ATS För Generatorn: Anslutningsdiagram över Blocket Med Autostart Av Generator. Vad är Det Och Vad Består Kontrollern Av?

Innehållsförteckning:

Video: ATS För Generatorn: Anslutningsdiagram över Blocket Med Autostart Av Generator. Vad är Det Och Vad Består Kontrollern Av?

Video: ATS För Generatorn: Anslutningsdiagram över Blocket Med Autostart Av Generator. Vad är Det Och Vad Består Kontrollern Av?
Video: setting under over voltage smartgen 520/420N 2024, Maj
ATS För Generatorn: Anslutningsdiagram över Blocket Med Autostart Av Generator. Vad är Det Och Vad Består Kontrollern Av?
ATS För Generatorn: Anslutningsdiagram över Blocket Med Autostart Av Generator. Vad är Det Och Vad Består Kontrollern Av?
Anonim

Alternativa energikällor blir allt mer utbredda nuförtiden, eftersom de tillåter oavbruten strömförsörjning till objekt i olika riktningar. Först och främst stugor, sommarstugor, små byggnader, där det finns strömavbrott.

Om den vanliga strömförsörjningen försvinner, är det nödvändigt att slå på reservkällan så snart som möjligt, vilket inte alltid är möjligt av olika skäl. Det är för dessa ändamål som automatisk inkoppling av en reserv eller ATS för generatorn . Denna lösning gör det möjligt på några sekunder, aktivera reservkraften utan större svårigheter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Som nämnts ovan översätts ATS som automatisk tillkoppling (ingång) av reserven. Det senare bör förstås som någon generator som genererar el om anläggningen inte längre försörjs med ström.

Denna enhet är en slags lastomkopplare som gör detta vid behov. Ett antal ATS -modeller kräver manuell justering, men de flesta styrs i autoläge av en spänningsförlustsignal.

Det bör sägas att detta block består av ett antal noder och är antingen enfas eller trefas. För att ändra belastningen behöver du bara installera en speciell styrenhet efter elmätaren. Strömkontakternas position styrs av den huvudsakliga källan till elektrisk energi.

Nästan alla typer av enheter med start från en elektrisk station kan utrustas med autonoma ATS -mekanismer . Ett speciellt ATS -skåp bör användas för att installera redundanta injektionsenheter. Samtidigt är ATS -växeln vanligtvis placerad antingen efter gasgeneratorerna eller installerad på en gemensam elektrisk panel.

Bild
Bild

Typer och deras struktur

Det bör sägas att typerna av ATS -enheter kan skilja sig enligt följande kriterier:

  • efter spänningskategori;
  • med antalet reservdelar;
  • kopplingsfördröjningstid;
  • nätverkskraft;
  • efter typen av ett reservnät, det vill säga används i ett enfas eller trefas nätverk.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Men oftast är dessa enheter indelade i kategorier enligt anslutningsmetoden. I det här fallet är de:

  • med automatiska omkopplare;
  • tyristor;
  • med kontaktorer.

Pratar om modeller med automatisk knivbrytare alltså det huvudsakliga arbetselementet i en sådan modell kommer att vara en omkopplare med ett genomsnittligt nolläge . För att byta den används en elektrisk drivenhet av motortyp under kontrollen av regulatorn. En sådan skärm är mycket lätt att demontera och reparera i delar. Det är mycket tillförlitligt, men det har inget kortslutnings- och spänningsskydd . Ja, kostnaden är ganska hög.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tyristor -modeller De skiljer sig åt att här är omkopplingselementet kraftfulla tyristorer, vilket gör det möjligt att ansluta den andra ingången istället för den första, som är ur funktion, nästan omedelbart.

Denna aspekt kommer att betyda mycket när man väljer en ATS för dem som alltid bryr sig om att ha el, och alla, även de minsta, fel kan orsaka allvarliga problem.

Kostnaden för denna typ av ATS är hög, men ibland kan det andra alternativet helt enkelt inte användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan typ är med kontaktorer . Det är det vanligaste idag. Detta beror på prisvärdhet. Dess huvuddelar är 2 förreglande kontaktorer, elektromekaniska eller elektriska, samt ett relä som är utformat för att styra faserna.

Bild
Bild
Bild
Bild

De mest prisvärda modellerna styr bara en fas, utan att ta hänsyn till spänningskvaliteten. När spänningsförsörjningen till en fas bryts överförs lasten automatiskt till den andra strömförsörjningen.

Dyrare modeller ger möjlighet att kontrollera frekvens, spänning, tidsfördröjningar och programmera dem. Dessutom är det möjligt att utföra mekanisk blockering av alla ingångar samtidigt.

Men om enheterna misslyckas kan det inte blockeras manuellt. Och om du behöver reparera ett element måste du reparera hela enheten på en gång.

På tal om utformningen av ATS bör det sägas att den består av 3 noder, som är sammankopplade:

  • kontaktorer som växlar ingångs- och belastningskretsar;
  • logiska block och indikationsblock;
  • reläomkopplare.

Ibland kan de utrustas med ytterligare noder för att eliminera spänningsfall, tidsfördröjningar och förbättra kvaliteten på utströmmen.

Inkluderingen av en reservledning gör det möjligt att tillhandahålla gruppen av kontakter. Närvaron av inkommande spänning övervakas av ett fasövervakningsrelä.

Bild
Bild

Om vi pratar om arbetsprincipen, då i standardläge, när allt drivs från elnätet, leder kontaktboxen elektricitet till förbrukningsledningarna tack vare närvaron av en växelriktare.

Signalen om närvaron av spänning av ingångstypen levereras till enheterna av logisk och indikeringstyp. Vid normal drift kommer allt att fungera stadigt. Om en nödsituation inträffar i huvudnätet, slutar fasstyrreläet att hålla kontakterna stängda och öppnar dem, följt av inaktivering av lasten.

Om det finns en växelriktare, slås den på för att generera en växelström med en spänning på 220 volt. Det vill säga att användarna kommer att ha en stabil spänning om det inte finns någon spänning i det normala nätverket.

Om elnätet inte återställs vid behov, signalerar styrenheten detta med generatorstart. Om det finns en stabil spänning från generatorn, växlas kontaktorerna till reservledningen.

Bild
Bild

Automatisk inkoppling av konsumentens nätverk börjar med matning av spänning till fasstyrningsreläet, som kopplar kontaktorerna till huvudledningen. Reservkraftkretsen öppnas. Signalen från styrenheten går till bränsletillförselmekanismen, som stänger gasmotorfliken, eller stänger av bränslet i motsvarande motorblock. Därefter stängs kraftverket av.

Om det finns ett system med autostart krävs inte alls mänskligt deltagande . Hela mekanismen skyddas på ett tillförlitligt sätt från växelverkan mellan motströmmar och kortslutningar. För detta används vanligtvis en låsmekanism och olika ytterligare reläer.

Om det behövs kan operatören använda den manuella linjeväxlingsmekanismen med hjälp av styrenheten. Han kan också ändra kontrollenhetens inställningar, aktivera automatisk eller manuell drift.

Bild
Bild

Val av hemligheter

Låt oss börja med det faktum att det finns några "chips" som låter dig välja en riktigt högkvalitativ ATS, och det spelar ingen roll för vilken mekanism-för trefas eller enfas. Den första punkten är att kontaktorer är extremt viktiga, deras roll i detta system är svår att överskatta. De måste vara mycket känsliga och spåra den minsta ändringen i parametrarna för det inmatade stationära nätverket.

Den andra viktiga punkten, som inte kan ignoreras, är kontroller … I själva verket är detta hjärnan i AVP -enheten.

Det är bäst att köpa Basic- eller DeepSea -modeller.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan finess är att en korrekt utförd sköld på panelen måste ha vissa obligatoriska attribut. Dessa inkluderar:

  • nödstoppsknapp;
  • mätanordningar - en voltmeter som låter dig styra spänningsnivån och ammeter;
  • ljusindikering, vilket gör det möjligt att förstå om strömmen är från elnätet eller från generatorn;
  • omkopplare för manuell styrning.

En lika viktig aspekt är det faktum att om spårningsdelen av ATS -enheten är monterad på gatan måste lådan ha en viss grad av skydd mot fukt och damm av minst IP44 och IP65.

Dessutom måste alla terminaler, kablar och klämmor inuti lådan vara märkt enligt diagrammet . Tillsammans med bruksanvisningen måste den vara begriplig.

Bild
Bild

Anslutningsdiagram

Låt oss nu försöka ta reda på hur du korrekt ansluter ATS. Vanligtvis finns det ett schema för 2 ingångar.

Först bör du göra rätt placering av elementen i den elektriska panelen. De måste monteras så att inga trådkorsningar observeras. Användaren måste ha full tillgång till allt.

Och först då kan kraftblocken för den automatiska överföringsomkopplaren med styrenheter anslutas enligt det grundläggande kopplingsschemat. Dess kommutation med styrenheter görs med hjälp av kontaktorer. Därefter görs en anslutning till ATS -generatorn. Kvaliteten på alla anslutningar, deras riktighet, kan kontrolleras med en vanlig multimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om sättet att ta emot spänning från en vanlig kraftöverföringsledning används, aktiveras generatorautomatiseringen i ATS -mekanismen, det första magnetskiktet slås på och matar spänningen till skärmen.

Om en nödsituation inträffar och spänningen försvinner, avaktiveras magnetstarter nr 1 med hjälp av reläet och generatorn får ett kommando för att utföra autostart. När generatorn börjar fungera aktiveras magnetstarter 2 i ATS-skärmen, genom vilken spänningen går till distributionsboxen i hemnätet. Så allt kommer att fungera antingen tills strömförsörjningen återställs på huvudledningen, eller när bränslet i generatorn tar slut.

När huvudspänningen återställs stängs generatorn och den andra magnetstarten av, vilket ger en signal till den första som startar, varefter systemet går till standarddrift.

Bild
Bild

Det bör sägas att installationen av ATS -växeln måste utföras efter elmätaren.

Det vill säga det visar sig att under generatorns drift utförs inte elmätning, vilket är logiskt, eftersom ström inte tillhandahålls från en centraliserad strömkälla.

ATS -panelen är monterad före huvudpanelen i hemnätverket. Därför visar det sig att den enligt schemat måste monteras mellan den elektriska energimätaren och kopplingsdosan.

Bild
Bild

Om konsumenternas totala effekt är mer än vad generatorn kan ge eller själva enheten inte har mycket ström, bör endast de enheterna och utrustningen anslutas till linjen som är exakt nödvändiga för att säkerställa att anläggningen fungerar normalt.

Bild
Bild

Från nästa video lär du dig om de enklaste scheman för att konstruera ATS, samt ATS -kretsar för två ingångar och en generator.

Rekommenderad: