Rökare För Kött: Hur Man Bygger Ugnar För Kall Och Varmrökning Med Egna Händer, Ritningar Och Designdiagram

Innehållsförteckning:

Video: Rökare För Kött: Hur Man Bygger Ugnar För Kall Och Varmrökning Med Egna Händer, Ritningar Och Designdiagram

Video: Rökare För Kött: Hur Man Bygger Ugnar För Kall Och Varmrökning Med Egna Händer, Ritningar Och Designdiagram
Video: Rökkåta för kall och varmrökning. 2024, Maj
Rökare För Kött: Hur Man Bygger Ugnar För Kall Och Varmrökning Med Egna Händer, Ritningar Och Designdiagram
Rökare För Kött: Hur Man Bygger Ugnar För Kall Och Varmrökning Med Egna Händer, Ritningar Och Designdiagram
Anonim

Ett rökhus, om det är väl utformat och korrekt applicerat, kan du ge olika produkter en unik doft, oöverträffad smak. Och - öka livsmedelsprodukternas hållbarhet avsevärt. Därför måste valet av ett lämpligt designalternativ närma sig så noggrant som möjligt och ta hänsyn till alla nyanser, ibland de minsta.

Bild
Bild

Särdrag

Det finns två huvudsakliga röklägen: kallt och varmt. Behandlingsläget i dessa lägen skiljer sig avsevärt åt, och för var och en av dem måste speciella enheter användas. Den kalla bearbetningsmetoden använder rök, vars medeltemperatur är 25 grader. Handläggningstiden är avsevärd: den är minst 6 timmar och når ibland flera dagar.

Fördelarna med denna lösning är följande:

  • längsta möjliga lagring av produkter;
  • en bearbetad köttbit kan behålla sin smak i många månader;
  • förmågan att röka korv.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men man bör komma ihåg att det inte fungerar att lagra kallrökt produkter i kylskåpet. För att bygga ett lämpligt rökhus måste du använda en yta på 250 x 300 cm.

Varm rökning kräver uppvärmning av röken till 100 grader . Detta är en mycket snabb operation (20 till 240 minuter), och därför är denna metod lämplig för hem- och fältbearbetning av produkter. Smaken är något sämre och maten bör konsumeras inom 48 timmar efter bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det enklaste schemat

Att göra en rökugn med egna händer är ganska enkelt: du måste göra en tätt sluten behållare med ett hermetiskt tillslutet lock, komplettera den med ett galler och krokar för att hålla mat. En pall måste finnas där överskott av vatten och fett kan rinna ut. Om du följer detta schematiska diagram kommer utformningen och skapandet av ett rökhus inte att vara svårt: flis eller sågspån hälls i hinken, en pall placeras, ett galler placeras 0,1 m från kanten.

Det är väldigt enkelt att bearbeta en liten mängd mat i en sådan hink. Men om du behöver röka korv, halvfabrikat, är det lämpligt att använda större produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fullfjädrad hemmagjord apparat

För en kallrökare måste jorden förberedas först. På den plats där värmekammaren ska installeras placeras tegel eller träblock (stockar), som måste begravas 0,2 m djup. Efter att ha förstärkt plattformen satte de själva kameran, som är lätt att bygga av skopor eller fat. Eldstaden bör ha en bredd på 200-250 cm, ett djup av cirka 0,5 m. Det krävs att man lägger en skorsten från elden till rökningskammaren (för att gräva en speciell tunnel). Att lägga skiffer hjälper till att minska värmeförlusten.

Det bör noteras att beredningen av rökt kött måste regleras genom att variera förbränningsstyrkan . För detta placeras en järnplåt eller en skifferbit direkt ovanför elden, vars plats kan ändras. För att öka rökhållningen i rökhuset hjälper det att täcka det med en fuktad grov trasa; för att undvika att ett sådant skal faller, hjälper speciella stavar i kammarens övre del. För att fylla rökapparaten med mat måste du göra en speciell dörr i sidan av strukturen.

Det rekommenderas att göra kamrar i form av en cirkel eller rektangel, och värmebehållningen förbättras om en sandwichstruktur används, vars gap mellan väggarna är fyllt med jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Andra bearbetningsmetoder

Ritningarna på det varma rökeriet är något annorlunda - det är svårare att göra ett sådant system. Värmekammaren placeras inuti en konformad rökjacka. Apparatens sömmar måste vara strikt förseglade, det behövs ingen pall. Som ett resultat blir köttet bittert i smaken och fylls med skadliga komponenter. När droppande fett bränns, mättar förbränningsprodukterna de produkter som har bestämt sig för att röka, därför är utflödet av fett nödvändigtvis genomtänkt.

Eftersom chipsen ska lukta och inte brinna på något sätt, är det nödvändigt att värma botten av rökningskammaren . Rökgeneratorer hjälper till att undvika mjukning av kött, bacon eller fisk genom kondens. De bästa modellerna av rökgeneratorer har en hydraulisk tätning och ett grenrör.

De flesta amatörhantverkare föredrar halvvarma rökare. Ofta är de till och med tillverkade av onödiga kylskåp, från vilka de tas bort: en kompressoranordning, rör för pumpning av freoner, en frys, plastdelar, värmeskydd. Luftbyte tillhandahålls av de återstående rören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det kommer dock att ta för lång tid att värma rökhuset från det gamla kylskåpet - det är mycket mer praktiskt och ekonomiskt att använda gamla tvättmaskiner för dessa ändamål (särskilt för små och medelstora portioner rökt kött). De tar bort motorer med aktivatorer och reläer, och hålet där axeln är placerad görs bredare för att underlätta rökutsläpp. Fettet släpps ut genom det tidigare avloppet.

Om du behöver höja rökeriet över ytan kan du bilda ett slags podium av cementdelar , mellanrummen mellan vilka fylls med en blandning av lera och sand. När du använder den enklaste designen baserad på ett fat, rekommenderas det att lägga ut omkretsen med en tegelkant av låg höjd. Behållarens övre del och hålen som borrats i den tjänar till att säkra metallstavar och krokar från vilka du kan hänga matbitar. Keramiska plattor används ofta för att vända ändarna.

Viktigt: det är värt att se till att stora portioner kött eller fisk konsolideras, eftersom små rökta bitar snabbt torkar ut, blir hårda och smaklösa.

Rekommenderad: