Tapetpaneler: Stora Paneler På Väggen Och Andra Typer Med Eller Utan Ramar

Innehållsförteckning:

Video: Tapetpaneler: Stora Paneler På Väggen Och Andra Typer Med Eller Utan Ramar

Video: Tapetpaneler: Stora Paneler På Väggen Och Andra Typer Med Eller Utan Ramar
Video: Spegelpanel 2024, Maj
Tapetpaneler: Stora Paneler På Väggen Och Andra Typer Med Eller Utan Ramar
Tapetpaneler: Stora Paneler På Väggen Och Andra Typer Med Eller Utan Ramar
Anonim

Gobeläng i interiören fortsätter att vara efterfrågad och populär, trots modeets otrevliga. Lakonisk minimalism, som nu dominerar bland riktningarna, kan inte ersätta de stilar där gobelängen ser lämplig och organisk ut. Unika, fascinerande målningar och tapetpaneler är ett uttrycksfullt attribut som kan förändra ett rums design. En mängd olika typer, färger och kompositionslösningar gör att du kan välja ett alternativ för varje smak.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Tapetväggpanelen har ett antal funktioner som gör den så populär:

  • styrka och hållbarhet - vävningen är ganska tät, så tapetbilden är pålitlig, hållbar och kommer att hålla i många år;
  • behåller sin form perfekt, skrynklas inte, bildar inte veck, veck, är inte utsatt för deformation, därför visas handlingen idealiskt;
  • färgbeständighet - utbudet av nyanser är mycket varierande, från respektabla pasteller till rika, rika toner, och färgen kan inte blekna i solen;
  • brett sortiment - gobelänger kan användas i olika stilar på grund av att tomter, färger, mönster är otroligt olika.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att panelen ska presenteras i det mest gynnsamma ljuset bör den placeras i ett område där belysning ganska hög kvalitet. I detta perspektiv kommer ljusets spel, överflöden, övergångar och alla finesser att se särskilt fördelaktiga ut. Det är optimalt om det är möjligt att se panelen från olika vinklar, från olika vinklar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

Åsikten att gobelänger är arkaiska rester av stilar som har sjunkit i glömska är felaktiga. Tapisserier jämförs ofta med mattor på väggarna, även om de snarare kan placeras i nivå med målningar och andra tillbehör av detta slag. Tapetens historia är gammal, det är faktiskt en matta, endast luddfri, vävd av trådar. Tapet har alltid en komplex prydnad och tomt, därför kallas det föremål för konst och inredning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna artikel fick sitt namn tack vare det franska språket, där den vävda mattan tillverkades på Tapestry Manufactory .… Tillbehöret själv dök upp mycket tidigare, i antiken i Egypten och Grekland. Under många år skapades det för hand, det tog mycket tid och tålamod, talang och arbete. Följaktligen prydde gobelänger endast inredningen hos rika människor. Modern produktion är automatiserad, vilket innebär att tillverkningsprocessen har blivit enklare.

Trots tillgängligheten av massproduktion av gobelänger, manuellt arbete är fortfarande mycket efterfrågat.

Gobelänger ingår i familjens arv, som går från generation till generation. Sådana tillbehör är särskilt populära i orientaliska interiörer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Du kan enkelt välja en duk för en interiörkomposition, eftersom olika typer, tomter och färger är fantastiska. Det finns alternativ för stora storlekar, medelstora, små kompositioner. Inramade paneler, inramade målningar är efterfrågade. Först och främst är gobelänger uppdelade efter teman, de mest populära är:

reproduktioner av kända målningar;

Bild
Bild
Bild
Bild

stilleben

Bild
Bild
Bild
Bild

floristiska kompositioner

Bild
Bild
Bild
Bild

arkitektoniska ensembler

Bild
Bild
  • abstraktion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat kriterium med vilket paneltyperna är uppdelade är tillverkningsmaterialet, antalet lager. För att göra kompositionen riktigt effektiv och uttrycksfull används olika trådar:

  • silke;
  • ull;
  • viskos;
  • akryl;
  • polyester.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trådar används olika nyanser och olika diametrar , som ger struktur och färgövergångseffekt.

Ett tvåskiktstyg är tätare och håller sin form bättre än ett tyg i ett lager. Ibland är panelerna utrustade med ett speciellt viktmedel i botten, och dekoration i ramar, baguetter och lameller är också vanligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Först och främst måste du fokusera på stilen i rummet. En mängd olika ämnen låter dig välja en komposition även för en modern inredning.

Östlig stil . I denna riktning är tapet ett av de nödvändiga attributen, eftersom textilier spelar en av huvudrollerna här. I den orientaliska stilen med sprängning kan du inte vara rädd, tvärtom är allt överskott, patos välkommet.

Bild
Bild

Klassisk stil . Stora paneler med landskapsmotiv kommer att vara lämpliga här. Handarbete och högkvalitativt utförande är optimalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skandinavisk stil … I denna riktning är ett överflöd av textilier inte välkommet, men vissa detaljer i en sådan plan kommer att levandegöra interiören perfekt. Det är viktigt att välja neutrala, dämpade färger, små storlekar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Moderna trender . Här är abstraktion i en ljus prestation mest lämplig. En sådan panel kommer att dekorera interiören i stil med loft, fusion, eklekticism och andra.

Bild
Bild

Vintage destinationer … Retro kräver en artificiellt åldrad panel, som om den bleknade i solen. Det är nödvändigt att duken står i kontrast till golvet.

Bild
Bild

Oavsett stil är det viktigt att panelen harmoniskt tittade med andra textilier i rummet. Förutom stil måste andra nyanser beaktas, till exempel funktionen i rummet:

  • i sovrummet dekorerar duken utrymmet ovanför sängen, vilket innebär att den ska vara av lämplig storlek och lugn i innehållet;
  • i vardagsrummet är alternativ av olika storlekar lämpliga, plotpaneler, landskap, abstrakta kompositioner är också bra här, huvudsaken är harmoni med den allmänna designlösningen;
  • i köket kan du också säkert placera ett tapet, bäst av allt i matsalen, det optimala valet av tomten är stilleben, blomster, djur.
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel i interiören

Lyxig stil riktningar där mycket patos och omgivning är viktiga - den perfekta bakgrunden för vävkompositioner. Hel väggpanel - iögonfallande och uttrycksfull designlösning. Det kommer inte att gå obemärkt förbi. Tapet i en modern inredning kan väsentligt återuppliva kompositionen, ge den komfort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Harmoniskt och effektivt panelen kommer att komplettera interiören i engelsk stil. Lakonisk interiörlösningar med gobelängstillbehör ser mer hemtrevliga och kompletta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gobbelteknik Är inte nödvändigtvis något gammaldags och arkaiskt. Kommer att passa perfekt panel i ovanspisområdet … Speciellt om det uppfylls i stil med en känd konstnär.

Rekommenderad: