Tvättmaskinen Surrar: Varför Bankar Och Skramlar Maskinen När Den Tvättas? Vad Ska Ljudnivån Vara När Du Drar Vatten?

Innehållsförteckning:

Video: Tvättmaskinen Surrar: Varför Bankar Och Skramlar Maskinen När Den Tvättas? Vad Ska Ljudnivån Vara När Du Drar Vatten?

Video: Tvättmaskinen Surrar: Varför Bankar Och Skramlar Maskinen När Den Tvättas? Vad Ska Ljudnivån Vara När Du Drar Vatten?
Video: Kei And Ayanokoji Cute | Classroom of The Elite Volume 4.5 Explained 2024, April
Tvättmaskinen Surrar: Varför Bankar Och Skramlar Maskinen När Den Tvättas? Vad Ska Ljudnivån Vara När Du Drar Vatten?
Tvättmaskinen Surrar: Varför Bankar Och Skramlar Maskinen När Den Tvättas? Vad Ska Ljudnivån Vara När Du Drar Vatten?
Anonim

Tvättmaskinen innehåller rörliga delar, varför det ibland bullrar och brummar. Men i vissa fall blir sådana ljud orimligt starka, vilket inte bara orsakar besvär, det väcker också ångest.

Standarder för ljudnivå under tvättmaskinens drift

Naturligtvis måste du först ta reda på vad det normala ljudet från en fungerande bil ska vara och vilken volym som inte motsvarar normen. Det kan inte finnas någon subjektivitet här. Många avancerade modeller av den senaste generationen ska avge ett ljud som inte är högre än 55 dB under tvätt och inte högre än 70 dB under centrifugering . För att göra det tydligare vad dessa värden betyder: 40 dB är tyst konversation, 50 dB är de vanligaste bakgrundsljuden och 80 dB är ljudvolymen nära en upptagen motorväg.

Bild
Bild

Men man bör komma ihåg att volymen på många ljud som tvättmaskinen släpper ut inte är standardiserad. Vanligtvis inte nämnts ens i medföljande dokument, än mindre annonser:

  • ljud när du pumpar vatten och häller det i trumman;
  • ljud när avloppspumpen är igång;
  • torkvolym;
  • volymen av vattenuppvärmning;
  • klick vid byte av läge;
  • signaler om programmets slut;
  • alarmerande signaler.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ljudfelsökning och felsökning

Man måste kunna hitta orsakerna till ett sådant problem och välja bra sätt att eliminera det.

Felaktig installation

Installationsfel framkallar konstiga höga ljud under drift mycket oftare än oerfarna människor tror; ganska ofta bullrar bilen på grund av att den inte är i nivå. Byggnivån hjälper till att kontrollera detta så exakt som möjligt. Ljudvolymen blir också för hög när enheten rör vid en vägg eller annan hård yta. Inte konstigt: fasta ämnen är utmärkta resonatorer och förstärkare av akustiska vibrationer.

Olika tillverkare rekommenderar ett annat avstånd från väggen, till badkaret, till skåpet och så vidare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fraktbultar har inte tagits bort

Ibland glömmer de helt enkelt att skruva loss transportbultarna, eller anser att det inte är tillräckligt viktigt - och då blir de förvånade över ett obegripligt ljud. I det här fallet är det nödvändigt att omedelbart stänga av maskinen och ta bort onödiga fästelement. Om du inte gör det, enhetens huvuddelar kan skadas irreversibelt … Trumman påverkas särskilt. Men det är kanske inte bara bultarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Främmande föremål träffade

Klagomål över den bullriga driften av maskinen är ofta förknippade med inträngande av främmande föremål. Det spelar ingen roll om de snurrar med tvätten eller stoppar trumman - du måste agera omedelbart. Ofta hamnar främmande saker inuti eftersom fickorna på kläderna inte har kontrollerats . Servicecentertekniker extraherar alla möjliga saker - frön och ringar, mynt och armband, skruvar och bankkort. Det är svårt att ens säga att det aldrig hamnade i trumman under tvätten.

Men i vissa fall täpper delar av kläderna själva bilen … Dessa är bälten och olika rep och band och knappar. Ibland skadas enskilda fibrer och tygstycken. Barnens upptåg eller resultatet av djuraktivitet kan inte heller uteslutas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: blockeringen kan komma in inte bara genom påfyllningsluckan, utan också genom tvättmedelsbehållaren - det glömmer man också alltför ofta.

Det enklaste sättet att hantera problemet är om ett främmande föremål märks när man drar vatten eller i det första skedet av tvätt. I det här fallet måste du omedelbart avbryta det pågående programmet. Men man bör komma ihåg att vissa tvättmaskiner inte tömmer vatten när de stängs av. Då måste du ge ett ytterligare kommando. Ibland är det nödvändigt att tömma vattnet med hjälp av nödanordningar.

Mycket värre, om inte bara ett malande ljud hörs, men själva det skadliga föremålet fastnar. Det är absolut nödvändigt att ta bort den från tanken. Även mjuka föremål som näsdukar kan bli en källa till problem med tiden. Att ta bort främmande föremål är möjligt antingen genom ett dräneringsfilter eller genom att ta bort värmeelementet (med delvis demontering av maskinen).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Trasiga lager

När lagren är skadade, kraschar och knyter maskinen. Anmärkningsvärt, vid höga varv, ökar volymen på crunchen dramatiskt. Ytterligare bevis på att lagren är trasiga är:

  • försämring av snurrning;
  • trumma obalans;
  • skador på manschettkanten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men du måste fortfarande utföra en grundlig diagnos av maskinens huvudkomponenter. Delvis demontering i det här fallet handlar oftast om att ta bort den bakre panelen. Sekvensen av manipulationer bestäms av egenskaperna hos en viss modell. I vilket fall som helst måste du ge bra belysning.

Viktigt: i ett antal moderna modeller kan tanken inte demonteras, och efter demontering måste den antingen limas igen eller bytas ut.

Bild
Bild

Lös remskiva

Maskinen skramlar ofta också på grund av överdriven lossning av remskivan (drivrem). Som ett resultat håller delen sämre på axeln och börjar göra mycket starka rörelser som inte föreskrivs i konstruktionen. Oftast känns denna situation igen av att något klickar inuti. Samtidigt, i stället för en korrekt, ordnad rörelse, börjar trumman vanligtvis svänga långsamt åt olika håll. De agerar så här:

  • ta bort bakstycket;
  • dra åt muttern, som är lossad (byt den vid behov och remskivan vid behov);
  • sätt tillbaka bakpanelen på rätt plats.
Bild
Bild
Bild
Bild

Motviktsproblem

När maskinen knackar och spricker högt under sköljning och centrifugering är det troligt att motvikterna inte fungerar. Det brukar noteras att det hörs någon form av "metall" slag . Underlåtenhet att inspektera motvikterna omedelbart kan leda till allvarliga trumproblem. Dess tyngdpunkt börjar ständigt och oförutsägbart förändras, vilket inte exakt motsvarar designernas avsikt.

En grundläggande visuell inspektion hjälper till att avgöra om det finns problem med motvikterna.

Bild
Bild

Andra alternativ

Tvättmaskinen piper av olika anledningar. En sådan defekt uppstår under driften av en mängd olika produkter av både världsberömda och sällan använda märken . Frekvensen för pipen är väldigt olika. I vissa fall åtföljs det av indikatorlampor. Man bör komma ihåg att pipet ibland bara är irriterande.

Men i vissa fall åtföljs det av förekomsten av misslyckanden. Detta återspeglas i återställningen av inställningar och program som körs. Utsläpp sker slumpmässigt, vanligtvis var tredje eller fjärde tvätt . Problem är nästan alltid associerade med manöverpanelen eller trådarna som används för att kommunicera med den. Vi måste utföra djupanalyser och omfattande diagnostik, ibland med hjälp av professionell utrustning.

Bild
Bild

Men det är lika viktigt att veta varför bilen surrar mycket. Detta kan bero på problem som redan beskrivits (remskivor, motvikter). Problemet provoceras ibland av att huvuddelarna är hårt slitna. En onormal visselpipa kan också vittna om detsamma. Du kan kontrollera detta även i frånkopplat tillstånd.

Om maskinen visslar när den tvättar måste du försöka snurra trumman efter att den har stängts av . Ojämn rörelse av den bekräftar att orsaken är slitage på lagren. De ersätts med sina egna händer (du behöver inte vara rädd för svårigheter och ringa specialister). Men ibland finns det ett annat problem - motorn nynnade när maskinen startades. Detta är vanligtvis förknippat med en nedbrytning av elmotorborstarna och fortsätter även efter att vatten hällts.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men om bilen brummar utan att hälla vatten, är det fel på insugningsventilen. Buller kan också associeras med:

  • sprickning av fallet;
  • lossning av bultar på axlar och motorer;
  • friktion av manschetten mot trumman;
  • problem i pumpen;
  • fastnat trumma.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förebyggande av funktionsstörningar

Så orsakerna till buller i tvättmaskinen är olika. Men alla användare kan förhindra många av dessa defekter, eller åtminstone göra dem mindre frekventa. Den viktigaste regeln här är att inte överbelasta enheten . Det är också värt att överväga att tvätt flera gånger i rad utan avbrott i minst 1-2 timmar bidrar till maskinens slitage. Det kommer att bli mindre främmande ljud om du använder en tvätt vid hög temperatur bara när det verkligen behövs.

Genom att rengöra filtret och rörledningarna bidrar de till avlägsnande av föroreningar från trumman vid tömning av vattnet . Genom att torka av manschetten efter varje tvätt, förhindra delaminering och kontakt med trumman. Det är också mycket viktigt att använda mjukt vatten.

Om detta inte är möjligt, hjälper användningen av mjukgörare att bromsa ansamlingen av skala på värmeelementet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ytterligare några rekommendationer:

  • tvätta allt som innehåller metallelement endast i slutna påsar;
  • skölj avloppsfiltret regelbundet;
  • ventilera trumman efter avslutad tvätt;
  • fäst alla slangar och ledningar snyggt;
  • följa alla regler för transport och anslutning till kommunikation;
  • följ alla andra instruktioner i instruktionerna.

Rekommenderad: