ser inte mindre original ut. Improviserade skärmar kan göras avtagbara, när de monteras fungerar de som små bordsskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om sådana lösningar verkar för extravaganta för dig, ta en titt på traditionella grillar med smidda element. Sådana mönster ser dyra ut, vintage, medan de passar bra in i de flesta exteriörer.

Bild
Bild

Kännare av minimalism och ovanliga lösningar kommer att gilla brännaren, som är ett vertikalt rör.

Rekommenderad: