Kolumnfall: Hur Man Gör En Gör-det-själv Högtalarlåda? Ritningar Och Göra En Hemlagad Låda För Akustik

Innehållsförteckning:

Video: Kolumnfall: Hur Man Gör En Gör-det-själv Högtalarlåda? Ritningar Och Göra En Hemlagad Låda För Akustik

Video: Kolumnfall: Hur Man Gör En Gör-det-själv Högtalarlåda? Ritningar Och Göra En Hemlagad Låda För Akustik
Video: SB Acoustic 2024, April
Kolumnfall: Hur Man Gör En Gör-det-själv Högtalarlåda? Ritningar Och Göra En Hemlagad Låda För Akustik
Kolumnfall: Hur Man Gör En Gör-det-själv Högtalarlåda? Ritningar Och Göra En Hemlagad Låda För Akustik
Anonim

Ljudkvaliteten för akustiska system beror i de flesta fall inte så mycket på de parametrar som tillverkaren ställt in, utan på det fall där de är placerade. Detta beror på materialet från vilket det är tillverkat.

Lite historia

Fram till början av 1900 -talet reproducerades enhetens ljud genom ett högtalarhorn.

På 20 -talet av förra seklet, i samband med uppfinningen av högtalare med papperskonor, fanns det ett behov av volymetriska kapslingar, där det var möjligt att dölja all elektronik, skydda den från den yttre miljön och ge produkten en estetik utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fram till 50 -talet tillverkades modeller av fodral, vars bakvägg saknades . Detta gjorde det möjligt att kyla dåtidens lamputrustning. Samtidigt märktes att fodralet inte bara utförde skydds- och designfunktioner - det påverkade också enhetens ljud. Olika delar av högtalaren hade ojämlika strålningsfaser, så närvaron av kanalväggarna påverkade störningens styrka.

Det noterades att ljudet påverkades av materialet från vilket kroppen var gjord.

En sökning och forskning började om de akustiska egenskaperna hos råvaror som är lämpliga för att skapa lådor som rymmer högtalare och förmedlar bra ljud till allmänheten. Ofta, i strävan efter perfekt ljud, producerades lådor till en kostnad som översteg utrustningen de innehöll.

Idag sker tillverkning av fall i fabriker med en noggrann beräkning av materialets densitet, tjocklek och form, med beaktande av dess förmåga att påverka vibrationer och ljud

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och egenskaper hos material för kroppen

Kapslingar för akustiska system är gjorda av olika material: spånskiva, MDF, plast, metall. De mest extravaganta föremålen är gjorda av glas, de mest mystiska är gjorda av sten. Att välja ett enklare material för hemmetillverkning, som är lätt att bearbeta, till exempel spånskiva . Låt oss berätta mer om vad du kan göra dem av.

Spånskiva

Spånskivor består av spån och stora spån, pressade ihop och limmas med en limbas. Ofta avger en sådan komposition giftiga ångor vid uppvärmning . Tallrikar är rädda för fukt och kan smula ihop. Men samtidigt hänvisar spånskiva till budgetmaterial, det är lätt att bearbeta.

Dessa kapslingar gör ett utmärkt jobb med att hantera vibrationer, även om ljud passerar fritt genom dem.

Små alternativ är gjorda av spånskiva med en tjocklek på 16 mm, stora produkter behöver ett material med en tjocklek på 19 mm . För att ge ett estetiskt utseende är spånskivor laminerade, täckta med faner eller plast.

Bild
Bild

Plywood

Detta material är tillverkat av tunn (1 mm) komprimerad faner. Det kan ha olika kategorier beroende på det härledda träet. En produkt med 10-14 lager är lämplig för lådor. Med tiden kan plywoodkonstruktioner, särskilt när luften är fuktig, deformeras . Men detta material dämpar perfekt vibrationer och håller ljud inne i systemet, så det används för att skapa fodral.

Bild
Bild

Snickeri

En blockboard är gjord av dubbelsidig faner eller plywood. Ett fyllmedel av stänger, lister och annat material placeras inuti mellan de två ytorna . Tallriken väger lite, den lämpar sig bra för bearbetning. Tack vare dessa egenskaper används den för tillverkning av lådor.

Bild
Bild

OSB

Orienterad strängskiva är ett flerskiktsmaterial som består av återvunnet träavfall. Det är en hållbar, fjädrande produkt som enkelt kan bearbetas. Strukturen på OSB är mycket vacker, men ojämn . För tillverkning av fodral är den polerad och lackerad. Kaminen absorberar bra ljud och är resistent mot vibrationer. Nackdelar inkluderar avdunstning av formaldehyd och en skarp lukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF

Fiberboard består av små partikelfraktioner, dess sammansättning är ofarlig. Produkten ser starkare, mer pålitlig och dyrare ut än spånskiva. Materialet ger god resonans, och det är detta material som oftast används för tillverkning av fabrikshöljen . Beroende på högtalarsystemets storlek väljs MDF med en tjocklek på 10, 16 och 19 mm.

Bild
Bild

En sten

Detta material absorberar vibrationer bra. Det är inte lätt att göra ett fall av det - du behöver specialverktyg och professionell skicklighet. Skiffer, marmor, granit och andra typer av prydnadssten används för produkter . Kropparna är förvånansvärt vackra, men tunga, på grund av den ökade belastningen är det bättre för dem att ligga på golvet. Ljudkvaliteten i det här fallet är praktiskt taget perfekt, men kostnaden för en sådan produkt är för hög.

Bild
Bild

Glas

Plexiglas används för att skapa fall. Designmässigt har produkterna ett otroligt vackert utseende, men för akustiska egenskaper är detta inte det bästa materialet . Trots att glas resonerar med ljud är priserna på sådana produkter ganska höga.

Bild
Bild

Trä

Trä anses vara ett värdefullt material för högtalarhöljen på grund av dess goda absorptionsegenskaper. Men trä tenderar att torka ut med tiden . Om detta händer med fallet blir det oanvändbart.

Bild
Bild

Metall

För tillverkning av lådor används lätta men hårda aluminiumlegeringar. Kroppen av sådan metall bidrar till god överföring av högfrekventa ljud och dämpar resonans. För att minska effekterna av vibrationer och öka absorptionen av ljud, är högtalarlådor gjorda av ett material som är två aluminiumplattor med ett lager viskoelastiskt inklämt mellan dem . Om du fortfarande inte kan uppnå bra ljudabsorbering påverkas ljudkvaliteten för hela högtalaren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer av strukturer

Låt oss överväga vilka typer av strukturer det finns innan vi sätter igång den aktiva fasen att göra ett fall med egna händer för ett hemmahögtalarsystem.

Öppna system

Högtalarna är monterade på en stor skärm. Klaffens kanter är böjda i rät vinkel, och strukturens bakre vägg är helt frånvarande. I detta fall har högtalarsystemet en mycket konventionell låda. En sådan modell är lämplig för stora rum och är inte väl lämpad för att återge musik med låga frekvenser.

Bild
Bild

Stängda system

Kända boxliknande mönster med inbyggda högtalare. Har ett brett utbud av ljud.

Bild
Bild

Med basreflex

Sådana fall, förutom högtalarna, är utrustade med ytterligare hål för ljudpassage (basreflex). Detta gör att den djupaste basen kan återges. Men designen förlorar till slutna lådor i tydligheten av artikulationen.

Bild
Bild

Med passiv sändare

I denna modell ersattes det ihåliga röret med ett membran, det vill säga en extra drivrutin för låga frekvenser installerades utan magnet och spole. Denna design tar mindre plats inuti fodralet, vilket innebär att lådans storlek kan minskas . Passiva radiatorer hjälper till att uppnå känsligt basdjup.

Bild
Bild

Akustisk labyrint

Det interna innehållet i fallet ser ut som en labyrint. Vridna böjar är vågledare. Systemet har en mycket komplex installation och kostar mycket pengar . Men med rätt tillverkning uppstår perfekt ljudleverans och hög basfidelitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att tillverka och montera ett hemlagat hölje för ditt ljuduppspelningssystem, du bör först förbereda allt du behöver:

  • materialet från vilket lådan ska tillverkas;
  • verktyg för att utföra arbete;
  • trådar;
  • högtalare.
Bild
Bild

Själva processen består av en specifik stegsekvens

  1. Inledningsvis bestäms vilken typ av högtalare som lådorna är gjorda för: bordsskiva, golvställning och andra.
  2. Därefter ritas ritningar och diagram upp, rutans form väljs, storleken beräknas.
  3. På en plywoodplåt är markeringar gjorda av 4 rutor med måtten 35x35 cm.
  4. Inuti två ämnen är mindre rutor markerade - 21x21 cm.
  5. Den inre delen skärs och tas bort. En kolumn prövas in i den resulterande öppningen. Om utskärningen inte är tillräckligt stor för att passa, måste den breddas.
  6. Därefter förbereds sidoväggarna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Deras parametrar är följande:

  • modellens djup är 7 cm;
  • längden på en uppsättning väggar (4 delar) - 35x35 cm;
  • längden på den andra uppsättningen (4 stycken) är 32x32 cm.

7. Alla arbetsstycken rengörs noggrant och bringas till identiska mått.

8. Lederna i lederna planteras på flytande spikar och fixeras med självgängande skruvar.

9. Vid tillverkning av strukturen klistras den inre delen med vadderad polyester eller annat vibrationsabsorberande material. Detta är nödvändigt för subwoofers.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur lägger jag in innehållet?

En högtalare är inbyggd i de tillverkade lådorna. Om det finns behov av att rymma två högtalare, för att undvika deformation av strukturen från vibrationsbelastningar, installeras distanser mellan höljet mellan fram- och bakväggarna.

Själva inbäddningsprocessen är enkel om högtalarhålet är mätt.

Ledningarna ska placeras utan knäckar, se till att små delar av systemet inte rör sig under vibrationer. Efter installation av det inre innehållet monteras den sista panelen för att stänga lådan.

Om höljena är gjorda för tak- eller väggmontering krävs en ljudisolerande baksida. Ett särskilt stativ krävs för att placera produkten på ett golv eller bord.

Bild
Bild

Avslutningsvis vill jag tillägga att det akustiska ljudet inte bara beror på det tekniska innehållet och produktens kropp, utan också på hela rummet med högtalaren. Ljudets renhet och kraft är 70% beroende av hallens kapacitet och dess akustik. Och en sak till: kompakta lådor tar lite plats, det är trevligt. Men den övergripande designen, skapad för högtalarsystemet, vinner alltid i ljudleverans.

Rekommenderad: