Klimatanläggningens Utomhusenhet (33 Bilder): Måtten På Delningssystemets Externa Enheter. Deras Struktur Och Vikt. Vad Består Blocket Av? Dess Schema

Innehållsförteckning:

Video: Klimatanläggningens Utomhusenhet (33 Bilder): Måtten På Delningssystemets Externa Enheter. Deras Struktur Och Vikt. Vad Består Blocket Av? Dess Schema

Video: Klimatanläggningens Utomhusenhet (33 Bilder): Måtten På Delningssystemets Externa Enheter. Deras Struktur Och Vikt. Vad Består Blocket Av? Dess Schema
Video: Block och taljor 2024, April
Klimatanläggningens Utomhusenhet (33 Bilder): Måtten På Delningssystemets Externa Enheter. Deras Struktur Och Vikt. Vad Består Blocket Av? Dess Schema
Klimatanläggningens Utomhusenhet (33 Bilder): Måtten På Delningssystemets Externa Enheter. Deras Struktur Och Vikt. Vad Består Blocket Av? Dess Schema
Anonim

Idag kan knappt något privat hus, lägenhet, liksom köpcentrum och kontor klara sig utan luftkonditionering. Delade system är mest efterfrågade idag. Detta är en typ av luftkonditionering som inkluderar utomhus (bärbara) och inomhusenheter. Deras samordnade arbete är nyckeln till att splitsystemet fungerar korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad består det externa blocket av?

Eftersom utomhusenheten utsätts för höga och låga temperaturer ställs högre krav på prestandakvaliteten på den. Dess form, som liknar en rektangulär parallellpiped, låter dig placera en uppsättning av följande delar och noder inuti kroppen.

  • Fläkt - blåser på kondensorn som kyler freon.
  • Kondensor - freon kyler ner i den och övergår från ett gasformigt tillstånd till ett flytande tillstånd.
  • Kompressor - en motor som pumpar ett ökat tryck på köldmediet, vilket tvingar det att röra sig längs kylskåpet (spolen).
  • Fyrvägsventil - luftkonditioneringsapparater avsedda för värme- och kyllägen är utrustade med den. Denna detalj, på kommando från kontrollpanelen på inomhusenheten, förändrar freonens rörelse och följaktligen kylning på sommaren till uppvärmning under den kalla årstiden.
  • ECU - den här modulen är installerad på utomhusenheterna för växelriktarens luftkonditioneringsapparater. Det är de som är mindre känsliga för temperaturfluktuationer än enheter med icke-inverterstyrning.
  • Kranar för anslutning av spårrör som förbinder inomhusenheten med utomhusenheten. Freon flyter genom dessa rör. Som kablar med en korrugering skyddas de av en låda.
  • Fästgaller - skyddar delar och sammansättningar av utomhusenheten från stora föremål, skräp och insekter.
  • Skydd som skyddar de elektriska terminalerna från atmosfärisk nederbörd.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Detta är den minsta uppsättning element, utan vilken kretsen bryts, är driften av enheten omöjlig. Utomhusenheten kan också ha följande delar.

  • Spänningsstabilisator är en skyddskrets för elektroniska och elektromekaniska element och enheter som är särskilt känsliga för spänningsstötar.
  • Visir - skyddar utomhusenheten mot nederbörd, minskar isbildning av höljet.
  • Kondensvattenslang. Anslut den till avloppet eller använd det för droppbevattning av planteringar som växer i närheten. På vintern, när uppvärmning och kylning är omvänd, används ytterligare uppvärmning för att förhindra frysning - kondensatet fryser inte med istappar på kroppen, men allt rinner ut.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra andra problem, sätt på utomhusenheten:

  • taggar - så att fåglarna inte sätter sig ner;
  • förstärkningsbur (detta är den vandalskyddade grillen) - det är inte nödvändigt att installera den på balkongen och ovanför första våningen för att skydda mot stöld;
  • myggnät - för att förhindra att poppelfluffar och löv tränger in i blocket.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad behövs det för?

Fönsterklimaanläggningar är praktiskt taget mikroklimateknikens gårdag. De upptog en av de övre fönsteröppningarna, och bullret från utomhusenheten i rummet var vanligt. Effektiviteten hos fönsterluftkonditioneringsapparater var mycket lägre och energiförbrukningen mycket högre. Så det externa blocket av en delad luftkonditionering (bokstavligen - ett delat luftkonditioneringssystem) är utformat för att eliminera dessa nackdelar, nämligen:

  • ta bort den största källan till buller och värme på sommaren (eller kallt på vintern) utanför byggnaden, strukturen, huset;
  • minska energiförbrukningen avsevärt och öka effektiviteten;
  • förenkla underhållet - demontera inte hela luftkonditioneringsapparaten för rengöring, tvätt och reparation på en gång, utan dela upp arbetet i 2 fronter.

Nackdelen med ett delat system är att vid installation och service på stora höjder kan kunden (och entreprenören) inte klara sig utan hjälp av en lastbilskran eller klättrare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Individer - ägare till lägenheter och sommarstugor, till exempel, jagar inte flera kilowattkraft. Om du inte skapar "höstkylning" i rummet från 17 grader, anses temperaturen på 21-24 grader på sommaren vara relativt normal för de flesta. Klimatanläggningens effekt beaktas upp till 2,7 kW. Då blir medelhöjden på utomhusenheten bara en halv meter. Blockets bredd är upp till 0,7 m, djupet är upp till 0,4, med beaktande av borttagning av enheten på upphängningar när avståndet från väggen är upp till 10 cm. Dimensionerna på luftkonditioneringens externa block med en förbrukning på 3, 5 kW kan nå 55 × 76, 5 × 28, 5 cm, men varje tillverkare ändrar dessa indikatorer nedåt . Den sammansatta utomhusenhetens vikt är 12-25 kg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den minsta luftkonditioneringen är Ballu BSWI-09HN1 . Modellen saknar de viktigaste blocken och enheterna som är nödvändiga för högkvalitativ luftkylning inne i huset. Den är lämplig för ett rum upp till 16 m2, förbrukar endast 900 W när kompressorn är igång, håller en temperatur på 21-23 grader på sommaren i värmen, även om det är 35 grader utanför fönstret. Det yttre blockets dimensioner är 70 * 28, 5 * 18, 8 cm. Enheten är kompakt, väger lite mer än en dammsugare. Du kommer knappast att hitta ett delat system mindre och enklare. Det är ingen mening att producera externa block av ett delat system som är mindre än ett postpaket. Mikrokonditionering av luft är redan mycket för egenproducerade experter, även om teknikerna har utarbetats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man installera?

Om du bor (eller arbetar) på bottenvåningen är installationshöjden från marken minst 2 m. Detta hjälper till att undvika skador eller stöld av enheten. Var noga med att installera utomhusenheten i en svetsad förstärkningsbur med tjocka (från 1,5 cm) stavar. Själva buren måste låsas med ett massivt inbrottslås. Dörren måste ha förstärkta gångjärn. Det är inte nödvändigt att låsa blocket "bakom galler" på andra och efterföljande våningar.

På högsta våningen för att inte ringa klättrare eller en lastbilskran (båda tar timlön för arbete) sätter vissa företag externa block på takets kant … Kylmedelsrörets maximala längd (för varje rör) är 20 m. En stor höjdskillnad mellan utomhus- och inomhusenheterna sliter avsevärt på kompressorn. Han spenderar ytterligare energi för att övervinna tyngdkraften som verkar på höjden av den flytande freonkolonnen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Som ett resultat kommer kylan som tas emot på sommaren (eller varm på vintern) att vara otillräcklig, vilket inte motsvarar det värde som deklareras av tillverkaren. Eller så skickar luftkonditioneringen omedelbart ett larm efter start. Den bästa vägen ut är att placera utomhus- och inomhusenheterna på samma höjd . I ett privat hus är det yttre blocket ofta placerat på byggnadens fasad. Detta gäller alla typer av luftkonditioneringsapparater, inklusive den väggmonterade inomhusenheten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installationsregler

Utan att följa följande regler, driften av den installerade luftkonditioneringen kan vara betydligt komplicerat eller till och med omöjligt.

  • Fästen och fästen installeras med en säkerhetsmarginal upp till flera gånger än styrkan som krävs för att hänga utomhusenheten. Helst bör båda bindningarna tillsammans kunna bära en persons vikt.
  • Den bärande väggen måste vara tillräckligt stark och slät. Ojämna väggar med gammalt gips och lösa block och tegel av vilka murverket gjorts är undantagna. Annars kan den hängande enheten falla och skada någon från förbipasserande.
  • På fasader med en porös yta, till exempel, sammansatta soffits på skumplast, är fästelement inte monterade på själva ytan, utan borras och skärs i väggen (gips, tegel). Detta ger den upphängda strukturen den nödvändiga styrkan och stabiliteten. Du kan använda korgen - en färdig gitterstruktur, i vilken den externa enheten sänks innan den ansluts till den interna och nätspänningskällan.
  • Placera inte luftkonditioneringens utomhusenhet nära väggen - det ger inte naturlig ventilation från vinden. Avståndet mellan utomhusenhetens bakvägg och väggfinishen är minst 0,1 m.
  • Tekniker eller ägare till luftkonditioneringen som utför underhåll måste ha enkel åtkomst till utomhusenheten. Montera enheten så att det blir möjligt att snabbt rengöra den, snabbt byta ut slitna delar och enheter.
  • Häng inte utomhusenheten vertikalt eller lutad åt endera sidan. Dess horisontalitet är strikt inställd efter nivån - detta är nödvändigt för oavbruten cirkulation av freon i båda riktningarna.
  • Installationsstället kan fungera som en balkong eller loggia, inte täckt med tvåglasfönster. Det inglasade utrymmet skapar en låst kammare, där temperaturen snart kommer att nå 55 grader, och luftkonditioneringens drift kommer att avbrytas - värmen måste gå någonstans.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Placering av kommunikation strider inte heller mot följande regler

  1. Det maximala avståndet mellan de yttre och inre blocken kan nå 30 m. Det finns dock risk för att helt förlora all användbar effekt: medan den kylda freon passerar dessa 30 m, kommer den att värmas upp nästan till initialtemperaturen. Kompressorn körs kontinuerligt, vilket kan leda till snabbt slitage. Moderna delade system med skydd baserat på en självdiagnostisk modul, efter värdelöst arbete i flera minuter, efter att ha upptäckt att temperaturen i rummet inte har sjunkit en enda grad, stänger du helt enkelt av strömmen till kompressorn och fläktarna inomhus och utomhusenheter. Det optimala avståndet är 5 m för var och en av båda rören, då är förlusterna små.
  2. Kopparrör måste vara tätade och värmeisolerade.
  3. I avsaknad av en slutlig finish är det lämpligt att gömma spåret i väggen. Annars lägger du den i en låda. Men tillgång till rör och elektriska anslutningar måste finnas.
  4. Det är inte tillåtet att böja rören skarpt - detta kommer att komplicera passagen av freon.
  5. Det är lämpligt att lägga en separat ledning för luftkonditioneringen med en säkringsbrytare.
  6. Dra slangen för att tömma det kondenserade vattnet i avloppet. Det rekommenderas att dräneringsledningen körs separat i väggarna.
  7. Det rekommenderas inte bara att sätta teknisk kommunikation i väggen, utan att passera dem genom en speciell kopphållare - utifrån.
  8. Dölj freonrören, elkabeln och avloppsslangen i skumgummirören. Skydda dem sedan med vinyltejp.
  9. Innan man pumpar in freon med hjälp av en vakuumpump utförs evakuering. Det kommer att ta bort den återstående luften och förhindra att freon förvandlas till avgaser, vars fördel är mindre. Dessutom skyddas rören mot korrosion genom vakuum.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Leveransen av den installerade luftkonditioneringen föregås av en testkörning och en kontroll av enheten för freonläckor. Lika viktiga indikatorer är det konstanta freontrycket och regelbundenheten för avlägsnande av kondensat.

Tips för användning

Dessa regler är enkla att tillämpa - de dikteras av sunt förnuft och är lätta att komma ihåg.

  1. Det är förbjudet att skjuta främmande föremål genom stängerna i buret på den externa enheten, liksom genom gardinerna på den inre. Håll barn borta från manöverdonet.
  2. Kontrollera att rumstemperaturunderhållet är aktiverat vid 21-26 grader. En lägre temperatur under värmen kan få en frisk person att bli förkyld - att gå ut efter många timmars kyla representerar temperaturfluktuationer på 10 grader eller mer, som vid en kraftig väderförändring under lågsäsong.
  3. Låt inte luftkonditioneringen fungera med fönstren öppna. Modern teknik hindrar kompressorn från överhettning och värdelös drift av fläktarna, om temperaturen i rummet efter att ha slagit på inte har sjunkit ens med några tiondelar av en grad. Men inte alla modeller är utrustade med en så "smart" funktion - i lågbudgetmodeller av luftkonditioneringar finns det helt enkelt inte. Enheten fungerar helt ineffektivt, som ett gammalt sovjetiskt kylskåp, där kompressorn inte stängs av dygnet runt. Som ett resultat kommer alla motorer i luftkonditioneringen att gå sönder innan garantiperioden löper ut.
  4. Täck över fönstret en ljus solig dag - överskott av dagsljus tillåter inte inomhusenheten att på ett tillfredsställande sätt uppfatta signalen från den infraröda lysdioden på fjärrkontrollen. Detta eller det här kommandot utlöses varannan gång - du måste ta fjärrkontrollen för nära luftkonditioneringen för att den ska passera.
  5. Använd inte luftkonditioneringen, till exempel i badrummet - överskott av ånga förvandlas till överdriven kondens i inomhusenheten, som täpper till avlopp och filter.
  6. Kör luftkonditioneringen regelbundet i ett rent fläktläge - detta kommer att blåsa ut överflödig kondens.
  7. Rengör inomhusenhetens filter varannan vecka. Det rekommenderas att tvätta utomhusenheten minst en gång varannan månad.
  8. Placera inte värmare eller värmare nära inomhusenheten. Minsta avstånd är 1 m.
  9. Ge tillräcklig skydd för luftkonditioneringen från störningskällor. Inomhusenheten ska inte vara i närheten av enheter som använder radiosignaler för dataöverföring och mobilkommunikation. Så, installera inte 3G / 4G-modem i närheten, routrar eller Wi-Fi-repeaters, hem-PC-system, etc. När det gäller den externa enheten är det förbjudet att placera den, till exempel nära ett celltorn och radioreläutrustning, om de är nära på taket - kraften i deras signal är tio gånger större än den utsända effekten av en smartphone eller surfplatta. Störningar från dem kan nå processorn på inomhusenheten och störa dess funktion - särskilt när processorns klockfrekvens sammanfaller med de sidofrekvenser som finns i närheten av en antenn.

Rekommenderad: