Fläkthastighetsregulator (23 Bilder): Hur Man Ansluter En Steg- Och Triac -enhet Med Egna Händer För 220 Och 380 V?

Innehållsförteckning:

Video: Fläkthastighetsregulator (23 Bilder): Hur Man Ansluter En Steg- Och Triac -enhet Med Egna Händer För 220 Och 380 V?

Video: Fläkthastighetsregulator (23 Bilder): Hur Man Ansluter En Steg- Och Triac -enhet Med Egna Händer För 220 Och 380 V?
Video: how to repair fan regulator very easy at home 2024, Maj
Fläkthastighetsregulator (23 Bilder): Hur Man Ansluter En Steg- Och Triac -enhet Med Egna Händer För 220 Och 380 V?
Fläkthastighetsregulator (23 Bilder): Hur Man Ansluter En Steg- Och Triac -enhet Med Egna Händer För 220 Och 380 V?
Anonim

Fläktar används i stor utsträckning inom olika områden av mänsklig aktivitet. Enheter kan hittas i bostäder och offentliga lokaler, de används för att kyla datorer och bärbara datorer, de är installerade i avgas- och matnings- och avgasventilationsenheter och luftkonditioneringssystem. Driften av enheten med full kapacitet är dock inte alltid nödvändig och rekommenderad. Därför används särskilda enheter för att begränsa bladens rotationshastighet - fläkthastighetsregulatorer.

Bild
Bild

Specifikationer

En fläkthastighetsregulator är en liten enhet som kan minska eller öka arbetsaxelns rotationshastighet. Regulatorerna är anslutna till fläktarna enligt ett visst schema och styrs med en manuell metod eller automatisering. Automatiska modeller är nära sammankopplade med andra enheter i ventilationsenheten, till exempel med sensorer som detekterar temperatur, tryck, rörelse, liksom med fotosensorer och enheter som detekterar fukt. Data från dessa enheter överförs till regulatorn, som på grundval av dem väljer ett lämpligt hastighetsläge.

Mekaniska modeller manövreras manuellt . Varvtalsreglering utförs med ett hjul monterat på enhetens kropp. Ofta är styrenheter monterade i väggen enligt principen för en omkopplare, vilket gör deras användning bekväm och låter dig smidigt ändra antalet varv när som helst. Enheterna finns i ett brett effektområde och kan fungera från både 220 och 380 V.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Funktionsprincip och syfte

Under konstant drift av fläkten vid maximal hastighet, förbrukas enhetens resurs tillräckligt snabbt. Som ett resultat reduceras enhetens effekt märkbart och enheten misslyckas. Detta beror på det faktum att många delar inte kan upprätthålla en sådan rytm, varför de snabbt slits ut och går sönder. För att begränsa bladens rotationshastighet och öka fläktens livslängd är en hastighetsregulator inbyggd i aggregatet.

Förutom att spara driftsresurser utför styrenheterna en viktig funktion för att minska buller från ventilationssystem . Så, i kontorslokaler, där det finns en stor ansamling av kontorsutrustning, kan ljudnivån nå 50 dB, vilket beror på samtidig drift av flera enheter, vars fläktar arbetar med maximal hastighet. Under sådana förhållanden är det svårt för en person att ställa in sig på ett arbetshumör och koncentrera sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vägen ur denna situation är att utrusta ventilationsenheter med hastighetsregulatorer. Ett annat övertygande argument för att använda regulatorer är ekonomisk energiförbrukning. Som en följd av en minskning av antalet varv och en minskning av den totala effekten börjar fläkten att konsumera mindre energi, vilket har en positiv effekt på budgeten.

Principen för styrenheten är att ändra spänningen som matas till fläktmotorns lindning . Det finns dyrare modeller som kan reglera rotationshastigheten genom att ändra strömmen. Kostnaden för sådana produkter överstiger emellertid ofta kostnaden för själva fläkten, vilket gör installationen opraktisk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillämpningsområde

Varvtalsregulatorer används nästan överallt där det finns en luftbehandlingsenhet. Regulatorer är oumbärliga för att ordna ventilationssystem på gym, kontor och kaféer. Ofta finns sådana enheter i individuella klimatkontrollsystem. Luftkonditioneringsapparater som arbetar för uppvärmning är också utrustade med styrenheter - kraftfulla transformatoranordningar som kan justera pumphjulets hastighet.

De vanligaste installationsalternativen för styrenheten är dock datorer och bärbara datorer . Regulatorer kan avsevärt minska fläktljud och är ofta utrustade med ytterligare funktioner som bakgrundsbelysning, temperaturgivare och hörbart larm för avstängning. Vissa modeller är utrustade med en display.

Kontroller för datorfläktar kallas reobas och kan serva flera fläktar samtidigt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns flera typer av fläkthastighetsbegränsare.

Stegade modeller med en autotransformator

Kärnan i driften av denna enhet ligger i det faktum att enhetens lindning är grenad, därför får fläkten en något reducerad spänning vid anslutningen till grenarna. Med hjälp av en speciell strömbrytare är en eller annan fläkt ansluten till den önskade delen av lindningen, och rotationshastigheten minskar. Samtidigt reduceras elförbrukningen, vilket leder till en övergripande resursbesparing.

Enheten justeras med en speciell vred utrustad med en stegvis skala med 5 lägen . Fördelarna med modellerna är deras tillförlitlighet och långa livslängd. Nackdelarna inkluderar en ganska stor styrenhet, vilket inte alltid är bekvämt när enheten placeras i trånga utrymmen, liksom omöjligheten till smidig omkoppling. Genom att ansluta temperatursensorer och en timer kan dock omkopplingen av rotationshastigheter automatiseras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektroniskt styrda autotransformatorer

Kärnan i driften av sådana enheter skiljer sig något från principen för tidigare modeller. Enheten är utrustad med en transistorkrets och kan modulera pulser, samtidigt som spänningen smidigt ändras. Spänningens styrka beror direkt på pulsernas frekvens och pauserna mellan dem. Så med korta impulser och långa pauser blir spänningen mycket lägre än med långa impulser och korta pauser.

Fördelarna med denna styrenhet är liten storlek och bekväm kostnad . Nackdelarna inkluderar den korta längden på anslutningskabeln. Detta kräver en separat placering av enheten från manöverhandtaget och dess placering närmare fläkten. Elektroniska modeller används i stora fabriker i kombination med kraftfulla ventilationsenheter. De är överbelastningsbeständiga och kan användas kontinuerligt under lång tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Triac (tyristor) styrenhet

Denna typ av regulator är den vanligaste. Enheten används för att ansluta till en enfas AC-fläkt, men den kan fungera med en konstant. Under drift av enheten sänker var och en av tyristorerna utspänningen, vilket minskar antalet varv per minut. Fördelarna med enheterna är låg kostnad, låg vikt och möjligheten att minska antalet varv till nästan noll.

Nackdelarna inkluderar sannolikheten för gnistor på lindningen, kort livslängd och begränsningar av lastens effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur ansluter jag?

Du kan ansluta hastighetsregulatorn till fläkten med egna händer. För att göra detta måste du noggrant läsa instruktionerna och följa ett antal säkerhetsåtgärder när du arbetar med elektriska apparater. Beroende på konstruktionstyp och typ av ventilatorer som servas kan regulatorerna installeras på väggen, inuti väggen, inuti ventilationsenheten eller i ett fristående skåp i systemet "smart home". Vägg- och väggregulatorer fixeras med skruvar eller pluggar, beroende på enhetens dimensioner och vikt. Fästelement ingår vanligtvis i satsen tillsammans med enhetens anslutningsdiagram.

Anslutningsdiagrammen för modellerna kan skilja sig åt, men det finns fortfarande allmänna mönster och åtgärder . Först måste regulatorn anslutas till kabeln som levererar ström till fläkten. Huvudsyftet med detta steg är att separera "fas", "noll" och "jord" trådarna. Anslut sedan ledningarna till ingångs- och utgångsterminalerna. Det viktigaste är att inte blanda ihop ledningarna på platser och göra anslutningen enligt instruktionerna. Kontrollera dessutom att tvärsnittet av strömkabeln och anslutningen matchar den högsta tillåtna spänningen för den anslutna enheten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När du ansluter hastighetsregulatorn till bärbara fläktar med en spänning på 12 volt är det nödvändigt att ta reda på de högsta tillåtna temperaturerna för enhetsdelarna. Annars kan du förlora din dator, som från överhettning kommer att misslyckas med processor, moderkort och grafikkort. När du ansluter regulatorn till kontorsutrustning måste du också noggrant följa instruktionerna. Om du behöver ansluta flera fläktar samtidigt är det bättre att köpa en flerkanalsregulator, eftersom vissa modeller kan serva upp till fyra fläktar samtidigt.

Fläkthastighetsregulatorer är en viktig multifunktionell enhet . De skyddar utrustningen från överhettning, förlänger livslängden för elektriska fläktmotorer, sparar energi och reducerar ljudnivån avsevärt i rum. På grund av deras effektivitet och praktiska egenskaper blir enheter mer och mer populära och växer konsumenternas efterfrågan.

Rekommenderad: