Trumman Knackar I Tvättmaskinen: Orsakerna Till Knackning Och Buller När Den Roterar Under Tvätten. Varför Dinglar Och Dundrar Trumman?

Innehållsförteckning:

Video: Trumman Knackar I Tvättmaskinen: Orsakerna Till Knackning Och Buller När Den Roterar Under Tvätten. Varför Dinglar Och Dundrar Trumman?

Video: Trumman Knackar I Tvättmaskinen: Orsakerna Till Knackning Och Buller När Den Roterar Under Tvätten. Varför Dinglar Och Dundrar Trumman?
Video: Byte av packboxen och kullagret i en tvättmaskin 2024, Maj
Trumman Knackar I Tvättmaskinen: Orsakerna Till Knackning Och Buller När Den Roterar Under Tvätten. Varför Dinglar Och Dundrar Trumman?
Trumman Knackar I Tvättmaskinen: Orsakerna Till Knackning Och Buller När Den Roterar Under Tvätten. Varför Dinglar Och Dundrar Trumman?
Anonim

En tvättmaskin är en av de mest nödvändiga och viktiga hushållsapparaterna i ett hus eller en lägenhet. Men ingenting varar för alltid, och med tiden börjar de "vara nyckfulla" och orsaka besvär för sina ägare. Det vanligaste problemet är att yttre buller uppträder under tvätt eller under centrifugering. Varför detta hände och hur man snabbt fixar det kommer vi att ta reda på i den här artikeln.

Bild
Bild

Orsaker

Om trumman började slå i tvättmaskinen betyder det att något gick fel - du måste ta reda på orsaken till det främmande bullret under tvätten. För automatiska enheter är allting ungefär samma, det vill säga att alla huvudbrusfaktorer under tvätt eller centrifugering kan bestämmas och klassificeras för alla märken av sådana hushållsapparater.

  1. Den vanligaste - förekomsten av olika främmande små föremål inuti trumman … När du laddar saker i maskinen är det absolut nödvändigt att ta bort allt som finns där från fickorna. När tvättprocessen pågår och varvtalet är små faller metallföremål ner, men under centrifugeringscykeln, när rotationshastigheten ökar, kan dessa saker fastna mellan badkaret och tvättmaskinens väggar. Ett obehagligt metalliskt ljud kommer att höras. Närvaron av mynt och andra små föremål inuti trumman under tvättprocessen kan skada hemassistenten.
  2. Bärande avskrivningar . Ett nödvändigt och viktigt element för att maskinen ska fungera korrekt är lagren; trumman roterar stabilt beroende på deras tillförlitlighet och slitage. Om maskinen surrar mycket under centrifugering kan det tyda på att lagrets livslängd tar slut. Det första tecknet på början på lageravskrivningar är ett obehagligt skramlande ljud när trumman roterar. Om du inte vidtar åtgärder kommer det att börja nynna och åska ännu mer och så småningom bryta. Det är ganska svårt att bestämma graden av slitage utan att demontera maskinen. I genomsnitt håller lagren cirka tio år och misslyckas sällan.
  3. Bultar som håller trumman under transport . En ganska vanlig orsak till främmande buller är ägarnas glömska. De glömmer att skruva loss bultarna som skyddar trumman från onödiga och onödiga vibrationer under transport. Om detta inte görs i tid kan detta också orsaka främmande buller.
  4. Spjäll är trasiga . Under tvättprocessen hörs spärrliknande klick.
  5. Axelfel . En av anledningarna till att trumman kan vingla är en lös eller till och med defekt i svängaxeln.
  6. Motvikt . Trumman är lätt och extra vikt används för att kompensera för vibrationer. Ibland lossas dess fästelement, och sedan blir det mullrande och vibrationer.
  7. Nedbrytning av vattenavloppspumpen . I detta fall snurrar enheten också högljudd, slår under spinning.
  8. Och förmodligen är det vanligaste misstaget felaktig installation . Om tvättmaskinen inte är vågrät även horisontellt, hoppar den eller gör konstiga ljud under tvätten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Diagnostik

För att åtgärda en uppdelning måste den först identifieras. Korrekt diagnos är hälften av en lyckad reparation. Innan du kontaktar servicecentret kan du själv identifiera några av felen.

  • Om en knackning hörs när trumman roterar, var det troligtvis ett byte från en ficka eller att kläderna inte visades ut så att knapparna och dragkedjorna vände inåt.
  • Om ett kraftigt pip hörs när maskinen tar fart, är det troligt att lagret är slitet. För att kontrollera den här versionen måste du öppna luckan till tvättmaskinen, trycka på trummans inre kanter och rulla. En del hoppning och sprakande kan kännas. Det är troligt att lagret är defekt.
  • Ibland kan du höra en knackning på kroppen under operationen. Möjlig orsak - obalans i rotationsaxeln. För att utesluta eller bekräfta denna uppdelning måste du kontrollera trumspelet: om det är för stort är det här problemet.
  • Om maskinen börjar göra mycket ljud och vibrationer kan motviktsfästena ha lossnat.
  • När du öppnar dörren kan du se att tanken har lutat något. När du trycker på den träffar den väggarna eller andra delar av maskinen.
  • Om tvättmaskinen surrar väldigt starkt när du tömmer vattnet och slutar fungera, har pumpen troligtvis gått sönder.
  • För att identifiera den felaktiga installationen av maskinen behöver du bara klicka på ett av dess hörn - den ska inte vingla. Du kan också kontrollera byggnadsnivån.

Det är svårare att diagnostisera andra haverier på egen hand, så om något knackar i din maskin är det bättre att kontakta befälhavaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man åtgärdar problemet

Efter att ha identifierat fel kan några av dem elimineras för hand, och för mer komplexa måste du demontera maskinen. Hur åtgärdar man de vanligaste störningarna?

Om främmande föremål kommer in i maskinen måste du troligen demontera den. För att göra detta måste du öppna locket, ta bort det elektriska värmeelementet och dra ut dessa saker ur tanken. Om det är omöjligt att nå främmande föremål måste du ta bort tanken helt.

Att byta lager är en billig men svår reparation . Om de inte byts ut kan de bryta tvärstycket. För att byta ut lagren demonteras maskinen helt, tanken tas ut. Lagren tas bort från fästpunkterna och ersätts med nya.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid reparation är det korrekt att byta ut alla elastiska delar. Glöm inte att köpa ett reparationssats innan du börjar reparera.

Transportbultarna måste tas bort innan maskinen installeras på plats - detta eliminerar en av orsakerna till buller under drift.

Stötdämpare repareras inte, utan byts ut . För att byta spjäll är det nödvändigt att ta bort maskinens bakre kåpa, skruva loss fästelementen som finns under stötdämpartanken, ta bort dem och installera nya. Utför sedan alla åtgärder i omvänd ordning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om axelns balans störs är det nödvändigt att dra åt muttern på remskivan. Vid problem med motvikten är det nödvändigt att ta bort baksidan eller frontpanelen (beroende på enhetens konstruktion) och dra åt eventuella lösa fästelement. Om en av vikterna har kollapsat och sådana fall är mycket sällsynta måste du byta ut den mot en ny.

Det är väldigt enkelt att justera klipparen. För att göra detta måste det installeras på ett plant golv, och genom att rotera benen med en speciell nyckel gör vi det så att det inte svänger.

Innan du fortsätter med reparationen, kontrollera om du har de nödvändiga uppsättningarna verktyg, reparationssatser och reservdelar. Och glöm inte att koppla bort reparationsanläggningen från strömförsörjningen och vattenkommunikationen.

Bild
Bild

Förebyggande

För att maskinen ska fungera så länge som möjligt bör små försiktighetsåtgärder vidtas:

  • saker med små detaljer som kan lossna under tvättprocessen tvättas bäst i en speciell påse;
  • Innan du lägger föremål i tanken, kontrollera deras fickor för skräp, små föremål och andra föremål som kan skada trumman;
  • överskrid inte tvätttankens belastning, observera begränsningarna;
  • tillsätt speciella ämnen som mjukar upp vattnet - de hjälper till att bevara värmeelementet och tar bort skalan;
  • maskinen måste vara jämn och säker;
  • det är lämpligt att ventilera de inre elementen i apparaten, för vilken du måste öppna luckan för att ladda linne och brickan för tvättmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa enkla tips hjälper till att förlänga tvättmaskinens funktion och skyddar dig från att kontakta en mästare eller ett reparations- och underhållscenter och därmed från onödiga utgifter.

Rekommenderad: