Ångrum (126 Foton): Hur Man Gör Ett ångbad I Ett Bad Med Egna Händer, Storlekar Och Steg-för-steg-instruktioner

Innehållsförteckning:

Video: Ångrum (126 Foton): Hur Man Gör Ett ångbad I Ett Bad Med Egna Händer, Storlekar Och Steg-för-steg-instruktioner

Video: Ångrum (126 Foton): Hur Man Gör Ett ångbad I Ett Bad Med Egna Händer, Storlekar Och Steg-för-steg-instruktioner
Video: How to take a steam bath 2024, April
Ångrum (126 Foton): Hur Man Gör Ett ångbad I Ett Bad Med Egna Händer, Storlekar Och Steg-för-steg-instruktioner
Ångrum (126 Foton): Hur Man Gör Ett ångbad I Ett Bad Med Egna Händer, Storlekar Och Steg-för-steg-instruktioner
Anonim

Ett rymligt bad är ett bra komplement till alla platser. I den kan du inte bara tvätta utan också vila gott i sällskap med vänner. Ett ångbad är huvuddelen i ett sådant rum. Många ägare vill bygga ett badhus med egna händer, så de försöker överväga alla aspekter av sådan konstruktion. Det bör noteras att detta inte är svårt att göra, eftersom bara ugnen och hyllorna behöver installeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet: funktioner

Det viktigaste rummet i alla bad, vare sig det är ett ryskt ångbad eller en finsk bastu, är ångbadet. Kvaliteten på procedurerna i ångrummet beror på henne. Trots att det är mycket viktigt är det inte så svårt att bygga det, eftersom det består av ett litet antal element. Det viktigaste är att arrangemanget av rummet är bekvämt och lämpligt för en god vila.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först och främst är det värt att bestämma antalet hyllor och ställningar med beräkningen av hur många som planerar att besöka badhuset. De ska vara gjorda av ett material som inte fyller luften med hartser när de utsätts för höga temperaturer. Det bästa alternativet skulle vara asp, som har ett lågt pris och många positiva egenskaper.

Det är också nödvändigt att installera en spis i badet, vilket är det viktigaste elementet i ångrummet . När allt kommer omkring ger den den nödvändiga temperaturen i byggnaden och värmer upp den helt. För närvarande låter ångrummet dig installera vilken spis som helst. Den kan vara gjord av tegel, sten, metall, även elektriska modeller används.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte tvättstugan. Den kan kombineras med ett ångbad, och verandan kan användas som omklädningsrum. Detta alternativ är dock inte särskilt bekvämt. När allt kommer omkring kommer det att vara nödvändigt att avbryta processen med att använda ånga under antagandet av vattenprocedurer. För att förhindra att detta händer kan du installera en duschkabin.

Dekorationen inuti ångrummet måste vara av trä, eftersom den är miljövänlig och dessutom estetiskt vacker.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

För att undvika problem med konstruktion måste du göra ett projekt och planera ett ångbad för ett bad. Det verkar som om ingenting är lättare, men det kommer ändå att ta mycket tid och ansträngning. Om ett mini-bad eller en bastu planeras, bör vissa zoner inkluderas här: ett omklädningsrum, ett tvättrum och ett ångbad.

Omklädningsrummet kan också fungera som vilorum . Ett separat rum ska vara ett tvättrum, där både en pool och en duschkabin kan placeras. Och ett ångbad måste vara ett separat rum, vars projekt måste börja med installationen av en spis, som är huvuddelen av ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Under konstruktionen är det nödvändigt att välja måtten på kaminen som motsvarar ångrummets proportioner, det vill säga volymen i hela rummet. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till förhållandet mellan dess effekt och storleken på hela rummet. För detta används följande proportioner: en kilowatt termisk energi bör användas per kubikmeter i ett ångrum.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Antalet personer i ångrummet är också viktigt. Enligt oskrivna standarder behöver en person cirka 0,70 meters yta. Du måste också ta hänsyn till den högsta familjemedlemmens höjd genom att lägga till tjugo centimeter till den. Glöm inte att vid uppvärmning av projektet tar ett par centimeter utrymme, och om du gör rummet för högt kommer värmen att slösas bort.

Ångrummets optimala höjd är två meter och tjugo centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ångrummet kan byggas utan fönster, men i det här fallet är det nödvändigt att ta hand om konstgjord belysning. Och om det fortfarande finns ett fönster ska det vara döv och ha en minsta storlek på cirka femtio till femtio centimeter, för att inte släppa ut värme ut på gatan.

I det här fallet är det värt att överväga kvaliteten på de dubbelglasade fönstren . De måste vara värme- och ljudisolerade. Glöm inte ventilationssystemet. När allt kommer omkring, kommer trädet snabbt att försämras och mögel kommer också att bildas, vilket kommer att ha en dålig effekt på någon persons hälsa. För ytterligare isolering kan du använda block, foder och andra väggbeklädnad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer jag och var ska ugnen ställas?

Svaret på denna fråga är mycket komplext. När allt kommer omkring, för att bestämma vilken spis du ska välja, måste du överväga alla dess typer, som har fördelar och nackdelar.

Metallugn

Den har en liten storlek, en hög grad av effekt och förmågan att värma hela rummet. En sådan ugn värms upp väldigt snabbt och svalnar lika snabbt. Att röra vid den kan orsaka brännskador. Därför är det viktigt att bygga ett staket för att undvika olyckor när du väljer en sådan spis.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegelugn

Efter att ha valt en sådan värmeenhet måste du veta att en grund krävs för installationen. Spisens dimensioner kan väljas utifrån ångrummets egenskaper och dess dimensioner. Att installera en tegelugn är bra eftersom tegelprodukter, till skillnad från metallugnar, värms långsamt och inte svalnar särskilt snabbt. Efter att ha installerat en sådan spis kommer luften i ångrummet att vara lätt och torr, dessutom är det praktiskt taget omöjligt att bränna sig vid den. Därför kan den installeras närmare hyllorna för att hålla den varm länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektriska ugnar

För älskare av modern teknik är elektriska ugnar lämpliga. De behöver inte smältas med trä. Men de har också många nackdelar. Elektriska ugnar kan värma bara ett litet rum, svalna snabbt och har också ett högt pris. Dessutom kan de minsta isoleringsfelen leda till kortslutning. Därför måste du noggrant kontrollera alla ledningar när du installerar sådana ugnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av täljsten

Täljsten har blivit populär i den moderna världen och används aktivt för konstruktion av ugnar, eftersom det är mycket hållbart. Han har också förmågan att värma upp rummet gradvis och jämnt. Själva stenen är dyr, men den är mycket ekonomisk när det gäller bränsleförbrukning. Efter att ha värmt spisen i bara en timme kan du njuta av värmen hela dagen. Dessutom har ett sådant material helande egenskaper, medan du ångar i ett sådant bad kan du inte bara njuta utan också förbättra din hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha bekantat dig med typerna av ugnar, liksom att ha gjort ett val, kan du fortsätta med installationen. Grunden för detta bör vara platt. Om det är en elektrisk ugn eller en metallugn måste du göra en betongbas under dem.

Du kan placera produkten antingen vid dörren eller i hörnet av ångrummet, vilket sparar utrymme . Dessutom kommer just detta utrymme att vara det säkraste stället.

Om det här är en tegelugn måste du lägga grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare är en stor plåt fixerad i öppningen i taket. Detta är nödvändigt för att skapa ett utlopp för ett av de viktigaste elementen - skorstenen. Ett hål måste göras i metall för röret i förväg. En vattentank är installerad på spisen. Och genom en specialtillverkad öppning tas ett rör upp, isolerat med obrännbart material.

Efter installation av kaminen är det nödvändigt att genomföra en testbrand för att se om allt är gjort korrekt. Och bara då kan du bjuda in ditt hushåll eller dina vänner till ångbadet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Material för att bygga ett ångrum kan vara olika, till exempel tegel, skumblock, sten. Men en av de bästa kommer naturligtvis att vara ett träd. De vanligaste träslag som används vid konstruktion av bad och bastur är asp, lind eller björk, eftersom de inte avger tjära. Dock används tall ofta för ytterväggar.

Vanligtvis används rundade balkar för ångrummet . Men det mest praktiska och prisvärda är en profilerad balk, som är resistent mot olika deformationer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att bygga ett ångrum måste du fylla på med nödvändiga material som kommer att behövas i arbetet, och också göra en korrekt beräkning.

Listan över väsentligheter inkluderar:

  • konstruktionsvirke som mäter 15 x 15 centimeter;
  • virke för konstruktion av skiljeväggar som mäter 15 x 10 centimeter;
  • konkret lösning;
  • den nödvändiga förstärkningen för att installera fundamentet;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • brädor av andra klass avsedda för formning;
  • sand och lera, om kaminen är gjord av tegel;
  • eldfast tegel, för basen av ugnen;
  • krossad sten;
  • material för vattentätning;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • stenar för uppvärmning;
  • isolering (det kan vara drag och jute, samt folie för ångspärr eller mineralull);
  • foder med 12 millimeter för väggbeklädnad;
  • foder med femtio millimeter för tak;
  • kakel, om det behövs;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • skiffer, samt galvaniserad;
  • antiseptika;
  • lampor eller belysningslister;
  • växlar i olika format.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och tillbehör

Det är också nödvändigt att göra en lista över de nödvändiga verktygen så att allt är till hands.

När du börjar bygga ett ångbad måste du ha följande tillbehör i lager:

  • spadar eller en liten grävmaskin;
  • såg eller elektrisk eller bensin;
  • yxa;
  • betongborr;
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • kabel med önskad längd;
  • hammare eller skruvmejsel;
  • spikar eller skruvar;
  • konstruktion häftapparat;
  • nivå.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation och isolering

Även om ångrummet är helt och hållet av trä måste det vara isolerat. Värmeisolering kommer att spara pengar och skapa en gynnsam miljö för procedurer. Om processen för isolering och installation kommer att utföras för hand behöver du steg-för-steg-instruktioner.

Isoleringsprocessen utförs uppifrån och ner, så taket, väggarna bearbetas först och först sedan golvet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak: ordentlig ventilation

Om ångrummet är av trä görs taket längs balkens takkonstruktion. Ovanpå dem läggs en vattentätningsfilm med en tjocklek av två millimeter. Dess remsor ska överlappa varandra, fästa med varandra med självhäftande tejp och på balkarna - med häftklamrar - med en konstruktionshäftapparat.

Ovanpå vattentätningstejpen ligger ark av fuktbeständig plywood som förenas längs balkarna. Nästa - brädor fyrtio millimeter tjocka, som måste sammanfogas mycket exakt. Nästa steg i isoleringen äger rum inne i ångrummet. För att göra detta, mellan balkarna, måste du lägga isoleringen i en sådan ordning att den är tät med takelementen. Detta gör det omöjligt för kylan att komma in.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Nästa steg är att sätta en ångspärr. Allt görs på samma sätt som vid vattentätning. Och först därefter bildas takets yta.

Glöm inte heller ventilationssystemet, vilket är absolut nödvändigt. När allt kommer omkring, en person som tar ett ångbad andas varm ånga, andas in syre och andas ut koldioxid. Och det finns ingen ventilation, det blir ingen frisk luft och det kommer att saknas syre. I ett sådant ångbad kan en person helt enkelt börja kvävas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därför spelar ventilationssystemet en viktig roll i byggandet av ett ångrum . Hon levererar inte bara frisk luft till rummet, utan torkar också ut det. För luftcirkulation behövs två typer av öppningar: avgas och tillförsel. För att luften ska komma in i ångrummet behövs inloppsöppningar, installerade närmare golvet, dessutom beläget nära spisen.

Avgasrören är gjorda närmare taket så att kolmonoxid och fuktad varm luft kan komma ut genom dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pajväggar

Därefter isoleras väggarna eller den så kallade "pajen" i ångrummet, som består av flera element. Detta är en vägg klädd med träbjälkar, en värmeisolator som ligger mellan dem, en ångisolator samt en låda byggd av lameller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väggisoleringsalgoritmen är följande:

  • Det första steget är att fästa stavarna på väggen.
  • Senare är det nödvändigt att lägga en värmeisolator här, med en tjocklek lika med stavarnas bredd.
  • Därefter placeras ett lager ångspärr, som i de flesta fall är en folie.
  • Sedan fästs svarven på 50 x 50 millimeter lameller. Efterbehandling i detta skede kan göras både vertikalt och horisontellt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Lamellerna exponeras i ett plan och fästs med självgängande skruvar.
  • Sedan sträcks fiskelinan i tre rader och vertikala lameller fästs varje meter exakt längs de angivna fiskelinjerna.
  • Efter slutet av svarven placeras en folieisolering.
  • Därefter stängs hela väggen med en ångspärr. Spalten mellan tak och väggar måste tätas med självhäftande folieband.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golv

För att göra golvets värmeisolering måste du på förhand bestämma vad det kommer att vara: trä, keramik eller betong.

För ett trägolv är ångrummets bas i badet gjord av stockar, som först installeras mellan fundamentet i samma plan. I botten, längs kanterna, spikas skenor på 40 x 40 millimeter. Brädor placeras ovanpå dem, och sedan täcks de med en ångspärrfilm, och bara efter allt detta är hela golvet täckt med vattentätning i två lager. Golv på brädorna sitter mycket tätt på det.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att isolera ett betonggolv behövs en helt annan teknik . Först jämnas jorden ut, för vilken sand, krossad sten och grus hälls i tur och ordning. Och sedan är det hela tätt tätt. Nästa steg blir att lägga ramen från ett metallnät, och först då appliceras ett lager tätskiktfilm.

Glöm inte ventilation i ångrummet, vilket kräver särskild omsorg. När allt kommer omkring hjälper ventilationen till att inte samla upp fukt, och förhindrar också att frisk luft kommer in i ångrummet. För detta görs speciella kanaler nära spisen, över golvnivån, i väggen - närmare taket, liksom i själva taket. För att reglera dem görs speciella ventiler.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av fönster och dörrar

Dörrar och fönster i ångrummet kräver ett särskilt tillvägagångssätt. När allt kommer omkring kan värme läcka genom dem. Därför måste denna fråga övervägas i detalj.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dörrar

Dörren till ångbadet måste göras liten och tröskeln hög - upp till trettio centimeter. Samtidigt ska det vara lätt att stänga och alltid öppna inåt. Lås kan dock inte göras av anledningarna till att en person kan bli sjuk, och i ett sådant tillstånd kommer han inte att kunna öppna dem.

Dörrar kan vara antingen trä eller glas, men många föredrar det förstnämnda. För de är lätta att isolera. Men glasdörrar utökar visuellt utrymmet i ångrummet. Men de tål inte temperaturförändringar. Därför måste de trimmas med folie eller annan isolering eller döljas under ett foder som är resistent mot fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fönster

Fönstren i ångrummet kan överhuvudtaget utelämnas. Trots allt kan fönsteröppningar inte göras stora, och därför kommer det praktiskt taget ingen belysning från dem. Dessutom behövs de inte för ventilation, eftersom det redan finns särskilda system för det. Men om de gör det, är det bara små och döva. Samtidigt måste de glasas med bra tvåglasfönster.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efterbehandling och arrangemang

Det mest traditionella efterbehandlingsmaterialet för ett ångrum är trä. Det blir inte särskilt varmt, och tack vare dess egenskaper gör det ett besök i badhuset trevligt och bekvämt. Fodret inuti ångrummet är tillverkat av foder. Som material väljs hållbara träslag som inte avger hartser. Innan arbetet påbörjas måste virket behandlas med en speciell oljeimpregnering för att minska dess hygroskopicitet.

Dekorationen av ångrummet är direkt relaterad till ett högkvalitativt ventilationssystem och ger också ett avlopp för vatten. Detta förhindrar att överflödig fukt ansamlas i ångrummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Du bör också isolera tak, väggar och golv i ångrummet . Och först efter det kan du börja möta dem. Väggar kan avslutas med väggplattor som imiterar sten eller tegel. En golv av hög kvalitet är lämplig för golvet, vars material kommer att vara lärk, vilket anses vara mycket användbart för människors hälsa.

Men många gör det av keramiska plattor. Hon väljs för att hon tvättar bra och inte utsätts för mögel.

Kaklet är dock ett mycket kallt material, därför läggs speciella trägaller ovanpå det som kan tas bort och torkas efter procedurerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Att inrätta ett ångbad bör vara så enkelt som möjligt . Detta lilla rum bör baseras på en ugn. Ett av de bästa materialen för dess konstruktion är sten eller tegel, som kan användas samtidigt. När allt kommer omkring samlar en tegel värme väl, och en sten gör det möjligt att göra nödvändig ånga.

Också i ångrummet finns hyllor i två eller tre nivåer, belägna mitt emot spisen. Deras installation sker samtidigt med installationen av väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Designen på möblerna i ångrummet är mycket enkel och vacker. Den består endast av solstolar, ibland gjorda i form av träsoffor och med bekväma ryggstöd. Ett par pallar och tillbehör kan också komplettera rummet. Alla möbler ska vara rundade för att undvika vassa hörn. Det är verkligen mycket halt i ångrummet, och att träffa ett sådant hörn kan skada dig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom fönstren i ångrummet är små eller inte alls är det nödvändigt att göra bra konstgjord belysning. Om den är korrekt installerad kan du skapa en atmosfär i ångrummet som kommer att göra samtalspartnern till uppriktiga konversationer. Belysningen ska inte vara särskilt ljus, halvmörkret är att föredra. Varma dämpade nyanser kommer att göra, vilket bara kommer att betona den lugna atmosfären.

Bild
Bild
Bild
Bild

För detta kommer en lampa att räcka . Den måste dock placeras så att den inte stör ångning, till exempel ovanför dörren. Idag kan lamporna installeras för att inte störa ångrummets omgivning. Dessa kan vara lampor gjorda av en träskärm i trä och strukturer inbyggda i väggen, och specialisolerade band. Dessutom placeras lampor ofta under solstolarna, vilket skapar en mysig atmosfär och samtidigt inte stör att njuta av proceduren.

Det viktigaste är att ledningarna och själva glödlampan är isolerade från vatten och ånga som kommer in i dem. För att göra detta är det nödvändigt att placera lampan i ett hus av rostfritt stål.

Ledningarna måste vara noggrant isolerade och omkopplaren måste föras till ett annat rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer

När du utrustar ett ångbad måste du ta hänsyn till särdragen i detta utrymme. Huvudpunkten är utrustningen för ett fullvärdigt avlopp. Varje ångbad bör ha ett avlopp av hög kvalitet genom vilket vatten strömmar. Det måste vara utrustat så att vattnet rinner ut mot huvudröret. Det är genom det som vattnet lämnar ångrummet. Trots att många av ett sådant system verkar mer lämpligt för duschar eller handfat, kan det säkert användas i ångrum.

Bild
Bild

Genom att planera ett komplett avloppssystem det är värt att arbeta med denna process från början. För att göra detta måste du lägga röret i det stadium då grunden skapas. Helst ska den tas ut i en grop som ligger minst tre meter från badet. Ofta läggs just denna grop ut med tegel eller täta betongringar. Botten i detta fall läggs ut med grus. Allt detta garanterar ett tillförlitligt skydd mot läckage.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan lika viktig punkt är värmeisolering. Ett bra ångbad måste vara ordentligt isolerat, och det finns många sätt att göra denna idé till verklighet. Detta är också en högkvalitativ foliebeläggning, som på grund av sin subtilitet inte tillåter att bygga för tät finish, liksom mineralull och andra material.

När du väljer en typ av isolering bör du komma ihåg att de flesta av dem reagerar negativt på hög luftfuktighet. I så fall är det nödvändigt att dessutom vattentäta skyddsskiktet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är också viktigt att ta hänsyn till närvaron av full och högkvalitativ ventilation. Detta är en mycket viktig detalj. Om ventilationen är dålig är det osannolikt att du kommer att kunna slappna av helt i ångrummet. Istället för att koppla av och vila kan huvudvärk och problem med det kardiovaskulära systemet uppstå.

Huvor, enligt yrkesverksamma, bör placeras högst upp . Faktum är att när luften värms upp stiger temperaturen först och främst på toppen. Därför är det i detta område som ventilationshålen och tilluftsventilerna är placerade. De måste också kompletteras med speciella avgasgaller. Det är dessa strukturer som ansvarar för att sval luft kommer in i rummet.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall föredrar ägarna till ångrummen det faktum att dörrarna eller ventilerna öppnas regelbundet under procedurerna. Det är lätt att gissa att detta inte är tillräckligt, och du kan inte klara dig utan ett fullvärdigt ventilationssystem. Installationen måste tas på ett ansvarsfullt sätt, och om möjligt bör strukturen placeras närmare kaminen så att den kalla luften från gatan omedelbart värms upp, eftersom kall luft är kontraindicerad under sådana förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att om en person korrekt kan göra ett ångbad, det vill säga utrusta och isolera det, kommer han att kunna få maximal njutning. Och detta kommer att ge dig möjlighet att inte bara njuta av det utförda arbetet, utan också från att besöka ångbastun. Det viktigaste är att förhindra även mindre försummelser.

Rekommenderad: