Utvärdering Av Vinylskivor: Vad är En Klasskod? Klassificering Och Gradering Av Plattornas Skick. Avkodning Av Bokstavsbeteckningar. Hur Utses Den Första Pressen?

Innehållsförteckning:

Video: Utvärdering Av Vinylskivor: Vad är En Klasskod? Klassificering Och Gradering Av Plattornas Skick. Avkodning Av Bokstavsbeteckningar. Hur Utses Den Första Pressen?

Video: Utvärdering Av Vinylskivor: Vad är En Klasskod? Klassificering Och Gradering Av Plattornas Skick. Avkodning Av Bokstavsbeteckningar. Hur Utses Den Första Pressen?
Video: LP skivor 2024, Maj
Utvärdering Av Vinylskivor: Vad är En Klasskod? Klassificering Och Gradering Av Plattornas Skick. Avkodning Av Bokstavsbeteckningar. Hur Utses Den Första Pressen?
Utvärdering Av Vinylskivor: Vad är En Klasskod? Klassificering Och Gradering Av Plattornas Skick. Avkodning Av Bokstavsbeteckningar. Hur Utses Den Första Pressen?
Anonim

I den digitala tidsåldern fortsätter vinylskivorna att erövra världen. Idag samlas unika stycken, passeras runt om i världen och uppskattas mycket, vilket ger användaren ljudet av sällsynta inspelningar. Kunskap om vinylgraderingssystemet är en viktig del av ett framgångsrikt förvärv.

Bild
Bild

Varför behövs klassificering?

Rekord har alltid samlats in. Mästarnas noggranna fingrar undersökte varje skiva noggrant, i rädsla för att skada den och förstöra ljudet. Sedan 2007 har vanliga användare också blivit intresserade av att köpa sådana medier . Ett liknande fenomen förknippades med inspelning av modern musik på grammofonskivor. Utbud och efterfrågan växte snabbt och skapade en stark tillväxt på andrahandsmarknaden.

Idag säljs transportörer av både samlare och människor långt ifrån en sådan hobby.

Vissa säljare lagrar poster noggrant, andra inte för mycket, så det är så viktigt att utvärdera poster genom att fråga dem ett rimligt pris på marknaden för varor och tjänster.

Bild
Bild

Att bedöma skicket på vinylskivor hjälper den angivna klasskoden , med kunskap om vilken det är möjligt att avgöra utan visuell inspektion och lyssning, hur är papperskuvertets tillstånd och själva posten . Så utifrån den alfanumeriska beteckningen kan musikälskare enkelt avgöra: om skivan användes, om den är skadad, om du hör sprakande ljud och andra ljud under uppspelning.

Trots att bedömningssystemet har internationell status, det kännetecknas av subjektivitet, beroende på säljarens anständighet.

Bild
Bild

Record Collector och Goldmine poängsystem

I den moderna världen finns det två huvudsystem för bedömning av vinylens skick. De katalogiserades först av English Diamond Publishing 1987 och American Krause Publications 1990 . Idag används de på många webbplatser för att köpa och sälja fonografskivor, men vissa säljare använder också sällsynta klassificeringar.

Goldmine är ett system som används på de största LP -försäljningsplattformarna. Det innebär en klassificeringsskala som består av 6 möjliga tillstånd för bäraren.

Följande bokstavsbeteckning gäller:

  • M (Mint - ny);
  • NM (Nära Mint - som ny);
  • VG + (Very Good Plus - mycket bra med ett plus);
  • VG (Mycket bra - mycket bra);
  • G (Bra - bra) eller G + (Bra Plus - bra med ett plus);
  • P (Dålig - otillfredsställande).

Som du ser kompletteras graderingen ofta med tecknen "+" och "-". Sådana beteckningar indikerar mellanliggande alternativ för bedömning, eftersom det, som nämnts tidigare, är mycket subjektivt.

Den viktiga punkten här är den möjliga förekomsten av endast ett tecken efter graderingen. Notationen G ++ eller VG ++ bör placera posten i en annan kategori och är därför felaktig.

Bild
Bild

De två första markeringarna i Goldminesystemskalan kännetecknar poster av mycket god kvalitet . Även om mediet har använts har innehållet övervakats noggrant av den tidigare ägaren. Ljudet på en sådan produkt är tydligt och melodin produceras från början till slut.

Observera att säljare i de flesta fall inte tilldelar M -koden och stannar vid NM.

VG + -också ett bra tecken på rekord. Denna dekryptering indikerar en produkt med små oegentligheter och nötningar som inte stör lyssnandet. Kostnaden för en sådan modell på marknaden motsvarar 50% av NM -tillståndet.

Bärare VG kan också ha repor, någon form av bokstäver på kuverten, samt hörbara klick och pop i pauser och förluster. Grammofonskivan uppskattas till 25% av kostnaden för NM.

G - betydligt sämre än VG -tillståndet, har yttre brus under uppspelning, fullständigheten bryts.

P Är den värsta koden i staten. Detta inkluderar skivor som är översvämmade med vatten runt kanterna, spruckna skivor och andra medier som är olämpliga för att lyssna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Record Collector -systemet liknar strukturen ovanstående modell, det har följande kategorier i sin arsenal:

  • EX (Utmärkt - utmärkt) - bäraren har använts, men har ingen allvarlig förlust av ljudkvalitet;
  • F (rättvist - tillfredsställande) - rekordet är lämpligt för användning, men har yttre ljud och nötningar, fullständigheten bryts;
  • B (dåligt - dåligt) - har inget värde.

Record Collector har mer vaga referenspunkter i sin bedömning, och därför kan både mycket värdefulla exemplar och media som endast är lämpliga för att "fylla" samlingen komma in i samma sektion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fullständighet

Förutom själva bäraren blir andra komponenter föremål för bedömning. De inre och yttre kuverten, gjorda i gamla pappersupplagor och i nya av polypropen, är högt värderade i avsaknad av skador och inskriptioner, raster.

Ofta har samlarobjekt inte något inre kuvert alls, eftersom papperet under decennier av lagring har blivit till damm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förklaring av förkortningar

Ett annat kriterium för utvärdering - nedskärningar som kan ses på själva skivan . Så var grammofonskivor från första pressen, det vill säga publicerade för första gången, högt värderade. Den första pressen betecknas med siffrorna som pressas ut på plattans kant (fält) och slutar på 1. Denna regel gäller dock inte alltid.

För en mer exakt definition är det värt att noggrant studera albumets historia - ibland förkastade förlagen den första versionen och godkände den andra, tredje.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammanfattningsvis ovanstående är det säkert att säga det att samla grammofonskivor är en svår och mycket noggrann verksamhet … Kunskapen om kopior, ärliga och skrupelfria säljare kommer genom åren, så att du kan njuta av musik som produceras från källan.

Rekommenderad: