Förkläden För Köket (156 Bilder): Vilken Höjd Ska Förklädet Vara På Väggen För Köksuppsättningen? Väljer Ett Vackert Förkläde Ikea Och Albico 2021

Innehållsförteckning:

Video: Förkläden För Köket (156 Bilder): Vilken Höjd Ska Förklädet Vara På Väggen För Köksuppsättningen? Väljer Ett Vackert Förkläde Ikea Och Albico 2021

Video: Förkläden För Köket (156 Bilder): Vilken Höjd Ska Förklädet Vara På Väggen För Köksuppsättningen? Väljer Ett Vackert Förkläde Ikea Och Albico 2021
Video: 5 Reasons to Wear an Apron | Why You Need to Wear an Apron | Kitchen Aprons for Women 2024, April
Förkläden För Köket (156 Bilder): Vilken Höjd Ska Förklädet Vara På Väggen För Köksuppsättningen? Väljer Ett Vackert Förkläde Ikea Och Albico 2021
Förkläden För Köket (156 Bilder): Vilken Höjd Ska Förklädet Vara På Väggen För Köksuppsättningen? Väljer Ett Vackert Förkläde Ikea Och Albico 2021
Anonim

Köket är en plats där hela familjen samlas för lunch och middag. Ofta fungerar det också som en plats för informella sammankomster med vänner eller samtal med en vän över en kopp kaffe. Köksutrymmet kan kombineras med vardagsrummet och fungerar som en riktig kulinarisk verkstad för husets älskarinna. Var och en av dessa fall involverar skapandet av en mysig och bekväm inredning, vilket innebär att det är nödvändigt att inte bara ta hand om funktionaliteten utan också utseendet på ett av husets huvudrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särskilt anmärkningsvärt är området ovanför spisen och diskbänken, där vattendroppar och oavsiktliga stänk av fett oftast faller under tillagningen . Därför är vanlig tapet eller dekorativ gips inte lämplig här, eftersom det är lämpligt att tvätta ytan efter varje tillagning. För att förenkla denna process och bevara materialet är arbetsområdet dekorerat med ett speciellt köksförkläde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Ett köksförkläde är en beläggning som ramar in i köksarbetsområdet och skyddar ytor från ångor och feta droppar under tillagningen. Dessutom ligger förklädet i ögonhöjd och kan ha en längd längs hela omkretsen av köket, och är därför ett av huvudelementen i rumsinredningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet som vetter mot arbetsområdet väljs med hänsyn till rummets stil och färgschema . Det är lika viktigt att beklädnaden är resistent mot fukt, höga temperaturer och rengöringsmedel. Smuts bör lätt tas bort utan att absorberas i ytan, och underhåll av förklädet bör inte lämna mekaniska skador på det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggmaterialmarknaden erbjuder ett stort antal paneler för att skapa köksförkläden, och ibland kan det vara otroligt svårt att göra det bästa valet. För att förenkla uppgiften rekommenderar designers till att börja med att sätta ihop alla materialbitar som användes för att dekorera rummet: textur och färg på headsetet, tapeter eller annan väggbeklädnad, ett fragment av golvbeläggningen, bänkskivor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men detta är bara det första steget mot att planera den framtida inramningen av arbetsområdet. Låt oss titta närmare på alla nyanser av detta funktionella inredningselement.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

I katalogerna över specialaffärer, liksom på webbplatserna för tillverkare av efterbehandlingsmaterial, kan du hitta all nödvändig information om de produkter de erbjuder. Det bör dock komma ihåg att sådana beskrivningar alltid är reklam i naturen och kan fängsla en oerfaren konsument med en ljus bild. Därefter kan det visa sig att det köpta materialet, även om det har kvalitet, antingen inte passar in i interiören eller inte harmoniserar i konsistensen, inte tål belastningen på nivån för kulinariskt arbete i ditt kök.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika sådana misstag är det värt i förväg med ett "kallt huvud" att förstå alla föreslagna typer av material för köksförkläden.

Keramikplatta

Det kaklade köksförklädet har blivit en klassiker länge. Ett billigt material med ökad styrka har använts i decennier i kök i många länder i världen. Materialet har betydande fördelar jämfört med analoger, som antingen saknas alls eller presenteras i mindre utsträckning i andra beläggningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga kvaliteten på plattorna är enkelt underhåll . Det absorberar inte vatten och fett, deformeras inte under påverkan av ånga. All smuts finns kvar på ytan och kan enkelt rengöras med en fuktig svamp och diskmedel. Gammal smuts kan avlägsnas med slipande rengöringsmedel, särskilt om plattorna är matta - ytan kommer inte att skadas eller repas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialets hållbarhet anses vara lika viktig . Plattorna läggs ut, som de säger, i århundraden. Det kommer inte att blekna i solen och inte blekna med tiden, kommer inte att kollapsa från konstant interaktion med höga temperaturer och ångor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet tillhör det säkraste när det gäller brandmotstånd - med det kan du inte oroa dig för oavsiktlig brand, det kommer inte att smälta från för hög temperatur nära gasbrännare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramik finns att köpa i ett brett utbud av färger. Det finns en möjlighet att inte bara välja ton och liten ritning, utan också att lägga ut en omfattande panel för att skapa en tematisk bild.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ganska populärt alternativ är keramiska plattor i marmor, trä eller granit. Du kan hämta kopior av olika texturer: slät och voluminös, konvex, blank, matt. Också i ett stort utbud av storlekar och former.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men innan du gör ett val till förmån för kakel, är det värt att lära sig om nackdelarna med en keramisk backsplatta för köket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det första du bör tänka på är komplexiteten i installationsprocessen . För att lägga kakel med hög kvalitet måste du ha minst minimal kompetens och komma ihåg att denna process är en del av en fullfjädrad reparation. Därför är det bättre att lägga plattorna i förväg, när hela rummet är klart.

Bild
Bild
Bild
Bild

För väggbeklädnad med keramik förutom kakel, kommer extra kostnader att krävas: lim lämpligt för detta material, utjämningsbruk, injekteringsblandning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat problem med kakelförkläden är fogsömmarna . Om plattan själv inte absorberar smuts och är lätt att rengöra, ackumuleras fettpartiklar bara mellan lederna - murslevblandningen blir ett gynnsamt medium för ansamling av smuts. Därför måste den regelbundet rengöras med en pensel och speciella lösningar, förnyas och impregneras med svampdödande medel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik

Mosaikmönster läggs ut från små partiklar av vilket hållbart material som helst. Med sin konsistens och sitt estetiska utseende ger de ytan ett präglat konvext utseende. Konstnärliga paneler är gjorda av mosaik i form av fullvärdiga målningar eller bitar blandas i en mångfärgad slumpmässig ordning-båda metoderna förtjänar uppmärksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet för mosaiken kan vara både keramiska plattor och mindre populära material: trä, sten, färgat glas. Förklädet, som består av små bitar, är hållbart och starkt. Lätt att rengöra medan visuellt döljer slumpmässig smuts, till skillnad från platta paneler, som visar eventuella droppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En mosaik av sten eller trä ger köket ett utsökt och respektabelt utseende, flerfärgade glas-, metall- eller spegelbitar blänker och skimrar med fokus på sig själva.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaikpaket finns till salu i olika varianter. Element kan vara både mycket små - 1x1 cm och större - 5x5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna med mosaikdekoration inkluderar samma problem som med keramiska plattor - ett stort antal fogsömmar som samlar smuts. Det är också värt att lägga till här den ganska höga kostnaden för material och arbete, liksom komplexiteten i läggningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Läggningen utförs i analogi med utformningen av plattor, men de små storlekarna på mosaikpussel gör arbetet tidskrävande och noggrant … För att förenkla processen rekommenderar proffs att förlägga mosaiken på en separat duk eller volymetriska rutor, och först sedan limma basen på väggen. Naturligtvis gäller detta endast de ytor vars område gör det möjligt att göra det.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de främsta fördelarna med mosaik är bekvämligheten med att dekorera utrymmet runt uttag, strömbrytare, väggutskott, medan stora rutor av kakel måste klippas för att passa de inbyggda detaljerna. Mosaiken kan enkelt läggas på rundade och inte för plana plan, vilket döljer visuellt bristerna i väggarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä och MDF

Träförkläden är långt ifrån det mest praktiska alternativet för köket. Trädet absorberar fukt väl och tenderar också att torka ut. Träbeläggningar försämras från slipande rengöringsmedel, kan ändra färg från fukt och solljus och bli mättade med lukt med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men ibland kan en designidé överväga det praktiska, och ett träförkläde kommer verkligen att bli en dekoration i köket, skapa en atmosfär av mys och komfort. Dessutom kan trä vara nödvändigt för att inreda rum i lantlig, rustik eller chaletstil. I sådana fall utsätts träbeläggningen preliminärt för en grundlig behandling med oljor och skyddslack. Ofta blir en kökspanel i trä ett färg- och texturerat tillskott till ett duk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett träförkläde kan skyddas med tunt glas eller så kan du välja ett mer budgetmässigt och opretentiöst alternativ - en MDF -panel.

Bild
Bild
Bild
Bild

MDF -material är ett komprimerat träflis impregnerat med ett speciellt bindemedel . Fördelarna med sådana paneler inkluderar låg kostnad - MDF kommer att kosta mycket mindre än kakel, sten eller glas. Enkel installation är en annan fördel - beklädnaden kan hanteras utan att ens behöva reparationsarbetet. MDF -brädor har inte ett stort antal färger, men från dem kan du alltid välja alternativet "under ett träd" i en eller annan nyans. Plus är att sådana plattor är lätta och inte synd att byta ut när de blir oanvändbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

De karakteristiska nackdelarna med ett träförkläde inkluderar:

  • bräcklighet;
  • hög brandfarlighet;
  • absorption av fukt och lukt;
  • känslighet för rengöringsmedel och mekaniska skador.
Bild
Bild
Bild
Bild

HDF -paneler

För inte så länge sedan fylldes byggmarknaden med en annan typ av träbaserade paneler - HDF. Deras huvudsakliga skillnad från MDF är den höga densiteten hos materialet som erhålls genom varm "torr" pressning av mindre träfibrer. På grund av presstekniken är plattan dubbelt så tunn som MDF -motsvarigheter, men samtidigt har den ökat hållfastheten. Med korrekt installation av produkten i enlighet med tekniken kommer materialet att hålla minst 5-10 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet har emellertid samma nackdelar som MDF -skivor:

  • trästruktur tenderar att bli gul eller blekna i solen, det vill säga ändra färg på vissa platser;
  • den lackerade beläggningen kan förvärva gulaktiga fläckar efter flera år;
  • i ett för fuktigt rum finns det risk för svamptillväxt mellan köksytan och väggen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Men med korrekt installation och tidig ytbehandling kommer problemet med mögel inte att uppstå.

Bild
Bild
Bild
Bild

HDF -brädor har flera sorter

Slipad . Det enklaste panelbehandlingsalternativet. De skiljer sig endast från MDF i större densitet, men precis som deras analoga bearbetas de med lack och färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lackerad . Ett dyrare alternativ, belagt med en primerfärg för att ge en viss konsistens. Sådana paneler kan imitera olika träslag. För skydd täcks de dessutom med ett tunt lager lack.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stiliserad som en sten eller kakel . De kan ha vener eller fläckar som imiterar naturmaterial: marmor eller granit. De är små i storlek (som en kakel) eller representeras av en solid panel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med fotoutskrift . Detta alternativ är det mest populära för sitt breda utbud av inredningsalternativ och slitstark topplack. Brädorna är tillverkade med en speciell HDF + -teknologi och innehåller alkydkomponenter. Tack vare detta utsätts fototryckta skivor - de enda av alla HDF -material - inte för solljus, blir inte gula eller försämras med tiden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silat glas

Köksförkläden av glas har vunnit popularitet relativt nyligen, men detta material orsakar fortfarande viss försiktighet bland konsumenterna. Glas anses vara bräckligt och därför skört och osäkert. Nyligen har dock ett alternativ för härdat glas blivit tillgängligt, varifrån duschkabiner, dörrar för skåp och vitrin, dekorativa staket och mycket mer görs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdat glas erhålls genom värmebehandling av vanliga glasskivor, först värms dem till en hög temperatur och kyls sedan kraftigt med ett starkt minus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Resultatet är glas, vars styrka ökas med 5-7 gånger . Dessutom blir glaset praktiskt taget säkert, eftersom det även när det förstörs smulas i små bitar, vars kanter är tråkiga. Med andra ord, vid mekanisk skada, till exempel en kraftig stöt, är det mer troligt att glaset "smulas" än går sönder, och risken för att skäras minimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Samtidigt ändras inte de optiska egenskaperna hos glas vid härdning alls - det förblir helt transparent.

Bild
Bild
Bild
Bild

Härdat glas har ett antal fördelar jämfört med andra material:

  • en tjocklek på flera millimeter gör glaset tillräckligt starkt för att inte vara rädd för att råka röra och bryta det;
  • repor från disk och andra mekaniska skador finns inte kvar på den;
  • inte rädd för temperaturförändringar, exponering för ånga och närheten till gasbrännare;
  • lätt att rengöra med vanliga tvättmedel, absorberar inte fukt, försämras inte från hushållskemikalier;
  • tyg i ett stycke och frånvaron av sömmar eliminerar problemet med kakelfogar, som kräver ständig rengöring.
Bild
Bild
Bild
Bild

Nackdelarna inkluderar den ganska höga kostnaden för materialet, liksom behovet av att beställa duken enligt individuella storlekar, eftersom det är mycket problematiskt att skära glas hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Glasförkläden monteras antingen på flytande naglar, vilket skapar en illusion av viktlöshet eller sätts in i en ram eller speciella hållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utformningen av glasförkläden kan vara mycket varierande. Glas fungerar ofta som en skyddande sköld för andra material, till exempel trä. Detta är ett bekvämt alternativ för att bevara den träiga konsistensen och färgen på en träbacksplatta i många år framöver. Men glas kan fungera som ett dekorativt element i sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

På baksidan av det genomskinliga glaset appliceras fototryckning delvis eller helt, vilket skapar tematiska målningar som är lämpliga för inredning

Bild
Bild
Bild
Bild

Glas kan vara helt ogenomskinligt, imitera dis eller tunnas med transparenta skisser. Det kan vara abstrakta "frostiga" mönster över duken eller en tematisk teckning som betonar rummets stil

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ är sandblästrat eller lasergraverat klart glas. I den första versionen används tekniken för att spraya sandpartiklar längs en stencil, och den andra involverar verkan av en laserstråle på de tidigare ritade konturerna av mönstret - det översta lagret av beläggningen avlägsnas med en laser och lämnar en matt spår

Bild
Bild
Bild
Bild

Spotbelysning bakom glasfasaden låter dig fokusera på mönster eller mönster, och på kvällen ger skymningen ett särskilt estetiskt utseende i köket

Bild
Bild
Bild
Bild

Spegel

Moderna spegelpaneler är inte sämre i styrka än härdat glas och har samma fördelar: de är lätta att rengöra, absorberar inte fukt och lukt och bleknar inte. De är inte rädda för svamp eller mögel, de är inte rädda för aggressiva kemikalier.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den största fördelen med ett spegelförkläde är att det visuellt ökar utrymmet. Spegeln kommer inte bara att reflektera rummet, vilket skapar en illusion av rymlighet, utan ökar också mängden ljus. Samtidigt blir en spotlight inbyggd ovanpå spegelpanelen eller vägglampor ett särskilt slående alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett spegelförkläde, som ett glas, är dekorerat med ett sandblästrat mönster, eller en matt prydnad är ritad med lasergravering . I det här fallet, på spegelns yta, kommer konturerna av mönstret att kopieras, vilket ger bilden volym och delvis nyans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett spegelark är dock inte ett budgetalternativ - detta är en av dess främsta nackdelar. Detta inkluderar också behovet av att beställa spegelmaterial, för hemma är det nästan omöjligt att skära det till önskad storlek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du beställer ett spegelförkläde bör du bestämma dig för dess design. Det finns tre typer av speglar för väggbeklädnad.

Solid panel . Det är en kontinuerlig duk utan skarvar, perfekt för att visuellt öka utrymmet. Svårigheten ligger i transporten av den volymetriska panelen, och installationen kräver största noggrannhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bricka . Element av samma storlek läggs ut på stödytan, lederna fylls med ett transparent eller färglöst tätningsmedel. Kakeluppsättningar skiljer sig åt i storlek och form, de kan vara i form av rutor, rektanglar, romber.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mosaik . Små speglade bitar, sammansatta i en enda duk, fyller utrymmet med tusentals ljusreflektioner, ger interiören extra glans och ljusstyrka. Du bör dock inte räkna med en speciell visuell ökning av utrymmet med mosaikspeglar - de är för små och kan bara reflektera ljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Eftersom själva konceptet med ett köksförkläde innebär att vända hela utrymmet mellan toppen och botten av headsetet, kommer dess höjd också att bero på avståndet mellan skåpen. Storlekar på 45-60 cm anses vara standard, och inom dessa 15 cm väljer varje hemmafru själv den optimala höjden för sin höjd. Detta är viktigt så att det är bekvämt att nå överskåpen medan du lagar mat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Följaktligen kommer köksförklädet att vara av denna höjd, plus ett tillägg på toppen och botten på 1-2 cm så att förklädets kanter går under möblerna, så att det inte finns någon chans för oavsiktliga stänk av fett och vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om den övre delen av headsetet saknas, är det, ur praktiska synvinkel, lämpligt att föra förklädet till taket och lägga ut en dekorativ sockel ovanpå.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förklädets längd (eller bredd, längd) beror i regel på headsetets storlek - förklädet slutar bakom det sista skåpet. Om det inte finns någon önskan eller möjlighet att göra förklädet komplett kan du bara begränsa dig till kaminen och diskbänken - dessa platser är mer benägna att förorenas än andra. I det här fallet kommer förklädet att vara fragmentariskt, och du kan vackert slå det, göra en ljus accent på den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om diskbänken ligger nära väggen är det värt att välja hörnversionen av förklädet för att skydda alla ytor från stänk.

Bild
Bild
Bild
Bild

Separat är det värt att överväga huven ovanför spisen. Om det inte är inbyggt i headsetets övre del placeras det på en höjd av 70–80 cm, vilket innebär att förklädets höjd kommer att öka avsevärt under själva huven. Detta bör komma ihåg vid beräkning av material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Design- och dekorationsalternativ

Att tänka på "stil" och färgdesign på förklädet, naturligtvis, bör du fokusera på den övergripande stilen i köket. Man ska dock inte glömma att det finns några nyanser och knep som gör det möjligt att göra köksutrymmet så harmoniskt och så bekvämt som möjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kökets läge är av stor betydelse . Om fönstren vetter mot norr kommer naturligt dagsljus inte att räcka. Samtidigt kan arbetsytan i köket visa sig vara ett mörkt hörn, fullt med skåp och hushållsapparater. Det är särskilt viktigt här att fokusera på det ljusa förklädet. Du behöver också en inbyggd bakgrundsbelysning. En prydnad som lyser i skymningen kommer också att se bra ut när köksljuset är släckt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rummets storlek dikterar också sina egna regler . Alla ljusa färger är lämpliga för ett litet kök - de expanderar visuellt utrymmet, fyller det med ljus. Baserat på detta är det värt att välja ett köksförkläde en ton lättare än headsetet. Eller om färgen är vald för dekoration av väggarna, då är en ton mörkare än väggbeklädnaden. I detta fall kommer förklädet att sticka ut vackert och smälta in i det omgivande rummet. Det är inte nödvändigt att välja vitt - det kan mycket väl ersättas med beige, kaffe eller blåaktiga fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

I omfattande ljusrum Mörka förkläden kommer att se bra ut och markera köket med en ljus linje. Det finns utrymme för fantasi och du kan experimentera med djupa och ljusa färger. Till exempel kan ett kök på södra sidan dekoreras med ett lila eller ljust turkost förkläde. För stora, ljusa kök är ett monokromatiskt självlysande förkläde i ett mörkt färgschema perfekt. I inredningen kan du använda fotopapper med utsikt över nattstaden eller stjärnhimlen.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en färg får du inte glömma att förklädet ständigt kommer att förorenas ., och vilken färg som råder, kommer det att finnas droppar som kommer att synas på den. Därför är det värt att ägna särskild uppmärksamhet åt materialets struktur - smuts är mindre synlig på grova ytor. Detsamma gäller kontrasterande och brokiga nyanser. Till exempel kommer en brokig mosaikduk att dölja eventuella droppar. Men saltspår kommer att finnas kvar på glaset även från rent vatten, medan spegelytan kommer att fördubbla sådana spår.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett ovanligt och ganska budgetalternativ för att dekorera ett köksförkläde är klistermärken. Med deras hjälp kan du uppdatera interiören utan att genomföra en storskalig renovering, samt förkroppsliga de mest originella designidéerna. Klistermärken kan också dölja små marker, oegentligheter eller skador på ett befintligt förkläde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enkel installation av klistermärken och enkel demontering och byte av dem gör att du regelbundet kan uppdatera förklädet och ändra bilderna till mer fashionabla under säsongen. Klistermärkena har ett självhäftande element i basen, fäster tätt mot ytan och är mycket slitstarka-ett skyddande medel mot ånga, vatten och fett appliceras på ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillverkare

Bland de olika erbjudandena i betyget för de mest populära finns två företag som föredras av ryska konsumenter. Kännedom om deras produkter hjälper dig också att navigera i många andra tillverkningsföretag.

Albico . Inhemsk utveckling, vid skapandet av vilka de ledande europeiska möbelproducenterna deltog. Företaget specialiserar sig på höghållfasta MDF -köksförkläden. Materialet är impregnerat med antibakteriella och vattenavvisande föreningar och täckt med ett lager av skyddande film. Den tunnaste plastbeläggningen på framsidan skyddar inte bara panelen mot fukt och svamp, utan öppnar också ett brett utrymme för designalternativ och färger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ikea - en erkänd ledare på möbelmarknaden - erbjuder ett brett utbud av högtrycksbehandlade plastpaneler. Materialet är hållbart, motståndskraftigt mot fukt och höga temperaturer, lätt att klippa och installera. Härdade glaspaneler med olika texturer (transparent, matt) och färger är inte mindre populära. Dessutom erbjuder Ikea ett brett urval av dubbelsidiga paneler - de kan vändas, uppdatera interiören utan att ändra själva materialet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

Så vi kan sammanfatta några av resultaten. Ett förkläde för köket måste uppfylla vissa krav, som bör markeras i separata punkter och beaktas vid planering:

  • materialbeständighet mot höga temperaturer;
  • fuktmotstånd;
  • enkel vård.
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom tekniska egenskaper beaktas designpunkter i planeringsstadiet:

väggpanelen ska vara i harmoni med kökets inre

Bild
Bild

ljusa nyanser expanderar visuellt utrymmet

Bild
Bild

glansiga ytor förbättrar ljusstyrkan, medan matt, tvärtom, dämpar

Bild
Bild

i ett litet rum är det bättre att undvika makrobilder, begränsa dig till en mindre teckning eller mönster

Bild
Bild

horisontella linjer skapar effekten av att öka utrymmet i bredd och vertikala linjer i höjd

Bild
Bild

spegelförkläden är ett bra sätt att "kopiera" ett rum, visuellt fördubbla det

Bild
Bild

det är lättare att ta hand om en slät yta, utan avlastning, men droppar och fläckar syns tydligare på den

Bild
Bild

Oavsett vilket alternativ som väljs bör materialet köpas med en marginal på 10%. Undantaget är massiva glas- och plastpaneler.

Bild
Bild

Vackra exempel

Du kan komma med originalidéer för förkläden själv eller titta i katalogerna över tillverkare.

För ett stort högteknologiskt kök är en kombination av ett vitorange headset och ett mörkt förkläde som visar en nattmetropol lämplig

Bild
Bild

Provence -stil är för älskare av mjuka pastellfärger. Till exempel kalkstenstilar

Bild
Bild

Ett spegelförkläde fördubblar rummet visuellt

Bild
Bild

För lantlig stil är ett träförkläde perfekt

Rekommenderad: