Orkidérötter (18 Bilder): Vad Ska De Vara Och Kan De Skäras Av? Hur Använder Man "Kornevin" För Rotsystemet? Vad Ska Jag Göra Om Mögel Visas På Rötterna?

Innehållsförteckning:

Video: Orkidérötter (18 Bilder): Vad Ska De Vara Och Kan De Skäras Av? Hur Använder Man "Kornevin" För Rotsystemet? Vad Ska Jag Göra Om Mögel Visas På Rötterna?

Video: Orkidérötter (18 Bilder): Vad Ska De Vara Och Kan De Skäras Av? Hur Använder Man
Video: Orchid Care for Beginners - What to do after Phalaenopsis blooms fall? Cutting spike & aftercare 2024, April
Orkidérötter (18 Bilder): Vad Ska De Vara Och Kan De Skäras Av? Hur Använder Man "Kornevin" För Rotsystemet? Vad Ska Jag Göra Om Mögel Visas På Rötterna?
Orkidérötter (18 Bilder): Vad Ska De Vara Och Kan De Skäras Av? Hur Använder Man "Kornevin" För Rotsystemet? Vad Ska Jag Göra Om Mögel Visas På Rötterna?
Anonim

För alla växter utför rötterna en av huvudfunktionerna: de ackumuleras och levererar näringsämnen för korrekt bildning av löv och stjälkar. Om något händer dem, lider hela kroppen. Orkidéer är inget undantag, även om deras rotsystem skiljer sig väsentligt från andra växters rötter. Detta är värt att uppmärksamma när du håller en blomma. Vid förlust av rötter krävs återupplivning, det vill säga deras tillväxt.

Bild
Bild

Hur ser friska rötter ut?

Orkidefamiljens rotsystem bildas på ett helt annat sätt än andra växters. Detta bestäms av orkidéernas speciella livsstil i deras naturliga miljö, där de inte slår rot i marken utan växer på stenar eller träd. Vissa arter har långa skott som snurrar runt stammar eller grenar. Eftersom de inte rotar sig i marken tar de näringsämnen och fukt från luften, löv och bark av träd. Några av dem doppas i underlaget, resten ligger på ytan, samlar upp fukt och deltar i fotosyntesen och uppfyller därmed syftet med bladen.

På grund av dessa förmågor har rotsystemet hos orkidéer inte behov av rhizoderm med rothår, som är involverade i absorptionen av fukt och mineraler som löses upp i det. Rotsytan är täckt med velamen, en svampig vävnad med keratiniserade celler. Friska orkidérötter har:

  • växande tips;
  • velamen är ljusgrön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och även rötterna har en spänstig konsistens: när de pressas håller de sin form. Rötterna ska fylla krukans utrymme helt. Du kan kontrollera detta genom att röra växten något: om den håller bra, är deras antal tillräckligt, och om fixeringen är lös måste rötterna ökas. Om orkidén har släppt ett stort antal rötter och de växer ur behållaren måste växten transplanteras till en större kruka.

Orkidéer som växer hemma, förutom underjordiska rötter, har också antenner som växer över marken . Deras närvaro anses vara normen och bör inte skrämma nybörjare. De är något tjockare än vanligt, platta och cylindriska i formen. Luftrötter är också täckta med velamen, med hjälp av vilka de extraherar användbara ämnen från miljön.

När de är våta är de ljusgröna och när de är torra är de silverfärgade.

Bild
Bild

Kan jag klippa dem?

Många orkidéälskare vet inte vad de ska göra med ett stort antal övervuxna luftrötter: om de ska klippas av eller låta dem växa. Det är värt att notera att de deltar i ackumuleringen av spårämnen som är nödvändiga för blomman, deras beskärning kan orsaka en minskning av orkidéns näring. Detta kommer att ha en dålig effekt på blommans skick. Om roten stör bladets tillväxt eller börjar ruttna måste den tas bort. Avlägsnandeproceduren utförs med ett skarpt steriliserat instrument enligt följande:

  • skär av alla ruttna delar utan undantag;
  • sektionerna behandlas med ett antiseptiskt eller krossat kol.

Efter det behöver växten inte vattnas på flera dagar så att ruttningen inte återkommer.

Orsaken till utseendet på ett stort antal luftrötter kan vara låg luftfuktighet i rummet: orkidén försöker absorbera fler näringsämnen. Detta händer oftare på vintern under uppvärmningssäsongen, när värmeenheter torkar luften. På detta sätt försöker anläggningen anpassa sig till nya förhållanden. Den bästa lösningen är att flytta blomman till en annan plats eller öka luftfuktigheten i rummet.

Detta kan uppnås genom att installera en behållare med vatten bredvid växten, och för att spara fukt är rötterna täckta med mossa ovanpå.

Bild
Bild

Symtom på sjukdomar i rotsystemet

Eftersom orkidén är en exotisk blomma uppträder en tendens till sjukdom ofta under ovanliga förhållanden för den. Och ofta rotsystemets problem ruttnar eller torkar ut ur rötterna. De ruttnar främst på grund av felaktig fukt: till följd av överdriven vattning hinner inte fukt absorberas och blir kvar i kruka. Om rötterna har blivit svarta betyder det att de försvinner och måste beskäras snabbt.

Under naturliga förhållanden växer orkidéer i en miljö där fuktighetsförändringar är ganska frekventa, därför har de under evolutionens gång bildat tillräckligt många sätt att skydda mot uttorkning. Därför är konstant hydrering onödig. Dessutom kommer perioder utan vattning att intensifiera bildandet av peduncles. Under vilande perioden behöver växten också minska intaget av fukt.

Rötterna blir torra i två fall:

  • brist på fukt;
  • en brännskada med gödningsmedel med för mycket mättnad eller felaktigt urval.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid det första problemet måste rötterna sköljas i vatten vid rumstemperatur och fuktas väl. Vid brännskador måste orkidén transplanteras till en annan jord, mindre aggressiv. De drabbade delarna som inte kan återanimeras tas bort utan att misslyckas i båda fallen. Det är ganska enkelt att ta reda på vilka rötter man ska skära.

  • De ruttna är gulbruna, hala och för flexibla. Detta indikerar att de är tomma inuti, bara skalet finns kvar, och de kan inte längre återställas. Var noga med att klippa dem ovanför det drabbade området.
  • Krympade blir också gula, hårda och spröda. Du kan inte bryta av dem för att inte skada stjälkarna. Det är nödvändigt att skära av med en kniv eller sekatörer och bearbeta skärningarna med hackat kol.

Den gula eller bruna färgen på rötterna indikerar inte alltid deras sjukdom. I vissa fall ändrar de färg på grund av brist på solljus eller ämnen som de absorberar från underlaget.

Med rotsjukdomar drabbas alla delar av växten, särskilt bladplattorna: de krymper, tappar form och färg.

Bild
Bild

När rotsystemet är övertorkat kan bladens turgor, det vill säga deras normala tillstånd, återställas genom att blötlägga rötterna. Orkidén avlägsnas från substratet, rötterna tvättas, sänkas ner i en behållare med 30-35 ° vatten och lämnas ett tag (högst 6 timmar). Du kan utföra denna procedur flera dagar i rad, men då bör tiden i vattnet inte överstiga 2 timmar. Bladförband hjälper också till att återvända turgor, som används vid allvarligt skadade rötter eller vid akut behov av att återställa stammen. Flytande näringsämnen appliceras på bladens yta, vilket främjar deras förnyelse.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att blommans blad och rötter är täckta med en vit blomning. Så visar sig mögel, en svampsjukdom hos växter. Det framgår av överdriven fukt eller förhöjd temperatur i rummet, liksom när du köper en redan infekterad blomma i en butik. Ganska ofta är rötterna på en till synes hälsosam växt täckta med vita prickar eller bollar. Vita fläckar av varierande storlek kan orsakas av vattnets hårdhet . Salter som deponeras i jorden hindrar luft från att normalt komma in i rotsystemets celler, detta manifesteras av vita prickar på rötterna och i underlaget. Små bollar är mycel av jordsvampar; denna form fungerar som en skyddande barriär mot negativa effekter från utsidan. När en lämplig miljö bildas växer de och täcker växtens och jordens rötter med spindelnät och tar näring från den.

Om du inte vidtar åtgärder mot spridning av svampar dör plantens rötter med tiden. Och även på grund av otillfredsställande underhållsförhållanden kan orkidéns rötter bli vita. I sådana fall transplanteras växten och i framtiden följs alla regler för nödvändig vård.

Ett litet antal rötter i en växt är också en anledning till akut återupplivning av en orkidé, eftersom den inte tar emot näringsämnen och kan dö.

Bild
Bild

Hur man behandlar?

Ruttna och torra rötter måste tas bort eftersom de inte kan återupplivas. Lite skadade skärs av något ovanför den ömma platsen så att sjukdomen inte sprider sig. Du kan spara rotsystemet på en orkidé även om det finns flera rötter kvar. Först och främst är det nödvändigt att desinficera instrumenten - en vass kniv eller beskärare - och ta bort alla drabbade delar utan undantag och lämna bara levande rötter. Alla trimmade delar måste desinficeras med fungicidpulver eller hackat kol. Vanlig kanel har visat sig vara ett bra antiseptiskt medel. Det är inte nödvändigt att skära av torkade löv eller blad som har tappat sin friskhet. Du kan klippa pedunclesna, men det är fortfarande bättre att lämna den nedre delen.

Du kan odla rötterna med växthusmetoden, det vill säga när växthusförhållanden skapas för blomman: optimala indikatorer på värme och luftfuktighet, diffust ljus. En avskuren plastflaska används som växthus, helst med en stor volym, som placeras på en solig plats, men skyddad från den stekande solen. En liten mängd expanderad lera hälls i den, sphagnumossa och sedan placeras en orkidé på den. Rummets temperaturregim hålls inom + 22 + 28 °. Varje dag öppnas flaskan för luftning och ett glas varmt vatten placeras inuti för att bibehålla den nödvändiga luftfuktigheten.

Bild
Bild

Efter två veckor börjar nya rötter dyka upp. Processen att bilda starka rötter kan ta från en månad till ett år. När rötterna har vuxit till 4–5 cm är orkidén redo för krukning. De flesta erfarna blomsterhandlare rekommenderar att odla rotsystemet i vatten. Denna metod har flera alternativ:

  • alternering;
  • ovanför vattnet;
  • upp och ner.

För alternering, ta ett transparent eller plastglas. Dess storlek väljs så att rötterna inte rör vid botten. Varje dag fylls behållaren med varmt vatten för att täcka rötterna och lämnas i 6-10 timmar. Därefter dräneras vattnet. Nästa dag upprepas proceduren. Preparat innehållande fosfor och kalium kan tillsättas i vattnet för att främja snabb tillväxt.

I den andra metoden placeras växten i en skål med vatten, till vilket socker, honung eller glukos tillsätts (1 tsk per 1 liter vatten). Basen av rötterna är ovanför vätskan, utan att vidröra den; kärlet är stängt ovanifrån. Varje dag sänks rötterna i sötat vatten i en timme, dras ut, torkas och sätts igen över vatten.

Bild
Bild

När den återställs med rötterna uppåt sänks blomman i ett glas vatten med bladen nedåt med en tredjedel. Varje dag sprutas basen av rötterna med varmt vatten från en sprayflaska, till vilket aktivt kol tillsätts. Efter en månad dyker de första rötterna upp. Därefter placeras växten i en kruka på sphagnum för ytterligare tillväxt. Med denna metod växer inte bara rötter dynamiskt, utan också nya löv utvecklas.

Florister utför ofta återupplivning av orkidérötter i ett särskilt förberett underlag. Detta alternativ är bra både för blommor med flera svaga rötter och för växter vars rötter har fallit av. Först och främst måste substratet fuktas väl, det är lämpligt att strö bladplattorna med en lösning av vitamin B1 för att förbättra tillväxten. Marken kan användas i flera typer:

  • finkrossad trädbark, ångad och torkad;
  • en kombination av små bitar av expanderad lera (som dränering), krossad bark och mossa;
  • komprimerad sphagnumossa.

I avsaknad av rötter kommer deras tillväxt att pågå i 10–12 månader, och små rötter kommer att växa mycket tidigare.

Bild
Bild

Vård

Med korrekt implementering av alla manipulationer och tålamod kommer växten att återhämta sig med tiden och få ett ännu vackrare utseende. För att uppnå bästa resultat och stimulera tillväxten av rotsystemet är det värt att använda speciella preparat som löses upp i varmt vatten. Förutom att aktivera rotbildning främjar de snabbare rotning och fungerar som växtnäring. Bland de mest populära och effektiva är följande stimulanser, som jag tar i proportion till 1 liter vatten:

  • Ribav -extra - 2 droppar;
  • Zirkon - 4 droppar;
  • Radifarm - 1 droppe;
  • Etamon - 1 ampull;
  • "Kornevin" - 1 g.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att rotregenereringsprocessen ska lyckas måste vissa villkor iakttas:

  • platsen där växten ligger bör vara väl upplyst, men inte i direkt solljus;
  • luftfuktigheten är tillräcklig, inte överdriven;
  • bearbeta inte sektioner med jodlösning eller lysande grönt för att undvika brännskador;
  • ta inte bort lätt torkade och vissna bladplattor: växten tar användbara ämnen från dem.

Rekommenderad: