4K -tv: Vad är Det? Betyg Av De Bästa Modellerna 32 Och 40, 50 Och 55 Tum Och Andra Storlekar, Topp Full HD Och UHD TV

Innehållsförteckning:

Video: 4K -tv: Vad är Det? Betyg Av De Bästa Modellerna 32 Och 40, 50 Och 55 Tum Och Andra Storlekar, Topp Full HD Och UHD TV

Video: 4K -tv: Vad är Det? Betyg Av De Bästa Modellerna 32 Och 40, 50 Och 55 Tum Och Andra Storlekar, Topp Full HD Och UHD TV
Video: Best Sony Smart TV in 2021🔥🔥| Best Android Smart TV in 2021 2024, April
4K -tv: Vad är Det? Betyg Av De Bästa Modellerna 32 Och 40, 50 Och 55 Tum Och Andra Storlekar, Topp Full HD Och UHD TV
4K -tv: Vad är Det? Betyg Av De Bästa Modellerna 32 Och 40, 50 Och 55 Tum Och Andra Storlekar, Topp Full HD Och UHD TV
Anonim

För bara några decennier sedan orsakade närvaron av en stor TV i ett hus eller en lägenhet genuin glädje bland vänner och avund av grannar, och om det också var i färg kan detta vara den verkliga ultimata drömmen. Som åren gick, utvecklades tekniken, skrymmande rörenheter blev märkbart tunnare och skärmens diagonal ökade.

Idag är det inte längre överraskande att överraska någon med en modern TV, men det finns en mycket intressant teknik som fortfarande anses vara en sällsynthet, nämligen 4K -plattformen. I dagens artikel kommer vi att titta närmare på denna teknik, ta reda på vad det är och i vilka enheter det finns.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lite historia

4K nämndes första gången 2012 . Vid den tiden spenderade världens ledande digitala teknikföretag mycket pengar på utvecklingen av ett nytt format som skulle öka antalet punkter per skärmområde. Alla tillverkare var intresserade av framväxten av ny teknik som skulle göra det möjligt för dem att locka nya potentiella köpare. 2012 presenterade LG sin första 4K UHD -TV vid en lansering. Efter det försökte dess huvudkonkurrenter att hänga med och en efter en började presentera sina modeller med stöd av detta format.

Efter utseendet trodde många att det inte skulle slå rot överallt. Detta underlättades av det faktum att en sådan TV bara kunde köpas på beställning, och det var möjligt att titta på en film i 4K bara om den spelades in i det här formatet, vilket var sällsynt i början.

För ungefär 6 år sedan blev det dock klart att konsumenten gillade denna teknik och att den skulle utvecklas i framtiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

4K är bildformatet som ersatte det gamla 2K som kom ut en tid efter Full HD . Många användare vet inte ens om det, eftersom det inte fanns länge. Idag används skärmar med denna teknik i smartphones.

Bild
Bild

Särdrag

Huvuddragen i 4K -formatet är dess stora upplösning. Det högsta möjliga antalet pixlar placeras på ett visst område av skärmen. Om vi jämför 2K och 4K, överträffar den senare sin föregångare när det gäller antalet pixlar per yta med 2 gånger.

Pixelupplösning har inte nämnts tidigare, och det är inte bara det. Det beskrivna formatet har inte en tydlig enhetlig upplösning som skulle betraktas som 4K. Istället finns det 6 olika upplösningar som har fastnat under drift:

  • full ram - har en upplösning på 4096 x 3072 pixlar och används praktiskt taget inte;
  • akademisk - denna upplösning har 3656 x 2664 pixlar, som används av filmstudior;
  • vadderad - används inom film och har 3996 med 2160 poäng;
  • DCI - används i videokameror av moderna smartphones, upplösning - 4096 med 2160;
  • bredbild - har en upplösning på 4096 x 1716 pixlar, används inom filmområdet;
  • Ultra HD -TV , som har denna funktion anses vara ultrahög definition, och det är den som stöds av de flesta moderna enheter, vars upplösning är 3840 x 2160 pixlar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med en sådan TV inkluderar:

  • bild på en sådan enhet mycket realistisk, rik, har inga defekter;
  • enhet som stöder den beskrivna tekniken fungerar utmärkt med videospel , överföra till spelaren en högkvalitativ bild med den mest tillgängliga grafiken;
  • skärmar med hög upplösning används av fotografer och operatörer , det är mycket bekvämt att redigera ett foto eller en video i det här fallet;
  • stor skärm med bra bild kommer att vara ett bra verktyg när du presenterar din presentation .
Bild
Bild
Bild
Bild

En TV som stöder detta format ger hög bildkvalitet, men även den mest avancerade enheten har sina nackdelar. Låt oss lista de viktigaste av dem:

  • gratis tv -kanaler sänds med låg bildkvalitet, av den anledningen kommer det inte att vara möjligt att utvärdera en sådan TV: s kapacitet när du tittar på TV;
  • på internet det finns inte heller särskilt många inspelningar i 4K -format, inte alla filmer och klipp är med sådan bildkvalitet;
  • enheter som stöder denna teknik är mycket dyrare deras konkurrenter utan det (skillnaden kan vara upp till $ 200);
  • spelare kan också möta ett sådant problem, eftersom inte alla nya spel som släppts för PlayStation 4 och Xbox One stöder denna teknik .
Bild
Bild

Skärmtyper

Idag produceras två typer av enheter: med LED- och OLED -skärmar . Den första har en flytande kristallstruktur, som belyses av små LED -lampor. Om du föredrar en enhet med en LED -skärm och UHD -upplösning, var uppmärksam på vilken typ av matris som används i den här modellen. Bästa klarhet, kontrast och färgåtergivning kommer att tillhandahållas av IPS -matrisen. Men även de mest moderna elementen löser inte huvudproblemet med alla skärmar, nämligen dålig svart reproduktion.

Bild
Bild

OLED -skärmar används på dyrare TV -modeller, och funktionsprincipen är annorlunda . I sådana skärmar avger varje pixel ljus, så ingen ytterligare belysning behövs. En OLED -skärm antas kunna ha 64 gånger fler färger än sina LED -konkurrenter.

Denna teknik, i kombination med en stor skärm diagonal och UHD -upplösning, ger utmärkt bildkvalitet som kommer att glädja användarens öga länge. Denna uppsättning funktioner är dock ganska dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betyg av de bästa modellerna

När du väljer en TV med 4K -teknik för dig själv är det lämpligt att först och främst uppmärksamma nya modeller som redan har visat sig bra. Baserat på feedback på en viss modell och dess egenskaper kan du avgöra hur intressant en viss teknik är för dig. Låt oss ta en titt på de mest sålda 4K-TV-apparaterna idag.

Philips 50PUT6023 . Denna modell har en diagonal på 127 cm. Dess arsenal innehåller 4K UHD och stereoljud. Uppdateringsfrekvensen för skärmen på denna TV är 50 Hz. Enheten har inte Wi-Fi. De inbyggda högtalarna har en effekt på 16 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samsung UE43NU7090U . 4K -enhet med 43 '' (109 cm) skärm. Denna modell stöder HDR10 och HDR10 +. Bildhastigheten är 100 Hz. Skärmen är utrustad med Edge LED -bakgrundsbelysning. Denna TV har en SmartTV-funktion och 2 inbyggda 20 Watt högtalare.

Bild
Bild
Bild
Bild

LG 55UK6300 . Denna typ av TV är utrustad med 4K UHD, HDR. Den beskrivna modellen har en diagonal på 54,6 tum (139 cm). med en TFT IPS -matris. Skärmen är utrustad med direkt LED -bakgrundsbelysning. Uppdateringsfrekvensen för bildrutorna på skärmen är 50 Hz. Denna enhet har en Smart TV med webOS -plattform. Bildens betraktningsvinkel är 178 grader.

Det finns 2 högtalare i designen, deras totala effekt är 20 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Xiaomi Mi TV 4 55 . Denna TV är utrustad med en 54,6-tums (139 cm) LCD-skärm. Det finns en 4K UHD, HDR -upplösning. Modellen har stöd för HDR10 -format. Har SmartTV -teknik med Android -plattform. Bilduppdateringsfrekvensen är 60 Hz. Edge LED -bakgrundsbelysning med vita lysdioder. Denna TV har 2 högtalare med en total effekt på 16 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

LG OLED55B8S . Modellen har OLED -bakgrundsbelysning och låg strömförbrukning. Färgåtergivningen på denna TV är utmärkt. Diagonal är 54,6 tum (139 cm). 4K UHD, HDR -upplösning. Bildhastighet - 100 Hz. Om det behövs kan du använda SmartTV med webOS. Enheten kan stödja röststyrning. De två inbyggda högtalarna har en total effekt på 20 watt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sony KD-55XF9005 . Den beskrivna modellen är 136 cm stor. Upplösning - 4K UHD, HDR. Bildändring sker med en frekvens på 100 Hz. Som i de flesta moderna TV -apparater implementeras Android -plattformen och SmartTV -tekniken här. Betraktningsvinkeln är 178 grader. Två inbyggda högtalare levererar 20 watt.

Det finns möjlighet till röststyrning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Diagonal 40-43

Den 43 tum (109,2 cm) diagonalen är en populär storlek för ett litet rum . I detta sortiment kommer det att finnas relativt billiga TV -modeller med den upplösning som krävs. De kan dock inte kallas budget. Deras pris motsvarar storleken. Denna kategori har ett stort antal modeller att välja mellan med ett imponerande utbud av funktioner, som inkluderar: SmartTV, röststyrning, 4K Ultra HD.

Denna kategori innehåller följande populära modeller:

  • LG 43UM7500PLA;
  • LG 43UM7300PLB;
  • LG 43UK6200PLA;
  • Philips 43PUS6503 / 60;
  • Samsung UE43RU7470U;
  • Sony KD-43XG7096;
  • Sony KD-43XG8096.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diagonal 46-50

I denna kategori finns det ett stort urval av utrustning för alla användare. TV-apparater med en sådan diagonal kommer att se harmoniska ut i ett medelstort rum.

Sådana anordningar har fortfarande samma uppsättning funktioner som beskrivits tidigare. Låt oss markera utbudet av de bästa enheterna:

  • LG 49SM8200PLA;
  • LG 49UM7300PLB;
  • Samsung QE49Q77RAU;
  • Sony KD-49XG8096;
  • Thomson T49USL5210;
  • Skyworth 49Q36.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en diagonal på 50-60

TV -apparater av denna storlek är utformade för rymliga rum och långt från skärmen. Om du har tillgång till stöd för alla samma format, men på en större skärm, blir visningsglädjen mycket större. Följande modeller av topp -TV har denna storlek:

  • LG 55SM8200PLA;
  • LG 55UM7450PLA;
  • Samsung UE58RU7170U;
  • Samsung UE58RU7170U;
  • Philips 58PUS6504;
  • Haier LE55K6500U;
  • Philips 50PUS6503 / 60;
  • Haier LE50K6500U Sony KD-55XG8096.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Innan du går och handlar ska du bestämma (oavsett hur konstigt det låter) för vilket syfte TV: n ska användas. Detta beror på att att bara se på tv, det är ingen idé att betala för mycket för en produkt av hög kvalitet . I köket kan du köpa en billig version med en liten 32-tums diagonal. Hela charmen med 4K -teknik kan kännas när du tittar på en film i lämplig kvalitet eller medan du bara spelar på en stor skärm (minst 42 tum, och helst minst 49 tum).

Förutom, du måste bestämma i förväg hur många och vilka enheter som ska anslutas till den framtida TV: n . När du väljer måste du ta hänsyn till antalet nödvändiga kontakter och utgångar. Glömmer du att ta hänsyn till denna punkt, kan du efter köpet med irritation upptäcka att någon väg ut saknas. Detsamma gäller för en uppsättning funktioner som du inte kommer att använda.

Om, förutom att titta på filmer på media och spel, ingenting är planerat, så behöver du inte betala för mycket för operativsystemet och Wi-Fi. Dessa funktioner ökar produktkostnaden avsevärt genom deras närvaro.

Bild
Bild

Majoriteten av konsumenterna tenderar att välja den största möjliga TV -storleken, oavsett dess egenskaper eller storleken på rummet där den är planerad att placeras. Detta är det största misstaget när du väljer, eftersom utrustningens dimensioner bör stå i proportion till rummet . Skärmar som är för stora på nära håll skapar en mycket obekväm miljö för ögonen. I det här fallet kommer att se en film inte ge något nöje och kan till och med vara ett test av uthållighet. Förutom TV -apparater med en skärm på 63 och 70 tum i ett litet rum ser helt enkelt inte ut eller ser för skrymmande ut.

I de flesta fallen du måste välja tekniken så att den passar in i rummet . Glöm inte detta. När du har hittat en modell du gillar, fråga om ett vitrinskåp kommer att säljas till dig. Faktum är att sådana modeller visas som ett prov, och inte bara en extern undersökning utförs på dem, men i vissa fall utförs styrketester. De knackar på skärmarna för att visa hur hållbar den är, trycker på den för att se hur matrisen beter sig och försöker skapa andra ogynnsamma förhållanden för teknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Säker, den är inte doused med vatten, kastas ut genom fönstret, men fortfarande några dolda defekter som ingen tar på allvar kan finnas kvar efter sådana tester och efter en stund av drift kan manifestera sig.

När du har valt din TV och tagit ut den från lagret, var noga med att göra en fullständig inspektion och be att ansluta den för att kontrollera … Den första uppstarten görs bäst i butiken framför säljarna för att undvika onödiga frågor och missförstånd om det uppstår problem. Skärmens yta måste undersökas mycket noga för att leta efter "döda pixlar". De kommer att vara mycket tydligt synliga på en svart bakgrund: sådana pixlar kommer att flimra i olika färger eller helt enkelt lysa blåviolett.

Många människor gör inte detta av olika skäl: någon är helt enkelt obekväm med att fördröja en kö, någon har inte tillräckligt med tid. Men det är inget fel med önskan att se den köpta produkten.

Bild
Bild

Ta dig tid under kontrollen, tveka inte att ställa frågor till säljaren om du är intresserad av produkten och dess service . Kontrollera hela tillbehörssatsen enligt listan i bruksanvisningen. Där kommer det att skrivas vilka delar och i vilken mängd som levereras med denna modell. Det är nödvändigt att köpa en sådan produkt endast i välkända butiker med gott rykte. I sådana anläggningar är risken att köpa en kinesisk kopia av dålig kvalitet eller defekta varor minimal. Förutom, garantin från butiken kan rädda dig från reparationer på egen bekostnad . Stora stormarknader har möjlighet att skicka utrustning för garantireparation i framtiden eller ersätta den med en ny. Allt utförs som regel på ett ställe, vilket är mycket bekvämt för konsumenten.

Det är mycket riskabelt att köpa en tekniskt komplex produkt på marknaderna eller genom reklam . Det är mycket stor sannolikhet att köpa inte bara utrustning som har reparerats, utan också en ren kinesisk falsk. Sådana säljare kommer inte att kunna ge dig en garanti eller efterföljande service av produkten.

Bild
Bild

Hur ställer man in korrekt?

Bildkällan har alltid olika parametrar som väljs utifrån TV -inställningarna. Dessa värden samlas in med EDID -referenser. I inställningarna för dessa parametrar kan användaren göra sina egna justeringar om han anser att det är nödvändigt. Om du inte kan förstå vad som är fel med den här bilden kan du byta till konsolen eller spelkonsolen. Då blir skillnaden i bilden mer uppenbar, och korrigeringen blir mycket lättare att utföra.

4K -upplösning fungerar med effekt vid 2160 r … Många Full HD -enheter fungerar inte i detta format. Om du inte säkert vet om din enhet stöder en sådan upplösning kan detta mycket enkelt kontrolleras. Ställ in de högsta bildalternativen i inställningarna, öppna valfri bild i 4K.

Om formatet inte stöds kommer ett fel att visas eller så blir det ingen bild.

Bild
Bild

Att konfigurera och ansluta budget -4K -TV -apparater kan vara komplicerat av det faktum att inte alla HDMI -portar klarar detta format . Oftast fungerar bara 2 utgångar med det. Om din digitalbox inte är avsedd för high definition, försök bara byta den till en annan HDMI-kontakt, så försvinner detta problem. En av funktionerna i LCD -skärmar är att de kan förändra uppfattningen av färger något beroende på belysningsnivån i rummet där de befinner sig . Således kan ett svart objekt på skärmen vara ljusgrått eller mörkgrått beroende på ljuset. Tillverkare försöker kombinera olika filter med ljusbalans.

Plasmapaneler (och nu OLED) har sin egen bakgrundsbelysning och har inte dessa problem . Men även de är bättre på att återge färger i rum med svag belysning. För filmälskare blir detta ett trevligt tillägg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vissa människor tror att fabriksinställningarna medvetet förstör bilden, och det enda sättet att göra allt "rätt" är att ställa in TV: n själv eller bjuda in en proffs för detta. Detta är fel strategi. Det finns inget behov av att tillverkare medvetet underskattar kvaliteten på sina produkter . De ingenjörer som är ansvariga för att justera skärmen ställer in de bästa parametrarna på fabriken så att köparen inte behöver slösa sin tid på detta. För de flesta användare Fabriksinställningarna uppfyller alla krav och svarta justeras i detta läge för att optimera kontrast och skärpa.

Det händer att en högkvalitativ bild kan ha en fördröjning, vilket påverkar spelet negativt. TV -apparater med detta problem kan främja professionella spelare som behöver hög prestanda, och om de saktar ner kommer de helt enkelt inte att hänga med i bilden. Tillverkare erbjuder en lösning på detta problem i form av en förinställning med låg latens och maximal prestanda. För detta är det mesta av efterbehandlingen avstängd. Om en specifik enhet inte innebär en förinstallation av spel, då bildbehandlingsinställningarna måste inaktiveras manuellt, vilket kommer att öka hastigheten.

Vissa modeller har ett spelläge. Detta gör att du snabbt kan växla från att titta på filmer till att spela. För att göra detta måste digitalboxen vara ansluten via en HDMI-kontakt.

Bild
Bild

Granska översikt

4K -TV -apparater blir mer och mer populära för varje dag. Användare lämnar ett stort antal recensioner om dem. Tänk på de bästa egenskaperna hos denna produkt som folk gillade:

  • excellent realistisk bild, rika färger att göra att titta på någon film till ett bra tidsfördriv;
  • modeller med ett operativsystem kan vara anpassad för användarförfrågningar;
  • TV fungerar bra med externa minneskällor och stöder ett stort antal videoformat;
  • många användare gillar verkligen smala skärmar;
  • ljud inbyggda högtalare är ganska tillfredsställande för användarna och sparar dem från att spendera på ett extra högtalarsystem;
  • många modeller till och med behöver inte justera bilden - allt du behöver är redan konfigurerat.
Bild
Bild

Men även sådana högkvalitativa enheter har sina nackdelar, som köparna inte gillade särskilt mycket:

  • många modeller har mycket obekväma kontrollpaneler de anses vara oinformativa;
  • SmartTV -systemet har problem , i grund och botten visar det långsam drift - TV -apparater har nyligen börjat utrustas med ett sådant operativsystem, så tillverkare hann inte lösa alla dess brister;
  • många TV -apparater med internetanslutning har mycket långsamma webbläsare, som är obekväma att arbeta i .

Rekommenderad: